В 2018 році, ще на той момент, міністерка охорони здоров’я, Уляна Супрун, розвіювала в головах українців міфи про вітамін Д. Про те, що систематичне його вживання не допоможе запобігти раку, серцево-судинним захворюванням, депресії і перелому кісток. У (високосному) 2020, коли на людство звалилась купа негод, а питання здоров’я стало занадто гострим, люди схиляються до віри у будь-що, аби допомогло від «корони». Тим часом, Супрун публікує розгромну статтю з метаданими - обнадійливі, але не точні, результати одужання під час вживання форми вітаміну Д – кальцифедолу.

 

Тож, яка ваша добова норма вітаміну Д й чи взагалі варто його вживати? Для цього розберімось в його структурі і властивостях.

 

 

 

 

 

 

 

Вітамін Д, сонце і складні формули

 

Вітамін Д став надбанням людства ще з початку 20 століття, коли такий собі вчений Меланбі довів, що жир тріски допомагає при рахіті. А жир тріски – то не тільки вітамін А, але й нововинайдений Д. Потім німець Гульдчинський відкрив ефективність ртутно-кварцевої лампи, знаної як «гірське сонце». З цього моменту етіологічним фактором рахіту вважається недостатнє отримання ультрафіолетового опромінення.

 

То що ж таке вітамін Д, і до чого тут сонце?

 

Розкладемо все по поличкам

  1. Вітаміни – це органічні сполуки, які є ну прямо vital, життєвонеобхідні для обміну речовин. Вони не синтезуються в організмі, окрім вітаміну Д3, та надходять з їжею. Так-так, навіть з шоколадним пудингом.
  2. Фізико-хімічні властивості вітаміну Д визначають його як жиророзчинний.

До вітамінів групи Д належать Д2 ергокальциферол і Д3 холекальциферол. Звичайно, щоби упізнати їх на картинці, треба добряче пам’ятати біохімію.

 

 

Є дві формули, які майже нічим не відрізняються. Нехай трохи відволічуть ваш погляд; пройдіть лабіринт по паличкам – подвійні перестрибуйте (уявіть, ніби вони – то гаряча лава).

Отож, біологічну активність проявляє лише окисна похідна форма Д3 – кальцитріол – третя формула, яку я не бачу сенсу вставляти в текст. Ось лінк на неї, кому цікаво. Він утворюється в печінці та нирках, а також виробляється шкірою під дією ультрафіолету. Коротше кажучи, посидіть на сонці 20-30 хвилин трохи оголені (що дуже бажано), повноцінно поїжте, і отримаєте добову норму вітаміну.

 

Цікаво

Ергокальциферол, вітамін Д2 поступає в організм лише з їжею. Даний препарат купують й досі, розраховуючи на його дешевизну і плутаючи цінність з вітаміном Д3. В межах України ціна коливається від 15 грн за 10 мл, або ж 1500 грн за літр! Не так уже й дешево.

Поясню, чому так відбувається. Раніше, ще за епохи СРСР вважалось, що обидві форми вітаміну однаково важливі. З 2012 року Д2 виключили із списку життєвонеобхідних лікарських препаратів. Він поступає в організм у відносно невеликій кількості – не більше 20-30% від добової норми, а активна форма синтезується досить довго.

Висновки робіть самі.

 

 

 

 

 

 

 

 

Функції вітаміну Д

 

Функціями вітаміну Д є регуляція засвоєння Кальцію і Фосфору, їх кількості в крові й надходження в кісткову тканину й зуби. Він також впливає на нервово-м’язову провідність, імунітет, експресію генів та запальні процеси [1].

Детальніше, саме цей вітамін регулює кальцій-фосфорний обмін, що забезпечує мінералізацію й ріст кісток, запобігає гіпокальціємії. Так, в кістковій тканині відбувається ремодуляція: встановлюється баланс між формуванням нової кістки остеобластами й руйнування старої остеокластами. Вітамін запобігає апоптозу остеобластів. Тому, в ранні періоди життя дітям важливо отримувати достатню кількість вітаміну Д для запобігання рахіту, аутоімунних хворіб та профілактики остеопорозу.

