Пивні дріжджі є одним з основних інгредієнтів, які використовуються при приготуванні хліба або пива. Вони мають досить гіркий смак і виробляються з одноклітинного гриба під назвою Saccharomyces cerevisiae.
У деяких випадках пивні дріжджі використовуються в якості харчової добавки. Вони вважаються одним з кращих джерел хрому, що забезпечує нормалізацію рівня цукру в крові. Однак, крім цього, вони вважаються непоганим джерелом вітамінів групи B.
Принцип дії пивних дріжджів
Основна частина пивних дріжджів - це мікроорганізми, які при попаданні в кишечник покращують його мікрофлору. Це, в свою чергу, призводить до нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
Але, крім цього, даний продукт може виступати в якості харчової добавки для виробництва додаткової кількості енергії і зміцнення імунітету. Вони також містять значну кількість таких мікроелементів як:
|
Крім цього, споживання цього продукту забезпечує організм більшістю необхідних вітамінів групи B, а саме:
|
Корисні властивості пивних дріжджів
У зв'язку з тим, що пивні дріжджі мають пробіотичні властивості, вони можуть використовуватися для усунення діареї і лікування інших порушень роботи шлунково-кишкового тракту, викликаних різними причинами, а саме:
|
Крім того, користь пивних дріжджів відзначається вченими в таких напрямках як поліпшення якості шкіри, нормалізація роботи органів зору і стимуляція росту волосся. Також даний продукт може використовуватися для зміцнення імунної системи і нормалізації роботи центральної нервової системи.
Побічні ефекти
Перед тим як включити пивні дріжджі в раціон, слід проконсультуватися з лікарем. Це пов'язано з тим, що продукт може взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами.
Крім того, регулярне споживання пивних дріжджів може викликати певні побічні ефекти. Найпоширеніші з них:
|
У разі, якщо прийом пивних дріжджів супроводжується больовими відчуттями в області грудей і в горлі або утрудненням дихання, слід негайно звернутися до лікаря. Дані симптоми є ознакою алергії на цей продукт.
Як правильно використовувати пивні дріжджі
Найпоширенішими формами пивних дріжджів є порошок, таблетки, пластівці і рідина. Однак отримати даний продукт також можна, включивши в свій щоденний раціон хліб або пиво.
Для дорослої людини рекомендований обсяг споживання цього продукту становить від 1-ої до 2-х столових ложок на добу, які додають в їжу, воду або сік.
Ризики, пов'язані з використанням пивних дріжджів
Щоб уникнути побічних ефектів і потенційних ризиків при використанні пивних дріжджів, лікарі рекомендують починати їх прийом з невеликих обсягів. Однак це не гарантує 100-процентної безпеки. У зв'язку з цим, розглядаючи користь і шкоду пивних дріжджів, важливо звертати увагу на потенційні ризики.
Як відзначають лікарі, даний продукт може вступати в реакцію з деякими лікарськими препаратами, а саме з:
|
З особливою обережністю до використання пивних дріжджів слід ставитися вагітним і жінкам, які годують груддю. Також дана добавка не рекомендується для вживання особам з такими порушеннями як:
|
Як правило, лікування цих станів супроводжується прийомом ліків, які можуть не поєднуватися з пивними дріжджами. Тому перед включенням останнього продукту в свій раціон потрібно в обов'язковому порядку обговорити це з лікарем. Більш того, тільки лікар зможе визначити, потребуєте ви в використанні пивних дріжджів для поліпшення стану здоров'я.
- Hosseinzadeh, P., Javanbakht, M. H., Mostafavi, S. A., Djalali, M., Derakhshanian, H., Hajianfar, H., … Djazayer, A. (2013, October). Brewer’s yeast improves glycemic indices in type 2 diabetes mellitus. International Journal of Preventive Medicine, 4(10), 1131-1138
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3843299/ - Moyad, M. A. (2008, February). Brewer’s/baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) and preventive medicine: Part II. Urologic Nursing, 28(1), 73-75. Retrieved from
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18335702 - Saccharomyces cervisiae. (2007)
bioweb.uwlax.edu/bio203/s2007/nelson_andr/
Автор огляду Ірина Сідорова, 04 серпня 2020 року
|