L-карнітин - це харчова добавка, яка використовується багатьма людьми для схуднення. Однак у зв'язку з тим, що дана речовина є однією з похідних амінокислот, воно також може надавати позитивний вплив на роботу мозку і інших органів.
Але варто зазначити, що поширені твердження про харчових добавках нерідко розходяться з результатами наукових досліджень. У зв'язку з цим в даній статті ми розглянемо властивості л карнітину і його вплив на людський організм, підтверджене вченими.
Основні відомості про L-карнитине
Речовина під назвою L-карнітин є нутрієнт, який доступний у вигляді харчової добавки. Дана речовина бере участь в процесі генерації енергії, забезпечуючи транспортування жирних кислот до мітохондрій. Останні ж виступають в якості своєрідного двигуна, який спалює жири і перетворює їх в енергію, необхідну для роботи нашого організму.
Людське тіло здатне самостійно синтезувати L-карнітин за рахунок перетворення таких амінокислот як метіонін і лізин. Однак для виконання даного процесу також потрібна достатня кількість вітаміну C.
Вчені відзначають, що особи, які дотримуються вегетаріанської дієти і які відчувають проблеми зі здоров'ям, можуть недоотримувати дана речовина з раціону або ж не синтезувати його в своєму тілі. Для них L-карнітин є умовно незамінним мікроелементом, який в обов'язковому порядку повинен надходити в організм за рахунок включення в раціон відповідних харчових добавок.
Види карнітину
Найпоширенішою формою карнітину, яка найчастіше використовується в харчових добавках, є L-карнітин. Однак важливо знати, що існує кілька інших видів даної речовини. До їх числа відносяться:
|
Для багатьох людей найефективнішими формами даної речовини вважаються L-карнітин та ацетил L-карнітин. Але, незважаючи на це, при покупці добавці важливо завжди звертати увагу на те, щоб обрана форма максимально відповідала цілям її використання.
Значення L-карнітину для організму
Основним завданням L-карнітину є підтримка роботи мітохондрій і вироблення додаткового обсягу енергії. У зв'язку з цим приблизно 98 відсотків карнітину міститься в м'язових волокнах.
Проведені в недавньому часі дослідження показали, що різні форми карнітину можуть використовуватися для лікування різних порушень і хвороб. Так, одні речовини демонструють вищі показники при лікуванні захворювань серця, в той час як інші покращують роботу мозку.
Чи може L-карнітин допомогти схуднути
В теорії регулярне використання L-карнітину в якості харчової добавки може сприяти зниженню обсягів жирового прошарку і зменшення маси тіла. Це пов'язано з тим, що карнітин забезпечує транспортування жирних кислот в клітини для подальшого їх спалювання і виробництва енергії. Але організм людини дуже складний, через що проведення досліджень в даній сфері забезпечило досить неоднозначні результати.
При проведенні дослідження тривалістю 8 тижнів, в рамках якого дві групи жінок тренувалися з використанням L-карнітину, було виявлено, що зміни обсягу жирового прошарку відрізнялися несуттєво між тими, хто приймав добавки, і тими, хто цього не робив. Більш того, п'ять учасниць, регулярно використовували дану речовину, відчували такі побічні ефекти як діарея і нудота.
Інше дослідження, в рамках якого учасники використовували кардионагрузки, показало, що в рамках тривалих інтенсивних тренувань L-карнітин здатний покращувати процес спалювання жирів. Ще один експеримент, в якому брали участь особи, які страждають від ожиріння, продемонстрував, що регулярне використання добавки дозволяє більш ефективно позбавлятися від зайвої ваги, ніж без неї.
Вплив L-карнітину на роботу мозку
За заявою вчених, L-карнітин здатний поліпшити роботу мозку. Відповідне твердження було підтверджено одним з досліджень, в рамках якого використання ацетил-L-карнітину дозволило поліпшити показники навчання у щурів і уповільнення процесу погіршення розумових здібностей, викликаного природним старінням.
Дослідження, що проводяться із залученням людей, продемонстрували такі ж результати. Більш того, вони дозволили довести, що ацетил-L-карнітин може використовуватися для лікування деяких захворювань мозку, таких як хвороба Альцгеймера. Крім усього зазначеного вище, дана форма L-карнітину дозволила поліпшити роботу мозку у літніх осіб, у яких не було ніяких захворювань або порушень.
Інші корисні властивості карнітину
Вчені виділяють ще кілька корисних властивостей, якими володіють добавки карнітину. Розглянемо їх детально.
