Дослідниками було проведено безліч досліджень, спрямованих на визначення переліку харчових добавок, що дозволяють знизити рівень цукру в крові. Подібні добавки були б особливо корисні особам, які страждають від діабету 2-го типу.

Поєднання добавок для зниження рівня цукру в крові з відповідними лікарськими препаратами дозволило б знизити обсяг вживання ліків. Однак варто враховувати, що добавки не здатні в повній мірі замінити препарати від діабету.

У цій статті ми розглянемо найбільш ефективні харчові добавки для зниження рівня цукру в крові.


кориця


Спеціалізовані коричні добавки виробляються переважно з екстракту цієї спеції або порошку. Згідно з результатами більшості експериментів, додавання в раціон таких добавок дозволяє забезпечити контроль над діабетом і знизити обсяг цукру в крові.

При проведенні одного з досліджень, в якому брали участь особи з преддиабетом, які вживали приблизно 250 мг коричної добавки два рази на добу перед їдою протягом декількох місяців, було помічено, що рівень цукру в їх крові знизився на 8,4 відсотка.

Під час іншого дослідження за участю людей, які страждають від діабету 2-го типу, було встановлено, що вживання екстракту кориці в обсязі 360-ти мг на добу дозволяє знизити рівень цукру в крові на 14 відсотків.

Крім усього вищевказаного, у осіб, які беруть коричні добавки, було помічено зниження рівня гемоглобіну на 0,92 відсотка. Важливо відзначити, що в рамках обох досліджень учасники брали харчові добавки в поєднанні з лікарськими препаратами для лікування діабету.

Такий вплив кориці обумовлено тим, що дана речовина підсилює реакцію організму на інсулін, що дозволяє даної речовини краще проникати в клітини і більш ефективно знижувати рівень цукру.

Фахівці рекомендують приймати 250 мг екстракту кориці два рази на добу перед прийомом їжі, проте в разі використання звичайних коричних добавок з порошку рекомендується збільшити дозування до 500 мг.

Окрему увагу слід приділити різновидів кориці. Так, Cassia містить чималу кількість кумарину, здатного негативно впливати на стан і роботу печінки. При цьому найменший обсяг даної речовини міститься в цейлонської кориці. У зв'язку з цим при виборі добавок слід звертати увагу не тільки на їх тип, а й на різновид використовуваної для їх виготовлення кориці.


американський женьшень


Вченими було доведено, що американський женьшень, який вирощується на території Північної Америки, дозволяє знизити рівень цукру в крові приблизно на 20 відсотків. При цьому він однаково ефективний для зниження рівня цукру як у здорових людей, так і у осіб, які страждають від діабету 2-го типу. Так, в рамках одного з досліджень люди, які страждають від діабету 2-го типу, брали по одному граму екстракту цієї рослини за 40 хвилин до прийому їжі тричі на добу, після цього їх рівень цукру в крові натще знизився на 10 відсотків.

Подібний вплив цього різновиду женьшеню на рівень цукру в крові обумовлений тим, що ця рослина природним способом покращує вироблення інсуліну.

Лікарі радять вживати по одному граму американського женьшеню за 1 годину до прийому їжі тричі на добу. При цьому вживання більше 3-х грамів відповідної добавки в добу не дозволяє домогтися кращого ефекту.

Варто звернути увагу на те, що регулярне вживання женьшеню знижує ефективність лікарських препаратів, призначених для розрідження крові.


Пробіотики


Порушення мікрофлори кишечника через вживання антибіотиків може стати причиною розвитку багатьох захворювань, в тому числі і діабету 2-го типу.

Вживання пробіотиків здатне принести користь для здоров'я, так як в цьому виді добавок міститься безліч корисних бактерій, що дозволяють поліпшити засвоєння вуглеводів.

При проведенні аналізу ряду досліджень вчені встановили, що включення в раціон пробіотичних добавок дозволяє за 2 місяці знизити обсяг цукру в крові на 16 мг і рівень гемоглобіну - на 0,53 відсотка. При цьому вживання добавок, що містять бактерії декількох видів, дозволило добитися більш значних результатів - зниження рівня цукру на 35 мг.

Дослідження, проведені вченими, показали, що включення в раціон пробіотичних добавок дозволяє знизити запальні процеси і поліпшити роботу підшлункової залози, що відповідає за вироблення інсуліну. Однак при цьому пробіотики здатні задіяти й інші механізми людського організму для зниження рівня цукру в крові.

При виборі прибутків для зниження обсягів цукру в крові рекомендується віддавати перевагу добавок, що містять одночасно кілька корисних видів бактерій.

Важливо відзначити, що прийом пробіотиків може бути надзвичайно шкідливий для осіб з ослабленою імунною системою.

