Жироспалювачі - це харчові добавки, які, за заявою виробників, сприяють усуненню зайвої ваги. Крім цього, дане поняття включає речовини, які прискорюють обмінні процеси і сприяють зниженню рівня жирового прошарку. Деякі з них представлені у вигляді натуральних продуктів, які доступні кожній людині. До числа останніх відносяться кофеїн і йохімбін.
Згідно із заявою вчених, більшість жироспалювачі малоефективні, в той час як деякі з них можуть становити небезпеку для здоров'я. Тому найкращим способом спалювання жиру є регулярне виконання фізичних навантажень і дотримання збалансованої дієти. Однак деякі харчові добавки можуть додатково прискорити обмін речовин і поліпшити стан здоров'я.
Що потрібно знати про прийом жироспалювачів
В даний момент учені не виявили ніяких підтверджень того, що жироспалювачі і спеціалізовані харчові добавки здатні самостійно впливати на зниження рівня жирового прошарку. Незважаючи на це, відповідні продукти можуть містити корисні речовини, які в невеликих кількостях можуть надавати позитивний вплив на стан здоров'я. Деякі з них, за умови споживання з натуральних продуктів, навіть можуть сприяти зниженню ваги.
На жаль, кількість поживних речовин, що використовуються в рамках тієї чи іншої добавки, може не відповідати заявленому. Більш того, речовини, зазначені в їх складі, можуть не збігатися з тими, які вказані на етикетці. Подібна недбалість обумовлена тим, що регулятори, такі як Управління з контролю за продуктами і ліками, не зобов'язані проводити перевірку харчових добавок за винятком випадків, коли їх прийом привів до небажаних медичних наслідків.
Кофеїн
Вживання добавок кофеїну у великих кількостях може бути небезпечним для людини. Однак отримання даного мікроелемента з натуральних джерел, таких як чай або кава, є цілком безпечним. Так, вчені відзначають, що натуральна кава, в якому не використовуються ароматизатори або додаткові цукру, може містити велику кількість антиоксидантів.
Ряд досліджень показав, що регулярний прийом кофеїну в помірних кількостях може прискорити процес обміну речовин в середньому на 11 відсотків. Це означає, що організм більш ефективно використовує накопичений жир для виробництва енергії, що в поєднанні з фізичними навантаженнями дозволяє прискорити процес спалювання жирів. Аналіз проведених в 2019-му році досліджень показав, що регулярне споживання кофеїну забезпечує зниження ваги і зменшення обсягу жирових відкладень.
Зелений чай
Часто в мережі Інтернет можна зустріти статті про користь зеленого чаю. Одним з них є зниження ваги за рахунок спалювання зайвого жиру. Це обумовлено тим, що даний продукт містить кофеїн. Однак одним з головних складових зеленого чаю, що сприяють спалюванню жиру, є антиоксидант катехін.
Огляд результатів досліджень, проведених в 2010-му році, показав, що при вживанні катехіна в поєднанні з кофеїном поліпшується метаболізм і термогенез. Останній процес має на увазі спалювання зайвого підшкірного жиру для вироблення додаткової кількості енергії.
Протеїн
Одним з найбільш важливих речовин, що дозволяють спалювати жир, є білок, який також часто називають протеїном. Дана речовина дозволяє не тільки поліпшити обмін речовин, знизити апетит, а також придушити гормон під назвою грелін, який відповідає за почуття голоду.
Згідно дослідним даними 2017 го року, люди, в раціоні яких переважає білкова їжа, мають більш низький обсяг підшкірного жиру. Більш того, перехід з вуглеводної дієти на білкову забезпечує зниження ваги. У зв'язку з цим, тим, хто бажає позбавитися від зайвого жиру, лікарі рекомендують додавати в раціон протеїновий порошок в обсязі від 25-ти до 30-ти грамів.
Hозчинна клітковина
Розчинна клітковина є одним з продуктів, що дозволяють позбутися від зайвого жиру. При попаданні в організм дана речовина утворює гелевидну масу, яка поглинає надлишки води. Крім цього, розчинна клітковина дозволяє збільшити вироблення гормонів GLP-1, що стимулюють апетит.
Дослідження, проведені в 2010-му році, підтвердили, що додавання даного продукту в раціон дозволяє знизити обсяг підшкірного жиру. Цей ефект вчені пов'язують зі зниженням апетиту, що дозволяє скоротити обсяг споживаного жиру і кількості калорій.
Йохімбін
Йохімбін - речовина, яка виробляється з кори дерева під назвою Pausinystalia yohimbe. Даний продукт також часто використовується в якості як афродизіак. Однак він може використовуватися для спалювання жиру.
Одним із властивостей цієї речовини є блокування альфа-2 адренергічних рецепторів, які впливають на вироблення адреналіну. Таким чином, споживання йохімбіна дозволяє адреналіну залишатися в крові набагато довше, що сприяє підвищеному виробництву енергії за рахунок переробки підшкірного жиру.
Проведене в 2006-му році дослідження, в якому брали участь професійні спортсмени, показало, що додавання в раціон даної речовини дозволяє знизити кількість жиру на 2,2 відсотка. Даний показник досить значний, так як професійні спортсмени спочатку мали невеликий обсяг жиру в організмі.
Можливі побічні ефекти
Існує ряд побічних ефектів, які вчені пов'язують з описаними вище натуральними жироспалювачі:
Фахівці настійно не рекомендують використовувати велику кількість жироспалювальні продуктів, так як це може призвести до розвитку гострої ниркової недостатності. |
Як схуднути без шкоди для здоров'я
Найефективнішим способом зниження ваги і позбавлення від зайвого жиру є поєднання збалансованої дієти і фізичних навантажень. Не менш ефективним також може стати створення дефіциту калорій. Останній метод має на увазі споживання меншої кількості калорій або підвищений їх спалювання під час тренувань.
Висновок
Жироспалювачі креми і харчові добавки мають порівняно невисоку ефективність, а в деяких випадках навіть можуть ускладнювати процес позбавлення від зайвого жиру. Однак натуральні джерела жироспалювальні речовин можуть забезпечити бажаний результат і допомогти позбавитися від зайвої ваги.
- Campos-Nonato I, et al. (2017). Effect of a high-protein diet versus standard-protein diet on weight loss and biomarkers of metabolic syndrome: A randomized clinical trial.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5644969/ - Dietary supplements. (2019).
fda.gov/food/dietary-supplements - Dulloo AG, et al. (2000). Green tea and thermogenesis: Interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. DOI:
10.1038/sj.ijo.0801101
Автор огляду Ірина Сідорова, 17 червня 2020 року
|