Пивні дріжджі є одним з основних інгредієнтів, які використовуються при приготуванні хліба або пива. Вони мають досить гіркий смак і виробляються з одноклітинного гриба під назвою Saccharomyces cerevisiae.

У деяких випадках пивні дріжджі використовуються в якості харчової добавки. Вони вважаються одним з кращих джерел хрому, що забезпечує нормалізацію рівня цукру в крові. Однак, крім цього, вони вважаються непоганим джерелом вітамінів групи B.
 

Також варто відзначити, що пивні дріжджі - це якісний пробіотик. Їх споживання дозволяє поліпшити процес травлення і засвоєння поживних речовин.

 

 

 

Принцип дії пивних дріжджів

 

Основна частина пивних дріжджів - це мікроорганізми, які при попаданні в кишечник покращують його мікрофлору. Це, в свою чергу, призводить до нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.

Але, крім цього, даний продукт може виступати в якості харчової добавки для виробництва додаткової кількості енергії і зміцнення імунітету. Вони також містять значну кількість таких мікроелементів як:

 

  • цинк;
  • хром;
  • магній;
  • білок;
  • залізо;
  • селен;
  • калій.

 

Крім цього, споживання цього продукту забезпечує організм більшістю необхідних вітамінів групи B, а саме:

 

  • біотин;
  • тіамін;
  • фолієвою кислотою;
  • рибофлавіном;
  • ніацином;
  • піридоксином;
  • пантотенової кислотою.

 

 

 

Корисні властивості пивних дріжджів

 

 

У зв'язку з тим, що пивні дріжджі мають пробіотичні властивості, вони можуть використовуватися для усунення діареї і лікування інших порушень роботи шлунково-кишкового тракту, викликаних різними причинами, а саме:

 

  • діареї від прийому антибіотиків;
  • синдрому роздратованого кишечника;
  • коліту;
  • непереносимості лактози.

 

Крім того, користь пивних дріжджів відзначається вченими в таких напрямках як поліпшення якості шкіри, нормалізація роботи органів зору і стимуляція росту волосся. Також даний продукт може використовуватися для зміцнення імунної системи і нормалізації роботи центральної нервової системи.
 

Хром, який міститься в пивних дріжджах, може використовуватися для зниження рівня цукру у людей з діабетом 2-го типу, покращуючи засвоєння і використання організмом глюкози.

 

 

 

Побічні ефекти

 

Перед тим як включити пивні дріжджі в раціон, слід проконсультуватися з лікарем. Це пов'язано з тим, що продукт може взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами.

Крім того, регулярне споживання пивних дріжджів може викликати певні побічні ефекти. Найпоширеніші з них:

 

  • підвищене газоутворення;
  • здуття живота;
  • головні болі;
  • мігрень.

 

У разі, якщо прийом пивних дріжджів супроводжується больовими відчуттями в області грудей і в горлі або утрудненням дихання, слід негайно звернутися до лікаря. Дані симптоми є ознакою алергії на цей продукт.
 

Також варто звернути увагу на те, що пивні дріжджі є джерелом вітамінів групи B, але в той же час не містять вітамін B12. Дефіцит останнього елемента може привести до розвитку анемії. Тому перед включенням добавки в регулярний план харчування потрібно переконатися в наявності джерел вітаміну B12 в раціоні.

 

 

 

Як правильно використовувати пивні дріжджі

 

 

Найпоширенішими формами пивних дріжджів є порошок, таблетки, пластівці і рідина. Однак отримати даний продукт також можна, включивши в свій щоденний раціон хліб або пиво.

Для дорослої людини рекомендований обсяг споживання цього продукту становить від 1-ої до 2-х столових ложок на добу, які додають в їжу, воду або сік.

 

 

 

Ризики, пов'язані з використанням пивних дріжджів

 

Щоб уникнути побічних ефектів і потенційних ризиків при використанні пивних дріжджів, лікарі рекомендують починати їх прийом з невеликих обсягів. Однак це не гарантує 100-процентної безпеки. У зв'язку з цим, розглядаючи користь і шкоду пивних дріжджів, важливо звертати увагу на потенційні ризики.

 

Як відзначають лікарі, даний продукт може вступати в реакцію з деякими лікарськими препаратами, а саме з:

  • інгібіторами моноаміноксидази (транілціпромін, селегілін і ізокарбоксазід) - речовинами, використовуваними для лікування депресії. При взаємодії цих препаратів з пивними дріжджами істотно збільшується ризик гіпертонічного кризу, який супроводжується різким і небезпечним для життя підвищенням кров'яного тиску. Наслідком цього є інсульт і серцевий напад;
  • мепердіном - знеболюючим, що належать до наркотичних речовин. Взаємодія цих ліків з дріжджами може викликати гіпертонічний криз;
  • лікарськими препаратами для лікування діабету - знижують рівень цукру в крові. Даний ефект також виявляється пивними дріжджами, що може привести до екстремально низького рівня цукру в крові і розвитку гіпоглікемії.

 

З особливою обережністю до використання пивних дріжджів слід ставитися вагітним і жінкам, які годують груддю. Також дана добавка не рекомендується для вживання особам з такими порушеннями як:

 

  • цукровий діабет;
  • алергія;
  • хвороба Крона;
  • грибкові інфекційні захворювання;
  • ослаблення імунної системи.

 

Як правило, лікування цих станів супроводжується прийомом ліків, які можуть не поєднуватися з пивними дріжджами. Тому перед включенням останнього продукту в свій раціон потрібно в обов'язковому порядку обговорити це з лікарем. Більш того, тільки лікар зможе визначити, потребуєте ви в використанні пивних дріжджів для поліпшення стану здоров'я.

 

 

ДЖЕРЕЛА

 

  • Hosseinzadeh, P., Javanbakht, M. H., Mostafavi, S. A., Djalali, M., Derakhshanian, H., Hajianfar, H., … Djazayer, A. (2013, October). Brewer’s yeast improves glycemic indices in type 2 diabetes mellitus. International Journal of Preventive Medicine, 4(10), 1131-1138
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3843299/
  • Moyad, M. A. (2008, February). Brewer’s/baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) and preventive medicine: Part II. Urologic Nursing, 28(1), 73-75. Retrieved from
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18335702
  • Saccharomyces cervisiae. (2007)
    bioweb.uwlax.edu/bio203/s2007/nelson_andr/

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

04 серпня 2020 року