L-аргінін - це корисний поживний мікроелемент, який також відомий як амінокислота. Даний тип речовини використовується для створення білкових з'єднань. При цьому всі амінокислоти умовно розділені на кілька категорій - замінні, які виробляються в організмі людини, і незамінні, що надходять виключно з продуктами харчування.

Незважаючи на подібну класифікацію, аргінін є умовно незамінним. Це означає, що дана речовина переходить в розряд незамінних амінокислот в певних умовах. Найпоширенішими з них є вагітність, період розвитку у маленьких дітей, а також лікування захворювань і травм.

Дана речовина необхідно для генерації організмом оксиду азоту. Цей мікроелемент є сигнальну молекулу, яка необхідна для виконання ряду процесів в організмі, включаючи нормалізацію кровотоку, виконання завдань мітохондрій і забезпечення клітинної зв'язку. Крім цього, L-аргінін виступає в якості попередника інших амінокислот - глутамату, проліну і креатину, які необхідні для роботи імунної системи. Аргінін також важливий для розвитку Т-клітин, які також відомі як лейкоцити, необхідні для імунного відгуку.

Оскільки ця речовина використовується в організмі людини для виконання ряду важливих процесів, його недолік може привести до порушення роботи ряду систем і органів. Це, в кінцевому підсумку, може негативно відбитися на стані здоров'я і самопочутті.

Як відомо, L-аргінін генерується декількома способами. Він може синтезуватися з цитруліном за рахунок розщеплення білків або ж шляхом включення в раціон білкової їжі. Найбільша концентрація цієї амінокислоти спостерігається в таких продуктах як м'ясо, молочні продукти, горіхи, соєві боби і риба. При цьому середній добовий обсяг споживання даної речовини з продуктів харчування становить 4-6 грамів.
 

Ще одним джерелом l-аргініну є спеціалізовані харчові добавки. Вони доступні і найчастіше представлені у вигляді порошку, рідини, капсул і таблеток. У цій статті ми розглянемо корисні властивості амінокислоти і особливості використання добавок на її основі.

 

 

 

Які переваги забезпечує споживання L-аргініну

 

 

Харчові добавки з високим вмістом даної амінокислоти включають в свій раціон різні групи населення, в тому числі спортсмени, люди з високим кров'яним тиском і багато інших. У деяких випадках L-аргінін використовується для лікування людей, чиє здоров'я знаходиться в критичному стані.
 

Дослідження, що проводяться вченими, підтвердили, що споживання даної амінокислоти може бути надзвичайно корисним для людини. Однак їх результати неоднозначні, через що заяви щодо ефективності L-аргініну, що надходять від виробників добавок, можуть бути недостовірні.

 


Поліпшення показників при заняттях спортом

Деякі результати досліджень свідчать про те, що прийом харчових добавок з високим вмістом L-аргініну може покращувати показники під час виконання фізичних вправ. Подібний ефект пов'язують зі збільшенням кількості оксиду азоту в крові, що істотно покращує кровотік і забезпечує насичення м'язів киснем.

Так, проведене в 2017-му році дослідження за участю 56-ти футболістів показало, що регулярне споживання 2-х грамів амінокислоти протягом 45-ти днів значно підвищує фізичні показники. Крім того, споживання 6-ти грамів цієї речовини за одну годину до тренування дозволяло підвищувати рівень оксиду азоту в крові і збільшувати витривалість спортсменів.

Незважаючи на це, більшість досліджень, в рамках яких вивчалася дана взаємозв'язок, показали, що L-аргінін не дозволяє поліпшити результати спортсменів. У зв'язку з цим добавки цієї амінокислоти для досягнення більш високих результатів в спорті рекомендується замінити на L-цитрулін.

 

Нормалізація кров'яного тиску

Нерідко можна зустріти інформацію про те, що харчові добавки з високим вмістом л аргініну можуть нормалізувати рівень кров'яного тиску. При цьому дослідження підтвердили, що включення в раціон амінокислоти дозволяє знизити рівень систолічного і діастолічного тиску. Дана особливість пов'язана з тим, що оксид азоту, вироблення якого збільшується в результаті споживання аргініну, забезпечує розслаблення клітин в кровоносних судинах і, як наслідок, нормалізує тиск.

Аналіз результатів досліджень, проведених в 2016-му році, показав, що вживання харчових добавок L-аргініну і внутрішньовенне введення цієї речовини істотно знижує систолічний та діастолічний тиск у дорослих.

 

Лікування критичних захворювань

Лікарі нерідко використовують аргінін в ситуаціях, коли пацієнт схильний до ризику в результаті інфекції або травми. Однак дана амінокислота використовується лише в разі, якщо організм не здатний самостійно генерувати речовина.

