Підвищення рівня холестерину в крові здатне стати причиною розвитку серйозних захворювань. Згідно із заявою працівників Центру по контролю і профілактиці захворювань (CDC), для запобігання негативних наслідків подібного явища кожна людина повинна прагнути до наступних показників рівня холестерину в крові:

  • «Шкідливий» холестерин - до 100 мг / дл;
  • «Хороший» холестерин - від 60 мг / дл;
  • тригліцериди - до 150 мг / дл.

Важливо відзначити, що при цьому загальний рівень даної речовини в крові людини не повинен перевищувати 200 мг / дл. За умови підвищення рівня холестерину вище раніше зазначеного рівня рекомендується звернутися до лікаря, змінити раціон і підвищити рівень фізичної активності. Однак існує й інший спосіб зниження рівня цієї речовини в крові - вживання харчових добавок.

Незважаючи на те, що в даний момент не існує речовин, здатних замінити здорове харчування і фізичні навантаження, в загальному доступі є препарати і речовини, здатні вплинути на рівень холестерину. Розглянемо найефективніші з них.


Червоні рисові дріжджі


Протягом багатьох десятиліть червоні рисові дріжджі, вироблені з ферментованого рису, використовувалися в Китаї і ряді інших азіатських країн як найефективніший засіб для зниження рівня холестерину.

Так, в рамках одного з досліджень, проведеного на території Італії за участю 25-ти чоловік, було встановлено, що регулярне вживання даної речовини дозволяє знизити не тільки кількість "шкідливого" холестерину в крові, але і знизити загальний рівень цієї речовини.


Добавки бета-сітострола і сітостанола


Жири рослинного походження, такі як бета-сітострол і сітостанол, дозволяють знизити обсяг засвоюваного людським організмом холестерину. Найбільш часто ці речовини зустрічаються в спеціалізованих харчових добавках і різних маргаринах. Так, при проведенні декількох досліджень вчені виявили, що за умови споживання харчових добавок бета-сітострола і сітостанола одночасно з прийомом їжі знижується рівень «шкідливого» холестерину. При цьому ефект можна порівняти з вживанням продуктів рослинного походження, що містять ці жири.

У наш час представлений широкий вибір продуктів харчування, що включають ці жири, до числа яких відносяться апельсиновий сік, фруктові йогурти і маргарин. Згідно з даними клінічних досліджень, для зниження рівня «шкідливого» холестерину в крові необхідно споживати до 2-х грамів рослинних жирів на добу.

Особам, які віддають перевагу снідати бутербродами з маслом, для зниження рівня холестерину в крові рекомендується замінити цей продукт на спред.


псілліум


У деяких послаблюючих препаратах використовується один дуже корисний елемент - висівки насіння подорожника, які також відомі як псілліум, які здатні знижувати рівень «шкідливого» холестерину за умови їх використання в поєднанні з продуктами харчування. Завдяки тому, що ця рослина зустрічається в багатьох країнах світу, добавка з однойменною назвою псілліум є загальнодоступною.

Дослідження, проведене в 2011-му році, продемонструвало, що крім зниження рівня холестерину в крові висівки насіння подорожника здатні знизити ризик розвитку хвороб, погіршують метаболізм і призводять до появи надмірної ваги.


Ячмінь


Регулярне вживання ячменю вважається дуже корисним для людського організму. Так, Управління з контролю за продуктами харчування і ліками не тільки заявило, що продукти, у складі яких міститься ячмінь, дозволяє знизити ризик розвитку серцевих захворювань, а й дозволило розміщувати відповідний запис на упаковках таких товарів. Так, при проведенні одного з експериментів було встановлено, що вживання ячмінних пластівців, крупи, борошна і цільнозернового ячменю дозволяє знизити рівень «шкідливого» холестерину.

