Ягоди глоду являють собою невеликі плоди, які можна виявити на кущах або деревах, які відносяться до сімейства Crataegus. Дана категорія рослин включає понад 100 дерев і чагарників, які зустрічаються на території Європи, Азії та Північної Америки.

Відмітна особливість глоду полягає у великій кількості поживних речовин, терпким смаку і порівняно невеликий солодощі. Колір плодів глоду може варіюватися від світло-жовтого до чорного.
 

Протягом тривалого періоду глід використовувався як лікарська рослина, яке допомагає нормалізувати травлення, роботу серцевого м'яза і рівень кров'яного тиску. З цих же причин плоди глоду використовуються в традиційній китайській медицині. Розглянемо далі, для чого глід потрібен і як правильно його використовувати.

 

 

 

Містить значну кількість антиоксидантів

 

Як відомо, в ягодах глоду міститься велика кількість поліфенолів, які відносяться до числа найсильніших антиоксидантів рослинного походження. При попаданні в людський організм вони дозволяють нейтралізувати негативну дію вільних радикалів - нестабільних молекул, що призводять до руйнування деяких клітин. Концентрація небажаних молекул може підвищуватися в результаті неправильного харчування, негативного впливу навколишнього середовища у вигляді забрудненого повітря, а також з-за шкідливих звичок, таких як куріння.
 

У зв'язку з високою антиоксидантною активністю вчені пов'язують включення в раціон поліфенолів з пониженням ризику таких захворювань як:

  • рак;
  • астма;
  • інфекційні захворювань;
  • хвороби серцево-судинної системи;
  • діабет 2-го типу;
  • передчасне старіння шкіри.


І незважаючи на те, що первинні дослідження в зазначених вище областях продемонстрували обнадійливі результати, вчені наполягають на необхідності проведення додаткових експериментів, що дозволяють визначити вплив глоду на різні захворювання.

 

 

 

Володіє протизапальними властивостями

 

Додавання в раціон ягід глоду дозволяє знизити рівень запалень, що може поліпшити стан організму. Згідно дослідним даними, хронічне запалення є причиною розвитку ряду захворювань, таких як діабет, рак, астма і безліч інших.

В рамках одного з експериментів було встановлено, що у мишей із захворюваннями печінки глід дозволив знизити кількість запальних з'єднань. При у цьому в іншої групи гризунів, яка страждає від астми, цей продукт усунув симптоми захворювання.
 

Відповідні результати досліджень на тваринах показали, що добавка може надавати протизапальну дію, в тому числі і на людей. Але для підтвердження даного властивості потрібне проведення додаткових досліджень.

 

 

 

Знижує рівень кров'яного тиску

 

 

Протягом багатьох років глід використовується в китайській медицині як засіб для зниження рівня кров'яного тиску. Подібне застосування вчені пов'язують зі здатністю ягід розширювати судини, що призводить до нормалізації тиску.

При проведенні дослідження тривалістю 10 тижнів, в якому брали участь особи з підвищеним кров'яним тиском, вчені з'ясували, що регулярне вживання 500 міліграмів екстракту глоду дозволяє знизити рівень діастолічного тиску, але не робить ніякого впливу на кров'яний.
 

Під час іншого експерименту, в якому брало участь 79 осіб з діабетом 2-го типу, дослідники виявили, що 1200 міліграм екстракту глоду більш ефективно нормалізує тиск, ніж помірні обсяги. При цьому в осіб з нормальним тиском прийом даної речовини не привів ні до яких змін в гіршу чи кращу сторону.

 

 

 

Знижує рівень жирів у крові

 

Певні дослідження демонструють, що включення в раціон плодів глоду дозволяє нормалізувати рівень жирів у крові, а саме тригліцеридів і холестерину. Ці мікроелементи відповідають за транспортування поживних речовин і гормонів по всьому тілу. Однак подібна функція дотримується лише за умови їх утримання в межах норми.

Підвищення рівня тригліцеридів і холестерину при паралельному зниженні рівня ЛПВЩ (хорошого холестерину) може привести до розвитку атеросклерозу і нагромадженню холестеринових бляшок на стінках судин. Останній процес може стати причиною повного блокування судин і, як наслідок, привести до інсульту або серцевого нападу.
 

