Щоб організм отримував необхідну кількість поживних речовин, мінералів та макроелементів, важливо дотримуватись збалансованого харчування. Однак сучасний та невпорядкований ритм життя може вносити свої корективи, через що варто скористатися за допомогою вітамінних добавок.

А як розуміти, що треба та що купувати? Як дізнатися, наскільки корисна та правдива інформація, вказана на етикетці баночки з капсулами? Не завжди можна об'єктивно зрозуміти складові компоненти продукту.

Далі розглянемо, як навчитися вибирати правильні добавки під свої потреби та як розуміти інформацію, розміщену в інструкції до кожного препарату.

 

 

Що потрібно знати про харчові добавки

 

Харчовими добавками є безпечні та натуральні препарати, які необхідно приймати, щоб забезпечити надходження важливих мікроелементів та поживних речовин до організму. Коли ви не можете отримувати весь набір вітамінів із природних джерел харчування, тоді потрібен прийом добавок.

 

!

Сучасні добавки на основі вітамінів та мінералів випускаються у формі таблеток, капсул, порошку, рідини, жувальних цукерок. У багатьох складах присутній певний набір нутрієнтів, ферментів, трав'яних екстрактів, пробіотиків та амінокислот.

 

Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) не здійснюється регулювання безпеки та ефективності харчових добавок. Саме цей момент змушує ретельно вивчати всі особливості БАДів та вітамінних препаратів, крім того, відсутня гарантія того, що добавка виробляється відповідно до стандартів якості та за стабільною технологією.

Сьогодні кожен повинен навчитися читати склади препаратів та харчових добавок, щоб вибирати корисний для себе продукт, який не шкодитиме, але й сприятиме здоров'ю організму.

До продукції, яку контролює FDA, відносяться вітамінні, мінеральні добавки, трав'яні екстракти.

 

 

Особливості етикетки харчової добавки

 

Етикетка, тобто інструкція, містить факти про харчову добавку, зокрема вказується форма, кількість одиниць в упаковці, скільки потрібно приймати, перелік усіх інгредієнтів, відсоткове співвідношення кожного компонента у складі продукту.

Коли ви прочитали етикетку, необхідно звірити розмір порції, чи вона підходить під ваші потреби, скільки потрібно приймати одиниць речовини, щоб задовольнити добову потребу в тому чи іншому нутрієнті.

Знаючи цю інформацію, ви зможете зрозуміти, чи потрібно ділити дозування на кілька прийомів або приймати все за один раз. Тут ви плануєте з урахуванням процентного вмісту поживних речовин у продукті.

Всі вітаміни та мінерали мають позначення у відсотках % DV – це передбачувана потреба організму людини в отриманні нутрієнтів з урахуванням дієти на 2000 калорій.

Якщо продукт містить 50 відсотків денної норми конкретного мікроелемента, це відповідає приблизно половині того обсягу, якого потребує більшість людей.

Іноді у складі добавок може бути 100-відсоткова денна норма нутрієнта.

 

!

Важливо споживати БАДи з розумом, щоб не перевищувати допустимий ліміт вітамінної концентрації. Йдеться показник максимального добового споживання UL, у межах якого гарантовано виключено порушення природних процесів у організмі.

 

Перед тим як купувати харчові добавки, потрібно перевіряти значення UL та отримати консультацію у фахівця, якщо виникають сумніви. Спілкування з лікарем дуже важливо, якщо у вас є хронічні або супутні захворювання та порушення, при яких може бути заборонено або небажане прийом вітамінних добавок.

 

 

Склад харчової добавки

 

На етикетці будь-якого продукту вказується склад із переліком усіх інгредієнтів, які є у препараті. З особливою обережністю варто підходити до тих продуктів, які містять у своєму складі підсолоджувачі, консерванти, наповнювачі та інші компоненти.

Нерідко виробники практикують застосування бюджетних наповнювачів, щоб замінити ними натуральні компоненти, таким чином, скорочуючи виробничі витрати. Деякі хімічні інгредієнти можуть збільшувати тривалість зберігання добавок, але є й інші корисні – це сполучні речовини, ті, що покращують структуру та взаємодію компонентів між собою.

Вибираючи серед БАДів, краще віддавати перевагу тим, що містять мінімум додаткових компонентів.