Вітамін Д впливає і на інші фізіологічні процеси в організмі. Тож, розгляньмо, які.

 

Шкіра

Антипроліферативний влив на кераноцити

Волосся

Оновлення фолікулів

Імунітет

Зовнішній і внутрішній захист виконують антимікробні пептиди генів VDR та RXR – за недостатності вітаміну виникають ГРВІ, грип, туберкульоз та ін.

Ожиріння і діабет

Остеокальцин, синтез якого стимулює вітамін, підвищує синтез і секрецію адипонектину і інсуліну. Адипонектин активує гени, що кодують білок GLUT-4. Якщо коротко, то саме так відбувається зниження рівня глюкози в крові.

Вагітність і репродуктивна система жінки

Нестача вітаміну пов’язана із прееклампсією – розвитком артеріальної гіпертензії після 20 тижня вагітності, а також ризиком гестаційного цукрового діабету*, бактеріального вагінозу й низької ваги новонароджених малюків.

Грудне вигодовування й розвиток дитини

Тривале грудне вигодовування та недостатній вплив ультрафіолетового випромінювання (простими словами, мало прогулянок на свіжому повітрі й сонячних ванн) можуть стати причиною рахіту в немовляти. Грудне молоко містить малі кількості вітаміну Д, особливо, коли матір сама страждає від його нестачі.

*Гестаційний цукровий діабет (ГЦД) – порушення вуглеводневого обміну жінки у період виношування дитини. Саме тому, згідно Наказу МОЗ України № 417, на 24-28 тиждень вагітності проводиться глюкозотолерантний тест.

 

До речі, дефіцит вітаміну Д завжди зустрічається в рамках хвороби Альцгеймера та Паркінсона. Тому, подальші дослідження в цьому напрямі стануть великим проривом у лікуванні. [4]

 

 

Продукти з високим вмістом вітаміну Д

 

 

Назва продукту

Вміст вітаміну Д в 100 гр

% добової норми

Риб’ячий жир (з печінки тріски)

250 мкг

2500%

Оселедець жирний

30 мкг

300%

Скумбрія

16.1 мкг

161%

Лосось атлантичний (сьомга)

11 мкг

110%

Горбуша

10.9 мкг

109%

Ікра чорна зерниста

8 мкг

80%

Жовток курячого яйця

7.7 мкг

77%

Тунець

5.7 мкг

57%

Гриби лисички

5.3 мкг

53%

Окунь річковий

3 мкг

30%

Ікра червона зерниста

2.9 мкг

29%

Камбала

2.8 мкг

28%

Щука

2.5 мкг

25%

Окунь морський

2.3 мкг

23%

Яйце куряче

2.2 мкг

22%

Масло солодковершкове

1.5 мкг

15%

Яйце перепелине

1.4 мкг

14%

Молоко козяче

1.3 мкг

13%

Минтай

1 мкг

10%

Сир "Чеддер" 50%

1 мкг

10%

Сир "Швейцарський" 50%

1 мкг

10%

 

 

 

Причини гіповітамінозу

 

Гіповітаміноз може виникати під дією екзогенних, тобто факторів зовнішнього середовища:

  1. Неповноцінне харчування чи строга дієта, яка виключає продукти тваринного походження
  2. Недостатня інсоляція і перебування на свіжому повітрі

 

До ендогенних (внутрішніх) причин належать:

  1. Погане всмоктування вітаміну Д у кишківнику, а також сполук фосфору й кальцію. Підвищене виведення цих мікроелементів з сечею, утилізація кістковою тканиною
  2. Порушення процесів утворення кальцитріолу в печінці й нирках
  3. Відсутність рецепторів до вітаміну Д, або їх функціональна неспроможність зв’язуватись

 

Проте, для майбутніх матерів існують фактори ризику виникнення гіповітамінозу у дитини:

  1. Якщо жінка старше 30 років на момент зачаття
  2. Хронічні захворювання нирок чи ШКТ
  3. Інтервал між вагітностями, менший 3 років.

