Глютамин (глютамин) - це одна з найважливіших амінокислот, необхідних для нашого організму. Вона виступає в якості будівельного блоку при синтезі білкових з'єднань, а також бере участь в роботі імунної системи. Крім цього, глютамин - це одне з важливих речовин, що відповідають за здоров'я кишечника.
 

Тіло людини може природним чином генерувати дане з'єднання, але, крім цього, воно може потрапляти в організм з споживаних щодня продуктів харчування. Через це найчастіше багато людей до кінця не впевнені, чи варто використовувати їм харчові добавки для поліпшення стану здоров'я. Тому далі ми розглянемо, для чого потрібен глютамин, чи безпечно його використовувати і будь рекомендацій слід дотримуватися при включенні його в раціон.

 

 

 

Що таке глютамин і для чого він потрібен

 

Як було сказано вище, глютамин, який також відомий як глютамин, - це замінима амінокислота, яка використовується організмом для виконання різних процесів. Але основною функцією даного з'єднання є участь в процесі синтезу білкових з'єднань, які використовуються тілом для транспортування вітамінів і мінералів до тканин, а також для боротьби з шкідливими бактеріями і вірусами.

Так само як і багато інших з'єднань даного типу, глютамин представлений в двох формах - активною (L-глютамин) і пасивної (D-глютамін). Перша форма присутня в більшості продуктів і використовується у виробництві харчових добавок для поліпшення здоров'я. Вона бере участь в генерації білків і виконанні інших функцій організму. Друга форма має незначний вплив на людське тіло, через що вважається практично даремною.
 

Вчені повідомляють, що L-глютамин синтезується в тілі людини, як і більшість замінних амінокислот. Незважаючи на це, він є самим затребуваним елементом. Він знаходиться в крові і ряді інших рідин організму. Але також лікарям відомий ряд випадків, коли природного вироблення даного з'єднання недостатньо для збереження здоров'я, наприклад, в період відновлення після травм, хвороб або при порушенні роботи кишечника. Тому деякі з них називають даний мікроелемент умовно незамінною амінокислотою.

 

 

 

Основні джерела глютамина

 

Глютамин зустрічається в ряді продуктів, використовуваних в раціоні звичайної людини, що не дотримується жодних дієт. Через це середній обсяг споживання даної речовини в добу у багатьох людей становить від 3-х до 6-ти грамів.

Дієтологи повідомляють, що найбільша кількість цієї замінної амінокислоти міститься в м'ясі, яйцях та інших продуктах тваринного походження. Але також важливо звернути увагу на те, що забезпечити потреби систем і органів в даному речовині можна, використовуючи рослинну їжу. Так, згідно з дослідним даними, L-глютамин зустрічається в порції об'ємом 100 грамів деяких білкових продуктів в такій кількості:

 

  • курячі яйця - 0,6 грама;
  • м'ясо - 1,2 грама;
  • знежирене молоко - 0,3 грама;
  • тофу - 0,6 грама;
  • рис - 0,3 грама;
  • кукурудза - 0,4 грама.

 

При тому, що обсяг глютамину в рисі і кукурудзі досить великий, його недостатньо. У зв'язку з цим кращим способом насичення тіла даними з'єднанням є вживання м'яса і молока.
 

Станом на сьогодні, багато продуктів, що містять білок, не перевірені на вміст глютамина. Але, незважаючи на це, вчені повідомляють, що практично будь-який продукт з високим вмістом білкових з'єднань може бути корисний для задоволення потреб організму в даній речовині. При цьому найефективнішим способом отримання потрібної кількості глютамина є використання біологічно активних добавок.

 

 

 

Вплив глютамина на імунітет

 

 

Однією з найбільш значущих опцій глутаміну є поліпшення роботи імунної системи. Дана амінокислота виступає в якості палива для клітин, що відповідають за імунітет, включаючи клітини кишечника. При цьому, як показують дослідні дані, кількість глютамина може знижуватися в результаті захворювань, серйозних травм і операцій. У цей період організм здатний самостійно розщепити наявні в організмі білкові сполуки, такі як м'язи, для задоволення поточних потреб. Якщо цього буде недостатньо, робота імунної системи порушиться. З цієї причини під час лікування різних захворювань і відновлення після операцій лікарі часто призначають пацієнтам добавки з високим вмістом глутаміну.
 

Результати ряду досліджень показали, що використання відповідних біологічно активних добавок покращує роботу імунної системи, знижує кількість шкідливих бактерій в організмі і скорочує період відновлення після операцій, травм або хвороб. Крім цього, було відзначено, що глютамин здатний підвищити виживаність важкохворих пацієнтів і знизити рівень витрат, необхідних для їх лікування.


Інші дослідження показують, що регулярне використання амінокислоти дозволяє поліпшити роботу імунної системи у інфікованих тварин. Але через відсутність подібних досліджень із залученням людей вчені не можуть рекомендувати дану добавку як ефективний засіб для лікування різних захворювань.

 

 

 

Як глутамин впливає на роботу кишечника

 

Дослідники повідомляють, що вплив глютамина на імунітет багато в чому пов'язано з його впливом на стан кишечника. Це обумовлено тим, що кишечник є найбільшою частиною імунної системи. Велика частина клітин даного органу пов'язана з імунними функціями. Крім того, понад трильйон бактерій, що становлять мікрофлору, можуть безпосередньо впливати на імунітет.
 

