Вітамін C відноситься до числа водорозчинних поживних речовин, які використовуються людським організмом для нормалізації більшості життєво важливих функцій. Він необхідний для правильної роботи імунної системи, в процесах вироблення колагену, а також бере участь в процесі регенерації тканин. Крім цього, даний мікроелемент має сильні антиоксидантні властивості, що забезпечує захист клітин від негативного впливу вільних радикалів. Однією з форм вітаміну C є L-аскорбінова кислота.

Людський організм не здатний генерувати цей поживний елемент самостійно. У зв'язку з цим для збереження здоров'я важливо задовольняти потреби організму в даній речовині. Для цього можна використовувати продукти харчування з високим вмістом вітаміну C або харчові добавки.

Тому сьогодні ми розглянемо, скільки вітаміну C необхідно для підтримки здоров'я.

 

 

Рекомендований обсяг споживання вітаміну C

 

У недавньому часі інститут медицини розробив спеціальний список, в якому вказується рекомендований добовий обсяг споживання поживних речовин. У ньому вказується кількість вітамінів і мінералів, необхідне для нормальної роботи життєво важливих систем організму, яке здатне задовольнити потреби 97-98 відсотків здорового населення. Відповідний показник зафіксовано значенням RDA. Так, RDA для вітаміну C виглядає наступним чином:

 

для дітей від 1-го до 3-х років 15 мг
від 4-х до 8-ми років 25 мг
від 9-ти до 13-ти років 45 мг
від 14-ти до 18-ти років від 65  до 75 мг
для жінок старше 19-ти років 75 мг
для чоловіків старше 19-ти років 90 мг
під час вагітності 85 мг
в період лактації 120 мг

Як доповнення до RDA Управління по контролю за лікарськими препаратами і продуктами склало інший список. У ньому вказується добова потреба організму, яка розшифровується в таблицях як DV.

Показник DV створювався спеціально для етикеток харчових добавок і продуктів харчування. Він допомагає встановити процентний вміст поживних речовин в одній порції в співвідношенні до добової потреби організму. У зв'язку з цим при покупці продуктів харчування або добавок важливо звертати увагу на значення % DV.
 

Ще порівняно недавно добова потреба організму у дітей старше 4-х років і дорослих, незалежно від їх статі, становила 60 мг. Але в січні 2020 го року вчені провели додаткові дослідження і встановили, що сьогодні потреби організму у вітаміні C збільшилися до 90 мг.

 


 

Корисні властивості вітаміну C

 

Споживання вітаміну C необхідно для поліпшення самопочуття і підтримки здоров'я. Як повідомляють вчені, додаткове включення в раціон цього мікроелемента може позитивно відбитися на роботі всіх систем організму.

Особливо корисно споживання цієї поживної речовини для зміцнення імунітету, так як саме воно забезпечує нормальне функціонування всіх клітин. Дослідники повідомляють, що добавки з високим вмістом вітаміну C здатні запобігти розвитку інфекційних захворювань, в той час як дефіцит цього мікроелемента може підвищити вразливість до інфекції. Деякі дослідження також демонструють, що додаткове включення вітаміну C в раціон дозволяє усунути симптоми деяких простудних захворювань і скоротити тривалість хвороби. Так, згідно з результатами аналізу 31-го дослідження, додавання в раціон від 1-го до 2-х грамів аскорбінової кислоти знижує тривалість застуди у дорослих на 8 відсотків, а у дітей - на 18 відсотків.
 

Крім цього, відомо, що це поживна речовина істотно покращує засвоєння заліза. Таким чином, використання добавок або споживання продуктів з високим вмістом вітаміну C може прискорити процес лікування дефіциту заліза.

 


 

Джерела вітаміну C

 

 

Найбільш високий вміст вітаміну C спостерігається в овочах і фруктах. Але варто враховувати, що даний мікроелемент руйнується при термічній обробці. Тому для досягнення бажаного ефекту і насичення організму цим живильною речовиною важливо споживати овочі та фрукти в необробленому вигляді. Так, наприклад, 75 грамів сирої паприки здатні забезпечити 158 відсотків RDA вітаміну C.

Далі ми розглянемо зміст аскорбінової кислоти в овочах і фруктах, а також їх здатність задовольнити добову потребу організму. Сьогодні найбільшу кількість вітаміну C міститься в таких продуктах як:

 

паприка 75 грам 95 мг
апельсиновий сік 177 мілілітрів 93 мг
ківі 90 грамів 64 мг
зелений перець 75 грам 60 мг
броколі 78 грамів 51 мг
полуниця 72 грама 49 мг
брюссельська капуста 81 грам 48 мг

 


 

Кращі добавки з вітаміном C

 

При підборі харчової добавки слід звертати увагу на її склад, так як вітамін C може бути представлений в декількох формах, а саме:

  • аскорбінова кислота;
  • аскорбат натрію або аскорбат кальцію;
  • аскорбінова кислота з додаванням біофлавоноїдів.
     

Перша форма найкраще засвоюється організмом. Однак варто враховувати, що, споживаючи вітамін C в поєднанні з іншими мікроелементами, організм насичується додатковими поживними речовинами. Це, в свою чергу, робить позитивний вплив на весь організм в цілому.
 

Однак, щоб підібрати дійсно ефективну добавку, важливо враховувати обсяг вітаміну C в ній. Для задоволення добової потреби організму він повинен складати від 45-ти до 120-ти мг.

 


 

Чи можлива передозування вітаміном C

 

Незважаючи на те, що це поживна речовина має низький рівень токсичності, його надмірне споживання може викликати певні побічні ефекти. До їх числа відносяться:
порушення роботи шлунково-кишкового тракту;

  • нудота;
  • діарея;
  • судоми.
     

Крім того, через особливості вітаміну C покращувати засвоєння заліза його надмірне споживання може негативно відбитися на стані людей з гемохроматозом. Дане захворювання має на увазі накопичення в організмі великої кількості заліза.

Через подібні побічних ефектів вченими було встановлено максимально допустимий обсяг споживання для вітаміну C, який позначається як UL. Залежно від віку, він може змінюватися:
 

від 1-го до 3-х років 400 мг
від 4-х до 8-х років 650 мг
від 9-ти до 13-ти років 1200 мг
від 14-ти до 18-ти років 1800 мг
для осіб старше 19-ти років 2000 мг

 

 

 

Висновок

 

Вітамін C - це водорозчинний живильний елемент і антиоксидант, необхідний для функціонування більшості життєво важливих систем організму. Він бере участь в процесах регенерації тканин, зміцнення імунітету і вироблення колагену.
 

Рекомендований добовий обсяг споживання даної речовини становить від 45-ти до 120-ти міліграмів, в залежності від статі і віку. При цьому максимально допустиме споживання цього мікроелемента не повинно перевищувати 400 мг для дітей, від 1200 до 1800 мг - для підлітків і 2000 мг - для дорослих.


Для задоволення потреб організму і підтримки нормального рівня цього вітаміну слід включати в свій раціон овочі та фрукти. Також можна вдатися до використання добавок, але перед початком їх вживання слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.

 

 

Джерела

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

03 вересня 2020 року

профіль Литвинчук Марина