 

Алое вера


Нерідко особам, які страждають від діабету або знаходяться в переддіабетним стані, лікарі рекомендують включити в свій раціон харчові добавки алое вера або сік цієї рослини.

Аналіз 9-ти різних досліджень показав, що додавання в раціон цієї лікарської рослини на протязі від 4-х до 14-ти тижнів дозволяє знизити рівень цукру в крові у осіб, які страждають від діабету 2-го типу на 46,6 мг, а рівень гемоглобіну - на 1,05 відсотка. При цьому найбільш помітне зниження цукру спостерігалося в осіб, що мають рівень цукру натще 200 мг / дл.

Вчені заявляють, що сік алое здатний стимулювати роботу підшлункової залози, що виробляє інсулін, а також задіяти інші механізми для зниження рівня цукру.

Для досягнення максимального ефекту лікарі рекомендують приймати по 30 мл соку алое в добу або 1000 мг речовини в день за умови вживання харчових добавок.

Через те, що ця рослина здатна взаємодіяти з рядом лікарських препаратів, перед початком його вживання слід проконсультуватися з лікарем.

берберин


Берберин є речовина, що має гіркуватий присмак, яке виходить шляхом переробки коренів і стебел певних видів рослин. Під час проведення аналізу ряду досліджень вченим вдалося встановити, що дана речовина здатна знизити рівень цукру в крові людей, які страждають від діабету, на 15,5 мг, а рівень гемоглобіну - на 0,71 відсотка. Крім цього, в рамках експерименту було встановлено, що використання берберінових добавок дозволяє посилити ефективність лікарських препаратів, що використовуються для лікування діабету 2-го типу.

Ефективність даної речовини пов'язана з тим, що воно підвищує чутливість клітин до інсуліну.

Максимального зниження рівня цукру в крові можна досягти, приймаючи по 300-500 мг берберина на добу, розділивши відповідний обсяг на 2-3 прийоми. Добавки цієї речовини рекомендується вживати одночасно з прийомом їжі.

У зв'язку з тим, що вживання берберінових добавок у великій кількості може призвести до порушення роботи шлунково-кишкового тракту, діареї і запорів, фахівці настійно не рекомендують перевищувати вищевказані обсяги споживання.

При цьому берберин здатний взаємодіяти з певними різновидами лікарських препаратів, тому перед його вживанням слід проконсультуватися з лікарем.


вітамін D


Однією з основних причин розвитку діабету 2-го типу є гостра нестача в організмі вітаміну D. Так, приблизно 72 відсотки осіб, які страждають від цього захворювання, відчувають дефіцит цього вітаміну.

Згідно із заявою дослідників, при вживанні вітаміну D в обсязі 4500 ME в добу протягом двох місяців рівень цукру в крові і обсяг гемоглобіну нормалізується у 48-ми відсотків осіб.

За рахунок того, що вітамін D покращує роботу підшлункової залози і засвоєння інсуліну клітинами, додавання відповідних добавок в раціон дозволяє знизити рівень цукру в крові.

Перед початком вживання вітаміну D слід проконсультуватися з лікарем, який зможе визначити потрібний об'єм даної речовини і визначити можливість його поєднання з різними лікарськими препаратами.


Джімнема лісова


Джімнема лісова, яка також часто зустрічається під назвою Gymnema sylvestre, являє собою витка рослина, листя якого використовується в народній медицині як засіб для зниження рівня цукру в крові.

Згідно з результатами досліджень, в яких брали участь особи з діабетом 2-го типу, регулярний прийом 400 мг екстракту листя цієї рослини дозволяє знизити рівень цукру в крові на 29 відсотків, а рівень гемоглобіну - на 3,42 відсотка. Крім цього, добавки, що містять екстракт цієї рослини, здатні знизити тягу до солодкого і знизити рівень цукру натще у людей, які страждають від діабету 1-го типу.

Дослідники стверджують, що Джімнема лісова здатна знизити обсяг цукру, що поглинається в кишечнику, а також впливати на генеруючі інсулін клітини, що забезпечує поліпшення стану людей, які страждають від діабету 1-го типу.

Рекомендований добовий обсяг споживання екстракту цієї рослини складає 200 мг на добу. При цьому даний обсяг рекомендується розділити на два прийоми, які повинні здійснюватися одночасно з вживанням їжі.

Через те, що Джімнема лісова здатна посилити вплив інсуліну на цукор в крові, цю добавку слід приймати тільки за рекомендацією лікаря, особливо при використанні ін'єкцій інсуліну.

 

магній

 

У 25-38 відсотків осіб, які страждають від діабету 2-го типу, спостерігається гостра нестача магнію. При цьому найчастіше дефіцит цього елемента зустрічається у осіб, рівень цукру в крові яких не контролюється.

