М'ясо та яйця родом з лабораторії, матчу, африканські і японські Суперфуд, топові добавки - про все, що вже радує нас в цьому році, розповідає колумніст і фактчекер Наталія Купрацевич.

Головною темою 2021 року всі ще залишається здоров'я - ми замислюємося про те, що їмо, прагнемо до усвідомленого споживання їжі, концентруємося на самопочутті, вкладаємося в вітаміни і добавки. Тепер ми знаємо до чого призводить безладне поїдання фастфуду і непомірні кількості коли, що багато молочних продуктів в раціоні можуть викликати висипання на шкірі, а глютен пов'язаний із запаленням навіть у тих, хто не страждає непереносимістю [1]. Тому, головні фуд-тренди цього року, які ми забрали в 2021 вже не сприймаються як дивина.

 

 

 

 

 

 

 

 

Що було першим: курка чи яйце?

 

У разі Eat Just - першим було яйце. Серед 375 000 видів рослин були знайдені відповідні, а з них вже виділено багатий білком бобове продукт, який тепер широко використовується в кухнях Азії. Just Egg народився в 2018 році і вже на сьогоднішній день компанія продала більше 100 мільйонів яєць в великих роздрібних мережах, як Walmart, Whole Food Markets і Alibaba.

 

 

М'ясо без вбивств

 

М'ясо вироблене в лабораторних умовах без забою тварин було схвалено для продажу ще в 2020 році.

Компанія Eat Just з Сінгапуру першої в світі запровадила продаж курки в спеціалізованому ресторані і вже планує розширюватися. Виробник стверджує, що «штучне» м'ясо таке ж поживна, як і звичайне, за смаком воно також нічим не відрізняється, а ось істотне перевага полягає в тому, що при вирощуванні не використовуються антибіотики.

За даними Bloomberg, кількома роками раніше, виробництво культивованих м'яса коштувало від $ 400 до $ 2000 за кілограм (2,2 фунта). Але вже сьогодні його ціна впала до $ 10 за готові нагетси. Неймовірно, на початку шляху, в 2013 році, виробництво бургера з «лабораторним» м'ясом обійшлося в $ 280 000 для компанії Mosa Meat. Прогнозується, що до 2030 року ринок такого м'яса досягне $ 140 млрд.

 

!

Щоб зробити продукт, з тваринного методом біопсії виділяють м'язові клітини, потім поміщають їх в реактор з живильним рослинної середовищем і відповідними умовами. Їх культивація відбувається в з'єднанні з сумішшю з білків, вуглеводів, жирів, мінералів та інших речовин.


Екологічно чистий продукт, який є абсолютно гуманним по відношенню до тварин став проривом у світовій харчовій промисловості. Такі виробники як Memphis Meats, Mosa Meat і Aleph Farms незабаром також вийдуть на ринок.

Згідно з даними Всесвітнього економічного форуму, щороку в світі вбивають більше 50 млрд курей. В середньому, це 130 млн птахів в день.

 

 

Матчу (маття)

 

Тренд на цей японський порошковий чай з'явився кілька років тому, але зараз він знаходиться на піку популярності. Дослідники університету Колорадо виявили, що концентрація антиоксидантів катехінів в ньому в 137 рази більше, ніж в інших зелених чаях [2]. Вони допомагають стабілізувати шкідливі вільні радикали, які ушкоджують клітини організму і викликають хронічні хвороби [3]. Крім того, матчу може допомогти захистити здоров'я печінки [4, 5]. Деякі дослідження показують, що чай покращує увагу, час реакції, особливо у людей похилого віку [6, 7].

 

!

Комбінація маття з колагеном, спіруліна, хлорела, вітаміном С, і кокосовим молоком - зручно і абсолютно в стилі майбутнього. Вся користь в одному ранковому напої, який додасть енергії і зарядить бадьорістю - це все, що було необхідно в 2020 і точно не завадить в 2021 році.

