Дефіцит вітаміну В12 є серйозною і широко поширеною проблемою в суспільстві. А все тому, що виробляти його не вміють ні рослини, ні тварини. Рослинам він не потрібен, а от для людини він є життєво необхідним. Його здатні синтезувати лише специфічні бактерії, що живуть в шлунково-кишковому тракті. Так в чому ж полягає загадка вітаміну В12, де його можна відшукати, які наслідки дефіциту і можливості з ним боротися.

Про все це і ще про багато цікавого піде мова в статті. Кукурудзяні пластівці на сніданок? Труднощі з короткочасною пам'яттю і спілкуванням? І при чому тут «щось тепле і приємне, що при вживанні втішить горилу в дощову погоду».

 

 

 

 

 

 

 

Трішки історії

 

Вільям Мерфі виявив дивовижну здатність виліковувати анемії піддослідних собак, даючи їм їжу велику кількість печінки. Що ж це за загадкова речовина в печінці, здатне вилікувати таку важку хворобу?

Двом Джордж Уїллу і Майнот вдалося дослідити печінку і отримати протианемічний фактор крові, або фактор Касла, або просто вітамін В12 [2]. У 1934 році троє вчених отримали Нобелівську премію. Незабаром, Д. Ходжкин встановила молекулярну хімічну формулу вітаміну В12 [3].

 

 

Що таке вітамін В12?


Коли мова йде про вітаміни, в більшості випадків ми говоримо про декілька речовинах, що представляють одну групу. У разі вітаміну В12, групою є сполуки, що містять у структурі атом кобальту. У світі хімії вони відомі під назвою кобаламін [4, 5].

 

!

Цікаво, що в науковій літературі під вітаміном В12 часто мають на увазі ціанкобаламін. Але, не потрібно розцінювати обидва з'єднання як синоніми. А все через те, що саме ціанкобаламін володіє активністю вітаміну В12 і надходить в організм людини як його основного ресурсу. У природі цей вітамін зазвичай продукують бактерії та археї. Рослини не здатні синтезувати його [1].


Гідроксікобаламін або В12а вже присутній в організмі тварин і може оборотно перетворюватися в аквакобаламін під дією кислого шлункового середовища [6].

 

 

 

 

 

 

 

Функції вітаміну В12


Вітамін В12 являє собою поживна речовина, необхідне для підтримки міцного здоров'я. Він може принести величезну користь вашому організму, наприклад, за рахунок підвищення енергії, поліпшення пам'яті і запобігання серцевих захворювань. Давайте ж докладніше розглянемо всі його функції.

 

Дає заряд енергії

Його життєва важливість полягає в тому, що він допомагає перетворити в глюкозу все, що людина вживає в їжу. Як відомо, глюкоза - це ресурс енергії.

Так, поки ці дані недостовірні і вимагають підтвердження. Але, з іншого боку, маючи дефіцит кобаламіну, прийом добавок ймовірно зможе поліпшити рівень енергії. Адже одним із симптомів нестачі вітаміну є втома і занепад сил.

 

В12 запобігає анемії і допомагає у формуванні еритроцитів

Дефіцит вітаміну В12 безпосередньо пов'язаний з виробленням червоних кров'яних тілець. Він грає важливу роль у виробництві ДНК. Без нього клітини не можуть ділитися.

У разі, якщо кобаламіну недостатньо, еритроцити розвиваються неправильно, набуваючи овальну форму. Це не дає можливість нормально переміщатися з кісткового мозку в кровотік і транспортувати кисень. Такий стан називають мегалобластной анемією.

 

Запобігає серйозним вроджені дефекти

Щоб народити здорового малюка, для матері важливо відстежувати свій рівень вітаміну В12. В іншому випадку, у плода збільшується ризик виникнення дефектів нервової трубки, а у майбутньої матері - передчасних пологів або викиднів.

В одному дослідженні відзначалося, що жінки з рівнем вітаміну 250 мг / дл або ж нижче, в три рази частіше народжували дітей з аномаліями, на відміну від жінок з нормальним рівнем. А у тих, у кого в крові було виявлено 150 мг / дл, ризик підвищувався в п'ять разів.

 

Відповідає за здоров'я кісток

У людей, у яких помічений недолік вітаміну В12, помічена низька щільність кісток. Вони стають більш крихкими, менш мінералізованими. Це і стає причиною остеопорозу.