Поліпшення роботи і стану серця
Ряд дослідження демонструють, що використання ацетил-L-карнітину здатне знизити рівень кров'яного тиску і усунути запальні процеси, що призводять до розвитку серцевих захворювань. Так, один з експериментів показав, що регулярне споживання 2-х грамів зазначеної вище форми L-карнітину дозволяє знизити рівень систолічного тиску приблизно на 10 пунктів. Даний показник є досить високим для того, щоб забезпечити нормальну роботу серця і знизити ризик розвитку відповідних захворювань.
Крім цього, дослідники відзначають, що використання ацетил-L-карнітину сприяє поліпшенню стану пацієнтів, які відчувають симптоми хронічної серцевої недостатності та ішемічної хвороби серця. Більш того, ця добавка дозволяє знизити ризик летального результату при даних захворюваннях.
Підвищення ефективності тренувань
Результати досліджень, спрямованих на вивчення впливу L-карнітину на результати тренувань, неоднозначні. Незважаючи на це, в деяких дослідженнях, вченим вдалося довести, що тривалий прийом цієї добавки в великих обсягах дозволяє досягти більш високих результатів у спорті. При цьому користь даної речовини може бути непрямою і проявлятися через кілька місяців після початку використання.
Серед основних корисних властивостей L-карнітину для спортсменів вчені виділяють:
- прискорення процесу відновлення;
- збільшення обсягу кисню, що надходить в м'язи;
- вироблення оксиду азоту, що призводить до зниження втоми і усунення больових відчуттів в період відновлення;
- підвищене вироблення червоних кров'яних тілець, які забезпечують постачання тканин організму киснем.
Вплив L-карнітину на діабет
Як повідомляють вчені і свідчать відгуки про карнітин, дана добавка здатна усунути деякі симптоми діабету 2-го типу і знизити ризики, пов'язані з даними станом. Це пов'язано з тим, що харчова добавка дозволяє значно знизити рівень цукру в крові в осіб з цим захворюванням.
Крім цього, використання L-карнітину для лікування діабету вважається ефективним ще й тому, що дана речовина дозволяє збільшити кількість ферменту під назвою AMPK, поліпшує здатність організму використовувати вуглеводи.
Потенційні ризики використання L-карнітину
Для багатьох людей споживання до 2-х грамів карнітину не представляє ніякої небезпеки для здоров'я. Але перевищення даного обсягу може привести до небажаних побічних ефектів, особливо за умови тривалого використання добавки, а саме до нудоти і неприємних відчуттів в області живота.
Основні джерела L-карнітину
Кожна людина може отримати необхідну кількість карнітину для задоволення потреб організму, додаючи в раціон рибу і м'ясо. При цьому кращими джерелами даної речовини є:
|
Відзначається, що карнітин набагато краще засвоюється з натуральних джерел, ніж з харчових добавок. У першому випадку обсяг засвоєння становить від 57-х до 84-х відсотків, а в другому - від 14-ти до 18-ти відсотків.
Чи варто купувати L-карнітин
Рівень карнітину безпосередньо залежить від раціону і від обсягів, що генеруються організмом. У зв'язку з цим недолік даної речовини набагато частіше зустрічається у вегетаріанців, які уникають споживання продуктів тваринного походження.
Тому покупка харчових добавок L-карнітину обов'язкове для веганів і осіб, які дотримуються дієт на підставі рослинних продуктів харчування. Людям похилого віку також може знадобитися карнітин, так як його вироблення зменшується в міру процесу старіння.
Рекомендації по використанню
Для поліпшення стану здоров'я, спортивних результатів та інших цілей лікарі рекомендують споживати від 500 до 2000 міліграмів карнітину в добу. Але для кожної з форм даної речовини слід використовувати певний обсяг:
|
Висновок
L-карнітин - це речовина, яке відоме в широких колах як добавка для поліпшення процесу спалювання жирів. Однак дослідження показують, що подібне її застосування досить сумнівно і призводить до втрати зайвого жиру в рідкісних випадках. Але вона має низку інших корисних властивостей, які дозволяють поліпшити самопочуття і роботу життєво важливих систем організму.
Добавка має кілька форм. Найефективнішими з них вважаються ацетил-L-карнітин, L-карнітин L-тартрату і пропіоніл-L-карнітин.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861661/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18646596/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15590999/
Автор огляду Денис Ульванський, 07 вересня 2020 року профіль Міхно Наталія
|