 

 

 

 

 

 

 

 

Суперфуд інків

 

Племена інків вважали, що насіння кіноа священні. Вони звеличували кожен паросток і вважали, що це chisaya mama, матір усіх насіння [8]. Кіноа не містить глютену і є одним з небагатьох продуктів, які містять достатню кількість всіх 9 амінокислот. Чисто технічно, це псевдозлак, який вживається в їжу як зерно. Кіноа - це 222 калорії, з яких 39 грамів вуглеводів і 4 грами жиру. Сюди ж входить невелика кількість жирних кислот омега-3 і антиоксиданти, звані флавоноїдами [9, 10].

 

!

Насіння багаті на клітковину - на кожні 100 г її доводиться 10-16 г, при цьому розчинної клітковини - 1,5 г на 100 г. Дослідження показують, що саме розчинна клітковина впливає на рівень цукру в крові, знижує холестерин і збільшує почуття наповненості кишечника після прийому їжі. Відповідно, їсти хочеться менше, а вага при цьому знижується [11].

 

 

Японський едамаме

 

Едамаме - це відварені незрілі соєві боби, які зазвичай подаються до пива в азіатських країнах.

Звичайно, соєві продукти викликають часті суперечки через неприйняття біотехнологічного прогресу. Проте ГМО продукти є абсолютно безпечними і не викликають рак, алергії, артрит, інсульт, не впливають на генетичні мутації та аутизм. Але, про це краще прочитати в статті, побудованої на доказовій базі метаналізів. Якщо ви не згодні - поділіться своєю точкою зору в коментарях!

Вегани і ті, хто рідко вживає продукти тваринного походження з високим вмістом білка, повинні стежити за своїм раціоном. Одна чашка (155 г) едамаме містить близько 18,5 г цільного білка високої якості (тобто, забезпечує організм всіма незамінними амінокислотами) [12].

 

!

Варто відзначити, що 50 грамів соєвого білка в день знижують рівень холестерину ЛПНЩ на 3% і тим самим можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань, поліпшити ліпідний профіль крові. Як і інші бобові, едамаме не викликає підвищення цукру в крові.


До речі, едамаме є відмінним засобом проти остеопорозу - стані, при якому кістки стають дуже крихкими і схильні до ризику перелому. Так як цей продукт багатий на ізофлавони, він знижує ризик захворювання і збільшує мінеральну щільність кісток.

 

 

Автентичні продукти родом з Африки

 

Останнім часом, захоплення екзотичними продуктами стало трендом через соціальний підтексту. В 2021 ми все більше стали шукати відповіді на запитання про походження їжі. Стійкість брендів, які виробляють продукти або предмети побуту став одним з критеріїв вибору - як живуть і в яких умовах працюють люди, які збирають ту ж крупу на полях, скільки вони отримують за свою працю, які професійні захворювання вони отримують. Всі ці питання схвилювали громадськість, а багато брендів стали працювати прозоро, розуміючи соціальні наслідки своїх дій.

 

Амарант

Хоч амарант вже давно користується популярністю, в 2020 він став невід'ємною частиною ЗСЖ, яку ми забрали з собою в 2021. Він класифікується як псевдозлакове зерно, як, наприклад, кіноа, і має вражаючий набір поживних речовин. Його землистий горіховий смак добре поєднується з різними стравами [13].

 

!

Одна чашка (246 грамів) приготованого амаранту містить 251 ккал, 9,3 г білка, 46 г вуглеводів і 5,2 г жирів. Одна порція зерна перевищує добову норму марганцю, особливо важливого для роботи мозку [14]. Амарант - це хороше джерело антиоксидантів, які запобігають серцево-судинні захворювання і рак.


Цікаво, що деякі дослідження на тваринах показали, що амарант знижує рівень холестерину. Наприклад, було доведено, що масло амаранту знижує загальний і «поганий» холестерин ЛПНЩ на 15% і 22%, відповідно, і одночасно підвищує «хороший» холестерин ЛПВЩ [15].

 

Тефф

Тефф ще називають другим кіноа - це злак з горіховим смаком родом з Ефіопії, де і в даний час є основною зерновою культурою. Це найменша зерно в світі, розмір якого дорівнює 1/100 зерна пшениці. Він також не містить глютену.