 

Запобігає ВДЖП

ВДЖП, або вікова дегенерація жовтої плями - це прогресуюче захворювання, яке локалізується на сітківці і характеризується повною втратою зору. Так як вітамін В12 бере участь в реакції перетворення гомоцистеїну в метіонін. Зниження рівня гомоцистеїну пов'язаний з мінімізацією ризиків вікової дегенерації жовтої плями. Так в експерименті за участю 5000 жінок у віці старше 40 років, додавання в раціон В12 і фолієвої кислоти знижувало ризик сліпоти.

У групі, яка отримувала добавки В12 протягом семи років, було менше випадків ВДЖП, в порівнянні з групою плацебо. Ризик розвитку будь-якої форми стану був на 34% нижче, в той час як для більш важких типів він знижувався на 41%.

 

Покращує ментальний стан

Кобаламін бере участь в синтезі і метаболізмі серотоніну - з'єднання, яке здатне впливати на настрій. При використанні вітаміну в комплексі з антидепресантами, симптоми депресії виявлялися менше.

У той же час, це твердження є спірним. У деяких роботах було показано, як дефіцит вітаміну В12 може навпаки погіршити симптоматику важкої депресії.

Крім того, у великому депресивному розладі, або як його ще називають «депресія без депресії», поліпшення результатів пов'язані з високими рівнями вітаміну В12.

 

Запобігає втраті нейронів

Втрата пам'яті безпосередньо пов'язана зі зменшенням кількості нейронів. Так, для людей з деменцією на ранніх стадіях при вживанні вітаміну B12 і жирних кислот омега-3 добавок, уповільнювався зниження розумового розвитку. При цьому низькі рівні кобаламіну навпаки, погіршували пам'ять.

 

Покращує здоров'я серця

Підвищений ризик серцевих захворювань пов'язаний з тим же гомоцистеїну. Так, при вживанні кобаламіну, його рівень знижується, як і ризик серцевих захворювань. Однак, дане твердження є дуже спірним і вимагає додаткових досліджень.

 

Підтримує здоров'я шкіри, волосся і нігтів

Дерматологічні захворювання, які проявляються в гіперпігментації, знебарвленні нігтів, вітіліго і зміна структури волосся, а також в інших симптомах може прямо залежати від кобаламина. Було доведено, що добавки В12 поліпшують стан здоров'я шкіри, волосся і нігтів.

 

 

Як справляються з дефіцитом вітаміну В12 тварини


В організмі ссавців кобаламін виробляють бактерії, що живуть в товстому кишечнику. А ось його засвоєння відбувається відділом вище, тобто в тонкому кишечнику. У разі тварин процес отримання вітаміну В12 досить цікавий. Вони поїдають травоїдних тварин, які, в свою чергу, можуть займатися копрофагія і поїдати власні екскременти, або ж комах. Цей спосіб підвищення рівня вітаміну В12 неусвідомлено використовує більшість тварин. У такої зворушливої ​​ситуації задіяні прямі предки людини - горили. У погану дощову погоду їм так приємно з'їсти щось тепле.

 

 

Хто схильний до ризику дефіциту В12?

 

 

Як вже було помічено раніше, дефіцит вітаміну В12 є дуже поширеною проблемою, особливо в країнах колишнього СРСР. А все через те, що практика збагачення вітамінами їжі недостатньо поширена.

У США, навіть з огляду на вітамінізацію продуктів, близько 20% жителів мають низькі рівні вітаміну В12, а 6% страждають від важких наслідків нестач.

 

У групі ризику людей, схильних до дефіциту кобаламіну знаходяться:

  • літні люди

  • ті, у кого проблеми з шлунково-кишкового тракту

  • у кого діагностовано хворобу Крона і целіакія
  • вегетаріанці і вегани
  • ті, хто приймає метформін при контролі за цукром / інгібітори протонної помпи при хронічній печії.

 

А тепер докладніше про симптоми нестачі кобаламіну.

  1. Блідість шкіри, або ж жовтяниця
  2. Слабкість і стомлюваність
  3. відчуття поколювання
  4. Зміна координації і рівноваги
  5. Глоссит (запалення язика) і стоматит
  6. Задишка і запаморочення
  7. Порушення зору
  8. Часта зміна настрою
  9. Підвищена температура.

