Лютеїн і зеаксантин відносяться до числа каротиноїдів - речовин, які відповідають за пігментацію фруктів і овочів. Завдяки цим мікроелементам деякі продукти харчування рослинного походження мають жовтий або помаранчевий відтінок. Структури обох речовин мають певні подібності, проте відрізняються по розташуванню атомів.

Розглядаючи дані мікроелементи з медичної точки зору, вчені відзначили, що включення їх в раціон забезпечує зниження рівня негативного впливу вільних радикалів і поліпшення зору. Однак, крім цього, комплекс лютеїну і зеаксантину має низку інших корисних властивостей, які ми розглянемо в даній статті.

 

 

 

Антиоксидантні властивості

 

Одним з найбільш значущих властивостей зазначених вище речовин є антиоксидантну дію на організм. Воно дозволяє знизити руйнівний вплив нестабільних молекул, які також відомі як вільні радикали. Надлишок таких молекул сприяє пошкодження здорових клітин, що прискорює процес старіння, а також призводить до розвитку ряду серйозних хвороб, до числа яких належить діабет 2-го типу, онкологічні захворювання, хвороба Альцгеймера, а також захворювання серця.

 

Включення в раціон лютеїну і зеаксантину запобігає пошкодженню білкових з'єднань, жирів і ДНК від окисного стресу, а також покращує процес переробки глутатіону - не менше значимого антиоксиданту для людського організму. Крім цього, вчені відзначають, що антиоксидантні властивості цих речовин сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину (ЛПНЩ), що запобігає утворенню в артеріях бляшок і знижує ймовірність порушення роботи серцево-судинної системи.


Антиоксидантні властивості лютеїну і зеаксантину, крім іншого, забезпечують захист органів зору. Подібний ефект обумовлюється завдяки зниженню негативного впливу вільних радикалів, які утворюються в людському оці за рахунок впливу кисню і сонячного світла.

За припущеннями дослідників, споживання комплексу каротиноїдів більш ефективно, ніж включення їх в раціон окремо, навіть за умови збереження рівня концентрації.

 

 

 

Забезпечують підтримку органів зору

 

 

Лютеїн і зеаксантин відносяться до тих речовин, які можуть накопичуватися в сітківці ока, а саме в області макули, яка розташовується в задній частині. У зв'язку з цим існує твердження, що зниження кількості даних речовин в раціоні може стати причиною погіршення зору.

Крім зазначеного вище, дані каротиноїди виступають в ролі природного сонцезахисного елемента. Вони здатні поглинати надлишкову кількість сонячного світла, а також запобігати негативний вплив УФ-випромінювання.

Існує ряд випадків, в яких для поліпшення здоров'я очей лікарі рекомендують приймати добавки лютеїну і зеаксантину. До їх числа відносяться:

 

  • вікова дегенерація жовтої плями (AMD) - включення в раціон каротиноїдів уповільнює процес розвитку даного захворювання і запобігає сліпоту;
  • катаракта - лютеїн і зеаксантин уповільнює помутніння кришталика;
  • діабетична ретинопатія - речовини знижують рівень окисного стресу, який сприяє порушенню роботи органів зору;
  • відшарування сітківки - каротиноїди дозволяють на 54 відсотки ефективніше боротися з даною проблемою в порівнянні з традиційними ліками;
  • увеїт - додавання в раціон лютеїну і зеаксантину сприяє зниженню рівня запалення, викликаного даним захворюванням.

 

Результати досліджень, отримані при вивченні впливу каротиноїдів на стан органів зору, багатообіцяючі, але далеко не всі з них показали обнадійливий результат. Так, включення в раціон лютеїну і зеаксантину не зробило ніякого впливу на стан очі при ранній стадії вікової макулярної дегенерації. Незважаючи на це, додавання відповідних добавок в раціон може справити позитивний вплив на стан здоров'я очей.

 

 

 

Захищає шкіру

 

Проведені в недавньому часі дослідження показали, що лютеїн і зеаксантин здатні надавати позитивний вплив на стан дерми. Антиоксидантні властивості цих речовин дозволяють їм забезпечувати захист шкіри від УФ-випромінювання. Так, результати експерименту, проведеного протягом 14-ти днів, показали, що збільшення обсягів споживання зазначених вище каротиноїдів знижує рівень шкірного запалення при інтенсивній дії сонячних променів. Для досягнення подібного ефекту використовувався комплекс, що містить 2 міліграми зеаксантина і 10 міліграмів лютеїну.

Крім цього, в рамках проведених досліджень вчені з'ясували, що лютеїн і зеаксантин забезпечують захист клітин шкіри від пухлин, опіків, викликаних УФ-випромінюванням, і передчасного старіння.

 

 

 

Що потрібно знати про добавках лютеїну і зеаксантину

 

 

Рекомендовані для включення в раціон харчові добавки з високим вмістом лютеїну і зеаксантину найчастіше виробляються з квітів календули, які попередньо змішуються з воском. Однак в деяких випадках відповідні добавки можуть проводитися синтетичним шляхом. При цьому вітаміни для очей користуються особливою популярністю у людей похилого віку, які частіше за інших стикаються з проблемами зору.

