Американське співтовариство по боротьбі з онкологічними захворюваннями в недавньому часі розробило ряд рекомендацій, що дозволяють знизити ймовірність розвитку раку. Відповідні поради були розроблені на основі результатів досліджень в області харчування, фізичної активності та впливу шкідливих звичок.
У своїх рекомендаціях фахівці рекомендують вести активний спосіб життя і дотримуватися здорового харчування, незалежно від статі і віку. Серед найактуальніших їх порад можна виділити кілька:
|
Здорове харчування передбачає використання продуктів з високим вмістом вітамінів і мінералів, які дозволяють забезпечити організм всіма необхідними мікроелементами і запобігти накопиченню зайвого жиру. До числа таких продуктів відносяться овочі, бобові культури, фрукти, насіння і цільнозернових випічка. При цьому збалансоване харчування передбачає включення в раціон обмеженого кількість червоного м'яса, повна відмова від напоїв з високим вмістом цукру і продуктів з високим ступенем обробки.
За заявою вчених, в 90 відсотках випадків для зниження ризику розвитку онкологічних захворювань досить лише відмовитися від алкоголю і підвищити рівень фізичної активності. Відповідний висновок був зроблений на підставі результатів одного з досліджень, в якому повідомлялося, що особи, які ведуть малорухливий спосіб життя, мають на 82 відсотки вище шанс померти від раку в порівнянні з тими, хто регулярно займається спортом.
Лаура Макароф, що займає посаду старшого віце-президента Американського онкологічного товариства, розповіла, що вчені продовжують стверджувати про важливість дієтичних схем в зниженні ризику розвитку онкологічних захворювань, а не конкретних продуктів. Це пов'язано з тим, що сьогодні не виявлено жодної конкретної групи продуктів, які забезпечують бажаний результат. Однак вчені продовжують досліджувати поживні речовини, здатні чинити відповідний вплив на організм людини, що в майбутньому дозволить сформувати найбільш ефективну дієту.
Рекомендації експертів-дієтологів
Відомий американський дієтолог Керолайн Вест Пастерело повідомила, що при наданні нових рекомендацій зі зміни раціону з метою зниження ризику розвитку онкологічних захворювань багато її клієнти висловили стурбованість. Їх схвилювало те, що їм доведеться відмовитися від багатьох улюблених продуктів, що зробило процес дотримання раціону дуже проблематичним.
Щоб спростити прийняття даної дієти, експерт рекомендує розглядати не самі продукти, а її принцип. Кожна людина повинна для себе зрозуміти, що він може не обмежувати себе в асортименті продуктів, а лише додати в раціон ті складові, які дозволяють знизити негативний вплив тих чи інших факторів. Так, наприклад, обмеження споживання червоного м'яса не варто сприймати радикально. Даний продукт як і раніше можна використовувати в дієті для зниження ризику розвитку раку, але в менших кількостях.
Як ефективно і без зусиль знизити споживання алкоголю
Багато експертів дотримуються думки, що правильне скорочення кількості алкоголю безпосередньо залежить від особистісних якостей людини і причин, які спонукають до даної дії. У зв'язку з цим поради щодо зменшення кількості споживаних алкогольних напоїв повинні складатися індивідуально для кожної людини.
Однак існує кілька універсальних порад для конкретних ситуацій:
|
Пассеррело також розповіла, що якщо людина сама зацікавлений в скороченні кількості споживаних алкогольних напоїв, дієтолог може почати спільний мозковий штурм. Це дозволить змінити мислення клієнта і назавжди йому відмовитися від алкоголю. Під час відповідного діалогу може обговорюватися питання про те, що алкоголь забирає час на сон, відпочинок, догляд за собою, заняття спортом і інші не менш корисні і важливі заняття.
Інший експерт Крістін Кірпатрік повідомляє, що не варто розглядати кожного клієнта як людини з алкогольною залежністю. Якщо людина перевищує рекомендовані обсяги, то слід використовувати поступовий або миттєвий відмова від спиртного. Вибір методу залежить від індивідуальних особливостей.
