Вперше термін «вітамін U» використовувався в 1950-х роках як позначення одного з живильних речовин, що знаходяться в складі капустяного соку. Незважаючи на те, що даний мікроелемент назвали вітаміном, він не належить до їх числа. Насправді це з'єднання є похідною такої амінокислоти як метіонін.

Багато похідні даної амінокислоти, такі як Метілметіонінсульфонія, S-метілметіонін і 3-аміно-3-карбоксіпропілдіметілсульфоній вчені називають вітамін Ю. Ця речовина зустрічається в якості харчової добавки для поліпшення стану здоров'я. Однак його також можна отримати шляхом включення в свій раціон продуктів з сімейства хрестоцвітних, таких як капуста білокачанна, брюссельська капуста і броколі.

У зв'язку з тим, що вітамін U має низку позитивних властивостей, його нерідко застосовують в косметології. Часто це з'єднання додають до складу кремів, масок і сироваток для догляду за шкірою обличчя.

 

 

 

 

Корисні властивості вітаміну U

 

Найпопулярнішим методом використання вітаміну U є лікування виразки шлунка. Це пов'язано з тим, що даний мікроелемент здатний покращувати процес травлення, зміцнювати імунітет, забезпечувати захист від харчової алергії, прискорювати загоєння ран і нормалізувати рівень холестерину. Незважаючи на це, дослідження даної речовини обмежені, що не дозволяє підтвердити всі описані вище корисні властивості.

 

Вітамін U прискорює загоєння виразки шлунка

 

Під час перших досліджень вітаміну U в 1950-х роках вчені встановили, що регулярне споживання одного літра капустяного соку на добу, що містить велику кількість даної речовини, прискорює процес загоєння виразок в 4-5 разів. З цієї причини ця сполука стала використовувати в якості противиразкової терапії. Попри це, так і не вдалося з'ясувати, чи пов'язано прискорення процесу регенерації тканин з вітаміном або з іншими поживними речовинами, що знаходяться в складі капустяного соку.

На жаль, кількість досліджень в даній сфері недостатньо. Тому для підтвердження цієї властивості вітаміну U буде потрібно проведення додаткових експериментів.

 

Може використовуватися для захисту печінки, нирок і легень

 

Згідно із заявою вчених, вітамін U здатний забезпечити захист легких, нирок і печінки від ушкоджень. Це було підтверджено в рамках досліджень, що проводяться із залученням тварин. Відповідно до їх результатами, додавання в раціон вітаміну Ю дозволило повернути назад процес пошкодження печінки. Більш того, дане з'єднання знизило рівень запальних маркерів у крові тварин і рівень пошкодження нирок в результаті прийому вальпроєвої кислоти.
 

Інший експеримент показав, що вітамін U, крім іншого, здатний знизити пошкодження легенів в результаті епілептичних припадків. Попри це, для підтвердження описаних вище результатів потрібне проведення досліджень із залученням людей.

 

Знижує рівень тригліцеридів і холестерину

 

Попри заяви ряду вчених про можливість застосування вітаміну U в якості засобу для зниження кількості тригліцеридів і нормалізації рівня холестерину, підтверджень ефективності з'єднання при розв'язанні відповідних проблем недостатньо. Так, лабораторні дослідження часто демонструють, що вітамін U може нормалізувати рівень тригліцеридів і запобігти утворенню зайвих жирових клітин. Однак кількість відповідних досліджень, що проводяться за участю людей, обмежена.
 

Експеримент тривалістю 8 тижнів, в рамках якого учасники отримували по 1,5 грама вітаміну на добу, не показало зміни рівня тригліцеридів в крові. Однак продемонструвало зниження рівня холестерину на 10 відсотків. Попри це, вчені повідомляють про те, що даний експеримент включав незначна кількість учасників, що не дозволяє зробити будь-які висновки про з'єднання.

 

 

 

 

 

Прискорює процес регенерації та забезпечує захист шкіри

 

 

За заявою вчених, вітамін U може знизити негативний вплив УФ-випромінювання на шкіру і прискорити процес регенерації тканин. Це підтверджується лабораторними дослідженнями та експериментами на тваринах. Згідно з отриманими результатами, нанесення капустяного соку на пошкоджені ділянки шкіри прискорює загоєння, а також знижує ймовірність опіків в результаті впливу УФ-променів.

