Незаменимые аминокислоты ЕАА и их эффекты, источники и дозировка - GymBeam  Blog

Амінокислоти - це з'єднання, які необхідні для формування білкових з'єднань в організмі людини. У зв'язку з цим їх нерідко називають будівельними блоками білків. Однак, крім цього, дані сполуки беруть участь в синтезі гормонів і нейротрансмітерів. Певні амінокислоти можна використовувати у вигляді харчових добавок з метою збільшення швидкості росту м'язів, поліпшення спортивних результатів, а також для поліпшення настрою.

Всі з'єднання даного типу в залежності від ряду факторів класифікуються як незамінні, які потрібні нашому організму, і замінні. Далі в статті ми розглянемо всі, що потрібно знати про ці типах амінокислот, принцип їх впливу на людський організм, а також основні правила використання відповідних добавок.

 

 

 

Що потрібно знати про незамінних амінокислотах

 

Перед тим як приступити до розгляду питання про незамінних з'єднаннях, розберемося, що собою представляють дані речовини. Амінокислоти - це мікроелементи, до складу яких входять азот, водень, кисень, вуглець, а також групи змінної бічного ланцюга.

Людський організм для роботи всіх систем органів потребує 20-ти різних амінокислотах. І, незважаючи на те, що всі вони мають колосальне значення, до числа незамінних відносяться тільки 9 з них, а саме:

 

  • лейцин;
  • гістидин;
  • метіонін;
  • ізолейцин;
  • фенілаланін;
  • триптофан;
  • валін;
  • треонін;
  • лізин.

 

Головною відмінністю незамінних амінокислот є те, що вони не можуть генеруватися в тілі людини, тому повинні надходити в нього у вигляді продуктів харчування. Кращими джерелами цих речовин є білкові продукти тваринного походження, такі як м'ясо та яйця.
 

В процесі перетравлення білок, що надходить з їжі, розщеплюється на амінокислоти, які потім використовуються організмом для виконання різних процесів, включаючи збільшення м'язових обсягів і регулювання роботи імунної системи.

 

 

 

Умовно незамінні амінокислоти і їх особливості

 

Певні сполуки, які відносять до числа замінних, можна класифікувати як умовно незамінні амінокислоти. Ці речовини необхідні нашому організму тільки в певних обставинах, таких як підвищений рівень стресу або хвороба. Так, наприклад, аргінін, який відноситься до числа замінних з'єднань, потрібно організму для боротьби з деякими видами захворювань, а саме з раком. У зв'язку з цим дана амінокислота в обов'язковому порядку повинна бути присутньою в раціоні для задоволення потреб організму.

 

 

 

Значення незамінних амінокислот для організму

 

 

Кожна з представлених вище незамінних амінокислот виконує певну функцію в тілі людини. Розглянемо їх більш детально:

 

  • фенілаланін - амінокислота, яка використовується для створення таких нейромедіаторів як тирозин, адреналін, норадреналін і дофамін. Крім цього, вона бере участь в використанні білків, ферментів, а також генерації замінних амінокислот;
  • валін - з'єднання з розгалуженим ланцюгом, що стимулює ріст м'язових волокон і бере участь в процесі генерації енергії;
  • треонін - речовина, яка виступає в якості основного елемента структурних білків, таких як еластин і колаген. Кількість даної амінокислоти в організмі людини безпосередньо впливає на якість шкіри і стан сполучних тканин. Крім іншого, треонін бере участь в роботі імунної системи і відповідає за використання жирів;
  • триптофан - з'єднання, необхідне для вироблення серотоніну, який відповідає за апетит, якість сну, а також настрій;
  • метіонін - необхідний для нормального обміну речовини, виведення токсинів з організму, засвоєння мінералів і вітамінів, а також зростання тканин;
  • лейцин - ще одна амінокислота з розгалуженим ланцюгом, яка бере участь в синтезі білка та відновленні м'язових волокон після інтенсивних навантажень. Дане з'єднання також нормалізує рівень цукру в крові, прискорює процес регенерації та стимулює вироблення гормону росту;
  • ізолейцин - бере участь у метаболізмі, виробництві гемоглобіну і регуляції енергії. При цьому його основна дія спрямована на поліпшення обмінних процесів в м'язових волокнах;
  • лізин - з'єднання, які беруть участь в синтезі білка, вироблення гормонів і засвоєнні кальцію. Від нього залежить робота імунної системи, стан шкіри і кількість енергії в організмі;
  • гістидин - амінокислота необхідна для синтезу гістаміну, який впливає на швидкість і якість імунного відгуку, сну, сексуальної функції та процесу травлення. Крім цього, дане з'єднання використовується для створення мієлінової оболонки, яка виступає в якості захисного бар'єру нервових клітин.

 

Виходячи з усього сказаного вище, можна зробити висновок, що незамінні амінокислоти використовуються в усіх основних процесах людського організму. І, незважаючи на те, що більшість з них застосовуються переважно в якості спортивних добавок, від цих сполук залежить набагато більше, ніж досягнення більш високих спортивних результатів.
 

Як відзначають фахівці, дефіцит незамінних амінокислот може негативно відбитися на стані здоров'я і привести до розвитку ряду порушень, включаючи погіршення імунного відгуку і зниження репродуктивної функції.

 

 

 

Як прийом незамінних амінокислот впливає на організм

 

Незважаючи на те, що всі зазначені вище сполуки зустрічаються в продуктах харчування, вчені відзначають, що використання комплексів амінокислот у вигляді добавок позитивно впливає на роботу організму. Розглянемо основні корисні властивості цих речовин.

