До вибору пробіотика варто підходити максимально серйозно. При сучасному темпі життя, постійних стресах і незбалансоване харчування особливу увагу необхідно приділити підтримці нормальної мікрофлори кишечника. У цьому допомагають пробіотики (від грец. Προ - «для», «заради» + βίος - «життя») - клас корисних для людини мікроорганізмів (бактерій і дріжджів), а також продуктів їх життєдіяльності.

Пробіотики використовуються в лікувальних цілях при багатьох захворюваннях, а також для профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту і підтримки загального здоров'я.

 

! Бактерії, що живуть в організмі людини, за своєю чисельністю перевершують кількість клітин приблизно в 10 разів. При цьому велика частина з них розташовується в кишечнику. Безліч мікроорганізмів з представлених в органах не тільки не викликають небезпеку для здоров'я, але і, навпаки, позитивно впливають на самопочуття і роботу деяких систем організму. Так, бактерії можуть сприяти зниженню ваги, поліпшенню роботи імунної системи, поліпшення стану шкіри і запобігати розвитку деяких захворювань.


Пробіотики відносяться до числа дружніх бактерій. Їх часто додають в раціон як добавки для поліпшення стану здоров'я. Подібний ефект обумовлений тим, що при збільшенні кількості пробіотиків поліпшується стан мікрофлори кишечника, що позитивно відбивається на роботі всіх систем організму. У зв'язку з цим ми розглянемо основні корисні властивості цих добавок і можливі побічні ефекти від їх вживання.

 

 

Що потрібно знати про пробіотики

Пробіотики є живі мікроорганізми, щоденне споживання яких в якості харчової добавки може позитивно відбитися на стані здоров'я. Найчастіше відповідні добавки містять певні види бактерій. Однак в деяких випадках до складу пробіотиків можуть включатися спеціальні дріжджі.

Найпоширенішим джерелом пробіотиків є харчові добавки. Однак ці корисні речовини також можна отримати при включенні в раціон продуктів, які були приготовлені за допомогою бактеріальної ферментації.

 

Серед натуральних продуктів, що містять пробіотики, виділяють:

  • йогурт;
  • кефір;
  • квашену капусту;
  • темпі;
  • кимчи

 

Пробіотичні добавки нерідко плутають з пребіотиками. Однак останні є корисні поживні речовини, які призначені для поліпшення харчування мікроорганізмів, які вже розташовуються в кишечнику.

Корисними властивостями володіють понад декілька десятків пробіотичних бактерій. