Сьогодні не залишилося жодної людини, яка б не чула про таке корисному продукті як ягоди годжі. Протягом багатьох років вони використовувалися на території Китаю як лікарська рослина для лікування різних захворювань. У народній медицині найчастіше плоди годжі застосовувалися для нормалізації роботи органів зору, захисту і відновлення печінки, а також поліпшення роботи нирок.

Ягоди годжі також нерідко називають лайчі. Вони мають приємний солодкий смак і легкою кислинкою, які відмінно гармонують між собою. Найчастіше даний продукт продається у вигляді сухофрукти, через що у деяких людей виникають сумніви в його користь. У зв'язку з цим далі ми розглянемо корисні властивості ягід і рекомендації по їх використанню, складені кваліфікованими лікарями.

 

Ось топ 5 причин приймати ягоди годжі

  1. Антиоксидантні властивості: Ягоди годжі містять антиоксиданти, такі як вітамін C та бета-каротин, які допомагають захищати клітини від пошкоджень, спричинених вільними радикалами. Це може сприяти уповільненню процесів старіння та зміцненню імунної системи.

  2. Покращення здоров'я очей: Бета-каротин у ягодах годжі може бути корисним для здоров'я очей і допомогти підтримувати зір завдяки своїм антиоксидантним властивостям.

  3. Підтримка імунної системи: Багатий вітамінами склад ягід годжі може допомогти зміцнити імунітет, роблячи організм менш вразливим до інфекцій та захворювань.

  4. Підвищення енергії та витривалості: Деякі дослідження вказують на те, що вживання ягід годжі може сприяти підвищенню енергії та поліпшенню витривалості завдяки вмісту корисних поживних речовин.

  5. Підтримка здоров'я шкіри: Антиоксиданти в ягодах годжі можуть допомогти знизити запалення шкіри та покращити її стан, сприяючи здоровому вигляду шкіри.

 

Харчова цінність ягід годжі

 

Згідно дослідним даними, ягоди годжі містять значну кількість вітамінів, мінералів та інших мікроелементів, необхідних для людського організму, а саме:

  • клітковину;
  • вітаміни A і C;
  • антиоксиданти;
  • залізо і цинк.


У складі плодів знаходиться 8 незамінних амінокислот і значну кількість білка, що забезпечує задоволення добової потреби організму в даному елементі на 10 відсотків. Як відзначають вчені, дана кількість білка - найвищий серед усіх відомих фруктів.
 

Незважаючи на це, складні вуглеводи і клітковина - це одні з найважливіших складових ягід. Вони забезпечують нормалізацію рівня цукру в крові і знижують ризик розвитку діабету.

 

 

 

Що потрібно знати перед використанням ягід годжі

 

 

Перед тим як включити ягоди годжі в свій раціон, в обов'язковому порядку слід проконсультуватися з лікарем. І хоча деякі виробники цих ягід заявляють про відсутність побічних ефектів, кожна людина повинна знати, що цей продукт може вступати в реакцію з певними лікарськими препаратами.

 

Споживання ягід годжі рекомендується уникати при наступних умовах:

  • під час використання лікарських препаратів, що знижують щільність крові;
  • при лікуванні діабету;
  • в разі наявності алергії на фрукти.

 

Досліджень впливу ягід на вагітність порівняно небагато. Однак лікарі стверджують, що даний продукт може привести до скорочення матки, що може спровокувати викидень. Тому перед включенням в раціон їх або відповідних добавок слід проконсультуватися з лікарем.

 

Важливо враховувати, що в 1/4 чашки плодів міститься близько 340 відсотків від добової норми споживання вітаміну A. Тому додавання даного продукту в раціон може привести до передозування даними мікроелементом і стати причиною небажаних наслідків.

 

 

 

Корисні властивості ягід годжі

 

 

 

Поліпшення роботи імунної системи

За рахунок поліпшення роботи імунної системи ягоди годжі здатні знижувати ризик розвитку різних захворювань, в тому числі і грипу. Проведене раніше лабораторне дослідження показало, що включення в раціон плодів сприяє посиленню ефекту від використання вакцини проти грипу. Цей результат вчені назвали дуже важливим, так як вакцинація населення проти грипу не у всіх випадках забезпечує високий рівень захисту організму від даного захворювання.
 

Інший експеримент показав, що даний продукт дозволяє домогтися описаного вище ефекту і у людей похилого віку. Незважаючи на це, вони акцентували увагу на тому, що ягоди годжі не є лікарським препаратом, що запобігає розвиток грипу, тому кожна людина щорічно повинен проходити вакцинацію.

 

 

Зниження ваги

Як відомо, плоди годжі є хорошим джерелом додаткової енергії. Їх приємний солодкий смак і високий вміст клітковини дозволяють кожній людині без особливих зусиль дотримуватися здорового харчування. Щоб відмовитися від шкідливих солодощів, фахівці рекомендують включати їх в раціон між прийомами їжі або використовувати в якості доповнення до різних страв.
 

Висока харчова цінність ягід і низький вміст цукру робить їх однією з кращих альтернатив для інших сухофруктів. Так, в 28-ми грамах продукту міститься близько 100 калорій, що дозволяє дотримуватися низькокалорійної дієти, використовуючи солодкий продукт.

 

 

Поліпшення якості шкіри і роботи органів зору

Одним з активних елементів ягід годжі є антиоксидант під назвою зеаксантин. Даний елемент відповідає за забарвлення плодів в яскравий червоний колір.

При попаданні в організм зеаксантин запобігає руйнуванню клітин при негативному впливі оточуючих факторів, таких як дим або радіація. Крім того, варто відзначити, що продукти з великою кількістю антиоксидантів і високим вмістом клітковини містять мінімальну кількість жирів, що роблять негативний вплив на стан здоров'я.
 

Згідно з результатами досліджень, літні особи, які брали протягом 90 днів ягоди годжі, мали менше відхилень у здоров'ї, ніж інші люди. У них було відзначено зниження рівня гіперпігментації шкіри, а також поліпшення роботи органів зору і уповільнення швидкості розвитку жовтих плям в очах.


 

Нормалізація рівня цукру в крові

Для тих, хто схильний до споживання різних солодощів у вигляді тортів і цукерок, ягоди годжі можуть стати продуктом харчування №1. Це пов'язано з тим, що вони мають солодкий смак і забезпечують такі ефекти:

  • зниження рівня цукру в крові;
  • поліпшення засвоєння цукру;
  • зниження рівня резистентності до інсуліну;
  • відновлення роботи клітин, що відповідають за вироблення інсуліну.


Однак в разі вживання лікарських препаратів, що дозволяють контролювати рівень цукру в крові, перед включенням ягід годжі в раціон слід проконсультуватися з лікарем. Це пов'язано з тим, що регулярне споживання плодів може привести до посилення впливу ліків і ряду негативних наслідків.

 

Підвищення рівня тестостерону

Протягом декількох сотень років ягоди годжі використовувалися в китайській народній медицині для підвищення рівня фертильності. Один з експериментів, що проводиться на щурах, показав, що додавання продукту в раціон забезпечує:

  • збільшення кількості сперми і рухливості сперматозоїдів;
  • поліпшення ерекції і еякуляції;
  • підвищення рівня сексуальної активності;
  • збільшення обсягів вироблення тестостерону.

 

Завдяки отриманим результатам вчені прийшли до висновку, що плоди можна використовувати як альтернативу традиційним засобам для лікування еректильної дисфункції, таким як віагра.

 

 

 

Що ще потрібно знати про ягодах годжі

 

 

Деякі виробники харчових добавок рекламують ягоди годжі як суперпродукт. Це пов'язано з результатами, одного з досліджень, в рамках якого 14-денне споживання соку з плодів годжі забезпечило такі ефекти:

  • збільшення обсягів вироблення енергії;
  • підвищення якості сну;
  • поліпшення фізичних показників;
  • підвищення рівня концентрації;
  • стабілізація емоційного стану.


Крім цього, учасники дослідження розповіли про зниження рівня втоми, поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і підвищенні стійкості до стресу. Однак в отриманих результатах вчені не врахували інші чинники, здатні впливати на зазначені вище показники.
 

В інших заявах про користь ягід годжі вказується, що даний продукт також може:

  • знижувати ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи;
  • збільшувати тривалість життя;
  • знижувати рівень кров'яного тиску;
  • усувати больові відчуття при артриті.


Інші дослідження показують, що регулярне вживання плодів може забезпечувати зменшення обсягів і кількості ракових пухлин. Вчені пов'язують цей ефект з хімічним компонентом під назвою бета-ситостерол, що викликає апоптоз або, як ще називають це явище, самоліквідацію ракових клітин.

 

Незважаючи на всі перераховані вище корисні властивості продукту, вчені сьогодні не можуть однозначно стверджувати про його користь. Це пов'язано з недостатньою кількістю досліджень і сумнівних результатах деяких з них.

 

 

 

Рекомендації по використанню ягід годжі

 

 

Сьогодні ягоди годжі, які продаються в інтернет-магазинах, розфасовуються в окремі упаковки у вигляді сухофруктів. Однак їх також можна зустріти в свіжому вигляді. Щоб використовувати їх правильно в своєму раціоні, фахівці рекомендують додавати плоди незалежно від їх форми в сніданки, йогурти і чаї.

При бажанні ягоди годжі можна використовувати при приготуванні м'яса. Це додасть страві певну пікантність і зробить його більш солодким. Але, крім цього, подібне рішення дозволить поліпшити засвоєння заліза, що міститься в м'ясі, за рахунок великої кількості вітаміну C.

 

Щоб відчути на собі всі корисні властивості ягід годжі, лікарі рекомендують використовувати від 50-ти грамів продукту в день. При цьому слід використовувати товари тільки перевірених виробників, навіть якщо їх вартість у кілька разів вище, ніж у конкурентів. Це пов'язано з тим, що дешеві продукти часто перенасичені сульфітами, здатними викликати алергічну реакцію.

 

У більшості випадків ягоди годжі не становлять небезпеки для людського організму. Але, незважаючи на це, перед включенням їх в раціон слід проконсультуватися з лікарем, оскільки неправильне використання даного продукту може призвести до порушення роботи шлунково-кишкового тракту та інших небажаних наслідків.

 

 

 

Альтернатива ягід годжі

 

Вартість ягід годжі досить висока. У зв'язку з цим багато споживачів шукають інші продукти, що представляють таку ж цінність для людського організму. Так, фахівцями був створений список продуктів з аналогічними властивостями:

  • полуниця;
  • чорниця;
  • солодкий перець;
  • листова зелень;
  • тропічні фрукти;
  • гранатовий сік;
  • зелений чай;
  • жирна риба.

 

 

 

Висновок

 

Для тих, хто хоче включити в свій раціон продукти з високим вмістом поживних речовин, фахівці рекомендують звернути увагу на ягоди годжі. У їх складі міститься значна кількість вітамінів і мінералів, що поліпшують самопочуття. Крім цього, вчені відзначають, що ягоди годжі - це один з кращих рослинних джерел протеїну, який також важливий для нашого організму.

Численні дослідження продемонстрували, що регулярний прийом цих плодів дозволяє зміцнювати роботи багатьох систем організму, що особливо важливо для людей похилого віку. Цей продукт здатний покращувати якість шкіри, нормалізувати роботу органів зору, а також усувати больові відчуття при артриті.

Вартість ягід годжі значно вище, ніж інших фруктів. Тому особам, які мають невеликий прибуток, слід розглянути альтернативні продукти, такі як зелений чай або гранатовий сік. Однак так само, як і перед використанням ягід годжі, включаючи їх в раціон, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

 

Часті Питання

 

1. Що таке ягоди годжи?

Ягоди годжи - це плоди куща Lycium barbarum, який зростає в Азії. Вони славляться своїми поживними властивостями і широко використовуються в традиційній медицині. У складі ягід годжи міститься безліч вітамінів, мінералів та антиоксидантів.

2. Які корисні властивості мають ягоди годжи?

Ягоди годжи мають ряд корисних властивостей. Вони сприяють зміцненню імунітету, покращують зір, допомагають підтримувати здоров'я шкіри та можуть знижувати рівень стресу. Антиоксиданти, які містяться в ягодах годжи, борються з вільними радикалами, захищаючи організм від окисного стресу.

3. Як слід вживати ягоди годжи?

Ягоди годжи доступні у вигляді сушених плодів, соку, екстракту чи добавок до чаю. Важливо вживати їх з помірністю та враховувати індивідуальні особливості свого організму.

4. Чи можуть ягоди годжи викликати побічні ефекти?

Зазвичай ягоди годжи вважаються безпечними, однак у деяких людей можуть виникнути алергічні реакції або непереносимість при вживанні великих доз. Людям, які приймають ліки або страждають від певних захворювань, рекомендується проконсультуватися з лікарем перед вживанням ягід годжи.

5. Чи можуть ягоди годжи взаємодіяти з іншими продуктами або препаратами?

Взаємодія ягід годжи з іншими продуктами або ліками можлива. Наприклад, вони можуть впливати на ефект певних лікарських засобів або рівень цукру в крові. Тому рекомендується бути обережним і проконсультуватися з лікарем перед їх вживанням у поєднанні з іншими продуктами або препаратами.

 

ДЖЕРЕЛА

 

  • Amagase H, et al. (2008). A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical study of the general effects of a standardized Lycium barbarum (goji) juice, GoChi. DOI:
    10.1089/acm.2008.0004
  • Bucheli P, et al. (2011). Chapter 14: Biomolecular and clinical aspects of Chinese wolfberry. Herbal Medicine: Biomolecular and clinical aspects, 2nd edition.
    ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92756/#ch14
  • Bucheli P, et al. (2011). Goji berry effects on macular characteristics and plasma antioxidant levels. DOI:
    10.1097/OPX.0b013e318205a18f

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

30 липня 2020 року

профіль Міхно Наталія