Виходячи з цього, вчені прийшли до висновку, що вітамін U повинен використовуватися в багатьох косметичних засобах для догляду за шкірою.

 

Побічні ефекти

 

Якщо використовувати в якості джерел вітаміну U натуральні продукти, такі як броколі, білокачанну і брюссельську капусту, ця речовина не представляє небезпеки для людського організму. Однак зловживання даними мікроелементом при використанні харчових добавок може викликати небажані побічні ефекти, такі як:

  • подразнення очей;
  • погіршення якості шкіри;
  • пошкодження легенів.

 

При цьому найбільша ймовірність виникнення таких небажаних наслідків спостерігається при прямому контакті з речовиною. Тому лікарі рекомендують бути максимально обережними при використанні кремів з високим вмістом вітаміну U.

 

Правила використання вітаміну U

 

Через те, що кількість досліджень даного з'єднання порівняно невелика, вчені не змогли встановити для нього рекомендований обсяг. В рамках одного з експериментів використовувалися добавки, що містять 1,5 грама вітаміну U протягом 8-ми тижнів. Але воно не мало на увазі використання інших дозувань. Тому для встановлення рекомендованого добового обсягу використання речовини буде потрібно проведення додаткових досліджень.

 

Передозування

 

Станом на сьогодні, немає жодного офіційного випадку передозування вітаміном U. До того, дослідники повідомляють, що подібний результат споживання цього з'єднання в великих обсягах має мізерну ймовірність. Однак імовірність передозування вітаміном не виключається повністю.

 

Взаємодія з ліками та іншими добавками

 

Доступною сьогодні інформації недостатньо, щоб визначити, як вітамін U взаємодіє з іншими добавками або лікарськими препаратами. Тому важливо перед початком його використання обговорити прийом з лікуючим лікарем.

 

Правила зберігання

 

Виробники харчових добавок з високим вмістом вітаміну U рекомендують зберігати речовина в темному прохолодному і сухому місці. При можливості його слід помістити в холодильник, хоча прямої необхідності в цьому немає.

 

Застосування під час вагітності

 

Натуральні джерела вітаміну U вважаються абсолютно безпечними для вагітних жінок. Однак вплив добавок з високим вмістом цієї речовини на їх організм не досліджено. Тому під час виношування плоду або годування груддю від їх включення в раціон слід відмовитися.

 

Хто може використовувати добавки вітаміну U

 

На жаль, вплив вітаміну U на конкретні групи населення не вивчалося. Тому залишається не ясним, яким особам можна використовувати їх, а кому - ні. Незважаючи на це, натуральні джерела речовини вважаються абсолютно безпечними для всіх людей.

 

Альтернативні варіанти

 

Станом на сьогодні, альтернативних варіантів вітаміну U не виявлено. Вченим для цього необхідно більше часу і досліджень.

 

Часті питання

1. Що таке вітамін U і які його корисні властивості?

 

Вітамін U, або сибазон, благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт. Він допомагає відновленню слизової оболонки шлунка та зменшує запалення. Вважається ефективним при виразковій хворобі шлунка.

2. Які продукти містять вітамін U?

 

Вітамін U зустрічається у різних сортах капусти, таких як броколі, кольорова та білокачанна. Його можна знайти також у зелених овочах: шпинаті, горошку та проростках, а також у квашеній капусті.

3. Які побічні ефекти від вживання вітаміну U?

 

В цілому, вітамін U безпечний, але у деяких людей можуть виникати алергічні реакції, проявляються дискомфортом у шлунку або кишківнику.

4. Як довго потрібно вживати вітамін U, щоб побачити результати?

 

Вплив вітаміну U на організм може відрізнятися. Деякі помічають покращення через кілька тижнів, у інших це може зайняти більше часу.

5. Чи може вітамін U бути шкідливим при зайвому вживанні?

 

Дослідження не вказують на серйозні негативні наслідки зайвого вживання вітаміну U. Однак велика кількість може викликати дискомфортні симптоми у шлунку.

 

ДЖЕРЕЛА

 

 

 

 

Статтю оновлено: 28.11.2023

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

03 листопада 2020 року