Певні поживні речовини здатні запобігти погіршенню пам'яті. До числа найбільш поширених та ефективних з них відносять вітамін B12, Омега-3 жирні кислоти, а також добавки з трав, таких як гінкго білоба. Однак чи здатні вони поліпшити роботу мозку і процес запам'ятовування зокрема?
 

Станом на сьогоднішній день, вчені провели безліч досліджень в даній області. Результати більшості з них недостатньо переконливі, щоб рекомендувати добавки для поліпшення пам'яті. У зв'язку з цим далі ми розглянемо, що повідомляється в останніх експериментах, спрямованих на вивчення впливу вітамінів на стан мозку і пам'яті.

 

 

 

 

Вплив вітаміну B12 на пам'ять

 

Вчені досить давно виявили зв'язок між дефіцитом вітаміну B12 і втратою пам'яті. Однак доказів того, що додавання в раціон кобаламіну (B12) при нормальному рівні даної речовини в крові може позитивно відбитися на пам'яті, вкрай мало.
 

Гостра нестача даного мікроелемента найчастіше зустрічається у людей, що мають порушення в роботі шлунково-кишкового тракту і захворювання кишечника. Крім цього, дефіцит B12 є поширеною проблемою більшості вегетаріанців. З даною проблемою також стикаються особи похилого віку, що вчені пов'язують зі зниженою кислотністю шлунка.


Причиною зниження рівня кобаламіну в крові може бути використання лікарських препаратів. Так, дефіцит найчастіше виникає при використанні метаморфіна, протизапальних препаратів, протизаплідних засобів і інгібіторів.

Щоб уникнути небажаних наслідків гострої нестачі вітаміну B12, важливо отримувати його в помірних обсягах з натуральних продуктів, таких як м'ясо риби або птиці. Для вегетаріанців ці продукти слід замінити на збагачені сухі сніданки або харчові добавки. При цьому важливо враховувати, що особи з деякими захворюваннями, що призводять до погіршення роботи шлунково-кишкового тракту, не можуть повноцінно засвоювати даний мікроелемент, що надходить у вигляді їжі. Для них використання добавок є обов'язковим.

 

 

Як впливає на пам'ять вітамін E

 

В даний момент існує достатньо доказів того, що регулярне споживання вітаміну E позитивно впливає на пам'ять і роботу мозку літніх осіб. Крім того, частина досліджень підтвердили, що даний мікроелемент також здатний поліпшити стан людей з хворобою Альцгеймера, що мають легку і середню важкість даного захворювання.

При проведенні описаних вище експериментів учасники брали по 2000 ME вітаміну на добу, чого було достатньо для досягнення зазначеного ефекту. Однак для деяких осіб використання мікронутрієнтів в таких обсягах може бути небезпечним.
 

Згідно дослідним даними, використання добавок з вітаміном E в обсязі понад 400 ME для людей із захворюваннями серцево-судинної системи, особливо для тих, хто використовує в рамках програми лікування антикоагулянти. Для інших осіб перевищення рекомендованого обсягу може стати причиною розвитку раку простати.


Однак варто враховувати, що вживання вітаміну E в помірних кількостях обов'язково для всіх осіб, незалежно від статі, віку або стану здоров'я. Щоб дізнатися, який обсяг потрібно для задоволення потреб вашого організму або своєчасного виявлення дефіциту мікроелемента, зверніться до лікаря.

Нестача вітаміну E зустрічається у виняткових випадках. Незважаючи на це, дана проблема часто зустрічається у людей, які дотримуються дієт з низьким вмістом жирів. Останнім лікарі настійно рекомендують використовувати в раціоні натуральні джерела вітаміну, до числа яких відносяться:

 

  • насіння соняшника;
  • горіхи;
  • рослинні масла;
  • овочі.

 

 

Інші добавки, здатні впливати на пам'ять

 

 

Останні дослідження показують, що продукт гінкго білоба, який є лікарською рослиною, не здатний сповільнювати втрату пам'яті і покращувати стан осіб з хворобою Альцгеймера. Крім цього, вчені не змогли знайти вагомих доказів, що жирні кислоти Омега-3 можуть будь-яким чином впливати на пам'ять. Незважаючи на це, дослідження в цих двох напрямках тривають.
 

Аналіз експериментів, що проводяться в 2015-му році, показав, що використання добавок з DHA і EPA істотно покращує роботу епізодичній пам'яті у людей з порушенням роботи мозку. Важливо відзначити, що DHA і EPA є компонентами Омега-3. Вони містяться переважно в морепродуктах і жирній рибі, такий як скумбрія і лосось.

 

 

 

 

Найефективніші способи поліпшення пам'яті

 

Незалежно від віку кожна людина повинна споживати помірна кількість поживних речовин у вигляді натуральних продуктів. Добавки потрібні лише для заповнення відсутніх мікроелементів. Більш того, їх прийом повинен здійснюватися виключно за рекомендацією лікаря відповідно до зазначених обсягами.

Станом на сьогоднішній день, одним з найефективніших способів поліпшення пам'яті є дотримання середземноморської дієти. Вона дозволяє наситити організм всіма корисними вітамінами і мінералами. Раціон даної дієти включає:

 

  • продукти рослинного походження;
  • низька кількість червоного м'яса;
  • регулярне споживання риби;
  • додавання великої кількості оливкового масла в більшість страв.

 

Альтернативні дієти, які мають схожий ефект, - це MIND і DASH. Першу лікарі рекомендують використовувати як доповнення середземноморської дієти, так як вона дозволяє додати в раціон значна кількість листової зелені, що забезпечує організм значному об'ємом B12. У той же час остання крім поліпшення пам'яті здатна справити позитивний вплив на стан серцево-судинної системи і знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.
 

Щоб захистити організм від втрати пам'яті, важливо спати не менше 8-ми годин на добу. Крім цього, також слід займатися спортом, так як фізичні навантаження здатні більш ефективно стимулювати роботу мозку, ніж будь-які добавки, особливо в довгостроковій перспективі.

 

 

Фактори, що негативно впливають на пам'ять

 

Поліпшити стан пам'яті можна, приділяючи увагу правильному харчуванню й активному способу життя. Паралельно з цим слід уникати факторів, що негативно впливають на стан пам'яті. До їх числа відносяться:

 

  • часте вживання смаженої їжі;
  • малорухливий спосіб життя;
  • шкідливі звички.

 

Дотримання цих рекомендацій, крім позитивного впливу на роботу мозку, також дозволяє знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера, деменції та захворювань серцево-судинної системи.

 

 

ДЖЕРЕЛА

 

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

20 жовтня 2020 року

профіль Криворучко Володимир