 

Нестача вітаміну B12 є звичайним явищем і може проявлятися по-різному, що ускладнює його виявлення. Для цього важливо розуміти, скільки кобаламіну необхідно вживати щодня.

 

А як же гіпервітаміноз?


Так, жовтушність шкіри є ознак дефіциту вітаміну В12. Проте, при захворюваннях печінки, наприклад, гострому хронічному гепатиті, цирозі, печінковій комі рівень кобаламіну підвищений. Він також може проявлятися в еритролейкемію, злоякісної пухлини печінки, при нирковій недостатності, лейкозі.

 

 

Добові норми


Вживання вітаміну В12 безпосередньо залежить від віку.

 

Вік Рекомендована норма, мкг
До 6 місяців 0,4
7-12 місяців 0,5
1-3 роки 0,9
4-8 роки 1,2
9-13 1,8
14-18 2,4
Дорослі 2,4
Вагітні підлітки і жінки 2,6
Підлітки і жінки на грудному вигодовуванні 2,8

 

Вітамін В12 можна вживати не тільки у вигляді продуктів тваринного походження, а й в таблетках.

Якщо ваше тіло погано засвоює вітамін B12, то лікар може порекомендувати внутрішньом'язові ін'єкції B12 для підвищення його рівня.

 

 

 

Як дізнатися рівень вітаміну В12?


Існує кілька способів, які дозволяють відстежити дефіцит кобаламіну.

  1. Аналіз крові на холотранскобаламін - один з найбільш ранніх маркерів нестачі вітаміну.
  2. Аналіз сироватки крові на загальний рівень вітаміну В1
  3. Аналіз метилмалоновой кислоти.
  4. Аналіз на гомоцистеїн сироватки крові.

Якщо ви помітили зміни в своєму стані, зверніть увагу на симптоми дефіциту вітаміну В12 і гіпервітамінозу. При виявленні у себе будь-яких подібних симптомів, обов'язково зверніться до лікаря.

 

 

Продукти з найвищим рівнем В12

 

Вітамін B12 міститься природним чином тільки в продуктах тваринного походження.

 

Продукт Кількість вітаміну В12, мкг / 100 г
Молюски 98,9
Яловича печінка 83,1
Скумбрія 19
Краб 11,5
Сир тофу 2,4

 

Якщо ви живете в США, висока ймовірність отримати життєво важливий вітамін В12 з кукурудзяних пластівців.

 

 

 

 

 

Підведемо підсумки


Вітамін В12 є життєво важливим вітаміном. Так як більшість людей схильні до його дефіциту, додавання в раціон добавок необхідно для підтримки здоров'я. А все тому, що в організмі людини його виробляють спеціальні бактерії. Відстеження рівня кобаламіну допоможе майбутнім мамам значно знизити ризики аномалій плода. Вітамін також підвищує енергію, справляється з серцево-судинними захворюваннями, покращує пам'ять, запобігає остеопорозу і багато інших захворювань.

 

 

Джерела:

 

  1. Herbert V. Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay (фр.) // The American Journal of Clinical Nutrition (англ.)русск. : magazine. — 1988. — Vol. 48, no 3Suppl. — P. 852—858.
  2. Алексеев Г. А. Касла факторы // Большая медицинская энциклопедия, 3-е изд. — М.: Советская энциклопедия. — Т. 10.
  3. Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin, O.M. 12 May 1910--29 July 1994 on JSTOR
  4. Волкова С. А., Боровков Н. Н. Основы клинической гематологии // Н. Новгород: Издательство Нижегородской государственной медицинской академии, 2013. — 400 с. (С. 36-38). ISBN 978-5-7032-0882-3.
  5. Под ред. Столяровой В. А. Новый справочник химика и технолога. Часть 2: Сырьё и продукты промышленности органических и неорганических веществ // СПб.: АНО НПО «Профессионал», 2005, 2007 — 1142 с. (С. 1014-1019).
  6. Ржечицкая Л. Э., Гамаюрова В. С. Пищевая химия. Часть 2: Водорастворимые витамины / Министерство образования и науки России, Казанский национальный исследовательский технологический университет // Казань: Издательство КНИТУ, 2013 - 140 с.

 

 

   

Автор огляду та фактчекінг Наталія Купрацевич, 15 лютого 2021

профіль Міхно Наталія