Зменшення кількості L-аргініну в крові після операції або під час серйозних захворювань може стати причиною розвитку ряду порушень, а саме погіршення кровотоку і роботи імунної системи. У зв'язку з цим добавки аргініну нерідко використовуються при лікуванні різних хвороб. Так, пероральне або внутрішньовенне введення цієї амінокислоти використовується при некротичному ентероколіті, сепсисі, опіках, небезпечних травмах, хронічних захворюваннях і ранах, які становлять небезпеку для життя.

 

Нормалізація рівня цукру в крові

Нерідко L-аргінін використовується для лікування діабету. Це пов'язано з його здатністю покращувати вироблення глюкози і підвищувати рівень чутливості до інсуліну.

Оксид азоту, генерований за рахунок цієї амінокислоти, впливає на те, як організм реагує на інсулін - гормон, який відповідає за транспортування цукру в клітини, де він перетворюється енергію. Тому збільшення кількості оксиду азоту може підвищити ефективність використання цукру організмом.

Проведені вченими дослідження показують, що тривале використання харчових добавок з L-аргініном істотно знижує ризик розвитку діабету. Так, експеримент за участю групи з 144-х осіб з порушенням регуляції рівня цукру в крові продемонстрував, що споживання 6,4 грама амінокислоти в день протягом 18-ти місяців знижує ймовірність розвитку діабету. Більш того, даний ефект зберігається протягом 90-місячного періоду.

 

Інші можливі корисні властивості L-аргініну

Крім всіх перерахованих вище корисних властивостей, Л-аргінін має низку інших переваг, які дозволяють використовувати його для:
 

  • лікування еректильної дисфункції - аналіз результатів досліджень, проведених в 2019-му році, показав, що додавання в раціон харчових добавок аргініну в обсязі від 1,5 до 5-ти грамів на добу значно покращує ерекцію;
  • нормалізації кровотоку - в деяких дослідженнях вчені виявили, що аргінін може покращувати стан кровоносних судин в певних групах населення. Але результати відповідних експериментів суперечливі, при цьому більшість з них демонструє, що амінокислота не приносить ніякої користі;
  • профілактики та лікування прееклампсії - огляд результатів досліджень показав, що включення в раціон L-аргініну в період вагітності запобігає розвитку прееклампсії і дозволяє позбутися від цього стану, яке характеризується високим кров'яним тиском і виведенням з організму білка через сечовипускання.


Але варто зазначити, що даний список далеко не повний. В даний момент залишається невивченим вплив L-аргініну на ожиріння, хвороби серця, онкологічні захворювання, СПКЯ, безпліддя і підвищений рівень тривожності. Проте, вивчення впливу L-аргініну на людей з різними захворюваннями дуже обмежена і не забезпечує 100-відсоткову впевненість в корисних властивостях цієї амінокислоти, що підкреслює необхідність проведення додаткових досліджень.

Також важливо звернути увагу на те, що багато людей приймають добавки з високим вмістом цієї поживної речовини для зниження ризику розвитку простудних захворювань і позбавлення від зайвої ваги. При цьому жоден з перерахованих ефектів не підтверджений науковими дослідженнями.

 

 

 

Що потрібно знати про побічні ефекти від прийому L-аргініну

 

 

Більшість досліджень продемонстрували, що L-аргінін не представляє небезпеки для людського організму. Більш того, його прийом вкрай рідко викликає побічні ефекти навіть за умови безперервного споживання протягом одного року. Однак включення в раціон надмірно великої кількості цієї амінокислоти (більше 9-ти грамів в день) може привести до небажаних наслідків у вигляді діареї, здуття живота і нудоти.

При цьому 90-денне дослідження за участю 142-х осіб показало, що щоденне споживання 30-ти грамів аргініну не викликає побічних ефектів. Виходячи з цього, вчені зробили висновок, що споживання навіть великих доз амінокислоти абсолютно безпечно за умови використання добавок в рамках нетривалого або короткого тимчасового періоду.
 

Незважаючи на те, що ці добавки не є небезпечними, деяким групам населення рекомендується уникати їх прийому, а саме хворим на астму, цирозом печінки, захворюваннями нирок і людям з дефіцитом гуанідіноацетатметілтрансферази. Останнє захворювання відноситься до числа спадкових розладів, що впливають на вироблення аргініну.

 

 

 

Рекомендації щодо прийому

 

Обсяг споживання цієї поживної речовини безпосередньо залежить від цілей. Так, наприклад, для нормалізації артеріального тиску використовуються обсяги від 6-ти до 30-ти грамів в день. При цьому дослідження показали, що для лікування еректильної дисфункції цілком достатньо використовувати л-аргінін для чоловіків в обсязі від 1,5 до 5-ти грамів, а для лікування прееклампсії у жінок доза зазвичай коливається від 3-х до 4-х грамів в день .

Незважаючи на те, що високі обсяги амінокислоти часто застосовуються в дослідженнях, лікарі рекомендують щодня споживати не більше 9-ти грамів цієї поживної речовини. Подібний прийом дозволить уникнути побічних ефектів і порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
 

Також як і інші амінокислоти, L-аргінін треба застосовувати між прийомами їжі. Це дозволить забезпечити максимальний рівень засвоєння.