Провівши аналіз 12-ти досліджень з використанням магнію в якості засобу для зниження рівня цукру в крові, вчені зробили висновок, що прийом магнієвих добавок протягом 6-24 тижнів дозволяє значно поліпшити стан осіб, які страждають від діабету. При цьому кожне збільшення дозування мікроелемента на 50 мг на добу сприяло зниженню обсягів цукру в крові на 3 відсотки.

У зв'язку з тим, що магній використовується людським організмом для вироблення інсуліну і його засвоєння клітинами, вживання цього мінералу є дуже важливим.

Особам з діабетом лікарі рекомендують приймати по 250-300 мг магнію в день. При цьому для найбільш ефективного зниження цукру фахівці радять вживати цей мікроелемент одночасно з прийомом їжі.

Під час вибору добавки слід уникати оксиду магнію, який здатний викликати порушення роботи шлунково-кишкового тракту і діарею.

Окрему увагу слід приділити тому, що лікарі настійно не рекомендують використовувати добавки магнію в поєднанні з антибіотиками та діуретиками.


Альфа-ліпоєва кислота


ALA, яку в більшості випадків називають альфа-ліпоєвої кислотою, є з'єднанням, що має сильні антиоксидантні властивості. Ця речовина виробляється людською печінкою і може надходити в організм у вигляді деяких продуктів, до числа яких відносяться шпинат, брокколі і червоне м'ясо.

Згідно з результатами численних досліджень, в яких брали участь люди з діабетом 2-го типу, вживання від 300 до 1200 мг даної кислоти дозволяє прискорити процес лікування даного захворювання шляхом зниження рівня цукру в крові і гемоглобіну. Подібний ефект досягається за рахунок того, що альфа-ліпоєва кислота забезпечує захист клітин від руйнування, викликаного високим рівнем цукру і підвищує рівень чутливості до інсуліну.

Прийом добавок ALA рекомендується здійснювати до прийому їжі в обсязі від 600 до 1200 мг.

Вживання альфа-ліпоєвої кислоти не рекомендовано особам, які борються з алкоголізмом, що зазнають дефіцит вітаміну B1, а також проходять курс лікування від гіпертиреозу та гіпотиреозу.


хром


Гостра нестача хрому призводить до зниження здатності організму переробляти цукор в енергію, що призводить до підвищення потреби в інсуліні і збільшення рівня цукру в крові.

Так, при проведенні аналізу 25-ти досліджень було встановлено, що включення в раціон добавок хрому дозволяє знизити рівень гемоглобіну на 0,6 відсотка і обсяг цукру в крові на 21 мг. Згідно з результатами деяких досліджень, хром також дозволяє знизити цукор в крові у осіб, які страждають від діабету 1-го типу, який передбачає постійне використання ін'єкцій інсуліну.

Користь хрому пояснюється тим, що даний мікроелемент здатний підтримувати активність клітин, що відповідають за вироблення інсуліну, а також може посилювати дію цієї речовини.

Рекомендований обсяг споживання хрому в добу становить 200 мкг, однак вживання до 1000 мкг на добу може забезпечити максимальну ефективність.

У зв'язку з тим, що антациди і лікарські препарати, що усувають симптоми печії, погіршують засвоєння хрому, вживання мінералу в поєднанні з ними не рекомендується.


висновок


Знизити рівень цукру здатне безліч добавок, однак найбільш ефективними з їх числа є вітамін D, кориця, алое вера, пробіотики, магній, хром, берберин і інші речовини, зазначені в цій статті.

Під час вживання цих добавок слід враховувати, що їх ефективність може не повною мерее відповідати результатам досліджень, так як вплив цих речовин залежить від багатьох факторів, які включають індивідуальний діабетичний статус, тривалість прийому і якість самої добавки.

Перед включенням добавок в раціон слід обов'язково проконсультуватися з лікарем, який зможе рекомендувати ту чи іншу добавку, вибір якої буде залежати від прийнятих пацієнтом лікарських препаратів. Також варто пам'ятати, що в певних випадках обсяг рекомендованої дози може бути зменшений або збільшений лікарем.

Фахівці рекомендують використовувати для зниження рівня цукру не більше однієї добавки за раз, під час використання якої слід регулярно перевіряти рівень цукру. Таким чином пацієнт спільно з лікарем зможуть визначити найбільш ефективний спосіб зниження обсягів цукру в крові.

 

Посилання на дослідження

1. To what extent does cinnamon administration improve the glycemic and lipid profiles?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30144878

2. Investigation of the biological properties of Cinnulin PF in the context of diabetes: mechanistic insights by genome-wide mRNA-Seq analysis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22953038

3. Effects of a water-soluble cinnamon extract on body composition and features of the metabolic syndrome in pre-diabetic men and women.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18500972

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

08 квітня 2019 року