Причиною виникнення запального процесу може стати стрес, захворювання або травма. Однак запалення може бути також викликано вживанням шкідливих продуктів і неправильним способом життя.

Щоб запобігти виникненню запальних процесів, лікарі рекомендують дотримуватися збалансованої дієти, регулярно виконувати фізичні вправи, уникати стресових ситуацій і спати не менше 8-ми годин на добу. При цьому для усунення запалень багато фахівців рекомендують на додаток до всіх вищевказаних дій використовувати спеціалізовані добавки.

У цій статті ми розглянемо найефективніші харчові добавки, що усувають запальні процеси.

Альфа-ліпоєва кислота


Альфа-ліпоєва кислота, яка належить до жирних кислот, генерується природним чином в людському тілі. Вона використовується організмом для нормалізації обмінних процесів і виробництва енергії за рахунок переробки продуктів харчування.

Ця речовина, крім іншого, має антиоксидантні властивості і забезпечує захист клітин від негативного впливу окислювальних процесів, а також дозволяє привести в норму рівень інших антиоксидантів, до числа яких відносяться вітаміни C і E.

Однією з головних особливостей даної жирної кислоти є усунення запальних процесів. Згідно з результатами досліджень, альфа-ліпоєва кислота знижує рівень запалень, спричинених підвищеною резистентністю до інсуліну, онкологічними захворюваннями, хворобами серця та інших внутрішніх органів.

Дослідники стверджують, що додавання в раціон даної добавки дозволяє знизити кількість деяких запальних маркерів, до числа яких відносяться IL-6 і ICAM-1.

Незважаючи на те, що деякі вчені заявляють про можливість зниження рівня запальних маркерів у пацієнтів з серцевими захворюваннями при вживанні альфа-ліпоєвої кислоти, дослідження демонструють, що прийом цієї добавки не має ніякого позитивного впливу.

Рекомендований обсяг споживання даної жирної кислоти становить від 300 до 600 мг на добу. Важливо відзначити, що прийом цієї речовини в обсязі до 600 мг в день протягом 7-ми місяців не викликає ніяких побічних ефектів.

Перед початком вживання добавки рекомендується звернутися до лікаря. Прийом альфа-ліпоєвої кислоти не рекомендований жінкам під час виношування плоду.

Куркумін


Вироблене з відомої спеції куркуми речовина, що має назву куркумін, дозволяє усунути запальні процеси в осіб, які страждають від діабету, захворювань серцево-судинної системи, запалень ШКТ і онкологічних захворювань.

Нерідко дана речовина використовується для усунення запалення і симптомів таких захворювань як ревматоїдний артрит і остеоартрит.

В рамках одного з досліджень вченим вдалося виявити, що регулярне вживання куркумина людьми з метаболічним синдромом дозволяє знизити рівень запальних маркерів CRP і MDA. Також дослідники встановили, що для зниження рівня більшості запальних маркерів досить вживати до 150-ти мг цієї речовини на добу.

Варто звернути увагу на те, що куркумін погано засвоюється людським організмом. У зв'язку з цим його рекомендують приймати в поєднанні з біоперіном або пиперин, які збільшують рівень абсорбції на 2000 відсотків.

Денна норма споживання куркумина становить від 100 до 500 мг за умови поєднання з пиперин. Однак прийом до 10-ти грамів цієї речовини на добу є також нешкідливим для людського організму.

Незважаючи на це, вживання куркумина протипоказано жінкам в період вагітності.

Риб'ячий жир


Основним корисним компонентом риб'ячого жиру є Омега-3 жирні кислоти, які здатні поліпшити роботу більшості систем організму. Однак крім цього, вони можуть усунути запальні процеси, пов'язані з серцевими та онкологічними захворюваннями, діабетом і іншими хворобами.

Найбільш корисними типами жирних кислот, що містяться в риб'ячому жирі, є ейкозапентаєнова кислота і докозагексаєнова кислота, які часто зустрічаються під назвою EPA і DHA.

Згідно з результатами досліджень, DHA дозволяє знизити рівень цитокінів і поліпшити роботу кишечника. Дана кислота також здатна знизити запальні процеси, пов'язані з пошкодженням м'язових волокон під час інтенсивних фізичних навантажень. Так, прийом до 2-х грамів DHA в добу дозволяє знизити рівень запальних маркерів IL-6 на 32 відсотки. Однак споживання докозагексаєнової кислоти людьми з миготливою аритмією не продемонстрував жодних поліпшень в організмі.

У добу рекомендується приймати по 1-1,5 грама риб'ячого жиру або Омега-3 жирних кислот, в складі яких містяться кислоти EPA і DHA. При виборі добавки слід звертати увагу на продукти, що не містять в своєму складі ртуть.

Через те, що риб'ячий жир здатний розріджувати кров, його прийом в надмірних кількостях здатний викликати кровотечу. Тому перед його вживанням слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Імбир


Найчастіше корінь імбиру використовується в якості спеції, яка подрібнюється до стану порошку, після чого додається в блюда. Однак даний продукт може бути використаний і для усунення деяких запальних процесів, а також нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.

