На жаль, людей, які знають сьогодні про існування вітаміну K2, не так вже й багато. Це пов'язано з тим, що даний мікроелемент вкрай рідко згадується дієтологами і не зустрічається в популярних дієтах.

Незважаючи на це, K2 - це поживна речовина, яка необхідна для функціонування більшості систем організму. Більш того, за заявою деяких вчених, недолік цього мікроелемента в раціоні людини може бути причиною розвитку ряду хронічних захворювань.

Жиророзчинний вітамін K, який використовується організмом людини поділяють на два види:
 

  • филлохинон, також відомий як вітамін K1, що міститься в продуктах харчування рослинного походження, таких як капуста і шпинат;
  • менахінон, також відомий як вітамін K2, генерований організмом в кишковому тракті.

 

Останній, в свою чергу, має кілька підтипів. Але найбільш значущими з них є MK-4 і MK-7.

Цей вітамін задіюється тілом людини для генерації спеціальних білків, які використовуються організмом для поліпшення згортання крові, що дозволяє виключити сильні кровотечі в результаті порізів і травм. У разі дефіциту цього вітаміну кількість білків значно скорочується, що може привести до сильної втрати крові навіть при незначних порізах.

Крім цього, вчені стверджують, що вітамін K також використовується організмом для зростання і зміцнення кісток. Однак дослідження в даній області ще тривають.

У дорослих людей нестача даного мікроелемента зустрічається дуже рідко через те, що вживаються ними щодня продукти містять в своєму складі филлохинон, а менахінон виробляється організмом людини самостійно. При цьому дефіцит даної речовини може бути викликаний різними лікарськими препаратами і захворюваннями, що знижують рівень засвоєння цього вітаміну.

Найбільш часто гостра нестача вітаміну K зустрічається у немовлят і дітей дошкільного віку.

 

 

Що потрібно знати про вітамін K

 

Вітамін K вперше був виявлений вченими в 1929-му році і визнаний найбільш значущим речовиною в організмі, що відповідає за згортання крові. Перша згадка про нього зустрічається в німецькому журналі, де цей поживний елемент називають «Koagulationsvitamin», звідки він і отримав назву вітамін K.

Виявив це речовина стоматолог Уестон Прайс, який на початку 20-х років минулого століття під час подорожей вивчав наявність зв'язку між захворюваннями різних народів і їх раціоном. При проведенні свого дослідження лікар виявив, що люди, які проживають в непромислових районах, споживають значно більшу кількість невпізнаних поживних речовин, що запобігає передчасному руйнуванню їхніх зубів і розвиток хронічних хвороб. Спочатку виявлений елемент він назвав «активатором X». Але з часом дана речовина отримало назву вітамін K2.
 

 

 

Принцип дії вітамінів K1 і K2

 

 

Основною функцією вітаміну K є активація білкових з'єднань, що забезпечують згортання крові і обмін кальцію, а також відповідають за роботу серцевого м'яза. Але найбільш значущою з них є регуляція рівня кальцію. Інакше кажучи, даний мікроелемент відповідає за кальцифікацію кісток і запобігає накопиченню мінералу в кровоносних судинах.

За заявою деяких дослідників, функції вітамінів K1 і K2 істотно відрізняються. Тому ці форми вітаміну K слід розглядати як окремі поживні речовини. Відповідне твердження було підтверджено під час проведення експерименту за участю тварин, в рамках якого було встановлено, що K2 перешкоджає кальцифікації судин, в той час як вітамін K1 не здатний надавати подібного впливу.
 

Проведені дослідження за участю людей також демонструють, що харчові добавки з високим вмістом K2 зміцнюють кісткову тканину, а також забезпечують нормалізацію роботи серцевого м'яза. У той же час добавки K1 не забезпечують подібного результату. Незважаючи на це, для підтвердження істотних відмінностей між формами вітаміну K необхідне проведення додаткових досліджень.

 

 

 

Знижує ризик розвитку серцевих захворювань

 

Підвищення рівня кальцію в кровоносних судинах і артеріях істотно підвищує ризик розвитку захворювань серця. Отже, вітамін K2, що запобігає кальцифікацію судин, може значно знизити відповідний ризик.

