Кверцетин - це натуральний пігмент, який відповідає за забарвлення фруктів, овочів і зернових рослин. Однак, крім цього, дана речовина є одним з найсильніших антиоксидантів, який дозволяє запобігати негативний вплив вільних радикалів на клітини організму. Це, в свою чергу, суттєво знижує ризик розвитку деяких хронічних захворювань. Антиоксидантні властивості мікроелемента дозволяють знизити рівень запалення, алергічну реакцію і знизити показник кров'яного тиску.

У цій статті ми розглянемо основні корисні властивості кверцетину, правила його використання, а також потенційні ризики, пов'язані зі споживанням відповідної добавки.

 

 

 

Що потрібно знати про кверцетин

 

Кверцетин відноситься до числа флавоноїдів - рослинних сполук, що відповідають за пігментацію овочів і фруктів. Однак, крім цього, речовини даного типу також можуть зустрічатися в чаї, вині і деяких зернових продуктах.

Вчені часто пов'язують споживання кверцетину з такими позитивними наслідками як зниження ризику розвитку онкологічних захворювань, хвороб серцево-судинної системи і дегенеративних захворювань мозку. Незважаючи на це, найбільш істотною особливістю цього флавоноїду є антиоксидантні властивості, що перешкоджають негативному впливу вільних радикалів на клітини.

Вільні радикали являють собою нестабільні молекули, які виникають в людському організмі в результаті окисного стресу і негативного впливу зовнішніх факторів. Підвищення їх кількості здатне призводити до пошкодження клітин і розвитку різних захворювань, включаючи діабет, рак і хвороби серцево-судинної системи.

Відповідно до наданої дослідниками інформацією, кверцетин є одним з найпоширеніших флавоноїдів. У раціоні середньостатистичного людини обсяг даної речовини може становити від 10-ти до 100 міліграмів. Це обумовлено тим, що основними його джерелами є загальнодоступні продукти, такі як яблука, цибуля, вишня, цитрусові, чай, броколі і каперси. Також даний мікроелемент часто продається у вигляді порошку або спеціалізованих харчових добавок.
 

Прийом останніх здійснюється людьми з метою зміцнення імунітету, зниження рівня запалень, для боротьби з алергією, а також для поліпшення своїх фізичних показників.

 

 

 

Корисні властивості кверцетину

 

Аналіз результатів досліджень показав, що додавання в раціон таблеток кверцетину і натуральних продуктів з високим вмістом даної речовини здатний покращувати стан здоров'я. Розглянемо корисні властивості флавоноїду, доведені вченими.

 

Знижує запалення

Дія вільних радикалів може не обмежуватися пошкодженням клітин. Збільшення їх кількості в крові здатне активувати гени, що впливають на розвиток запальних процесів. Таким чином, підвищення обсягу вільних радикалів в крові забезпечує посилення запальної реакції.

Незважаючи на те, що запальний процес в більшості випадків є відповідною реакцією організму, необхідної для боротьби з інфекціями, хронічне запалення може стати причиною розвитку захворювань. Даний стан вчені часто пов'язують з підвищеним ризиком розвитку раку, захворюваннями серця і нирок.

Аналіз досліджень показав, що кверцетин здатний знизити рівень запалень. Так, в рамках одного з лабораторних досліджень вчені змогли знизити маркери запалення в клітинах, а також знизити кількість молекул фактора некрозу і інтерлейкіну-6. Інше дослідження тривалістю 8 тижнів показало, що у осіб, що зазнають дискомфорт від ревматоїдного артриту, при прийомі 500 міліграмів кверцетину знижувалися больові відчуття і підвищувався рівень рухливості.
 

Незважаючи на багатообіцяючі результати цих експериментів, для підтвердження зазначених вище властивостей флавоноїду необхідні додаткові дослідження.

 

Полегшує симптоми алергії

Протизапальні властивості кверцетину також дозволяють полегшити симптоми алергії. Лабораторні дослідження показують, що дана речовина здатна блокувати ферменти, які беруть участь в запальних процесах і пригнічувати деякі гістаміни, які посилюють запалення. Так, в рамках одного з експериментів, добавки кверцетину дозволили придушити анафілактичну реакцію мишей, пов'язану з вживанням арахісу.
 

При цьому вчені не змогли дізнатися, чи здатне речовина впливати подібним чином на людський організм. Тому для підтвердження такого твердження будуть потрібні додаткові дослідження.

 

Знижує ризик розвитку онкологічних захворювань

За рахунок своїх антиоксидантних властивостей кверцетин може виступати як речовина, що перешкоджає розвитку раку. В рамках одного з експериментів за участю тварин вчені з'ясували, що добавки з високим вмістом цього флавоноїду можуть не тільки запобігати ріст ракових клітин в передміхуровій залозі, але і приводити до їх загибелі. В інших дослідженнях подібний ефект спостерігався при раку легенів, печінки, крові, сечового міхура, товстої кишки, лімфоїдних клітин, наднирників і яєчників.
 

При тому, що дані результати виглядають багатообіцяюче, дослідження подібного роду не проводилися на людях. Тому, щоб рекомендувати дану добавку як засіб для лікування онкологічних захворювань, потрібно провести додаткові дослідження.