 

 

Поліпшення настрою і якості сну

 

Триптофан бере участь в синтезі серотоніну - речовини, яка здатна надавати безпосередній вплив на якість сну і настрій. Вчені повідомляють, що низький рівень даної речовини призводить до погіршення настрою, розвитку депресії і порушення фаз сну.
 

Ряд досліджень показали, що включення в раціон триптофану дозволяє позбутися від симптомів всіх зазначених вище порушень. Так, в рамках одного з експериментів за участю жінок похилого віку вдалося з'ясувати, що прийом одного грама триптофану в добу призводить до поліпшення настрою і збільшення обсягів що виробляється організмом енергії.

 

 

Підвищення ефективності вправ

 

Незамінні амінокислоти з розгалуженим ланцюгом часто використовуються для зниження рівня втоми і поліпшення спортивних результатів, так як вони прискорюють процес відновлення м'язів після тренувань. Так, в одному дослідженні із залученням професійних спортсменів, що тренуються з обтяженнями, вчені встановили, що амінокислоти покращують роботу м'язових волокон, знижують больові відчуття і прискорюють відновлення.
 

Аналіз восьми інших досліджень продемонстрував, що використання з'єднань з розгалуженим ланцюгом дозволяє більш ефективно відновити м'язи, ніж простий відпочинок. Крім цього, регулярне споживання 4-х грамів лейцину в день протягом 12-ти тижнів дозволило підвищити силові показники.

 

 

Уповільнення втрати м'язової маси

 

Втрата м'язової маси є цілком природним процесом, який відбувається під час захворювань, що призводять до зниження рівня фізичної активності. В результаті проведення експериментів було виявлено, що незамінні амінокислоти здатні уповільнити швидкість втрати м'язів.

Дослідження тривалістю 10 днів показало, що дотримання постільного режиму з щоденним споживанням 15-ти грамів незамінних амінокислот дозволяє підтримувати синтез м'язового білка, в той час як їх відсутність призводить до зниження генерації білків на 30 відсотків. При цьому відповідний ефект спостерігався не тільки у спортсменів, але і в осіб похилого віку.

 

 

Зниження ваги

 

Деякі дослідження, проведені із залученням тварин і людей, показали, що амінокислоти з розгалуженою ланцюгом прискорюють процес спалювання жирів. Це було підтверджено в рамках 8-тижневого експерименту, протягом якого учасникам давали по 14 грамів комплексу амінокислот щодня. Отриманий результат перевершив показники протеїну та інших спеціалізованих спортивних добавок.

Дослідження, проведене на щурах, спрямоване на вивчення подібного ефекту показало, що регулярне споживання лейцину знижує не обсяг жиру, а всю масу тіла на 4 відсотки. Тому з цим вчені зробили висновок про те, що твердження про можливість зниження обсягів підшкірного жиру в результаті споживання незамінних амінокислот недостовірно. У зв'язку з цим, щоб точно з'ясувати, як даний вид з'єднань впливає на масу тіла, будуть потрібні додаткові дослідження.

 

 

 

Рекомендації по використанню і натуральні джерела

 

 

Через те, що організм людини не здатний самостійно генерувати незамінні амінокислоти, вони повинні надходити з раціону. Сьогодні відомо досить велика кількість продуктів, що дозволяють задовольняти потреби в даних типах з'єднань. Але перш ніж їх використовувати, слід ознайомитися з добовою нормою споживання для кожного з них в співвідношенні кількості грамів на 1 кілограм власної ваги:

 

  • лізин - 38 міліграмів;
  • метіонін - 19 міліграмів;
  • лейцин - 42 міліграма;
  • валін - 24 міліграма;
  • триптофан - 5 міліграмів;
  • гістидин - 14 міліграмів;
  • треонін - 20 міліграмів;
  • ізолейцин - 19 міліграмів;
  • фенілаланін - 33 міліграма.

 

Кращими джерелами цих речовин є м'ясо, морепродукти, яйця і молочні продукти. Однак їх також можна зустріти в рослинних продуктах. Так, наприклад, соя і гречка містять всі дев'ять незамінних амінокислот, що робить їх одними з кращих джерел білка. Інші рослинні продукти, такі як бобові або горіхи, включають не всі з'єднання, через що їх не можна назвати повноцінною альтернативою зазначених вище видів продуктів.

Але якщо ви дотримуєтеся вегетаріанської дієти, існує можливість забезпечити організм всіма необхідними амінокислотами. Для цього буде потрібно щодня включати в свій раціон кілька видів рослинних продуктів з високим вмістом білка, таких як:

 

  • боби;
  • горіхи;
  • насіння;
  • цільнозернові;
  • овочі.

 

Однак, якщо у вас немає такої можливості, лікарі настійно рекомендують купити амінокислоти і використовувати їх в якості харчової добавки.

 

 

 

Висновок

 

Існує 9 амінокислот, незамінних для нашого організму, які щодня повинні бути присутніми в раціоні людини. Вони дозволяють забезпечити нормальне функціонування всіх систем органів, запобігти втраті м'язової маси, а також поліпшити фізичні показники, якість сну і настрій.

Ці сполуки зустрічаються в багатьох натуральних продуктах тваринного і рослинного походження, що містять білок. Тому, використовуючи білкову їжу, ви зможете зберегти своє здоров'я і домогтися високих результатів у спорті.

 

 

ДЖЕРЕЛА

 

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897092/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19301095/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657121/
   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

04 вересня 2020 року

профіль Задорожня Тетяна