Певні поживні речовини здатні запобігти погіршенню пам'яті. До числа найбільш поширених та ефективних з них відносять вітамін B12, Омега-3 жирні кислоти, а також добавки з трав, таких як гінкго білоба. Однак чи здатні вони поліпшити роботу мозку і процес запам'ятовування зокрема?
Вплив вітаміну B12 на пам'ять
Вчені досить давно виявили зв'язок між дефіцитом вітаміну B12 і втратою пам'яті. Однак доказів того, що додавання в раціон кобаламіну (B12) при нормальному рівні даної речовини в крові може позитивно відбитися на пам'яті, вкрай мало.
Причиною зниження рівня кобаламіну в крові може бути використання лікарських препаратів. Так, дефіцит найчастіше виникає при використанні метаморфіна, протизапальних препаратів, протизаплідних засобів і інгібіторів.
Щоб уникнути небажаних наслідків гострої нестачі вітаміну B12, важливо отримувати його в помірних обсягах з натуральних продуктів, таких як м'ясо риби або птиці. Для вегетаріанців ці продукти слід замінити на збагачені сухі сніданки або харчові добавки. При цьому важливо враховувати, що особи з деякими захворюваннями, що призводять до погіршення роботи шлунково-кишкового тракту, не можуть повноцінно засвоювати даний мікроелемент, що надходить у вигляді їжі. Для них використання добавок є обов'язковим.
Як впливає на пам'ять вітамін E
В даний момент існує достатньо доказів того, що регулярне споживання вітаміну E позитивно впливає на пам'ять і роботу мозку літніх осіб. Крім того, частина досліджень підтвердили, що даний мікроелемент також здатний поліпшити стан людей з хворобою Альцгеймера, що мають легку і середню важкість даного захворювання.
При проведенні описаних вище експериментів учасники брали по 2000 ME вітаміну на добу, чого було достатньо для досягнення зазначеного ефекту. Однак для деяких осіб використання мікронутрієнтів в таких обсягах може бути небезпечним.
Однак варто враховувати, що вживання вітаміну E в помірних кількостях обов'язково для всіх осіб, незалежно від статі, віку або стану здоров'я. Щоб дізнатися, який обсяг потрібно для задоволення потреб вашого організму або своєчасного виявлення дефіциту мікроелемента, зверніться до лікаря.
Нестача вітаміну E зустрічається у виняткових випадках. Незважаючи на це, дана проблема часто зустрічається у людей, які дотримуються дієт з низьким вмістом жирів. Останнім лікарі настійно рекомендують використовувати в раціоні натуральні джерела вітаміну, до числа яких відносяться:
|
Інші добавки, здатні впливати на пам'ять
Останні дослідження показують, що продукт гінкго білоба, який є лікарською рослиною, не здатний сповільнювати втрату пам'яті і покращувати стан осіб з хворобою Альцгеймера. Крім цього, вчені не змогли знайти вагомих доказів, що жирні кислоти Омега-3 можуть будь-яким чином впливати на пам'ять. Незважаючи на це, дослідження в цих двох напрямках тривають.
Найефективніші способи поліпшення пам'яті
Незалежно від віку кожна людина повинна споживати помірна кількість поживних речовин у вигляді натуральних продуктів. Добавки потрібні лише для заповнення відсутніх мікроелементів. Більш того, їх прийом повинен здійснюватися виключно за рекомендацією лікаря відповідно до зазначених обсягами.
Станом на сьогоднішній день, одним з найефективніших способів поліпшення пам'яті є дотримання середземноморської дієти. Вона дозволяє наситити організм всіма корисними вітамінами і мінералами. Раціон даної дієти включає:
|
Альтернативні дієти, які мають схожий ефект, - це MIND і DASH. Першу лікарі рекомендують використовувати як доповнення середземноморської дієти, так як вона дозволяє додати в раціон значна кількість листової зелені, що забезпечує організм значному об'ємом B12. У той же час остання крім поліпшення пам'яті здатна справити позитивний вплив на стан серцево-судинної системи і знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.
Фактори, що негативно впливають на пам'ять
Поліпшити стан пам'яті можна, приділяючи увагу правильному харчуванню й активному способу життя. Паралельно з цим слід уникати факторів, що негативно впливають на стан пам'яті. До їх числа відносяться:
|
Дотримання цих рекомендацій, крім позитивного впливу на роботу мозку, також дозволяє знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, деменції та захворювань серцево-судинної системи.
ДЖЕРЕЛА
- Daiello LA, et al. (2014). Association of fish oil supplement use with preservation of brain volume and cognitive function.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4829435/ - Dysken MW, et al. (2014). Effect of vitamin E and memantine on functional decline in Alzheimer disease: The TEAM-AD VA cooperative randomized trial. DOI:
10.1001/jama.2013.282834 - Graff-Radford J. (2019). Can vitamin B-12 improve memory in Alzheimer’s disease?
mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/expert-answers/alzheimers/faq-20057895
Автор огляду Ірина Сідорова, 20 жовтня 2020 року профіль Криворучко Володимир
|