Багато людей чули про те, що регулярне споживання моркви дозволяє поліпшити роботу органів зору. Більш того, існує безліч препаратів і добавок, що дозволяють поліпшити зір, які постійно рекламуються в мережі Інтернет та в засобах масової інформації.

У цій статті ми розберемося, який вплив можуть надавати харчові добавки на гостроту зору і здоров'я очей.


Наукові дослідження про вплив добавок на органи зору


Багато вчених стверджують, що деякі харчові добавки здатні надавати позитивний вплив на здоров'я очей. Більш того, подібне твердження підкріплено низкою досліджень AREDS. Однак під час проведення другого дослідження AREDS 2 Національним очним інститутом було виявлено, що харчові добавки не здатні запобігти віковим хвороби, пов'язані з порушенням зору.

Таким чином, вчені використовували результати першого і другого дослідження і оптимізували рекомендації щодо вживання харчових добавок для поліпшення роботи органів зору.

Наступні експерименти були спрямовані на вивчення двох вікових захворювань очей, наявних у багатьох жителів США, таких як катаракта і вікова макулярна дегенерація.

Вікова макулярна дегенерація


На території США вікова макулярна дегенерація є однією з найголовніших причин втрати зору. Дане захворювання зустрічається приблизно у 10-ти мільйонів американців. Головною причиною розвитку даного захворювання органів зору є процес старіння. Однак в деяких випадках дегенерація жовтої плями зустрічається і у молодих людей.

Дегенерація жовтої плями супроводжується зниженням рівня чутливості до світла в області макули сітківки. Дана частина очі виконує наступні функції:

  • зберігає зображення, які бачить людина і відправляє в мозок;
  • розрізняє елементи дрібних розмірів;
  • забезпечує можливість фокусування на той чи інший об'єкт.

Катаракта


Катаракта є захворювання, що супроводжується помутнінням кришталика. Така зміна погіршує зір і з часом призводить до сліпоти.

Найбільш часто даним захворюванням страждають люди літнього віку. Тільки в 2010-му році приблизно 24,4 мільйона жителів США мали дане захворювання.

Рекомендовані добавки для поліпшення зору


Під час проведення досліджень AREDS і AREDS2 вчені вивчали вплив великих обсягів певних видів антиоксидантів, які використовувалися протягом тривалого періоду. На підставі отриманих результатів, дослідники встановили, що дегенерацію жовтої плями і катаракту можна запобігти за рахунок вживання наступних добавок в встановлених обсягах:

Вітамін C 500 мг
Вітамін E 400 IU
Лютеин 10 мг
Зеаксантін 2 мг
Цинк 80 мг
Мідь

2 мг (Для запобігання дефіциту міді, викликаного цинком)

 

Всі вищевказані харчові добавки рекомендується приймати по два рази на добу.

Результати досліджень


Учасники експерименту AREDS2 протягом 5-ти років щодня приймали харчові добавки зі списку зазначеного вище. Після завершення дослідження у осіб, що мають катаракту, ризик повної втрати зору був понижений на 25 відсотків, а у людей, які страждають від дегенерації жовтої плями, процес розвитку даного захворювання був істотно уповільнений. Однак додавання харчових добавок в раціон учасників з останньою стадією цих захворювань не принесло жодних позитивних результатів.

Також варто відзначити, що використовувані в рамках експерименту добавки ми змогли відновити зір в учасників.

В рамках цього ж дослідження було встановлено, що добавки зексантіна і лютеїну знизили необхідність проведення операції з видалення катаракти на 32 відсотка. Однак подібний ефект спостерігався лише у групи осіб з низьким рівнем каротиноїдів в крові.

Виходячи з усього вищезазначеного, вчені зробили висновок, що додавання в раціон харчових добавок з вищевказаного списку дозволяє поліпшити здоров'я очей і знизити ризик повної втрати зору. Однак подібного ефекту можна досягти тільки за умови використання добавок на ранніх стадіях захворювань органів зору.


Добавки, що дозволяють покращити здоров'я очей


Розглянемо основні харчові добавки, які надають позитивний вплив на стан і роботу органів зору.

Зексантін і лютеїн


Добавки зексантіна і лютеїну відносяться до групи каротиноїдів - речовин, що містяться в сітківці ока, які можна отримати з продуктів рослинного походження. Включення в раціон даних елементів дозволяє збільшити їх зміст в сітківці очі, що дозволить забезпечити захист даного органу від негативного впливу ультрафіолетового випромінювання.

цинк
Цинк являє собою речовина з антиоксидантними властивостями, яке також забезпечує захист органів зору від пошкодження. Цей елемент часто рекомендують для вживання особам, які страждають від катаракти або вікової макулярної дегенерації.

