Насичення людського організму корисними продуктами безпосередньо впливає на стан імунної системи і можливості організму чинити опір несприятливим факторам навколишнього середовища. Якщо ви не знаєте, як підвищити імунітет, як боротися із застудою і грипом в холодний сезон року, то відразу відправляйтеся в супермаркет чи на ринок за продуктами. Обов'язково плануйте свій раціон таким чином, щоб в нього потрапили такі важливі продукти, які активізують і зміцнюють імунітет. Розглянемо їх більш детально.

Цитрусові фрукти

 

 

Багато людей знають, що в цитрусових міститься велика кількість вітаміну С, який допомагає справлятися з простудними симптомами. Крім того, це позитивно впливає на імунну систему. Відомо, що під впливом вітаміну С збільшується вироблення лейкоцитів, а це дозволяє організму ефективніше боротися і протистояти різного роду інфекцій.

Серед найважливіших цитрусових плодів, які доступні на ринку і в магазинах, слід виділити такі:

  • апельсин;
  • лимон;
  • грейпфрут;
  • рампа;
  • мандарин;
  • клементин.

У нашому організмі не відбувається вироблення і подальше накопичення вітаміну С, тому отримати його ми можемо тільки з продуктів харчування. Досить з кожним прийомом їжі вживати вичавлений сік або часточки фруктів, щоб підтримувати своє здоров'я на високому рівні.

Червоний перець

 

Якщо ви замислюєтеся, як підняти імунітет, вашим помічником в цій справі стане червоний перець. У його складі кількість корисного нутриента набагато більше, ніж в цитрусових, крім того, він збагачений бета-каротином. Регулярне додавання червоного перцю в свій повсякденний раціон сприятливо впливає на шкіру, роблячи її красивою і пружною, а також насичує організм вітаміном С. Надходження бета-каротину в достатній кількості піклується про здоров'я і правильному функціонуванні органів зору.

 

Брокколі

 

 

Даний овоч характеризується високим вмістом вітамінів і мінералів в своєму складі, зокрема він є джерелом надходження в наш організм таких вітамінів як Е, А і С, антиоксидантів, клітковини. Це один з найкращих продуктів, який зобов'язаний бути на обідньому столі. Рекомендується вживати в максимально природному вигляді, піддаючи мінімальної термічній обробці.

 

Часник

 

 

Це продукт відомий у багатьох національних кухнях різних країн. Специфічні властивості часнику додають блюдам певну гостроту. За часів стародавніх цивілізацій даний продукт активно використовувався як засіб для боротьби проти інфекційних захворювань. Як свідчать дані Національного центру комплексного охорони здоров'я, вживання часнику сприяє зниженню кров'яного тиску і уповільнення потовщення артерій. Цей продукт поєднує в собі широкі імуностимулюючі властивості, що обумовлено наявністю в його складі таких сірковмісних мікроелементів як алліцин.

 

Імбир

 

Цей харчовий продукт часто приходить на допомогу людям, які страждають від простудних захворювань. Використання його в їжу допомагає скоротити запальні процеси, а також зменшити больові відчуття в горлі, також позбавити від інших несприятливих симптомів. Імбир допомагає справлятися з нудотою і позивами блювоти.

Незважаючи на те, що в сучасній кулінарії цей продукт став популярний для приготування випічки і десертів, в його складі міститься гингерол, що є родичем капсаїцину, завдяки чому і створюється в організмі відчуття тепла.

Актуально використання цього продукту для скорочення хронічних больових відчуттів, нормалізації холестеринового рівня, що був доведено під час проведених досліджень на тваринах.

 

Шпинат

 

 

Цей зелений продукт потрапив до списку найпотужніших для зміцнення імунітету не просто так. У його складі є велика кількість вітаміну С, антиоксидантів і бета-каротину, завдяки чому організму набагато легше протистояти всім інфекційним нападам і переживати з'являються симптоми. Нарівні з брокколі шпинат корисний в природному вигляді з мінімальною обробкою і процедурами приготування. При легких кулінарних маніпуляціях активізуються властивості вітаміну А і також багато інших поживних мікроелементів виділяється з щавлевої кислоти.

 

Йогурт

 

 

Зміцнити імунітет допоможуть йогурти з вмістом живих і активних мікроелементів, тому треба віддавати перевагу саме таким складам. Йдеться про корисні бактеріях, здатних стимулювати роботу імунної системи, тим самим допомагаючи в боротьбі з хворобами. Найкраще купувати натуральний йогурт без смакових добавок і ароматизаторів, а також вибирати ті склади, в яких немає великої кількості цукру. Краще в домашніх умовах підсолодити його медом або натуральними фруктами.

Йогурт несе в собі не тільки корисні нашому організму бактерії, але також може насичувати вітаміном D, який відповідає за регуляцію імунітету і підвищує природне властивість чинити опір впливу інфекцій.

