Шоколад виготовляють з какао-бобів — насіння тропічного дерева какао роду Теоброма (з грецької ця назва перекладається як їжа богів). Робити шоколадні напої за історичними даними почала ще цивілізація ольмеків у Мезоамериці. Після відкриття Америки європейськими країнами шоколад став популярним у всьому світі, яким залишається й досі.

Мало хто відмовиться від шматочка улюбленого шоколаду на десерт. Але як він впливає на наше здоров’я?

Шоколад традиційно мав не найкращу репутацію через високий вміст жиру і цукру. Його вживання пов’язують з акне, ожирінням, високим кров’яним тиском, ішемічною хворобою серця та діабетом.

У 2013 році дослідники відкрили, що какао, ключовий інгредієнт шоколаду, містить біологічно активні фенольні сполуки з антиоксидантними властивостями. Чим вищий вміст какао і відповідно поліфенолів, тим більше користі. Водночас, чорний шоколад зазвичай містить менше жиру та цукру.

 

Переваги вживання шоколаду

 

1️⃣ Знижує рівень холестерину

Регулярне вживання шоколаду завдяки вмісту рослинних стеринів (РС) і какао-флаванолів (КФ), як частини дієти з низьким вмістом жирів, може підтримати здоров’я серцево-судинної системи, знижуючи рівень холестерину та сприяючи нормалізації кров’яного тиску.

2️⃣ Підтримує когнітивні функції

Гарячий шоколад є особливо корисним для літніх людей, адже допомагає зберегти мозок здоровим та уповільнити погіршення пам’яті. Він покращує приплив крові до тих ділянок мозку, які виконують оперативні завдання та потребують більше енергії. Цей зв’язок, який називається нейроваскулярним сполученням, відіграє важливу роль у профілактиці таких захворюваннях, як хвороба Альцгеймера.

Екстракт какао, що має назву лавадо, може зменшити або запобігти пошкодженню нервових шляхів, що трапляється у пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Цей екстракт допомагає уповільнити зниження когнітивних функцій. Також доведено, що вживання шоколаду принаймні раз на тиждень, загалом покращує наші когнітивні функції.

3️⃣ Запобігає захворюванням серця та інсульту

Споживання до 100 грамів шоколаду щодня зменшує ризик серцевих захворювань та інсульту. Дослідження, в якому взяли участь понад 44 тисячі людей, виявило, що навіть одна порція шоколаду зменшує шанси отримати інсульт на 22%. А ті, хто вживав близько 60 грамів шоколаду на тиждень, мали на 46 % менше шансів померти від цього гострого порушення мозкового кровообігу.

Також споживання шоколаду пов’язане з меншим ризиком кардіометаболічних розладів.

4️⃣ Сприяє росту і розвитку плода

Споживання 30 грамів шоколаду щодня під час вагітності може сприяти оптимальному росту і розвитку плода.

5️⃣ Покращує витривалість

Невелика порція чорного шоколаду підвищує доступність кисню під час фітнес-тренувань і може допомогти спортсменам подолати більшу відстань, використовуючи менше кисню.

Річ у тім, що темний шоколад містить флавоноли, відомі як епікатехіни, які підсилюють виділення оксиду азоту в організмі. Подібний ефект має буряковий сік.

 

Ризики вживання шоколаду

 

1️⃣ Шоколад з високим вмістом цукру може призвести до карієсу, якщо вживати його в надлишку.

2️⃣ Збільшення ваги: шоколад може мати високу калорійність через вміст цукру та жиру. Тим, хто намагається схуднути або зберегти свою вагу, варто обмежити споживання шоколаду і перевірити етикетку свого улюбленого продукту.

3️⃣ Ризик мігрені: деякі люди можуть відчувати посилення мігрені при регулярному вживанні шоколаду через вміст какао тираміну, гістаміну та фенілаланіну.

4️⃣ Здоров’я кісток: є докази того, що шоколад може погано впливати на структуру та щільність кісток і викликати остеопороз, особливо у літніх людей.

5️⃣ Важкі метали: порошки какао та шоколадні плитки можуть містити високі рівні кадмію та свинцю, які токсичні для нирок, кісток та інших тканин організму.

Загалом, шоколад в якості десерту може мати як користь для здоров’я, так і певні ризики. Як завжди, ключовою є помірність. Враховуючи, що серцево-судинні захворювання є вбивцями номер один у світі та в Україні зокрема, а чорний шоколад суттєво знижує ризик серцево-судинних захворювань, регулярне споживання шоколаду все ж є корисним. Вибирайте продукт з 70% і більше вмістом какао, максимізуючи його антиоксидантні переваги.

 

Молочний та чорний шоколад

Якщо розглядати поживні речовини, в молочному шоколаді більше білка, цукру, фосфору, натрію, кальцію, а в чорному — більше вуглеводів, жирів, заліза та калію. Чим темніший шоколад, тим вище концентрація какао, а отже, теоретично, вище рівень антиоксидантів.

Поживні речовини в плитках шоколаду, які продаються в супермаркетах, дуже різняться в залежності від марки та типу. Найкраще уважно прочитати етикетку, якщо ви хочете бути впевненими в його складі. Крім того, шоколадні плитки містять не тільки какао. Необхідно враховувати переваги та ризики інших інгредієнтів, таких як цукор та жир.

 


Олег Швець,  Голова правління в Асоціація дієтологів України

на своїй сторінці у Facebook розповідає про надважливі принципи 

здорового харчуванні в Україні

 

За матеріалом посту від 10.12.2021