При вживанні цинку важливо враховувати, що даний елемент погіршує засвоєння міді, через що його прийом слід поєднувати з добавками цього мінералу.

вітамін B1
Вітамін B1, який також відомий під назвою тіамін є одним з найбільш важливих вітамінів, що дозволяють підтримувати належне функціонування органів зору. На думку вчених, використання добавки цього елемента в поєднанні з іншими вітамінами дозволяє значно знизити рівень ризику розвитку катаракти.

Крім цього, цей вітамін сприяє зниженню рівня запалення, що дозволяє використовувати його для лікування увеїту - захворювання супроводжується запаленням слизової оболонки ока, яка при загостренні може стати причиною сліпоти.

Омега-3 жирні кислоти
Фоторецептори, розташовані в сітківці ока, мають високий вміст Омега-3 жирних кислот. У зв'язку з цим дослідники заявляє, що DHA бере безпосередню участь у розвитку органів зору. Крім цього, уважається, що Омега-3 жирні кислоти дозволяють знижувати рівень запалення і прискорювати процес відновлення пошкоджених клітин ока.

Згідно з результатами багатьох досліджень, особи, які регулярно приймають риб'ячий жир або Омега-3 жирні кислоти, мають більш низький ризик розвитку дегенерації жовтої плями. При цьому низький рівень цих жирних кислот може призвести до розвитку ретинопатії - захворювання, що викликає прогресуюче руйнування клітин сітківки.

Також при проведенні експериментів було встановлено, що у дітей, що приймають DHA, зір розвивається набагато краще, ніж у дітей, які не вживають цю добавку.

Вітамін С
За заявою дослідників, додавання в раціон вітаміну C дозволяє знизити ризик розвитку певних видів катаракти. При цьому поєднання вітамінів C і E не тільки знижує ризик, але і істотно уповільнює розвиток даного захворювання очей.

Як поліпшити здоров'я органів зору


Основним джерелом вітамінів і мінералів, необхідних для підтримки здоров'я очей, має бути збалансоване харчування. Однак за умови наявності таких захворювань як катаракта і дегенерація жовтої плями застосування природних джерел поживних речовин може бути недостатньо, тому в таких випадках необхідно використовувати харчові добавки.

Варто відзначити, що поліпшити стан органів зору можна не тільки за допомогою харчових добавок і збалансованої дієти, але і за рахунок забезпечення їх захисту від негативного впливу зовнішніх факторів. Для того, щоб забезпечити збереження здоров'я очей, необхідно:

  • використовувати зволожувач повітря;
  • вживати багато води - від 1,5 до 2-х літрів на добу;
  • регулярно вмиватися;
  • регулярно міняти фільтри кондиціонера і проводити прибирання в будинку;
  • уникати середовища з брудним або запилених повітрям;
  • використовувати охолоджуючі компреси у вигляді огірків або охолоджених пакетиків зеленого чаю.


У яких випадках слід звертатися до лікаря


Перед початком вживання харчових добавок, рекомендованих для осіб, які страждають від катаракти і дегенерації жовтої плями, рекомендується звернутися до офтальмолога, який зможе визначити, чи буде прийом ефективний при тому чи іншому стані органів зору.

Крім цього, офтальмолог зможе дати рекомендації щодо вживання добавок в залежності від інших захворювань людини та інших видів використовуваних лікарських препаратів.


Рекомендації, що дозволяють зберегти здоров'я очей


Існує безліч порад, що дозволяють поліпшити стан органів зору. Найбільш дієвими з них є:

  • відмова від куріння, так як токсичні речовини, що потрапляють в кров, здатні пошкодити кровоносні судини органів зору і привести до розвитку різних захворювань, включаючи катаракту;
  • використання сонцезахисних окулярів, що дозволяють забезпечити захист від руйнівного впливу ультрафіолетового випромінювання;
  • дотримання здорового способу життя та підтримання нормальної ваги;
  • щорічне проходження обстеження у офтальмолога після 60-ти років.
  • Крім цього, вчені рекомендують включати в раціон велика кількість зелених листових овочів, яєць, кукурудзи, моркви і апельсинів, так як саме ці продукти містять більшість рекомендованих для здоров'я органів зору елементів.

 

 

Джерела

1. A-carotene, b-carotene, b-cryptoxanthin, lycopene, lutein, and zeaxanthin. (n.d.)
lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/carotenoids

2. Antioxidants and age-related eye disease. (n.d.)
aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/nutrition/antioxidants?sso=y

3. Bhargava, R., Kumar, P., Kumar, M., Mehra, N., & A. (2013, December 18). A randomized controlled trial of omega-3 fatty acids in dry eye syndrome. International Journal of Ophthalmology, 6(6), 811-816
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874521/

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

19 квітня 2019 року