Вчені часто пов'язують низький рівень лютеїну і зеаксантину з розвитком AMD і катаракти. При цьому підвищення рівня цих каротиноїдів в крові забезпечує зниження ризику розвитку зазначених вище порушень в середньому на 57 відсотків.
 

Незважаючи на, то що дані речовини часто пов'язують з нормалізацією роботи органів зору, включення їх в раціон може істотно поліпшити стан здоров'я. Подібний ефект обумовлений антиоксидантними властивостями мікроелементів, які забезпечують захист від окислювального стресу і запобігають передчасному старінню.

 

 

 

Рекомендації по вживанню

 

Сьогодні фахівці настійно рекомендують отримувати лютеїн і зеаксантин з натуральних продуктів харчування. Однак при цьому слід враховувати, що потреба в цих речовинах у кожної людини може бути різною. Вона залежить від рівня стресу, викликаного негативними факторами. Так, наприклад, в більш високих обсягах споживання цих каротиноїдів потребують курці.

Відповідно до результатів соціологічних опитувань, кожна людина споживає в середньому від 1-го до 3-х міліграмів лютеїну і зеаксантину в добу. Але цієї кількості недостатньо для задоволення добової потреби організму і зниження ризику розвитку захворювань органів зору. Останнього ефекту можливо досягти за умови щоденного включення в раціон від 6-ти до 20-ти міліграмів каротиноїдів.
 

Оптимальний обсяг споживання даних речовин, що дозволяє запобігти розвитку захворювань очей, пов'язаних з віковими змінами, і нормалізує стан шкіри, становить 10 міліграмів лютеїну і 2 міліграми зеаксантина.

 

 

 

Потенційні побічні ефекти

 

В даний момент побічні ефекти при споживанні харчових добавок лютеїну і зеаксантину зустрічаються вкрай рідко. Більш того, дослідження, проведене з використанням лютеїну для очей, показало, що прийом відповідної добавки абсолютно безпечний навіть за умови споживання її протягом 5-ти років. Єдиним небажаним ефектом в даному випадку було пожовтіння шкіри. Незважаючи на це, в одному з досліджень прийом даної добавки протягом 8-ми років привів до утворення невеликих кристалів в оці, які зникли через деякий час після завершення курсу.
 

Також варто відзначити, що каротиноїди мають відмінний профіль безпеки. Щоденний прийом 1-го міліграма лютеїну на і 0,75 міліграмів зеаксантина на 1 кілограм маси тіла не викликає ніяких побічних ефектів. При цьому в ряді експериментів безпечними виявилися навіть обсяги в співвідношенні 4000 міліграмів речовини на 1 кілограм ваги.


Незважаючи на це, побічні ефекти від прийому відповідних добавок не вивчені в повній мірі. Тому їх прийом слід здійснювати відповідно до рекомендацій лікаря.

 

 

 

Натуральні джерела лютеїну і зеаксантину

 

 

При тому, що лютеїн і зеаксантин відносяться до числа каротиноїдів і відповідають за пігментацію овочів і фруктів, найвищий вміст даних речовин спостерігається в зелених продуктах рослинного походження. Відсутність пігментації у останніх обумовлено тим, що хлорофіл здатний їх маскувати.
 

Найвищий вміст лютеїну і зеаксантину спостерігається в капусті, горосі, броколі, петрушці і шпинаті. При цьому в капусті спостерігається найвищий вміст лютеїну - від 48-ми до 115-ти мікрограмів на 1 грам продукту. Для порівняння в 1-му грамі моркви може містити не більше 5,1 мікрограма речовини.


Високий вміст цих речовин також можна зустріти в апельсиновому соку, гарбузі, червоному перці, ківі, виноград, пшениці і навіть кукурудзі. Одним з найбільш корисних джерел лютеїну і зеаксантину є яєчний жовток. Це обумовлено тим, що жири, що містяться в ньому, суттєво покращують процес засвоєння каротиноїдів. З цієї ж причини натуральні продукти з високим вмістом цих речовин рекомендується вживати у вигляді салатів, додатково приправлених оливковою або кокосовим маслом.

 

 

 

Висновок

 

Лютеїн і зеаксантин відносяться до числа речовин, що мають антиоксидантні властивості. Вони містяться в темно-зелених і ряді інших продуктів. Однак, незважаючи на це, лютеїн в продуктах не здатний задовольнити щоденні потреби організму, тому лікарі нерідко рекомендують включати в раціон відповідні добавки.

Щоденне споживання 2-х міліграмів зеаксантина і 10-ти міліграмів лютеїну здатне позитивно вплинути на стан шкіри і запобігти розвитку захворювань органів зору.

 

 

ДЖЕРЕЛА

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

15 червня 2020 року