Серед найбільш популярних, які зустрічаються у виробництві дієтичних та харчових препаратів, можна перерахувати такі:

  • целюлоза;
  • стеаринова кислота;
  • желатин;
  • соєва олія;
  • мальтодекстрин;
  • сорбат калію;
  • Діоксид кремнія;
  • лимонна кислота;
  • оксид титану;
  • соєвий лецитин;
  • магнію стеарат;
  • сорбітол.

 

!

Якщо у складі препаратів використовуються штучні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі тощо, виробник зобов'язаний вказати їхню наявність на етикетці.

 

Всі компоненти складу перераховуються в порядку зменшення, тобто від речовини з найбільшою відсотковою часткою до речовини з найменшою відсотковою часткою в сукупності всіх інгредієнтів.

 

 

Аспект якості

 

Харчові добавки, що реалізуються на території США, повинні мати відповідну виробничу практику CGMP, яка дає гарантію, що кожна компанія дотримується правил та стандартів для виробництва, упаковки, маркування та процедури зберігання БАДів.

FDA як контрольний орган несе відповідальність за те, щоб виробник дотримувався рекомендацій, таким чином, всі продукти можуть відповідати специфікації щодо якості, складу, ідентичності, екологічної чистоти.

Допускається, щоб усі виробники в добровільному порядку проходили процедуру тестування у незалежних організаціях, щоб отримати сертифікат якості:

  • NSF International;
  • Фармакопея США (USP);
  • ConsumerLab;
  • Група контролю за забороненими речовинами (BSCG);
  • Underwriters Laboratories (UL);
  • Міжнародні стандарти рибного жиру (IFOS).

Всі перелічені відомства регламентують суворі стандарти якості та екологічної безпеки харчових добавок, тому наявність на продукті відповідної позначки говорить про безпеку та ефективність препарату.

 

!

На етикетці завжди повинен бути знак сертифікації від організації, а також можна зайти на її сайт і перевірити, чи цей продукт включений до списку перевірених.

 

Ще харчові добавки можуть отримувати сертифікат аналізу COA, тобто свідоцтво про проходження незалежного тестування на відповідність специфікації продукту. Цей сертифікат відображається як QR-код на етикетці, який можна відсканувати та отримати всю важливу інформацію. Якщо у БАДу, який вас цікавить, немає позначки, можна звернутися безпосередньо до компанії-виробника, щоб дізнатися про її доступність.

 

 

Поняття та терміни

 

 

Вивчаючи упаковки з вітамінами та харчовими добавками, нерідко можна зустріти гриф повної натуральності або знак органіки, через що відбувається плутанина та нерозуміння.

Далі буде наведено ключові визначення, якими характеризуються харчові добавки.

 

Натуральний

За визначенням FDA, характеристика натурального та повністю натурального продукту актуальна для тих препаратів, у складі яких виключено наявність штучних та синтетичних інгредієнтів, у тому числі барвників та ароматизаторів.

Але на території США немає суворої перевірки натуральності харчових добавок, тому важливо самостійно вивчити склад препарату та зробити об'єктивні висновки.

 

Органічний

Харчові добавки можуть характеризуватись як органічні, якщо вони повністю відповідають вимогам Національної органічної програми, у їхньому складі є трави, мінерали та вітаміни, які видобуваються з органічних рослин та тварин.

Органічними рослинами вважаються ті, вирощування яких відбувається у природних умовах без впливу генетично модифікованих організмів або заборонених, небезпечних речовин, у тому числі синтетичних добрив та пестицидів.

До категорії органічних тварин відносяться ті, що розвиваються та ростуть на базі натурального корму без застосування гормонів та антибіотиків.

Як правило, такі продукти відзначаються зеленим друком з логотипом USDA на упаковці.

 

Цілісні харчові продукти

Певні добавки та вітамінні комплекси відносяться до категорії цілісних харчових продуктів. В основі концентрована суміш зневоднених харчових речовин.

Не завжди дана характеристика свідчить про високу якість готового препарату, тому не потрібно передчасно радіти і думати, що ви купуєте найкращий варіант БАДів.

Нерідко у складі таких добавок присутні синтетичні компоненти, зокрема ароматизатори та наповнювачі.

 

Без ГМО

Ця характеристика може застосовуватися до великої кількості продуктів і це означає, що в їхньому складі відсутні генетично модифіковані організми.