Їдять його у вигляді цільної крупи, а не розділяють на зародки, висівки і ядро, як у випадку з пшеницею. Проте, його також подрібнюють, щоб використовувати як безглютенову борошно. З неї роблять ферментоване тісто і печуть коржі. Пористий м'який хліб досить смачний і ароматний.

 

!

 

Тефф дуже поживний: 100 г містить 366 ккал, 12,2 г білка, 3,7 г жирів, 70,7 г вуглеводів, 12,2 г клітковини. Однак деякі поживні речовини Теффі можуть погано засвоюватися, так як пов'язані з антінутріентами (наприклад, фітіновою кислотою). Зменшити дію цих сполук можливо за рахунок лакто-ферментації. Для цього змішайте борошно з водою і залиште на кілька днів при кімнатній температурі Потім, ви можете додати трохи молочнокислих бактерій або дріжджів, які розщеплюють цукр і частина фітінової кислоти.


Настільки маленьке зернятко містить більше клітковини, ніж будь-які інші види зернових. У складі Теффі рівномірно розподілені розчинні і нерозчинні волокна. Нерозчинні проходять через кишечник неперетравлені - вони збільшують обсяг стільця і ​​допомагають перистальтику кишечника. Розчинні, навпаки, притягаючи воду, пом'якшують стілець. А також розвивають мікрофлору кишечника і беруть участь у метаболізмі вуглеводів і жирів.

Згідно дослідження, проведеного в США на 69 715 людей, які не приймали добавки, з'ясувалося, що їх забезпеченість вітамінами і мінералами задоволена на 74% у чоловіків і 72% у жінок. У тих, хто хоча б раз на тиждень згадував про свою баночці з добавками були задоволені на 84% і 83%, відповідно [16]. У СНД ситуація значно гірша, адже харчова промисловість не практикує вітамінізацію продуктів харчування. Розберемо кращі добавки 2021 року.

 

 

Для травлення

 

Папаїн, Papaya Enzyme, 21st Century
 

Папаїн - це натуральний протеолітичний фермент, який отримують із сирих плодів папайї. Він допомагає розщеплювати білки на пептиди і амінокислоти. Це популярний народний засіб використовується для поліпшення травлення: воно прискорює кількість актів дефекації, зменшує здуття живота. Також, згідно з даними Nutrition Review, протеолітичні ферменти зменшують запалення навіть краще, ніж деякі протизапальні препарати.

 

Антипаразит, антипаразитарні комплекс, Choice

Якщо ви любитель стейків raw або medium прожарювання, то це засіб точно для вас. Дуже часто однією з причин зараження кишковими глистами є вживання погано приготованого м'яса. Забруднена вода, контакт із зараженою грунтом або фекаліями, антисанітарія і навіть погана гігієна можуть викликати попадання паразитів в кишечник. Для підтвердження присутності паразита може знадобитися проведення декількох аналізів стільця.

Щоб запобігти появі кишкових глистів необхідно регулярно проводити курси антіпаразітіческіе препаратами. Комплекс від Choice знищує паразитів в організмі і зміцнює імунітет. Екстракт з листя берези, що міститься в препараті, має антисептичну дію, волоський горіх і пажма звичайна очищають організм від гельмінтів.

 

 

Для підвищення імунітету

 

Монолаурін, Monolaurin, Solaray

Монолаурін є натуральним побічним продуктом кокосового жиру. Монолаурил є ефективним антибактеріальним засобом, яким обіцяє велике майбутнє, як можливого замінника антибіотиків. Він частково бореться з золотистим стафілококом і може лікувати поверхневі шкірні інфекції у дітей.

 

 

Проти стресу

 

Стрес В комплекс, Stress B-Complex, Thorne Research

Комплекс вітамінів B складається з восьми вітамінів групи B, а також інших добавок, які ефективно борються зі стресом. Вагітним і годуючим жінкам потрібна більша кількість вітаміну B: він підвищує рівень енергії, полегшує нудоту і знижує ризик розвитку прееклампсії. Вважається, що вітаміни групи В підвищують рівень тестостерону у чоловіків, рівень якого з віком знижується.