Як відомо, глутамін - це один з найбільш значущих джерел енергії для клітин кишечника і, як наслідок, для імунних клітин. Але, крім цього, дане з'єднання виступає в ролі бар'єру, що відокремлює ШКТ від інших органів, тим самим захищаючи останні від негативного впливу шкідливих бактерій і токсинів, що потрапляють разом з продуктами харчування.


Глютамин, крім іншого, важливий для збереження функцій клітин в кишечнику і забезпечення їх нормального росту і розвитку. Саме тому дане з'єднання так важливо для збереження здоров'я.

 

 

 

Зв'язок глютамина з ростом м'язових волокон

 

Через те, що глутамін бере участь в синтезі білка, вчені вирішили провести дослідження впливу даного з'єднання на ріст м'язової маси. Так, в рамках одного з експериментів, в якому залучалися понад 30-ти осіб, дослідники відзначили, що тривалий прийом добавок з високим вмістом даної амінокислоти має той же ефект, що і використання плацебо. Додаткові експерименти, що проводяться в цій галузі, також показали, що додавання в раціон відповідних добавок не підвищує показники сили і витривалості.

Але в результатах певних досліджень повідомляють про те, що регулярне використання глутаміну знижує рівень больових відчуттів під час відновного періоду після важких тренувань. Крім того, їх використання прискорює процес відновлення. Також вчені відзначають, що використання цього з'єднання в поєднанні з вуглеводами дозволяє знизити швидкість настання стомлення при тривалому бігу. Але останнє твердження було спростовано одним з експериментів, в рамках якого вчені з'ясували, що інші амінокислоти в поєднанні з вуглеводами мають такий же ефект.
 

Станом на сьогоднішній день, не існує жодного дослідження, що підтверджує, що добавки глютамина можуть прискорити процес набору м'язової маси або підвищити показники сили і витривалості. Більш того, дослідники повідомляють, що більшість професійних спортсменів споживають значну кількість білка, через що їх організм може в повній мірі насичуватися глутаміном. Тому використання відповідної харчової добавки може не мати для них ніякого ефекту.

 

 

 

Безпека глютамина і рекомендації по використанню

 

 

Глютамин генерується організмом людини самостійно і надходить разом з натуральними продуктами харчування. Тому вчені повідомляють, що використання добавок в рекомендованих обсягах не представляє небезпеки для здоров'я.

В рамках досліджень використовувалися найрізноманітніші дозування - від 5-ти до 45-ти грамів. Незважаючи на це, додавання в раціон великих обсягів протягом 6-ти тижнів не привело до прояву будь-яких побічних ефектів. Однак варто зазначити, що в рамках даних експериментів не проводилась перевірка маркерів в крові.

Інші дослідження продемонстрували, що використання 14-ти грамів речовини на добу при короткостроковому прийомі викликає мінімальні негативні відхилення в стані здоров'я. Тому лікарі повідомляють, що короткострокове використання глютамина абсолютно безпечно.
 

Включення в раціон цієї амінокислоти здатне викликати різні зміни в роботі кишечника і засвоєнні поживних речовин. При цьому результати довгострокового її використання залишаються невідомими. Через це вчені повідомляють про необхідність проведення додаткових досліджень з використанням великих доз глютамина протягом тривалого періоду часу.


Як повідомляють лікарі, якщо людина дотримується збалансованого харчування або їсть багато білкової їжі, використання добавок глутаміну для нього може бути абсолютно марним. При цьому вони обов'язково повинні бути присутніми в раціоні вегетаріанців і осіб, які уникають споживання продуктів тваринного походження.

Для тих, хто остаточно прийняв рішення про необхідність використання даної амінокислоти, лікарі рекомендують починати з невеликих обсягів - не більше 5-ти грамів в день.

 

 

 

Висновок

 

Глютамин - це з'єднання, що мають дві форми: L-глутамін і D-глутамін. Перша форма є активною, проводиться в людському організмі і надходить в нього разом з продуктами харчування. За заявою фахівців, середньостатистична людина отримує її в обсязі від 3-х до 6-ти грамів на добу. Активна форма використовується для роботи імунної системи, поліпшення мікрофлори кишечника, а також забезпечення захисту органів від шкідливих бактерій і токсинів.

Якщо тіло людини не здатне самостійно виробляти необхідну кількість глютамина через травми або захворювань, рекомендується включати в раціон відповідні добавки. У деяких випадках вони використовуються також як спортивні, але, незважаючи на це, вони такими не є, оскільки не покращують ріст м'язової маси і не підвищують показники сили і витривалості.

Використання глютамина в короткостроковій перспективі не представляє небезпеки для людського здоров'я, незалежно від обсягів. Однак його вплив на організм при довгостроковому використанні не досліджено. Тому перед включенням добавки до раціону обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.

 

 

Джерела

  • https://ghr.nlm.nih.gov/primer/howgeneswork/protein
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18642934/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19478058/
   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

22 вересня 2020 року

профіль Володкіна Наталія