 


Що потрібно знати про передозування

Аргінін вважається безпечною харчовою добавкою навіть за умови її споживання у великих обсягах. Однак включення в раціон великих дозувань цієї речовини може бути небезпечним для дітей.

 

Взаємодія з іншими препаратами

L-аргінін здатний взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами, а саме з:

  • ліками для зниження артеріального тиску - еналаприл, лозартан, амлодипін, фуросемід;
  • препаратами для лікування еректильної дисфункції - цитрат силденафіл, тадалафіл;
  • засобами, що знижують щільність крові - клопідогрель, еноксапарин, гепарин, варфарин;
  • протидіабетичнимизасобами - інсулін, піоглітазон, глипизид;
  • препаратами, що підсилюють кровотік - нітрогліцерин, ізосорбід;
  • діуретиками - амілорид, триамтерен, спіронолактон.


Крім цього, амінокислота може вступати в реакцію з певними харчовими добавками і травами. До їх числа відносяться:

 

 

 

Зберігання та особливості прийому

 

 

Для збереження властивостей поживної речовини важливо зберігати його в прохолодному і сухому місці. Вкрай небажано піддавати аргінін впливу тепла і вологи.

 

Прийом аргініну при вагітності і в період годування грудьми

Найчастіше добавки L-аргініну приймають під час вагітності лише за певних обставин. При цьому обсяг споживання встановлюється лікуючим лікарем на підставі встановлених причин прийому. Найпоширенішими рекомендаціями по призначенню цієї добавки є прееклампсія або ризик внутрішньоутробного обмеження зростання.

Деякі дослідження підтверджують, що L-аргінін може позитивно відбитися на перебігу і результаті вагітності. Більш того, ця добавка позитивно впливає на здоров'я плоду. Це обумовлено тим, що під час виношування організм матері відчуває більш високу потребу в поживних речовинах, в тому числі в аргінін. Задовольнити таку потребу можна за допомогою дотримання дієти з високим вмістом білкової їжі. Однак в деяких випадках цього може бути недостатньо, в результаті чого буде потрібно включення в раціон білкових добавок і амінокислот. Споживання останніх особливо актуально при сильному токсикозі. При цьому важливо пам'ятати, що вся користь аргініну, як і інших добавок, які приймаються під час вагітності, повинна попередньо визначатися лікарем.

Вплив аргініну на розвиток дитини в період годування грудьми до цього часу залишається не дослідженим. Тому перед включенням його в раціон важливо запитати лікаря про те, чи є прийом відповідних добавок безпечним і необхідним.

 

Застосування добавок L-аргініну серед певних груп населення

Аргінін є абсолютно безпечною амінокислотою для багатьох груп населення, включаючи осіб похилого віку та вагітних жінок. Але прийом натуральної добавки небажаний людям із захворюваннями печінки або нирок.

У деяких випадках добавки з високим вмістом цієї поживної мікроелемента призначаються маленьким дітям. При цьому дозування строго контролюється лікуючим лікарем. Це обумовлено тим, що передозування амінокислотою у дітей може призводити до серйозних порушень здоров'я і навіть до летального результату.

 

 

 

Альтернативні добавки

 

 

Після потрапляння в стравохід L-аргінін швидко засвоюється кишечником і печінкою, через що дана речовина вкрай рідко потрапляє в кровотік і надходить до інших органів. З цієї причини багато дослідників рекомендують для підвищення аргініну в крові використовувати добавки L-цитрулін - речовини, яке є попередником амінокислоти.
 

L-цитрулін відноситься до числа незамінних амінокислот і є з'єднанням, яке за рахунок ферментації в нирках перетворюється в L-аргінін. Як показують результати досліджень, добавки з високим вмістом цитруліна більш ефективні і значно підвищують кількість аргініну в крові. Крім цього, вони забезпечують всі ті ж ефекти, що і прийом L-аргініну.


Наприклад, в одному з досліджень вченим вдалося з'ясувати, що цитрулін дозволяє знизити артеріальний тиск і поліпшити ерекцію. Крім цього, додавання в раціон цитрулін як самостійної добавки, так і в поєднанні з L-аргініном може надавати позитивний вплив на спортивні результати і збільшувати швидкість відновлення м'язів після тривалих навантажень.

Також певні дослідження продемонстрували, що добавки цитруліна можуть бути більш ефективними, ніж L-аргініну, при використанні з метою поліпшення спортивних результатів. У зв'язку з цим спортсмени можуть отримати більше користі від L-цитрулін або його поєднання з L-аргініном, ніж від аргініну відокремлено.

 

 

   
  

Автор огляду Денис Ульванський,

фактчекінг Євгенія Русєва,

04 червня 2020 року

профіль Тарасенко Олександр