Ви, напевно, бачили іржу на своєму велосипеді або автомобілі. Процес, подібний окислення заліза, щодня відбувається в тілі людини. І цей процес - старіння. Здорові клітини організму піддаються впливу молекул - вільних радикалів, які скорочують їхнє життя. Але, згідно даних Національного інституту здоров'я, старіння можна сповільнити. Про те, як це зробити і про багато іншого далі піде мова в статті.

 

 

 

 

 

 

 

Загадковий антиоксидант


Отже, є одна речовина, що міститься в продуктах харчування. Воно також є у вигляді піщевойдобавкі. Ваше тіло зберігає і використовує його в міру необхідності.

Це вітамін Е - потужний антиоксидант. Так, в плані хімії, було б неправильно описувати вітамін Е в однині. Адже сам термін описує вісім різних з'єднань! З них альфа-токоферол є найбільш активним в організмі людини.

Для того, щоб зрозуміти, як вживати вітамін, необхідно розібратися в його структурі і властивостях.

 

 

Що таке вітамін Е?


З'єднання групи вітаміну E є світло-жовті в'язкі рідини. Вони жиророзчинні і стійкі до окислення. Найважливіші біологічно активні речовини - це токофероли і токотрієноли. Так, перші є більш активними метаболітами [1].

Справа в тому, що органічні молекули можуть існувати в двох однакових за складом і будовою, але дзеркально відображених, варіантах. Розумним хімічним терміном це називають хиральностью. У токоферолу є цілих три атома "RRR", навколо яких інші складові молекули розташовуються двома дзеркальними способами. Виходить 23 конфігурації однієї молекули! Альфа-токоферол, по суті, є єдиною сполукою, яке ефективніше засвоюється в природному, ніж в синтетичній формі.

Що стосується синтезованого в пробірці вітаміну Е, то він працює і засвоюється набагато гірше, ніж його природний побратим. У пробірці виходить суміш всіх восьми з'єднань вітаміну Е. Звичайно, хімікам вже відомі методи отримання потрібних форм вітаміну, але таке виробництво затратно, та й в цьому немає практичної необхідності. Простіше поглинати їжу, багату їм, і при цьому не боятися надмірної кількості. Адже за деякими даними гіпервітаміноз більш шкідливий для здоров'я, ніж помірний недолік [2].

 

!

Поступаючи в шлунково-кишковий тракт, вони вступають в ряд реакцій. В результаті, вітамін за допомогою дифузії проходить через клітинну мембрану. Затримуючись в ній, він і виконує свою функцію - захист від оксидативного стресу.


Токофероли, що не всмокталися в кишечнику, виводяться з калом. Водорозчинні продукти метаболізму виводяться з сечею [1].

 

 

Функції вітаміну Е


Як згадувалося вище, природний вітамін Е є універсальним «захисником» клітинних мембран від окислювального стресу. Він займає положення, яке перешкоджає контакту кисню з ліпідамімембран, тобто запобігає перекисную деструкцію. Вітамін С, також відомий як антиоксидант, спільно з вітаміном Е активізує ферментативну антиоксидантну систему.

Вітамін Е контролює біосинтез убихинона - компонента дихального ланцюга і основного антиоксиданту мітохондрій.

Відомо, що кількість вільних радикалів збільшується за рахунок куріння. Токоферол є не тільки антиоксидантом, але і підвищує стійкість до нестачі кисню.

 

!

Клітини організму схильні до руйнування через забрудненого навколишнього середовища і навіть з-за впливу ультрафіолетових променів сонця. Вітамін Е допомагає регенерувати пошкоджені клітини.


Крім того, токотріентоли зменшують активність ферменту, який відповідає за синтез холестерину. Так і відбувається зниження його рівня в організмі.

Вітамін Е також є ефективним імуномодулятором, благотворно впливає на зміцнення сил організму.

 

 

 

 

 

 

 

Вітамін Е і старіння


Реклама косметики для догляду за обличчям кричить про добавках вітаміну Е, антиоксиданту, очищення, детокс і так далі. У цьому є своя правда. Застосування вітаміну в якості засобу проти старіння або кондиціонування шкіри на ніч означає, що продукт повністю вбереться в шкіру.

 

!

Зауважу, що більшість кремів проти старіння містить 0,05 і 1% вітаміну Е [3]. Досить маленька дозування за великі гроші і вдалий маркетинг. Набагато ефективніше використовувати масло з чистим вітаміном Е або ж будь-який інший продукт з високою концентрацією альфа-токоферолу.

 

 

Як наносити засіб з чистим вітаміном Е?