Під час проведення одного з досліджень, тривалість якого становила 10 років, у людей, щодня споживали вітамін менахінон, ризик серцевих захворювань був на 52 відсотки нижче, ніж у інших людей. При цьому ймовірність їх смерті від кальцифікації судин була нижче на 57 відсотків.

При проведенні іншого експерименту, в якому взяли участь 16 тисяч жінок, вчені з'ясували, що споживання кожних 10-ти мікрограмів K2 щодня дозволяє знизити ризик захворювань серцево-судинної системи приблизно на 9 відсотків.
 

Також варто відзначити, що включення в раціон K1 в обох зазначених вище випадках не забезпечувало ніякого впливу на організм. При цьому важливо звернути увагу, що дані експерименти ставляться до числа спостережних досліджень і не дозволяють визначати причинно-наслідкові зв'язки.

 

 

 

Покращує здоров'я кісток і перешкоджає розвитку остеопорозу

 

 

Таке захворювання як остеопороз, яке пов'язують зі зменшенням міцності кісткової тканини, є однією з найпоширеніших проблем серед жителів західних країн. Воно супроводжується підвищеним ризиком переломів і найчастіше зустрічається у жінок похилого віку.

Як було сказано вище, вітамін K2 відповідає за розподіл кальцію, одного з головних мінералів, що забезпечують здоров'я кісток і зубів. Цей мікроелемент стимулює кальцій - зв'язує дію білків GLA і остеокальцину, які відповідають за будівництво і збереження структури кісткової тканини.

В даний момент існують докази того, що вітамін K2 може зміцнювати кісткову тканину. Так, проведене дослідження, тривалістю 3 роки, в якому брало участь 244 жінки у період постменопаузи, показало, що менахінон здатний сповільнювати вікове мінеральне виснаження кісток, що призводить до зниження їх щільності. Відповідний ефект також був підтверджений в рамках 13-ти інших експериментів, в яких застосовувалися високі обсяги цієї харчової добавки. При цьому в одному з досліджень цей ефект не спостерігався.

У семи різних випробуваннях було встановлено, що регулярне споживання K2 знижує ризик переломів хребта на 60 відсотків, стегна - на 77 відсотків і несрастающіхся переломів - на 81 відсоток. Ці результати дозволили вченим зробити висновок про те, що вітамін K слід використовувати як засіб для лікування остеопорозу та профілактики цього захворювання.
 

Незважаючи на це, деякі дослідження не дозволили досягти такого ефекту. Тому частина вчених стверджує, що наявних доказів, щоб рекомендувати добавки вітаміну K в лікарських і профілактичних цілях, недостатньо.

 

 

 

Забезпечує зміцнення зубів

 

За припущенням деяких учених, додавання в раціон K2 може позитивно вплинути на здоров'я зубів. Незважаючи на це, досліджень за участю людей в даному напрямку не проводилося. Відповідні висновки були зроблені на підставі результатів декількох експериментів, проведених на тваринах, і основних властивостей даного поживної речовини.

Одним з найбільш значущих білків, що відповідають за здоров'я зубів, є остеокальцин, який активується вітаміном K2 і відповідає за розподіл кальцію. Згідно дослідним даними, остеокальцин запускає механізм, що стимулює утворення нового дентину - тканини, яка розташовується під зубної емаллю.

 

За припущеннями деяких дослідників, менахінон може взаємодіяти з вітамінами A і D, які також важливі для збереження здоров'я зубів.

 

 

 

Може використовуватися для боротьби з раком

 

Онкологічні захворювання часто призводять до летальних наслідків, особливо в західних країнах. І, незважаючи на виявлення медициною безлічі способів лікування раку, вчені продовжують вести пошук засобів для профілактики цього захворювання.

Кілька проведених експериментів дозволили з'ясувати, що включення в раціон харчових добавок K2 знижує ризик повторного розвитку раку печінки. Інші експерименти також показали, що регулярне споживання даної речовини сприяє зниженню ризику розвитку раку простати в середньому на 63 відсотки. При цьому включення в раціон вітаміну K1 не забезпечив подібного ефекту.
 