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки

 

Живильні каші замість швидких перекусів, африканські і японські Суперфуд, м'ясо без вбивств, яєчня з рослин, комплексні добавки - все це вже в тренді. Підтримання здоров'я тепер стало не тільки модою, але і необхідністю. Адже коригувати своє самопочуття легко за допомогою їжі. Але, з огляду на, що вітамінізація продуктів в країнах СНД погано розвинена, потреба у вітамінах і мінералах повністю не задоволена. Заповнюючи запаси добавками, ви поліпшите своє здоров'я і підвищите імунітет.

 

 

Джерела:

 

  1. Hollon J., Puppa E. L., Greenwald B., Goldberg E., Guerrerio A., Fasano A. Effect of Gliadin on Permeability of Intestinal Biopsy Explants from Celiac Disease Patients and Patients with Non-Celiac Gluten Sensitivity // Nutrients, 2015, Vol.7(3), 1565–1576.
  2. Weiss D. J., Anderton C. R. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography // J. Chromatogr. A., 2003, Vol.1011(1-2), 173-80.
  3. Xu P., Ying L., Hong G., Wang Y. The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet // Food Funct., 2016, Vol.7(1), 294-300.
  4. Yamabe N., Kang K. S., Hur J. M., Yokozawa T. Matcha, a powdered green tea, ameliorates the progression of renal and hepatic damage in type 2 diabetic OLETF rats // J. Med. Food, 2009, Vol.12(4), 714-21.
  5. Yin X., Yang J., Li T., Song L., Han T., Yang M., Liao H., He J., Zhong X. The effect of green tea intake on risk of liver disease: a meta analysis // Int. J. Clin. Exp. Med., 2015, Vol. 8(6), 8339–8346.
  6. Dietz C., Dekker M., Piqueras-Fiszman B. An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance // Food Res. Int., 2017, Vol.99(Pt 1), 72-83.
  7. Ide K., Yamada H., Takuma N., Park M., Wakamiya N., Nakase J., Ukawa Y., Sagesaka Y. M. Green tea consumption affects cognitive dysfunction in the elderly: a pilot study // Nutrients, 2014, Vol.6(10), 4032-42.
  8. Popenoe, Hugh Lost crops of the Incas: little-known plants of the Andes with promise for worldwide cultivation (англ.). — Washington, D.C.: National Academy Press (англ.)русск., 1989. — P. 149.
  9. Lilian E., Abugoch J. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): composition, chemistry, nutritional, and functional properties // Adv. Food Nutr. Res., 2009, Vol.58, 1-31.
  10. Peñarrieta J. M., Alvarado J. A., Akesson B., Bergenståhl B. Total antioxidant capacity and content of flavonoids and other phenolic compounds in canihua (Chenopodium pallidicaule): an Andean pseudocereal // Mol. Nutr. Food Res., 2008, Vol. 52(6), 708-17.
  11. Weickert M.O., Pfeiffer A.F.H. Metabolic effects of dietary fiber consumption and prevention of diabetes // J. Nutr., 2008 , Vol.138(3), 439-42.
  12. Young V. R. Soy protein in relation to human protein and amino acid nutrition // J. Am. Diet. Assoc., 1991, Vol.91(7),828-35.
  13. Caselato-Sousa V. M., Amaya-Farfán J. State of knowledge on amaranth grain: a comprehensive review // J. Food Sci., 2012, Vol.77(4), R93-104.
  14. Takeda A. Manganese action in brain function // Brain Res. Rev., 2003, Vol.41(1), 79-87.
  15. Berger A., Gremaud G., Baumgartner M., Rein D., Monnard I., Kratky E., Geiger W., Burri J., Dionisi F., Allan M., Lambelet P. Cholesterol-lowering properties of amaranth grain and oil in hamsters // Int. J. Vitam. Nutr. Res., 2003, Vol.73(1), 39-47.
  16. Murphy S. et al. Multivitamin-multimineral supplements’ effect on total nutrient intake // American Journal of Clinical Nutrition , Jan. 2007, Vol. 85, No. 1, 280S–284S.

 

   

Автор огляду та фактчекінг Наталія Купрацевич, 19 травня 2021