Отже, для якісного догляду за шкірою, найкраще наносити засіб на ніч. Так воно точно повністю вбереться.

Для початку, очистіть обличчя від макіяжу. Якщо ви використовуєте концентрований препарат, змішайте його в пропорції 1 до 10 з маслом-носієм (жожоба, мигдальним або кокосовим). Отриману сироватку наносите масажними рухами. Обов'язково почекайте 20 хвилин після нанесення, перш ніж покласти особа на подушку. Повторюйте процедуру 1-2 рази на тиждень.

 

 

Добові норми вітаміну Е


Згідно з опублікованими даними в журналі Health Professionals, дозування не повинні перевищувати 1000 міжнародних одиниць (МО) в день, якщо ви використовуєте синтетичні добавки. Рекомендована добова доза для дітей від 14 років і старше становить 15 міліграмів (мг).

 

Вік

Жінки, мг

Чоловіки, мг

0-6 місяців

4

4

7-12 місяців

5

5

1-3 роки

6

6

4-8

7

7

9-13

11

11

14+

15

15

 

!

Вагітним жінкам рекомендується вживати 15 мг, а ось годуючим мамам - трохи більше - 19 мг.

 

 

Продукти з високим вмістом вітаміну Е

 


Зазвичай, вітамін Е міститься практично у всіх продуктах харчування. Особливо багаті на його активні форми - рослинні масла, насіння і горіхи.

Гігантом за вмістом вітаміну Е є масло зародків пшениці - буквально в 1 столовій ложці 135% добової норми! Давайте ж розглянемо, в яких ще продуктах багато токоферолів.

 

Продукт

Вміст вітаміну Е,

мг в 100 г

Олія соняшникова

44

Насіння соняшника

31,2

Мигдаль

24,6

Фундук

21

Арахісове масло

16,7

Оливкове масло

12,1

Пшеничні висівки

10,4

Арахіс

10,1

Кедровий горіх

9,3

Гриби білі сушені

7,4

Кеш'ю

5,7

Курага

5,5

 

!

У багатьох продуктах тваринного походження також міститься багато вітаміну Е. Наприклад, 100 г гусячого м'яса забезпечує 16% добової норми вітаміну, лосось, восьминіг і рак - близько 8%, форель - 19%, равлики - 33%. А ось в рибній ікрі є близько 7 мг або 47% добової норми.

 

 

Гіпервітаміноз


Хоча передозування природним вітаміном Е малоймовірна, проте прийом високих доз у вигляді добавок може викликати серйозні побічні ефекти. Один з них - підвищений ризик геморагічного інсульту [4], а також кровотечі [5].

Допустимі верхні рівні споживання (ПД) вітаміну Е [6]

 

Вік

Жінки, мг

Чоловіки, мг

1-3 роки

200

200

4-8

300

300

9-13

600

600

14-18

800

800

19+

1000

1000

 

!

Вагітні у віці 14 років можуть вживати 800 мг вітаміну, починаючи з 19 років і старше - 1000 мг. Такі ж дозування прийняті і для годуючих грудьми мам.


Огляд підгрупи досліджень, в яких добавки вітаміну Е давали здоровим людям для первинної профілактики хронічних захворювань, що не виявив переконливих доказів підвищення смертності [7].

Однак, було підтверджено, що добавки 180 мг вітаміну Е у вигляді dl- альфа-токоферілацетата, можуть завдати шкоди дорослим чоловікам, збільшуючи ризик раку простати [8].

 

 

 

 

 

 

 

Гіповітаміноз


Нестача вітаміну Е, на сьогоднішній день, досить поширене явище. Люди, що живуть в забрудненому середовищі, найчастіше, страждають від нього. Проявляється у зниженні активності ферментів антиоксидантного захисту, підвищенням проникності клітинних мембран і накопиченні продуктів перекисного окислення ліпідів. Клінічно недостатність вітаміну Е проявляється в порушеннях репродуктивної системи, м'язової дистрофії, процесах некрозу печінки, зниженні імуноглобулінів Е.

 

!

Глибокий гіповітаміноз зустрічається переважно у недоношених дітей. Крім того, немовлятам важливо отримувати необхідні кількості вітаміну на увазі нормального розвитку нервової системи.


 

Як дізнатися рівень вітаміну Е?


Для точного визначення вітаміну Е необхідно зробити загальноклінічний і біохімічний аналіз крові. Забір крові здійснюється з вени.

Референтні значення вітаміну Е для дітей до 13 років - 3-9 мг / л, до 20 років - 6-10 мг / л, старше 20 років - 5-18 мг / л.