Незважаючи на це, для підтвердження ефективності менахінон при профілактиці онкологічних захворювань необхідні додаткові дослідження.

 

 

 

Джерела вітаміну K2

 

 

Більшість продуктів, які доступні кожному середньостатистичному людині, містять форму K1. При цьому вітамін менахінон зустрічається в продуктах значно рідше.

При необхідності організм людини здатний самостійно перетворювати K1 в K2. Ця особливість дуже корисна, тому що найчастіше вміст у раціоні першого речовини в десятки разів перевищує обсяг другого. Незважаючи на це, сучасні дослідження демонструють, що процес перетворення цих мікроелементів має порівняно невисоку ефективність. Так, наприклад, отримання K2 з добавок і харчових продуктів може забезпечити більш вражаючий ефект в порівнянні з таким же об'ємом перетвореного речовини.

Вітамін K2 виробляється кишковими бактеріями, розташованими в товстій кишці. Тому прийом певних антибіотиків може негативно відбитися на кількості цієї поживної речовини в організмі.

Як показує практика, кількість щодня споживаного менахінон у вигляді продуктів харчування не дозволяє задовольнити потреби організму. Це пов'язано з тим, що велика частина цього вітаміну зустрічається в продуктах тваринного походження, які з тих чи інших причин не їдять деякі групи осіб. Кращими джерелами K2 при цьому є:
 

  • жирне коров'яче молоко;
  • яєчні жовтки;
  • печінку;
  • внутрішні органи тварин.


Менахінон відноситься до числа жиророзчинних речовин. Тому його зміст в нежирних продуктах незначно. Також варто звернути увагу, що в продуктах тваринного походження міститься підтип MK-4, в той час як в ферментованих продуктах частіше зустрічаються підтипи від MK-5 до MK-14, які можуть виявитися не менш корисними.

Якщо ж ви з тих чи інших причин не можете щодня споживати квашену капусту, місо, яєчні жовтки або жирне коров'яче молоко, то присутня висока ймовірність розвитку нестачі вітаміну K. У такому випадку найкращим способом забезпечити потреби організму є включення в раціон добавок K2. Варто відзначити, що їх ефективність можна додатково підсилити при включенні в раціон вітамінів A і D.

 

 


Як проявляється дефіцит вітаміну K

 

Першою ознакою гострої нестачі вітаміну K в організмі є погана згортання крові, що призводить до кровотеч різного роду. Важливо відзначити, що при дефіциті даного мікроелемента кровотечі можуть бути не тільки в місцях порізів. Так, недолік цього вітаміну може виявлятися у вигляді:
 

  • синців, що утворюються від легкого натискання;
  • маленьких згустків крові під нігтьовими пластинами;
  • кровотеч в слизових оболонках;
  • згустків крові в калі.


У маленьких дітей і немовлят дефіцит вітаміну K супроводжується наступними симптомами:

 

  • кровотеча в області пуповини;
  • кровотеча в носі;
  • наявність кров'яних плям на шкіру;
  • виділення крові на статевому члені за умови обрізання;
  • кровотеча в мозку, здатне привести до летального результату.

 

 

 

Основні причини нестачі вітаміну K


Незважаючи на те, що дефіцит цієї речовини спостерігається у дорослих людей вкрай рідко, він може бути спровокований наступними факторами:
 

  • вживання антикоагулянтів, розріджують кров;
  • прийом антибіотиків;
  • наявність захворювань, що знижують засвоєння жиру;
  • дотримання дієти з недостатньою кількістю вітаміну K.


У більшості випадків антикоагулянти, рекомендовані фахівцями для лікування деяких хвороб, перешкоджають утворенню білків, що використовуються організмом для згортання крові.

Рекомендовані лікарями антибіотики діють трохи інакше - вони або знижують вироблення організмом вітаміну K2, або перешкоджають його засвоєнню.