Під час одного з досліджень вчені з'ясували, що у мишей, коли в раціон яких включався екстракт глоду, рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ) знизився на 28-47 відсотків, а разом з ним зменшилася і кількість тригліцеридів. При цьому інше дослідження показало, що ефективність рослини порівнянна зі спеціальними препаратами для нормалізації рівня холестерину. Однак на відміну від ліків, екстракт плодів більш ефективно знижував рівень ЛПНЩ.


Незважаючи на багатообіцяючі результати, для підтвердження ефективності продукту потрібні додаткові дослідження.

 

 

 

Покращує травлення

 

Плоди глоду протягом декількох сотень років використовувалися в народній медицині для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Вони дозволяють усунути больові відчуття в животі і розлад шлунка. Відповідне властивість дослідники пов'язують з високим вмістом клітковини, яка усуває запори, покращує травлення і діє на організм як пробіотик.

Пробіотики - це речовини, які необхідні для зміцнення здоров'я кишкових бактерій і нормалізації травлення. В рамках одного з досліджень було встановлено, що в осіб з уповільненим травленням регулярний прийом клітковини скорочує період між дефекації в середньому на 30 хвилин.
 

Більш того, вчені з'ясували, що екстракт глоду здатний скорочувати час, необхідний для проходження їжі по шлунково-кишковому тракті. Це дозволяє прискорити ряд процесів і усунути симптоми розладу шлунка за більш короткий проміжок часу. Крім цього, даний продукт дозволив захистити шлунок від пошкодження у учасників, які страждають від виразки.

 

 

 

Запобігає випаданню волосся

 

Нерідко глід можна зустріти в якості одного з інгредієнтів в косметологічних засобах, призначених для захисту від випадіння волосся або для стимуляції їх росту. Так, один з експериментів на щурах показав, що додавання в раціон екстракту глоду збільшує розмір і кількість волосяних фолікул, що покращує якість волосся і забезпечує їх посилений ріст.

На думку вчених, описаний вище ефект забезпечується за рахунок високого вмісту поліфенолів. Незважаючи на це, кількість досліджень в даній галузі використання глоду порівняно невелика. Тому для підтвердження такого ефекту необхідно провести ряд додаткових експериментів.

 

 

 

Знижує рівень занепокоєння

 

 

Одним з характерних властивостей глоду звичайного є м'яку седативну дію на організм, що дозволяє зменшити відчуття тривоги. Незважаючи на це, дослідження впливу глоду на артеріальний тиск показали, що даний продукт має незначний вплив на рівень тривожності. В іншому ж експерименті, поєднання ягід цієї рослини з магнієм і макой дозволили значно знизити відчуття неспокою і тривоги.

Виходячи з того, що прийом глоду відрізняється мінімальною кількістю побічних ефектів у порівнянні з лікарськими препаратами для зниження тривожності, вчені продовжують досліджувати його вплив на роботу центральної нервової системи. Більш того, дослідники припускають, що даний продукт може використовуватися для лікування розладів ЦНС і депресії.
 

Якщо ви бажаєте використовувати екстракт глоду або плоди цієї рослини для зниження рівня тривоги, неспокою або лікування депресії, слід попередньо припинити прийом інших ліків і проконсультуватися з лікарем.

 

 

 

Може використовуватися для лікування серцевої недостатності

 

Нерідко користь глоду зіставляють з традиційними ліками для лікування серцевої недостатності. Аналіз 14-ти різних експериментів, що проводяться серед різних вікових груп, показав, що при вживання глоду в поєднанні з ліками для усунення серцевої недостатності дозволив поліпшити роботу серця і підвищити його здатність переносити високі фізичні навантаження. Одночасно з цим у учасників експерименту знизилася задишка і підвищилася витривалість.

Одне з досліджень тривалістю два роки, в якому брало участь близько 950-ти осіб з серцевою недостатністю, показало, що ягоди глоду здатні нормалізувати серцевий ритм і усунути задишку більш ефективно, ніж плацебо. Більш того, групі, що приймала глід, було потрібно менше ліків для лікування захворювань серця.

Ще одне дослідження, в рамках якого брало участь понад 2600 осіб, що мають симптоми серцевої недостатності, продемонструвало, що екстракт глоду дозволяє знизити ризик летального результату, викликаного захворюваннями серця.
 

У зв'язку з описаними вище корисними властивостями глоду, лікарі настійно рекомендують використовувати даний продукт в поєднанні з ліками для лікування серцевої недостатності. Також вони зазначають, що добавка не являє небезпеки для людського здоров'я і відрізняється мінімальною кількістю побічних ефектів.