 

 

Профілактики, які забезпечує вітамін Е


Рак

Токотриенол, або малоактивний вітамін Е, виявляє сильні нейропротекторні властивості. Це означає, що ризик захворювання на рак знижується. Але, такі позитивні прогнози впливу препарату є суперечливими. За даними Mayo Clinic, зниження ризиків захворюваності на рак, а також підвищеного артеріального тиску, затвердіння артерій і хвороби серця не було доведено.


Захворювання очей

Вікова дегенерація жовтої плями (AMD) і катаракта є одними з найбільш частих причин втрати зору у людей похилого віку. Так, антиоксидантні властивості токоферолу здатні знизити на 20% ризики захворювань [9, 10]. Однак, ці дослідження недостовірні. Рандомізовані випробування не продемонстрували захисної дії вітаміну E на катаракту [11, 12].


Зниження когнітивних здібностей

Клітини мозку мають високий рівень поглинання кисню. Відповідно, вільні радикали можуть руйнувати мембрани, що сприяє зниженню когнітивних функцій. Яскравим прикладом є хвороба Альцгеймера. Так, прийом додаткових антиоксидантів може забезпечити якийсь захист [13]. Знову ж таки, дослідження в цій області не є достовірними. Необхідно краще вивчити роль вітаміну Е, щоб довести його позитивний вплив на лікування когнітивних порушень.

 

 

 

Підведемо підсумки!


Корисностей вітаміну Е не відбавляй. Це потужний антиоксидант, імуномодулятор, він знижує рівень холестерину і здатний регенерувати клітини. Потреби в цьому вітаміні цілком можна задовольнити за рахунок фруктів, овочів, м'яса. Звичайно, в розвинених капіталістичних країнах продукти харчування вітамінізовані за замовчуванням. На території СНД це зазвичай не практикується. Саме тому, важливо заповнювати низькі рівні вітаміну за рахунок багатого раціону і навіть добавок.

 

 

Джерела:

 

  1. Морозкина Т. С., Мойсеёнок А. Г. Витамины. — Минск: Асар, 2002. — С. 66—72.
  2. Burton G. et al. Human plasma and tIssue alpha-tocopherol concentrations in response to supplementation with deu-terated natural and synthetic vitamin E // American Journal of Clinical Nutrition, 1998 Apr., Vol. 67(4), 669–684.
  3. Keen M.A. Vitamin E in Dermatology // Indian Dermatology Online Journal, 2016, Vol.7(4).
  4. Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. N Engl J Med 1994;330:1029-35.
  5. Sesso HD, Buring JE, Christen WG, Kurth T, Belanger C, MacFadyen J, et al. Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA 2008;300:2123-33.
  6. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoidsexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
  7. Huang HY, Caballero B, Chang S, Alberg A, Semba R, Schneyer C, et al. Multivitamin/Mineral Supplements and Prevention of Chronic Diseaseexternal link disclaimer. Evidence Report/Technology Assessment No. 139. (Prepared by The Johns Hopkins University Evidence-based Practice Center under Contract No. 290-02-0018). AHRQ Publication No. 06-E012. Rockville, MD: Agency for Healthcare Research and Quality. May 2008.
  8. Klein EA, Thompson Jr. IM, Tangen CM, Crowley JJ, Lucia MS, Goodman PJ, et al. Vitamin E and the risk of prostate cancer: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA 2011;306:1549-1556.
  9. Chong EW-T, Wong TY, Kreis AJ, Simpson JA, Guymer RH. Dietary antioxidants and primary prevention of age-related macular degeneration: systematic review and meta-analysis. BMJ 2007;335:755.
  10. Evans J. Primary prevention of age related macular degeneration. BMJ 2007;335:729.
  11. Taylor HR, Tikellis G, Robman LD, McCarty CA, McNeil JJ. Vitamin E supplementation and macular degeneration: randomized controlled trial. BMJ 2002;325:
  12. Teikari JM, Virtamo J, Rautalahti M, Palmgren J, Liesto K, Heinonen OP. Long-term supplementation with alpha-tocopherol and beta-carotene and age-related cataract. Acta Ophthalmol Scand 1997;75:634-40.
  13. Sano M, Ernesto C, Thomas RG, Klauber MR, Schafer K, Grundman M, et al. A controlled trial of selegiline, alpha-tocopherol, or both as treatment for Alzehimer’s disease. N Engl J Med 1997;336:1216-22.

 

 

   

Автор огляду та фактчекінг Наталія Купрацевич, 2 лютого 2021

профіль Литвинчук Марина