 

Мигдаль

 


Вирішення питання профілактики і боротьби з простудними захворюваннями криється в тому, щоб не забувати про важливу роль вітаміну Е, ставлячи на перший план корисні властивості вітаміну С. Говорячи про перший нутрієнтів, він виступає значущим мікроелементом для підтримання здоров'я імунної системи. Він відноситься до категорії жиророзчинних вітамінів, а в складі мигдалю присутня в достатній кількості, щоб забезпечувати людському організму добову дозу насичення. Наприклад, в половині склянки, що дорівнює 46-ти цілим мигдальним горіхів, міститься 100-процентна доза вітаміну Е для добового споживання нашим організмом.

 

Куркума

 

Це популярна спеція, яка застосовується в приготуванні відомого індійського страви каррі. Протягом багатьох десятиліть ця пряність використовуватися як ефективний засіб для усунення запальних процесів при остеоартриті та ревматоїдному артриті. В рамках проведеного експерименту вдалося встановити, що висока концентрація куркумина, забезпечуючи яскравий колір куркуми, благотворно впливає на м'язові тканини, мінімізуючи ризики їх пошкодження під час інтенсивних фізичних навантажень.

 

Зелений чай

 


У складі зеленого чаю присутня велика кількість флавоноїдів, які є різновидом антиоксидантів. Також даного напою властиво високий вміст епігаллокатехін галлата (EGCG). Це теж потужний антиоксидант, який позитивно впливає на функціонування імунної системи нашого організму. Завдяки тому, що зелений чай не піддається ферментації, як це відбувається з чорним, в ньому зберігається весь склад ECGC.

Також зелений чай збагачує наш організм L-теаніном - амінокислотою, яка активізує вироблення клітинних з'єднань, що борються з шкідливими мікроорганізмами в Т-клітинах.

 

Папайя

 


Склад папайї збагачений вітаміном С, при цьому в одному плоді міститься 224 відсотка від рекомендованого добового споживання даного нутриента. При цьому в даному продукті присутній травний фермент папаїн, що характеризується протизапальними властивостями.

Користь папайї для нашого організму полягає в тому, що вона насичує калієм, вітамінами В-групи і фолатами, здатними зміцнити здоров'я і поліпшити опірність організму до факторів навколишнього середовища.

 

Ківі

 


Аналогічно папайе в плодах ківі присутня безліч корисних речовин і вітаміни для імунітету, зокрема калій, фолат, вітамін К, вітамін С. Останній активізує вироблення лейкоцитів, які борються з інфекційними шкідниками, а інші поживні мікроелементи важливі для підтримки нормального і ефективного функціонування всіх систем органів.

 

Домашня птиця

 


Під час простудних захворювань і грипу часто рятує курячий бульйон, хоча деякі люди скептично ставляться до нього, розглядаючи лише як їжу з ефектом плацебо. Відвар з м'яса свійської птиці не тільки підвищує захисні функції організму, але і насичує його вітаміном В6. У 3-х унціях курячого або індичого філе міститься до 50-ти відсотків добової дози даного нутриента.

Вітамін В6 бере активну участь в різних біохімічних реакціях, що протікають в нашому організмі, тим самим сприяє формуванню здорових еритроцитів. Бульйон на основі м'яса свійської птиці містить в своєму складі желатин, хондроїтин та безліч інших речовин, корисних для ефективної і здорової роботи шлунково-кишкового тракту, а також зміцнення імунітету.

 

Насіння соняшника


Соняшникові насіння збагачені фосфором, магнієм, вітамінами В6 і Е, а також антиоксидантами. Вітамін Е бере участь в регуляції та зміцненні імунної системи.

 

Молюски

 


Навіть ці морські створення корисні для зміцнення імунітету і підтримки хорошого здоров'я. Головний живильний мікроелемент в молюсках - це цинк, що забезпечує правильне функціонування кожної імунної клітці системи. Серед корисних молюсків, збагачених цинком, слід вживати в їжу:

  • крабів;
  • молюсків;
  • омарів;
  • мідій.

Пам'ятайте про те, що не потрібно зловживати дарами моря і перенасичувати організм цинком, що не є позитивним ефектом. Добова доза для чоловічого організму становить 11 міліграмів мінералу, а для жіночого - 8 міліграмів.

 

Ще корисні способи, як побороти грип


Різноманітний раціон харчування - це ключ до міцного здоров'я і правильній роботі всіх систем організму. Не можна вживати тільки один якийсь продукт, щоб протистояти грипу та інфекцій. Також важливо стежити за розмірами порцій їжі і добовим споживанням вищеописаних продуктів, щоб не спровокувати надлишок мікроелементів або їх недоотримання.

Дотримання правильного режиму харчування - це хороший старт, щоб зміцнити імунітет і здоров'я, але також не забувайте і про інші методи профілактики і боротьби з грипом, щоб уберегти всю свою сім'ю від захворювань. Не зайвим буде вивчення інформації про вакцину, щоб зрозуміти, чи підходить вона вам для використання.
 

Джерела:

Al-Noory AS, et al. (2013). Antihyperlipidemic effects of ginger extracts in alloxan-induced diabetes and propylthiouracil-induced hypothyroidism in (rats). DOI: DOI:
doi.org/10.4103/0974-8490.112419

Beta-carotene. (2017).
medlineplus.gov/druginfo/natural/999.html
 

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

13 березня 2020 року