Основними компонентами імбиру є гингерол і зінгерон, що дозволяють усунути запальні процеси, викликані порушенням роботи нирок, діабет, онкологічні захворювання та колітом.

При проведенні експериментів вченими було встановлено, що прийом 1600 мг кореня імбиру дозволяє знизити рівень інсуліну і гликированного гемоглобіну в крові. Крім того, імбирні добавки дозволили поліпшити стан жінок, що мають рак молочної залози.

Згідно з деякими даними, регулярне вживання імбиру дозволяє знизити рівень больових відчуттів в м'язах після тривалих і інтенсивних фізичних навантажень.

Денна норма споживання імбиру, яка не має негативного впливу на людський організм, становить 1-2 грами на добу. Перевищення даного обсягу здатне викликати розрідження крові і виникнення внутрішніх кровотеч. У зв'язку з цим прийом імбиру не рекомендується особам, які приймають препарати для зниження щільності крові.


Ресвератрол


Ресвератрол є речовина, що має антиоксидантні властивості, яке міститься у фруктах з шкіркою пурпурного кольору, винограді, чорниці, арахісі і червоному вині.

Ця добавка здатна усунути запальні процеси, викликані захворюваннями серцевого м'яза, підвищеним рівнем резистентності до інсуліну, гастритом або виразковим колітом. Так, під час одного з досліджень вчені виявили, що вживання всього 500 мг цієї речовини на добу дозволяє усунути больові відчуття при виразковий коліт і знизити рівень деяких запальних маркерів.

В одному дослідженні вживання ресвератрола особами, які страждають від ожиріння, дозволило знизити рівень цукру і тригліцеридів в їх крові, а також усунути ряд запальних процесів. Однак в іншому експерименті, додавання в раціон цієї речовини не дозволила домогтися якихось позитивних ефектів.

Окрему увагу слід приділити ресвератролу, міститься в червоному вині, що може залучити багатьох людей. Однак варто враховувати, що вміст цієї речовини в цьому алкогольному напої становить 13 мг на 1 літр рідини. При цьому рекомендований обсяг споживання ресвератрола становить 150 мг на добу. Виходячи з цього, для задоволення потреб організму, людині необхідно випивати до 11-ти літрів червоного вина в день, що вкрай не рекомендовано.

Добовий обсяг споживання даної речовини для усунення запальних процесів повинен становити від 150-ти до 500 мг на добу. При цьому не рекомендується перевищувати обсяг 5-ти грамів в день, так як подібний обсяг ресвератрола здатний порушити роботу шлунково-кишкового тракту. Не рекомендується вживати дана речовина також з препаратами, що знижують щільність крові.


Спіруліна


Спіруліна є ще однією з різновидів синьо-зелених водоростей, що володіє сильними антиоксидантними властивостями. Згідно із заявою вчених, додавання цього продукту в раціон дозволяє поліпшити роботу імунної системи, уповільнити процес старіння і усунути деякі запальні процеси.

Незважаючи на те, що більшість досліджень застосування спіруліни проводилося на тварин, вживання цієї добавки людьми похилого віку відзначили покращення імунної функції, усунення симптомів анемії і зниження рівня деяких запальних маркерів.

При проведенні досліджень за участю осіб, які страждають від діабету, було встановлено, що рівень маркерів MDA істотно знизився при щоденному вживанні до 8-ми грамів спіруліни. Крім цього, в крові учасників експерименту підвищився рівень адипонектину - гормону, що відповідає за нормалізацію рівня цукру в крові.

Лікарі рекомендують приймати від 1-го до 8-ми грамів спіруліни на добу.

Варто зазначити, що цей різновид водоростей була оцінена Фармокопейной конвенцією США і визнана абсолютно безпечним для людського організму продуктом.

За умови споживання в рамках рекомендованих обсягів спіруліна не викликає ніяких побічних ефектів.


Що потрібно знати про харчові добавки


При виборі і використанні будь-яких харчових добавок для поліпшення стану здоров'я необхідно:

  • проконсультуватися з лікарем про необхідність включення добавки до раціону і її сумісності з іншими лікарськими препаратами;
  • купувати продукти виключно відомих брендів;
  • при вживанні слідувати інструкції.

Однак фахівці акцентують увагу на тому, що всі корисні мікроелементи та протизапальні речовини слід отримувати з натуральних продуктів, а до добавкам вдаватися в разі нестачі поживних речовин.

 

Джерела

1. Lipoic Acid: its antioxidant and anti-inflammatory role and clinical applications.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25620240

2. Fructose-induced inflammation, insulin resistance and oxidative stress: A liver pathological triad effectively disrupted by lipoic acid.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26188590

3. Chemopreventive Effects of Alpha Lipoic Acid on Obesity-Related Cancers.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26829711

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

09 квітня 2019 року