Вітамін E, також відомий як токоферол, - це необхідний мікроелемент, який бере участь у багатьох життєво важливих процесах організму. Однак, незважаючи на необхідність його споживання, надмірне використання добавок з високим вмістом цієї поживної речовини може призвести до негативних наслідків. У цій статті ми розглянемо потенційні ризики зловживання вітаміном E, а також симптоми і побічні ефекти.
Що потрібно знати про надлишок вітаміну E
Надлишок вітаміну Е виникає при накопиченні його в організмі у великих обсягах. Дане явище може призвести до виникнення проблем зі здоров'ям.
Як відомо, вітамін Е належить до жиророзчинних поживних речовин. При цьому він впливає на організм подібно антиоксидантів. Вживання даного мікроелемента сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань, перешкоджає розвитку деяких видів онкологічних захворювань і запобігає проблеми із зором і порушенням роботи головного мозку.
Однією з основних функцій токоферолу є розширення кровоносних судин і запобігає утворенню тромбів. Добова норма споживання (DV) цієї поживної речовини становить 15 міліграмів.
Сьогодні вчені виділяють кілька продуктів, що мають високий вміст вітаміну E. До їх числа відносяться:
|
Жиророзчинні вітаміни накопичуються в жирах. У зв'язку з цим вони можуть накопичуватися в жировій тканині організму. Даний процес можна спостерігати при вживанні відповідних добавок в надмірних кількостях. На сьогоднішній день максимально допустимий обсяг споживання вітаміну E (UL), що не викликає побічних ефектів і перенасичення, становить 1000 міліграмів на добу.
Кому слід використовувати добавки токоферолу
У більшості випадків добавки вітаміну Е приймають з метою поліпшення роботи імунної системи, зниження ризику розвитку онкологічних захворювань, зміцнення нігтів і волосся, а також поліпшення стану шкіри. Однак подібний підхід до використання цієї речовини малоефективний за умови відсутності дефіциту токоферолу.
Люди з недостатньою кількістю жиру або з розладами, що впливають на засвоєння жирів, такими як хвороба Крона або муковісцидоз, можуть піддаватися ризику розвитку гострої нестачі вітаміну E.
Побічні ефекти від надлишку вітаміну E
Надмірне споживання вітаміну E може привести до зниження рівня в'язкості крові, що, в свою чергу, може стати причиною внутрішньої кровотечі і летального результату. Надлишок даного поживної речовини також може погіршити здатність згущуватися, через що підвищується ризик сильної кровотечі навіть в разі отримання незначних травм. Деякі вчені також пов'язують надлишок альфа токоферолу з підвищеним ризиком геморагічного інсульту, причиною якого є крововилив у мозку.
Згідно з результатами одного з досліджень, надмірне споживання добавок з високим вмістом вітаміну Е істотно підвищує ризик смерті. Однак для підтвердження цього необхідні додаткові дослідження.
Взаємодія вітаміну E з лікарськими препаратами
Вітамін E здатний взаємодіяти з деякими лікарськими засобами навіть за умови його споживання в межах норми. Так, дослідники відзначають, що при вживанні добавок токоферолу в обсязі понад 300 міліграмів на добу спостерігається посилення дії засобів для розрідження крові. Також даний поживний елемент може взаємодіяти з аспірином і варфарином.
Дослідники також відзначають вплив вітаміну E на тамоксифен - препарат, який використовується для лікування раку молочної залози, і циклоспорин - імунодепресанти, який використовується людьми після трансплантації органів.
Якщо у вас є які-небудь побоювання щодо можливої взаємодії добавок вітаміну і ліків, слід проконсультуватися з лікарем.
Лікування і профілактика надлишку вітаміну E
Лікування незначного надлишку вітаміну Е має на увазі відмову від використання добавок токоферолу. Однак серйозні ускладнення, викликані надмірним споживанням цієї поживної речовини, можуть зажадати медичного втручання.
Одним з найбільш ефективних способів запобігання передозування вітаміном E є дотримання добової норми як при вживанні добавок, так і при використанні продуктів. Однак, як відзначають вчені, ризик передозування при включенні в раціон продуктів з високим вмістом токоферолу малоймовірний.
Включення в раціон харчових добавок може негативно відбитися на прийомі медикаментів, особливо, якщо їх приймати в обсязі понад 300 міліграмів на добу. Так, в одному з досліджень вчені відзначили, що споживання більше 180-ти міліграмів токоферолу протягом тривалого періоду істотно підвищує ризик інсульту.
Висновок
Незважаючи на те, що вітамін E відноситься до числа важливих для людського організму речовин, існує висока ймовірність виникнення його надлишку, особливо при прийомі харчових добавок. Дане явище може стати причиною серйозних ускладнень у вигляді зниження рівня в'язкості крові, підвищення ризику інсульту та смерті. Щоб запобігти подібним ефекти від зловживання токоферолом, переконайтеся, що добовий обсяг споживання даної речовини не перевищує 1000 міліграмів на день з урахуванням добавок і їжі.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31821172
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810759/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17628180
Автор огляду Денис Ульванський, 14 травня 2020 року профіль Ніколаєва Жанна
|