Вітамін E, також відомий як токоферол, - це необхідний мікроелемент, який бере участь у багатьох життєво важливих процесах організму. Однак, незважаючи на необхідність його споживання, надмірне використання добавок з високим вмістом цієї поживної речовини може призвести до негативних наслідків. У цій статті ми розглянемо потенційні ризики зловживання вітаміном E, а також симптоми і побічні ефекти.

 

 

Що потрібно знати про надлишок вітаміну E

 

Надлишок вітаміну Е виникає при накопиченні його в організмі у великих обсягах. Дане явище може призвести до виникнення проблем зі здоров'ям.

Як відомо, вітамін Е належить до жиророзчинних поживних речовин. При цьому він впливає на організм подібно антиоксидантів. Вживання даного мікроелемента сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань, перешкоджає розвитку деяких видів онкологічних захворювань і запобігає проблеми із зором і порушенням роботи головного мозку.

Однією з основних функцій токоферолу є розширення кровоносних судин і запобігає утворенню тромбів. Добова норма споживання (DV) цієї поживної речовини становить 15 міліграмів.

 

Сьогодні вчені виділяють кілька продуктів, що мають високий вміст вітаміну E. До їх числа відносяться:

  • масла - соєва, соняшникова, сафлорова та кукурудзяна, масло зародків пшениці;
  • насіння і горіхи - мигдаль, фундук, арахіс і насіння соняшнику;
  • фрукти - ківі, манго, помідори;
  • овочі - шпинат, брокколі.

 

Жиророзчинні вітаміни накопичуються в жирах. У зв'язку з цим вони можуть накопичуватися в жировій тканині організму. Даний процес можна спостерігати при вживанні відповідних добавок в надмірних кількостях. На сьогоднішній день максимально допустимий обсяг споживання вітаміну E (UL), що не викликає побічних ефектів і перенасичення, становить 1000 міліграмів на добу.

 

 

Кому слід використовувати добавки токоферолу

 

 

У більшості випадків добавки вітаміну Е приймають з метою поліпшення роботи імунної системи, зниження ризику розвитку онкологічних захворювань, зміцнення нігтів і волосся, а також поліпшення стану шкіри. Однак подібний підхід до використання цієї речовини малоефективний за умови відсутності дефіциту токоферолу.

Люди з недостатньою кількістю жиру або з розладами, що впливають на засвоєння жирів, такими як хвороба Крона або муковісцидоз, можуть піддаватися ризику розвитку гострої нестачі вітаміну E.

 

 

Побічні ефекти від надлишку вітаміну E

 

Надмірне споживання вітаміну E може привести до зниження рівня в'язкості крові, що, в свою чергу, може стати причиною внутрішньої кровотечі і летального результату. Надлишок даного поживної речовини також може погіршити здатність згущуватися, через що підвищується ризик сильної кровотечі навіть в разі отримання незначних травм. Деякі вчені також пов'язують надлишок альфа токоферолу з підвищеним ризиком геморагічного інсульту, причиною якого є крововилив у мозку.

Згідно з результатами одного з досліджень, надмірне споживання добавок з високим вмістом вітаміну Е істотно підвищує ризик смерті. Однак для підтвердження цього необхідні додаткові дослідження.
 

З огляду на зазначені вище ризики, лікарі не рекомендують вживати токоферол у великих кількостях.

 

 

 

Взаємодія вітаміну E з лікарськими препаратами

 

Вітамін E здатний взаємодіяти з деякими лікарськими засобами навіть за умови його споживання в межах норми. Так, дослідники відзначають, що при вживанні добавок токоферолу в обсязі понад 300 міліграмів на добу спостерігається посилення дії засобів для розрідження крові. Також даний поживний елемент може взаємодіяти з аспірином і варфарином.

Дослідники також відзначають вплив вітаміну E на тамоксифен - препарат, який використовується для лікування раку молочної залози, і циклоспорин - імунодепресанти, який використовується людьми після трансплантації органів.

Якщо у вас є які-небудь побоювання щодо можливої ​​взаємодії добавок вітаміну і ліків, слід проконсультуватися з лікарем.

 

 

Лікування і профілактика надлишку вітаміну E

 


Лікування незначного надлишку вітаміну Е має на увазі відмову від використання добавок токоферолу. Однак серйозні ускладнення, викликані надмірним споживанням цієї поживної речовини, можуть зажадати медичного втручання.

Одним з найбільш ефективних способів запобігання передозування вітаміном E є дотримання добової норми як при вживанні добавок, так і при використанні продуктів. Однак, як відзначають вчені, ризик передозування при включенні в раціон продуктів з високим вмістом токоферолу малоймовірний.

Включення в раціон харчових добавок може негативно відбитися на прийомі медикаментів, особливо, якщо їх приймати в обсязі понад 300 міліграмів на добу. Так, в одному з досліджень вчені відзначили, що споживання більше 180-ти міліграмів токоферолу протягом тривалого періоду істотно підвищує ризик інсульту.
 

Сьогодні у багатьох людей немає необхідності в прийомі таких великих доз. Для здорової людини вживання всього 15-ти міліграмів вітаміну E на добу цілком достатньо для задоволення потреб організму. Однак, якщо у вас є сумніви щодо включення в раціон вітаміну E в капсулах, варто поговорити з лікарем.

 

 

 

Висновок

 

Незважаючи на те, що вітамін E відноситься до числа важливих для людського організму речовин, існує висока ймовірність виникнення його надлишку, особливо при прийомі харчових добавок. Дане явище може стати причиною серйозних ускладнень у вигляді зниження рівня в'язкості крові, підвищення ризику інсульту та смерті. Щоб запобігти подібним ефекти від зловживання токоферолом, переконайтеся, що добовий обсяг споживання даної речовини не перевищує 1000 міліграмів на день з урахуванням добавок і їжі.

 

   
  

Автор огляду Денис Ульванський,

фактчекінг Євгенія Русєва,

14 травня 2020 року

профіль Ніколаєва Жанна