У китайській народній медицині женьшень використовується протягом декількох сотень років. Ця рослина приємно використовувати в одній з наступних форм, яка залежить від тривалості зростання:
|
В даний момент виділяють безліч видів цієї трав'янистої рослини. Проте найпопулярнішим з них є азіатський женьшень (Panax ginseng) і американський (Panax quinquefolius). Кожен з них має індивідуальний складом і по-різному впливає на людський організм. Згідно із заявою вчених, азіатський женьшень має підбадьорливе дію, в той час як американський можна використовувати як продукт для розслаблення.
Зниження рівня запалень
Женьшень вважається одним з найсильніших антиоксидантів, що володіють протизапальними властивостями. Проведені раніше лабораторні дослідження показали, що гінзенозідние сполуки, що містяться в цій рослині, здатні знижувати рівень запалень і перешкоджати негативному впливу вільних радикалів на клітини.
Під час іншого дослідження, спрямованого на вивчення властивостей женьшеню, вчені видавали по 2 грами екстракту рослини 18-ти спортсменам три рази на добу протягом одного тижня. Після завершення експерименту було виявлено зниження кількості запальних маркерів, яке зберігалося протягом 72-х годин після припинення прийому добавки. Однак через невеликих розмірів групи і короткого періоду результати виглядають дуже сумнівно. Для їх підтвердження буде потрібно проведення додаткових досліджень.
Третій експеримент, в якому взяло участь близько 70-ти жінок в період постменопаузи, показав, що регулярний прийом 3-х грамів червоного азіатського женьшеню протягом 12-ти тижнів дозволяє зменшити кількість запальних маркерів і підвищити антиоксидантний захист клітин, паралельно знижуючи рівень окисного стресу .
Поліпшення роботи мозку
Згідно із заявою дослідників, додавання в раціон женьшеню може справити позитивний вплив на роботу мозку. Крім цього, він здатний поліпшити пам'ять, настрій і усунути порушення в поведінці. Так, лабораторні дослідження, що проводяться на тваринах, показали, що гінзенозіди і сполуки, присутні в женьшені, можуть забезпечити захист мозку від руйнівного впливу вільних радикалів.
Одне з досліджень за участю 30-ти осіб показало, що споживання 200 міліграмів женьшеню щодня протягом 4-х тижнів покращує настрій і стан психічного здоров'я. Однак результати були незначними, тому для подальшого використання продукту в даному напрямку буде потрібно додаткове його вивчення.
За припущенням дослідників, відповідний ефект був викликаний поліпшенням процесу засвоєння цукру. Але при цьому вчені не змогли з'ясувати, з яких причин менші дози мають більш високою ефективністю.
Може використовуватися для лікування еректильної дисфункції
Вчені стверджують, що женьшень може використовуватися як лікарська рослина для лікування еректильної дисфункції у чоловіків. Це пов'язано з тим, що даний продукт дозволяє забезпечити захист судин і тканин статевого члена від окисного стресу. Крім цього, рослина може посилити вироблення оксиду азоту, що розслабляє м'язи і поліпшує кровообіг.
Дослідження, проведене в недавньому часі, показало, що споживання азіатського женьшеню забезпечує усунення 60-ти відсотків симптомів еректильної дисфункції. Для порівняння традиційні ліки забезпечують поліпшення стану чоловічого здоров'я лише на 30 відсотків. Для досягнення відповідного ефекту учасники експерименту брали по 1000 міліграмів добавки протягом 8-ми тижнів.
Зміцнення імунної системи
Деякі дослідження, під час яких проводилося вивчення впливу женьшеню на імунну систему, показали, що продукт може надавати позитивний вплив на стан здоров'я і самопочуття онкохворих, осіб, що проходять хіміотерапію, і людей, які перенесли в недавньому часі операцію. Так, в одному з експериментів прийом 5400 міліграмів добавки після операції з видалення ракової пухлини в шлунку забезпечив поліпшення роботи імунної системи і знизив ризик рецидиву.
Інше дослідження показало, що споживання екстракту червоного женьшеню поліпшило роботу імунної системи у людей з раком шлунка, що перенесли хіміотерапію. Більш того, відповідна добавка також знизила ймовірність повторного розвитку хвороб на 35 відсотків і підвищила рівень виживання після лікування на 38 відсотків.