 

 

 

Легко включається в раціон

 

Ягоди глоду вкрай рідко зустрічаються в продуктових магазинах. Однак їх без особливих зусиль можна придбати в спеціалізованих інтернет-магазинах.
 

Лікарі відзначають, що додавати цей продукт в свій раціон можна в декількох варіаціях, а саме:

  • в сирому вигляді - ягоди відрізняються приємним терпким смаком і можуть використовуватися в якості додаткового інгредієнта в різних стравах;
  • у вигляді чаю - глід нерідко продається у вигляді чаю, однак при необхідності для заварювання можна також використовувати сушені ягоди рослини, квіти або листя;
  • в якості джемів і десертів - в інтернет-магазинах часто зустрічаються джеми і навіть сиропи з ягід глоду;
  • у вигляді оцту або вина - при бажанні ягоди глоду можна використовувати для створення вина або оцту, які підійдуть для заправки салатів;
  • у вигляді харчових добавок - відрізняються зручністю споживання і продаються у вигляді порошків, рідких екстрактів, таблеток і капсул.


Як правило, таблетки глоду містять не тільки ягоди рослини, а й листя з квітами. Це обумовлено тим, що концентрація корисних речовин в останніх двох продуктах набагато вище, ніж в плодах.
 

Рекомендації по вживанню глоду можуть відрізнятися в залежності від форми. Так, наприклад, для лікування серцевої недостатності екстракт слід вживати в обсязі 300 міліграмів на добу, в той час як в натуральному вигляді рекомендований обсяг споживання становить від 250-ти до 500 міліграмів.


Варто відзначити, що склад харчових добавок в більшості випадків не регулюється Управлінням з контролю за продуктами і ліками. Тому дізнатися ефективність або безпеку тієї чи іншої добавки неможливо.

Купуючи харчові добавки, слід звертати увагу на продукти, якість яких підтверджена незалежними джерелами, такими як Фармакопея США (USP), ConsumerLab або NSF International.

 

 

 

Потенційні побічні ефекти

 

Незважаючи на те, що кількість побічних ефектів при прийомі глоду порівняно невелика, лікарі рекомендують включати даний продукт в раціон з особливою обережністю. Це пов'язано з тим, що деякі люди при споживанні екстракту цієї рослини відчували запаморочення і нудоту.

Також вчені відзначають, що через сильного впливу на роботу серцевого м'яза глід може тим чи іншим чином впливати на дію деяких ліків. Тому перед включенням його в раціон слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.

 

 

 

Висновок

 

Корисні властивості глоду лікарі часто пов'язують з високим вмістом антиоксидантів. Включення їх в раціон може позитивно відбитися на стані здоров'я і роботі серцевого м'яза. Дослідження показують, що цей продукт крім іншого може нормалізувати рівень кров'яного тиску, знизити кількість тригліцеридів і «поганого» холестерину в крові. Також його прийом може поліпшити зростання волосся і усунути запальні процеси, що призводять до розвитку небезпечних захворювань.

Якщо ви бажаєте включити плоди глоду або однойменні добавки в свій раціон, попередньо зверніться до лікаря.

 

Часті питання:

Які основні користі гіпсофіли для здоров'я?

Гіпсофіла сприяє покращенню серцево-судинної системи, знижує тиск та покращує загальний стан кровоносних судин.


Чи можу я використовувати гіпсофіл для зниження рівня холестерину?

Так, гіпсофіл може допомогти знизити рівень холестерину за рахунок впливу на обмін речовин жиру, але перед використанням рекомендується консультуватися з лікарем.


Як часто я можу вживати гіпсофіл у їжу?

Рекомендується вживати гіпсофіл у помірних кількостях, слідкуючи за порадами лікаря, зазвичай не більше одного разу на день.


В чому різниця між гіпсофілом та іншими рослинами, які позитивно впливають на серце?

Гіпсофіл містить унікальні біологічно активні речовини, такі як флавоноїди та гіперозин, які специфічно корисні для здоров'я серця.


Чи можуть вагітні жінки використовувати гіпсофіл?

Вагітним жінкам слід уникати вживання гіпсофілу без попередньої консультації з лікарем, оскільки це може вплинути на вагітність.

 

Джерела

Статтю оновлено 12 листопада 2023

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

02 липня 2020 року

профіль Володкіна Наталія