Якщо людина п'є щодня, то слід спочатку перевести його на режим «через день», потім скоротити використання алкоголю до двох разів на тиждень і тільки потім перевести його на споживання спиртних напоїв в один вихідний день. Також допускається підхід, при якому скорочується обсяг споживання до одного алкогольного напою, особливо якщо у людини виникає бажання пити щодня.
Як правило, одна порція алкогольного напою еквівалентна 0,33 літра пива з вмістом спирту не більше 5-ти відсотків, 147-ми грамам вина з вмістом спирту близько 12-ти відсотків і 44-м грамам будь-якого 40-градусного напою.
Перспективи зниження ризику розвитку раку
Онколог доктор Стівен Клінтон в недавньому часі розповів, що на ризик розвитку онкологічних захворювань впливає не тільки дієта, спосіб життя і якість повітря, але і куріння. Згідно зі статистичними даними, приблизно 1/3 всіх випадків раку була викликана курінням. Але, незважаючи на це, якість споживаної їжі не менш важливо.
Інформація, яка доноситься до населення відповідними організаціями, здатна забезпечити бажаний ефект за умови виконання кількох пунктів. Перший полягає в зниженні обсягів споживання алкоголю, підвищення рівня фізичної активності та дотриманні збалансованої дієти. Другий - в дотриманні підприємствами харчової промисловості строгих стандартів виробництва, що дозволяють забезпечити здорове харчування для кожної людини. Третій - це пропаганда органами місцевого уряду здорового способу життя та заохочення громадян, які дотримуються здорових звичок, таких як їзда на велосипеді, біг і спортивна ходьба.
Що перешкоджає глобальним змінам
Стівен Клінтон в своєму інтерв'ю розповів, що в даний момент у вчених і органів державного управління є знання і всі необхідні ресурси, що дозволяють знизити ризик розвитку онкологічних захворювань. Однак для досягнення бажаного ефекту необхідно, щоб лікарі, підприємці та представники влади працювали спільно.
За його заявою, головне щоб жоден з учасників вище описаної схеми не залишався осторонь. В даний момент важливо ознайомити населення з основною інформацією про рак, забезпечити для громадян гідну заробітну плату і створити місця для проведення активного дозвілля. Якщо все це буде зроблено, то незабаром можна буде побачити істотні зміни в статистиці онкологічних захворювань.
Професор хірургії Антон Білчік розповів, що в нових інструкціях, спрямованих на зниження ризику розвитку онкологічних захворювань, повідомляється про високу ймовірність запобігання багатьох видів раку. При цьому акцент робиться на фізичні вправи, збалансоване харчування і необхідність участі підприємств промисловості і органів місцевого управління. На його думку, відповідні акценти розставлені правильно. В першу чергу це пов'язано з тим, що при виконанні навантажень тривалістю до 300 хвилин відбувається стимуляція протиракових молекул, які знижують ризик розвитку раку. Одночасно з цим знижується рівень жирового прошарку, який також побічно підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань. Крім цього, відмова від алкоголю також побічно знижує активність ракових клітин.
Незважаючи на це, за заявою Білчіка, існує ряд чинників, що перешкоджають реалізації заявленої програми. Перший полягає в тому, що активність протягом 300 хвилин не буде практикуватися серед людей із зайвою вагою або недоліком вільного часу. Другий - це утримання від алкоголю, яке складно реалізувати без негативних соціальних наслідків. Третій полягає в тому, що виконання попередніх двох пунктів також заважає відсутність залучення ЗМІ, систем освіти, спільноти і невідповідність соціально-економічних умов.
Клінтон повідомив, що сьогодні саме той час, коли слід робити значимі дії, а саме покращувати якість і доступність продуктів, забезпечувати місця для проведення активного відпочинку та надавати громадянам всю необхідну інформацію. Жодна людина не повинен купувати продукти на АЗС або в інших подібних місцях і цього можна досягти, лише усунувши фінансове нерівність між людьми.