Може використовуватися для зниження ризику розвитку раку
Вчені повідомляють, що користь женьшеню проявляється в зниженні ризику розвитку деяких видів онкологічних захворювань. Це обумовлено впливом гінзенозідов, що знижують рівень запалень і забезпечують антиоксидантний захист.
Клітинний цикл являє собою процес зростання і ділення клітин. Гінзенозіди здатні поліпшити даний цикл, запобігши порушення в рості і розвитку клітин. Це було підтверджено одним з досліджень, в якому повідомлялося, що споживання женьшеню на 16 відсотків знижує ризик розвитку раку. При цьому найбільш значні показники зниження ризику були виявлені щодо таких видів онкологічних захворювань як рак губ, стравоходу, ротової порожнини, товстої кишки, легенів і печінки.
Зниження рівня втоми і збільшення вироблення енергії
У дослідженні тривалістю чотири тижні вчені видавали учасникам з хронічною втомою від 1-го до 2-х грамів женьшеню. Добавка дозволила знизити рівень фізичної втоми і рівень окисного стресу.
При проведенні іншого дослідження, в якому брали участь особи, які подолали рак і відчувають слабкість, учасникам видавали 2 грами американського женьшеню. Через 8 тижнів рівень їх втоми істотно знизився.
Аналіз 155-ти інших досліджень показав, що даний продукт не тільки знижує втому, а й підвищує рівень фізичної активності. Тому його часто використовують в енергетичних напоях і спортивних добавках.
Зниження рівня цукру в крові
Женьшень може використовуватися для нормалізації рівня цукру в крові як особами, які страждають від діабету, так і абсолютно здоровими людьми. Даний ефект пов'язаний зі здатністю добавки поліпшувати роботу клітин підшлункової залози, що забезпечують вироблення інсуліну і збільшення обсягів поглинання цукру клітинами і тканинами організму. Крім цього, екстракти рослини забезпечує антиоксидантний захист і зниження негативного впливу вільних радикалів.
Аналіз одного з експериментів показав, що 6 грамів азіатського женьшеню діють на організм людей з діабетом 2-го типу ідентично традиційних лікарських препаратів. Прийом цієї добавки протягом 12-ти тижнів забезпечив зниження рівня цукру в крові на 11 відсотків, зниження обсягів інсуліну до першого прийому їжі на 38 відсотків і підвищення чутливості до інсуліну на 33 відсотки.
Легко додати в раціон
Женьшень прийнято використовувати в сирому вигляді або ж, попередньо відпаривши його в воді. У деяких випадках цей продукт також використовується для приготування чаю. Нерідко женьшень використовується в якості одного з інгредієнтів при приготуванні супів і м'ясних страв. Однак найбільш доступною формою корисних речовин вважаються таблетки, капсули і масло.
Обсяг споживання цієї добавки залежить від того, на що направлено його використання. Але в більшості випадків лікарі рекомендують використовувати від 1-го до 2-х грамів сирого кореня або від 200 до 400 міліграмів екстракту.
Безпека споживання і потенційні побічні ефекти
Відповідно до результатів досліджень, женьшень не представляє небезпеки для людського організму і не викликає значних побічних ефектів. Незважаючи на це, приймати його слід з особливою обережністю, особливо особам з діабетом 2-го типу, так як поєднання добавки з ліками може призвести до надмірного зниження рівня цукру в крові. Крім цього, женьшень здатний знизити ефективно антикоагулянтів. У зв'язку з цим перед тим, як купити корінь женьшеню і використовувати його в своєму раціоні, слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.
На жаль, досліджень безпеки женьшеню порівняно небагато. Тому лікарі рекомендують відмовитися від його використання вагітним, жінкам в період лактації і маленьким дітям.
Висновок
Женьшень є харчову добавку рослинного походження, яка використовується в народній медицині для лікування ряду порушень і захворювань. У більшості випадків фахівці акцентують увагу на її антиоксидантні властивості та протизапальну дію. Однак вона також дозволяє покращувати роботу мозку, знижувати рівень цукру в крові, зміцнювати імунітет і усувати симптоми еректильної дисфункції.
Автор огляду Ірина Сідорова, 09 серпня 2020 року
|