Проведене вченими дослідження за участю 28-ми чоловік продемонструвало, що вживання декількох добавок рослинного походження, включаючи ячмінь, протягом трьох тижнів призводить до зниження загального рівня холестерину. Однак через те, що в рамках цього експерименту використовувалося кілька добавок, твердження про користь ячменю вважається неточним.


Вівсяні висівки


Інформація, що міститься в вівсяних висівках і пластівцях клітковина, згідно із заявою дослідників, дозволяє знизити загальний рівень холестерину в крові і зменшити кількість «шкідливого» холестерину. Так, прийом від 5-ти до 10-ти грамів розчинної клітковини рослинного походження на добу дозволяє знизити обсяг засвоюваного людським організмом холестерину. При цьому найбільш ефективним вважається вживання такої клітковини вранці під час першого прийому їжі.

Незважаючи на користь розчинної клітковини, її надмірне вживання здатне викликати підвищений рівень газоутворення і здуття живота.

Екстракт листя артишоку


В результаті проведення експерименту з використанням плацебо і екстракту листя артишоку було встановлено, що регулярний прийом цих добавок дозволяє знизити рівень «шкідливого» холестерину на 8,6 і 18,5 відсотків відповідно. При цьому вчені заявили, що подібного зниження обсягів даної речовини недостатньо для того, щоб підтвердити ефективність артишоку.


Зелений чай


При проведенні 14-ти різних досліджень вченим вдалося встановити, що регулярне вживання таких напоїв як зелений чай або екстракту листя чайного куща дозволяє знизити рівень холестерину в крові. Важливо відзначити, що зелений чай при цьому знижує тільки обсяг «шкідливого» холестерину, не надаючи вплив на «хороший» холестерин.

Під час проведення другого аналізу було встановлено, що зелений чай, так само як і екстракт, не має значного впливу на рівень тригліцеридів.


часник


Експерименти, спрямовані на вивчення впливу часнику на рівень «шкідливого» холестерину, мають досить суперечливі результати. Так, при вживанні одного зубчики часнику середніх розмірів або добавок, еквівалентних цього обсягу, не було помічено зниження обсягу даної речовини.

При проведенні іншого дослідження використовувалося три різних форми часнику, і тільки одна з них змогла знизити рівень холестерину в крові 192-х осіб, які брали участь в експерименті.

Виходячи з цього, співробітники Національного центру комплементарного та інтегративного охорони здоров'я зробили висновок про те, що часник не здатний робити істотного впливу на холестерин.


Пробіотік


Вміщені в складі питних йогуртів і кимчи корисні бактерії здатні впливати на роботу кишечника і зміцнення імунної системи. Включення в раціон продуктів, що містять лактобактерії, дозволяє знизити рівень холестерину у більшості людей. Таким чином, вживання пробіотиків, є одним з найкращих способів зниження обсягів «шкідливого» холестерину.


висновок


Просте вживання добавок надає не такий істотний вплив на зниження обсягів холестерину в крові, як регулярні фізичні навантаження і здорове харчування. Однак існує ряд добавок, здатних прискорити процес зниження рівня «шкідливого» холестерину, за умови їх вживання в поєднанні зі збалансованою дієтою. До їх числа відносяться продукти, що містять рослинні жири і розчинну клітковину.

Варто звернути увагу, що організм кожної людини має індивідуальні особливості, що робить прийом тієї чи іншої добавки неприпустимим. Тому перед вживанням вищезгаданих продуктів слід попередньо проконсультуватися з лікарем.

 

Посилання на дослідження

1. Childress L, et al. (2013). Review of red yeast rice content and current Food and Drug Administration oversight. DOI: 
dx.doi.org/10.1016/j.jacl.2012.09.003

2. Choi EA, et al. (2015). Cholesterol-lowering effects of a putative probiotic strain Lactobacillus plantarum EM isolated from kimchi. DOI: 
doi.org/10.1016/j.lwt.2015.01.019

 

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

23 березня 2019 року