Огуречник, або інша назва бораго, є декоративним і салатним рослиною. Виростає на більшій території європейського континенту, крім того, зовні вона нічим не відрізняється від звичайного бур'яну, хоча має гарні дрібні квітки небесно-блакитного кольору.

У давньоримську епоху ця рослина вже було відомо як лікарський препарат, що володіє цілющими властивостями. У сучасній народній медицині бораго також користується популярністю і затребуваністю як компонент для приготування корисних відварів, настоянок, примочок і інших засобів, що допомагають не тільки оздоровити організм, але і вилікувати багато хвороб.

Бораго називають Огуречнік через схожість смаку і аромату листя рослини до цього огірком, однак це зовсім різні ботанічні типи.


Найбільшу цінність представляють молоді пагони, а в листі міститься велика кількість вітаміну С, таніну, каротину і слизових речовин, а також магнію, калію, заліза і кальцію. У стеблі присутні кілька видів органічних кислот, які важливі для підтримки нашого здоров'я.


Корисні властивості для лікування і профілактики організму


Незважаючи на те, що цінність огірочника була визнана ще тисячі років тому, сьогодні ця рослина не втратило свої корисні властивості і залишається дуже популярним цілющим і оздоровчим засобом:

  • великий вміст мінералів благотворно впливає на склад крові, а також сприяє зміцненню роботи серця і судин;
  • в листі бораго дуже багато калію і кальцію, що дозволяє нормалізувати і підтримувати хорошу роботу нервової системи;
  • якщо приймати масло огуречника, це дозволить зміцнити імунітет, привести в норму всі обмінні процеси, активізувати вироблення ендорфінів;
  • за допомогою олії можна загоювати ранки, використовувати при гастриті, виразці шлунка;
  • активізує кров'яної струм;
  • гамма-ліноленова кислота, що міститься в бораго, допомагає відновити баланс естрогену і прогестерону в організмі;
  • підвищує еластичність шкіри, зволожує її;
  • бореться з розтяжками і передчасним старінням шкірних покривів;
  • листя огуречника мають потогінну і сечогінну дію.


Кулінарні особливості огірочника


Окремо варто згадати і про кулінарні властивості бораго, оскільки він повсюдно використовується в американській кухні. Споживання цієї рослини з їжею дозволяє отримати ефект від його корисних властивостей, а також просто отримувати гастрономічне задоволення.

Квітки застосовуються як ароматизатор і прикраса для приготування прохолодних напоїв.

Коктейлі з бораго мають ненав'язливий огірковий присмак, при цьому зберігають свою свіжість.

Також з квіток огуречника роблять спеціальний десерт. Часто їх використовують в приготуванні хлібобулочних виробів.

В якому вигляді приймати огуречник
Вживати огуречник можна в різних формах:

  • заварювати чай - береться жменька висушених стебел огіркової трави або квіток, заливаються окропом. Можна пити одну чашку щодня протягом 3-4 тижнів;
  • пити свіжий сік - пропустити на соковижималці листя і стебла;
  • зробити настій - береться жменю сушеного листя, заливається окропом, настоюється 15 хвилин в термосі. Можна використовувати для компресів або примочок на рани, садна, опіки і шкірні виразки;
  • приймати як біологічно активну добавку.

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

04 грудня 2018 року