 

 

 

 

 

 

 

 

Нестача вітаміну Д у дорослих

 

На сьогоднішній день, ми схильні до ризику гіповітамінозу чи не сильніше, аніж наші предки, нехай навіть на півстоліття старші. Ну, звичайно, мова йде про «ситі» мирні часи. Так, журнал «Здоров’я» за 1955 рік рекомендував робітнику розумової праці споживати близько 3200 ккал в добу, а зараз – не виходити за рамки 2500 ккал. Чому? Ми стали мало рухатись: ліфт, маршрутка чи авто, пилосос, пралка чи машинка для миття посуду. Відповідно, менше рухаємось – менше їмо, а об’єм їжі, який вживаємо, пропорційний кількості вітамінів. Ще одне відгалуження логічного ланцюжка – селекція. Раніше вона проводилась для того, щоби отримати найвищі врожаї за найкоротший час, й тоді ніхто навіть і не думав про кількості вітамінів.

Аналіз [2] даних з 1950 по 1999 роки по харчовій цінності 43 основних культур показав, що у рослинах значно знизився вміст білка, вітамінів та мінеральних елементів: кальцію, фосфору, заліза. При цьому, генна інженерія могла би скомпенсувати кількості поживних речовин, та вона розвивається дуже в’яло. Тож, єдиний вихід – це бувати побільше на сонці й повноцінно харчуватись. Лише в разі потреби необхідно пити вітаміни.

 

Ви у групі ризику, якщо:

  • Вам більше 65 років
  • Є вроджена патологія, що є причиною гіповітамінозу
  • Діти на виключно грудному вигодовуванні без додавання Д3
  • Якщо у вас темна шкіра (black lives matter)
  • Живете на півночі країни [4] чи в зонах, де сонячних днів не більше 30% на рік? Тоді вам сюди!
  • Вживаєте протисудомні засоби, глюкокортикоїди, пероральні антикоагулянти
  • Ожиріння (індекс маси тіла 30 і більше)
  • Сидячий спосіб життя, не вилазите з офісу на прогулянку в обід і т.д.
  • Вегани, вегетаріанці й особи, які притримуються строгої дієти з виключенням продуктів з вмістом вітаміну Д
  • Наявні хвороби нирок, печінки і ШКТ
  • Ви вагітна жінка чи ваш малюк на грудному вигодовуванні

 

До загальних проявів нестачі вітаміну Д відносять:

  • Закрепи, болі в животі
  • Довге загоєння ран
  • Пітніє голова
  • М’язова слабкість
  • Неспокійний, переривчатий сон
  • Зниження пам’яті та уваги
  • Підвищення артеріального тиску
  • Безпліддя

 

! Згідно клінічних рекомендацій, визначення концентрації кальцитріолу є найкращим індикатором для моніторингу вітаміну D.

 

Тому, перш ніж займатись самолікуванням, хоча ніхто не знає ваш організм краще, аніж ви самі, порадьтесь з лікарем. Адже причина браку вітаміну може бути не в харчуванні, а у хворобі, вагітності та ін. Таблетки не гарантують повного всмоктування препарату – він повинен пройти цілу низку процесів метаболізму в ШКТ, стати кальцитріолом у печінці й нирках.

 

 

Симптоми гіповітамінозу у діток

 

Частота виявлення вітамін D-дефіцитного рахіту становить 20-65% у дітей на першому році життя, залежно від кліматично-географічних умов. В більш розвинутих країнах, як, наприклад, США чи Японії, здійснюється вітамінізація продуктів харчування. Відповідно, нестача вітаміну Д там зустрічається набагато рідше.