Порушення засвоєння жиру, здатне викликати недолік цього мікроелемента часто пов'язано з деякими захворюваннями і порушеннями в роботі кишечника, а саме з:
 

  • кістозний фіброз;
  • целіакію;
  • порушенням роботи жовчного міхура або печінки;
  • порушенням роботи кишечника;
  • відсутністю частини кишечника.


У новонароджених головними причинами виникнення нестачі вітаміну K є:
 

  • низький рівень мікроелемента в грудному молоці;
  • недостатня передача речовини через плаценту;
  • неефективне використання вітаміну печінкою дитини;
  • нездатність організму самостійно виробляти менахінон протягом перших кількох днів життя.

 

 

 

Як діагностується недолік вітаміну K

 


Для того, щоб діагностувати у пацієнта дефіцит даного мікроелемента, лікаря потрібно ознайомитися з історією хвороби, яка дозволить йому вивчити всі можливі фактори ризику. До групи осіб, які мають більш високий ризик дефіциту вітаміну K, відносяться:
 

  • які беруть антикоагулянти;
  • використовують антибіотики;
  • які відчувають проблеми з засвоєнням жиру.


В процесі діагностики фахівець проведе дослідження на швидкість згортання крові і вплив на цей показник вітаміну K. Зразок крові буде взятий за допомогою порівняно невеликої голки, після чого в нього буде додана спеціальна хімічна речовина для згортання. Нормальне час згортання становить від 11,5 до 13,5 секунд. Якщо для даного процесу буде потрібно більше часу, фахівець діагностує у пацієнта нестача вітаміну.

При проведенні лабораторного дослідження лікар може також провести аналіз на відповідність крові міжнародному нормалізованому відношенню. У здорових людей цей показник становить від 0,9 до 11, а для осіб, які приймають антикоагулянти - від 2 до 3,5. Якщо показник буде вище цих значень, доктор діагностує дефіцит.

 

 

 

Як позбутися від дефіциту вітаміну K


Одним із способів відновлення нормальних обсягів вітаміну K в організмі є прийом препарату під назвою фітонадіон, який можна приймати як у вигляді таблеток, так і у вигляді уколів під шкіру. Добова норма прийому цього препарату становить від 1-го до 25-ти міліграмів для дорослих. Для осіб, які приймають антикоагулянти, дозування цього препарату становить від 1-го до 10-ти міліграмів, що викликано бажанням лікарів знизити ризик ускладнень.

Фахівці Американської академії педіатрії стверджують, що новонародженим необхідно після народження вводити під шкіру від 0,5 до 1-го міліграма філлохинону. Однак в разі прийому матір'ю дитини антикоагулянтів доза може бути збільшена.

 

 

 

До чого призводить дефіцит вітаміну K в довгостроковій перспективі


За умови ігнорування нестачі цього мікроелемента може виникнути сильна кровотеча, здатне завдати шкоди здоров'ю людини і підвищити ризик смерті. Однак в переважній більшості випадків рівень вітаміну K в організмі можна відновити.

У новонароджених відновлення рівня вітаміну K відбувається дуже швидко. Однак за умови ігнорування даної проблеми у малюка може проявитися внутрішня кровотеча, яке може не тільки негативно позначитися на роботі мозку, але і привести до смерті.

 

 

 

Як не допустити дефіцит вітаміну K


Станом на сьогоднішній день, вчені ще не встановили певну добову норму прийому цього вітаміну. Однак рекомендується приймати на добу до 120-ти міліграмів цього мікроелемента чоловікам і до 90 міліграмів - жінкам. Деякі з продуктів харчування здатні забезпечити дане кількість.

Всього один укол вітаміну K може запобігти багато проблем новонароджених.
 

Особи, які мають проблеми із засвоєнням жиру і приймають антикоагулянти, обов'язково повинні звернутися до лікаря для обговорення прийому добавок і їх дозування.

 

 

 

Висновок

 

Вітамін K - це загальна назва групи поживних речовин, яка включає такі елементи як K1 і K2. Перший мікроелемент необхідний для нормалізації згортання крові, в той час як другий дозволяє поліпшити роботу серцево-судинної системи і зміцнити кістки.
На думку дослідників, добавки менахінон повинні регулярно використовуватися людьми з підвищеним ризиком серцевих захворювань, а також для запобігання рецидиву деяких видів раку.