 

Знижує ризик розвитку дегенеративних захворювань мозку

Антиоксидантні властивості кверцетину також дозволяють знизити ризик розвитку дегенеративних захворювань мозку, таких як слабоумство або хвороба Альцгеймера. Так, в одному з експериментів у мишей з хворобою Альцгеймера, які постійно отримували цей флавоноїд, ближче до завершення дослідження змінилися кілька маркерів захворювання. Одночасно з цим збільшилася і їх мозкова активність. Але подібний ефект спостерігався лише на ранній і середній стадіях. У той час як на пізній стадії добавки кверцетину не вплинули.

Кава, який вважається одним з найпопулярніших напоїв у світі, часто пов'язують зі зниженням ризику розвитку дегенеративних захворювань мозку. Однак подібний ефект забезпечується не за рахунок кофеїну, а завдяки кверцетину, який також міститься в складі цього напою.
 

Незважаючи на значні перспективи, підтвердити подібний ефект від прийому зазначеного вище флавоноїду можна лише при проведенні додаткових досліджень.

 

Забезпечує зниження кров'яного тиску

Сьогодні кожна третя людина старше 30-ти років страждає від високого тиску. Дане порушення є причиною розвитку захворювань серцево-судинної системи, які вважаються найпоширенішою причиною смерті в США.

Численні дослідження показують, що додавання в раціон кверцетину здатне нормалізувати рівень кров'яного тиску. Відповідний ефект забезпечується за рахунок розслаблення стінок кровоносних судин.

Як повідомляють вчені, при проведенні експерименту тривалістю 5 тижнів додавання в раціон мишей кверцетину для судин дозволило знизити рівень їх діастолічного і систолічного тиску на 23 і 18 відсотків відповідно. Подібний ефект спостерігався і в рамках експериментів, що проводяться за участю людей, де для досягнення згаданого вище ефекту піддослідним щодня видавалося 500 міліграмів кверцетину. Однак в останньому випадку зниження склало 5,8 міліметра ртутного стовпа для систолічного тиску і 2,6 міліметра ртутного стовпа для діастолічного тиску.
 

При тому що отримані результати виявилися вражаючими, дослідники планують проводити додаткові експерименти, які дозволять в подальшому використовувати згаданий вище флавоноїди як ліки від високого артеріального тиску.

 

Інші корисні властивості

Крім описаних вище властивостей, кверцетин має ряд інших не менш корисних якостей. До їх числа відносяться:
 

  • уповільнення процесу старіння - флавоноїди омолоджує і сприяє усуненню старіючих клітин організму;
  • підвищення фізичної витривалості - сприяє зниженню рівня втоми, що дозволяє збільшити тривалість тренувань;
  • нормалізація рівня цукру в крові - дозволяє знизити рівень цукру і запобігти розвитку діабету.

 

 

 

Основні джерела кверцетину

 

Брокколи

 

Кверцетин зустрічається у багатьох натуральних продуктах рослинного походження. При цьому найвищий вміст цієї речовини спостерігається в:
 

  • каперсах;
  • зеленому і жовтому перці;
  • шалот;
  • яблуках;
  • капусті;
  • чаї;
  • червоній і білій цибулі;
  • помідорах;
  • вишні;
  • броколі;
  • спаржі;
  • винограді.


Однак варто враховувати, що обсяг корисної речовини в кожному із зазначених вище продуктів може варіюватися. Більш того, він безпосередньо залежить від умов, в яких вирощувалися продукти. Так, в комерційно вирощених помідорах зміст кверцетину на 78 відсотків нижче, ніж в домашніх.

 

 

 

Що потрібно знати про добавках кверцетину

 

Отримати необхідну кількість цієї поживної речовини також можна при включенні в раціон БАД кверцетин. Відповідні добавки продаються у вигляді порошків, таблеток і капсул. При їх покупці важливо розуміти, що добова норма споживання повинна становити від 500 до 1000 міліграмів.

Вживання кверцетину як самостійного речовини малоефективно, так як даний флавоноїд погано засвоюється людським організмом. Тому його прийнято використовувати в поєднанні з різними травними ферментами або вітаміном C, що істотно підвищує його біологічну доступність. Лікарі також повідомляють, що ефективність добавок кверцетину може бути підвищена при використанні його в сполученні з іншими флавоноїдами, такими як катехіни, геністеїн і ресвератрол.

 

 

 

Потенційні побічні ефекти

 

Якщо джерелом кверцетину є натуральні продукти, даний мікроелемент не представляє ніякої небезпеки для людського організму. Більш того, включення добавок в раціон також не викликає ніяких побічних ефектів. Винятком є ​​прийом флавоноїду в обсязі понад 1000 міліграмів на добу. Перевищення цієї дози може викликати такі симптоми як:
 

  • нудота;
  • болю в області живота і легке поколювання;
  • головні болі.


На думку деяких лікарів, вживання кверцетину не представляє небезпеки для вагітних і годуючих жінок. Однак перед включенням його в раціон слід проконсультуватися з лікарем, так як речовина здатна взаємодіяти з іншими ліками, зокрема з препаратами для зниження рівня артеріального тиску і антибіотиками.

 

 

 

Висновок

 

Кверцетин відноситься до числа найбільш поширених дієтичних добавок. Вчені пов'язують його вживання зі зниженням рівня запалень, нормалізацією цукру в крові, поліпшенням роботи мозку і підвищенням рівня витривалості. Крім цього, флавоноїди може знижувати ризик розвитку онкологічних захворювань і знижувати симптоми алергії.

Незважаючи на ряд корисних властивостей, для підтвердження ефективності цієї добавки необхідні додаткові дослідження.

 

 

Джерела

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

18 червня 2020 року

профіль Марченко Мар’яна