До 5 місяців викривляються плечі й область передпліччя, голова набуває неприродної форми, дітки сильно пітніють, неспокійно сплять й часто плачуть. Вони пізніше вчаться сидіти, аніж однолітки – через м’язову слабкість.

В 6 місяців педіатр може поставити чіткий діагноз – розворот нижньої апертури грудної клітки. При цьому, тулуб малюка нагадує трикутник: вузенькі плечі й сильно розширений животик.

 

Коли дитинка починає ходити, батьки можуть помітити значне викривлення постави.

 

До трьох років у дитини активізуються всі обмінні процеси. Однак, якщо в ранньому віці не діагностувати гіповітаміноз, не почати його лікувати, то кісткові деформації і знижений м’язовий тонус залишаються. Це призводить до розвитку плоскостопості, сколіозу, порушень зору та інших серйозних хворіб.

 

Тож, батьки, будьте обачні. Звертайтесь вчасно до педіатрів, робіть своєчасні огляди своїх чад.

 

 

 

Профілактика і лікування гіповітамінозу Д

 

Для профілактики та лікування дефіциту вітаміну Д необхідний комплексний підхід. Специфічна методика включає введення препарату вітаміну Д, УФ – опромінення. До сих пір тривають дискусії на рахунок добової норми. Дана таблиця – збірні дані.

 

Добова норма вітаміну Д

 

Вікова категорія

Рекомендована добова норма

Допустимий верхній рівень споживання

Діти до 1 року:

 

 

0-6 міс.

400 МО* (10 мкг)

1000 МО (25мкг)

6-12 міс.

1500 МО (38 мкг)

Діти старше 1 року:

 

 

1-3

600 МО (15 мкг)

2500 МО (63 мкг)

4-8

3000 МО (75 мкг)

9-13

4000 МО (100 мкг)

14-18

4000 МО (100 мкг)

Вагітні, матері, які вигодовують груддю

 

 

14-18

600 МО (15 мкг)

4000 МО (100 мкг)

19-30

4000 МО (100 мкг)

31-50

4000 МО (100 мкг)

Дорослі жінки та чоловіки

 

 

18-70

800 МО (20 мкг)

4000 МО (100 мкг)

Більше 70

800 МО (20 мкг)

4000 МО (100 мкг)

*МО (міжнародна одиниця) = 0,025 мкг = 25 нг.

 

 

 

Орел чи решка, heads or tails?

 

Коротко про головний спір на просторах інтернету.

Що краще: вітаміни з їжі чи вітаміни в пігулках? Прихильники натуральності кидаються розумними словами, типу, хіральність, біомембрани, транспорт молекул, біоантиоксиданти, вільні радикали. Прогресолюби обирають шлях законів постійності, де на Землі всі сполуки мають однаковий склад і властивості. На конкретні роботи ніхто ніколи не покладається, адже вченим рідко дають гранти на глибше вивчення «уже відомих» вітамінів. І знову когнітивна легкість. Звикання до того, що уже знайоме. Немає жодного наукового огляду, де теза: «Синтетичні чи натуральні вітаміни» ставилось би під знаком питання.

Проте, відомо, що в США практика збагачення вітамінними комплексами їжі значно поширена, аніж в країнах СНД. Є цікаве дослідження, в якому вияснилось, що якби виробники не додавали вітамінів у харчові продукти, то американці відчували б дефіцит вітамінів А, В1, фолієвої кислоти. Тому в підручниках після цього можна спокійно писати, що ЗБАЛАНСОВАНИЙ РАЦІОН ЗАБЕЗПЕЧИТЬ ОРГАНІЗМ ВСІМ НЕОБХІДНИМ І ВБЕРЕЖЕ ВІД ГІПОВІТАМІНОЗУ. Але тільки в Америці.