 

Часті запитання: 

Що таке вітамін К і чому він важливий для організму?

Вітамін К — це жиророзчинний вітамін, необхідний для здоров'я кісток та згортання крові. Він відіграє ключову роль у процесі згортання крові, допомагаючи запобігти надмірному кровотечі та сприяючи загоєнню ран. Основні функції вітаміну К включають активацію білків, необхідних для згортання крові, та регулювання кісткової тканини.

  • Вітамін К необхідний для здоров'я кісток та згортання крові.
  • Він активує білки, необхідні для згортання крові.
  • Він відіграє ключову роль у загоєнні ран.

Які наслідки можуть бути при дефіциті вітаміну К?

Дефіцит вітаміну К може призвести до різних проблем, таких як порушення згортання крові, погіршення загоєння ран і навіть ослаблення кісток. Одним з найсерйозніших наслідків є збільшення ризику кровотеч, які можуть бути небезпечними для здоров'я. Недостатній рівень вітаміну К також може призвести до погіршення стану кісток, збільшуючи ризик розвитку остеопорозу.

  • Порушення згортання крові.
  • Погіршення загоєння ран.
  • Збільшення ризику кровотеч та ослаблення кісток.

Як можна уникнути дефіциту вітаміну К?

Щоб уникнути дефіциту вітаміну К, важливо споживати їжу, багату цим вітаміном. Додайте до свого раціону зелені листяні овочі, такі як шпинат, капуста та броколі. Оливкова олія, соєва олія та деякі інші масла також містять вітамін К. Крім того, включення бродених продуктів, таких як натуральний йогурт або кефір, може сприяти кращому засвоєнню вітаміну К.

  • Споживати зелені листяні овочі.
  • Додавати до раціону олії, такі як оливкова та соєва.
  • Додавати бродені продукти для кращого засвоєння вітаміну К.

Хто схильний до більшого ризику дефіциту вітаміну К? 

Деякі групи людей можуть бути більш схильними до дефіциту вітаміну К, включаючи новонароджених, у яких може бути тимчасовий дефіцит цього вітаміну через відсутність бактерій у кишечнику, а також людей з порушеннями травлення, які можуть ускладнити засвоєння жиророзчинних вітамінів. До груп ризику також відносяться люди, які приймають довгий час антибіотики, які можуть впливати на бактеріальну флору кишечника.

  • Новонароджені через тимчасовий дефіцит вітаміну К.
  • Люди з порушеннями травлення.
  • Люди, які приймають довгий час антибіотики.

Який денний рівень споживання вітаміну К рекомендується?

Рекомендований денний рівень споживання вітаміну К може відрізнятися залежно від віку та статі. Зазвичай для дорослих жінок рекомендується споживати приблизно 90 мкг вітаміну К щодня, тоді як для дорослих чоловіків цей рівень становить приблизно 120 мкг щодня. Однак конкретні потреби можуть відрізнятися, особливо у вагітних жінок чи людей з певними захворюваннями.

  • Рекомендований рівень для дорослих жінок - приблизно 90 мкг щодня.
  • Для дорослих чоловіків - приблизно 120 мкг щодня.
  • Потреби можуть відрізнятися залежно від віку, статі та стану здоров'я.

 

 

Дата видання статті 15.02.2018
Дата оновлення 30.06.2020

 

 

Джерела

  • 1.Committee on Fetus and Newborn. (2003). Controversies concerning vitamin K and the newborn. 

pediatrics.aappublications.org/content/112/1/191.long

  • 2.Facts about vitamin K deficiency bleeding. (2014). 

cdc.gov/ncbddd/vitamink/facts.html

  • 3.Harris N. (2012). The international normalized ratio: How well do we understand this measurement? 

aacc.org/community/national-academy-of-clinical-biochemistry/scientific-shorts/2012/the-international-normalized-ratio-how-well-do-we-understand-this-measurement

 

 

 

   
  

Автор огляду Денис Ульванський,

фактчекінг Євгенія Русєва,

30 червня 2020 року

профіль Романчук Олексій