Купуючи БАДи, цей показник часто буває вирішальним, оскільки ГМО можуть спричиняти алергічну реакцію, змінювати дію антибіотиків та провокувати несприятливі наслідки для здоров'я.

Основною організацією, що спеціалізується на перевірці присутності інгредієнтів ГМО є некомерційна компанія The Non-GMO Project.

 

Корисний для здоров'я

Нерідко виробники рекламують свої препарати як такі, що допомагають швидко вирішити багато проблем зі здоров'ям, подолати небезпечні захворювання, наприклад, призупиняти дію раку або діабету, омолоджувати шкіру та боротися зі старінням.

На території Сполучених Штатів такі твердження незаконні, а федеральне законодавство говорить про те, що дієтичні добавки апріорі не можуть ідентифікуватися як лікарські засоби та виліковувати від хвороб. А інакше мають бути наукові докази такого ефекту дії.

Виробники БАДів мають право говорити про те, що компоненти продукту можуть сприяти зниженню ризику розвитку захворювань, але не більше.

Найкраще не купувати добавки, що супроводжуються такими шахрайськими заявами, інакше це підвищує ризик погіршення здоров'я.

Федеральна торгова комісія FTC називає деякі позначення, що є ознакою шахрайства з боку виробників БАДів:

  • ексклюзивний продукт;
  • давні ліки;
  • чудові результати;
  • секретний інгредієнт;
  • науковий прорив;
  • революційна розробка.

 

!

Варто звернути увагу і на відгуки, в яких пишеться про 100-відсотковий результат і нереалістичні обіцянки. Також варто обходити стороною продукти, які мають лімітований випуск, продаються лише на замовлення та вимагають передоплати за реалізацію.

 

Якщо в інструкції до добавки сказано, що її дія аналогічна ефективності лікарського препарату, забезпечує безризикові випробування або гарантії, це вже підозра на шахрайство.

 

Алергічні та дієтичні обмеження

Людям із різними формами алергії слід максимально ретельно перевіряти етикетку на продукті. Закон про маркування харчових алергенів та захист споживачів від 2004 року говорить про те, що на кожній етикетці препарат повинен вказуватися перелік інгредієнтів-алергенів.

До групи таких речовин належать такі:

  • яйця;
  • риба;
  • горіхи;
  • соя;
  • пшениця;
  • молоко;
  • арахіс;
  • молюски.

Ви можете зустріти і такі добавки, у яких відсутні алергени в описі, але FDA не перевіряє склади на наявність білків алергенів.

Якщо навіть у складі препарат таки немає алергічних компонентів, їх обробка може проводитися на об'єктах переробки звичайних харчових алергенів, через що виникає перехресне зараження.

При симптомах важкої харчової алергії рекомендується провести додаткове вивчення щодо виробничих процесів на підприємстві, щоб з'ясувати правду та дізнатися, чи є все-таки у складі продукції речовини, що провокують алергію.

 

!

Якщо у людини спостерігається глютена хвороба, важливо вибирати добавки, які не містять у своєму складі зазначений компонент.

 

Веганам та вегетаріанцям необхідно вибирати БАДи зі складом, у якому немає компонентів штучного походження. Йдеться про желатин, кармін, стеараті магнію, колаген, ланолін. Веган-БАДи повинні мати відповідне маркування та пройти сертифікацію, що свідчить про їх екологічну чистоту та заявлені критерії.

 

 

Висновок

 

У сфері харчових добавок можна зустріти вітаміни, мінерали, пробіотики, трав'яні екстракти, ферменти, амінокислоти та багато інших препаратів.

З боку FDA немає жодної регуляції якості та безпеки добавок, оскільки вони не належать до лікарських засобів.

Важливо навчитися читати етикетки та розуміти склад продукції, щоб вибирати якісні добавки та не нашкодити своєму здоров'ю.

 

 

Джерела:

 

  1. https://www.fda.gov/food/dietary-supplements-guidance-documents-regulatory-information/dietary-supplement-labeling-guide-chapter-iv-nutrition-labeling
  2. https://ods.od.nih.gov/HealthInformation/Dietary_Reference_Intakes.aspx
  3. https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/use-term-natural-food-labeling
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3791249/
  5. https://www.fda.gov/food/food-allergensgluten-free-guidance-documents-regulatory-information/food-allergen-labeling-and-consumer-protection-act-2004-falcpa

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

20 грудня 2021 року