 

Тож, альтернатива є у вигляді дієтичних добавок

 

Неспецифічному лікуванню треба приділяти більше уваги, адже не завжди хвороби можуть бути спричинені гіповітамінозом. В таких випадках до вищезазначену терапію доповнюють кальцієм, мікроелементами - магнієм та цинком, повноцінним білком, вітамінами А, С, В, ферментами – пепсином, панкреатином (в тяжких формах захворювання).

Обов’язково проконсультуйтесь з лікарями, перш ніж купувати будь-який препарат.

В період лікування недостачі вітаміну Д необхідно вводити адекватну кількість кальцію: під дією Д3 можливе підсилення дефіциту цього елементу. Тому правильний повноцінний раціон, медикаментозні добавки кальцію повинні мати місце.

 

 

 

Передозування вітаміном Д

 

Гіпервітаміноз зазвичай виникає при вживанні завищених доз без необхідності паралельно з надлишковою інсоляцією.

Інтоксикація супроводжується лихорадкою, рвотою, закрепами, зневодненням (ексикозом). Часто гіпервітаміноз може проявлятись практично будь-яким станом в гострій фазі: як гіпертонічною кризою, так і гострою печінковою недостатністю.

Лікування зводиться до виключення надходження в організм вітаміну Д, продуктів з високим вмістом кальцію. Часто застосовують антагоністи та блокатори вітаміну Д - вітаміни А та Е. для меншого всмоктування кальцію використовують антацидні препарати.

У випадку важких станів призначають комбіноване лікування, яке зводиться до виведення кальцію, збільшення концентрацій магнію і калію, пришвидшення переробки вітаміну Д в печінці.


Тож, в будь-якому випадку, постарайтесь притримуватись правила «золотої середини», аби добрими намірами не звести все нанівець.

 

 

 

 

 

 

 

І під кінець лонгріду – висновок

 

Як кажуть американські вчені [3], вітамінно-мінеральний комплекс потрібен, якщо у вас все погано. А не потрібен, коли все добре. Такої ж думки притримуються підручники з вітамінології. Їх рекомендації зводяться до повноцінного збалансованого раціону і сонячних ванн. Якщо ж ви вегетаріанець, веган чи притримуєтесь строгої дієти – вам не обійтись без добавок. Або живете в зонах, де з жовтня по березень практично немає сонячних днів [4], чи на північному полюсі й світу білого не бачите, зате кожного вечора любуєтесь полярним сяйвом – тоді вам не завадить приймати вітамін Д.

 

Посилання на літературу

  1. Bischoff-Ferrari, H.A., P. Burckhardt, K. Quack-Loetscher, B. Gerber, D. I'Allemand, J. Laimbacher, M. Bachmann, and R. Rizzoli, Vitamin D deficiency: Evidence, safety, and recommendations for the Swiss population. Report written by a group of experts on behalf of the Federal Commission for Nutrition (FCN) 2012. https://www.iccidd.org/p142000804.html.
  2. Combs G. The Vitamins . 4th edition. Elsevier, 2012
  3. IPCC, 2013: Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [T. F. Stock-er, D. Qin, G.-K. Plattner, M. Tignor, S. K. Allen, J. Boschung, A. Nauels, Y. Xia, V. Bex and P. M. Midgley (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, N Y, USA, 1535 p.
  4. Зафт В. Б., Зафт А. А., Климова Ж. А., Бойко И. В., Галицкая В. В., Рыкова О. В. Дефицит витамина D и его современная лабораторная диагностика // Международный эндокринологический журнал. – 201 - №7. – с.75 – 84.
  5. Поворознюк В. В. Дефіцит вітаміну D у населення України та чинники ризику його розвитку / В. В. Поворознюк, Н. І. Балацька // Репродукт. эндокринол. — 2013. — № 5 (13). — С. 7—13.

 

 

 

   

Автор огляду та фактчекінг Наталя Купрацевич, 10 січня 2021 року

профіль Ніколаєва Жанна