Аскорбінова кислота, vitamin C, acidum ascorbinicum, acidum ascorbicum
опис
Вітамін С або як його ще називають аскорбінова кислота являє собою органічне з'єднання, що містить незамінні для організму людини і його імунітету поживні компоненти. Вітамін С є антиоксидант, який виконує роль відновного компонента при метаболічних процесах. Він незамінний в раціоні будь-якої людини, так як забезпечує нормальну роботу кісток і тканини.

джерела
Витами С у великій кількості міститься в цитрусових (апельсин, лимон), шипшині, смородині, картоплі, щавлі і інших продуктах харчування.

Важливо: в продуктах харчування при довготривалому впливі високих температур і контакті з металевими поверхнями вітамін С дуже швидко руйнується.

Тому рекомендується готувати страви з перерахованих вище продуктів в уже закипілої воді і в емальованому посуді. Щоб поповнити запаси вітаміну взимку і зробити профілактику організму, коли фрукти і овочі недоступні для широкого застосування, радимо купувати препарат в аптеках у вигляді аскорбінової кислоти.

Скільки вітаміну потрібно в добу?
Для підтримки імунітету добова потреба у вітаміні С визначається фізичною активністю і віком людини. Для чоловіків це до 100 мг, для жінок до 80 мг аскорбінової кислоти.

Корисні властивості
Процес окислення ліпопротеїну сприяє тому, що вітамін С нормалізує імунітет, знижуючи при цьому ризики захворювань серцево-судинної системи, мінімізує ймовірність утворення бляшок. Ще однією важливою якістю вітаміну С є можливість окислення вітамінів групи Е, які також застосовуються в якості профілактики захворювань серця. Періодичне вживання аскорбінової кислоти знижує ризики звуження кровоносних судин, тим самим забезпечуючи нормальне кровопостачання серця.

В результаті останніх досліджень впливу добавки на організм людини був виявлений факт зниження артеріального тиску при регулярному прийомі. Це досягається завдяки збільшенню активності крові і наявності в ній оксидів азоту, які роблять стінки артерій і судин еластичними, знижуючи при цьому рівень тиску.

Вітамін С є превентивним заходом, щоб уникнути проблем зі здоров'ям органів зору та захисту від захворювань катаракти. Висновки незалежних експертів показали, що в людей, які брали регулярно аскорбінову кислоту в останні роки, помутніння кришталика було помітно нижче, ніж у тих, хто зовсім її не вживав.

Рада фахівців: для нормального функціонування імунної системи і насичення м'яких тканин вітаміном необхідно на добу в середньому приймати не менше 150 мл аскорбінової кислоти.

За результатами дослідження недолік вітаміну С в організмі може привести до захворювань жовчного міхура. Це пов'язано з тим, що камені в жовчному з'являються внаслідок перенасичення холестерином, а вітамін групи С якраз розщеплює холестерин і запобігає затвердіння.

Всім відомо, що вітамін С є ефективним засобом від простудних захворювань, профілактиці остеопорозу, захворювань органів дихання і т.д.

Історія
У чистому вигляді вітамін С був синтезований ще в 1928 році, а через 4 роки з'явилися перші докази того, що саме брак аскорбінової кислоти в їжі викликає цингу.

У 1970 році Лайнос Полінг опублікував свою статтю про потребу в аскорбіновій кислоті, в якій головною концепцією була необхідність високих доз вітаміну для людини. До такої думки вчений прийшов теоретичним шляхом, припускаючи, що саме цей природний вітамін здатний захистити людину від безлічі вірусних захворювань.

Протипоказання
Індивідуальна непереносимість, підвищена чутливість.

Великий вибір Вітаміну С у нас на сайті: https://sayyes.com.ua/ua/289-vitamin-c/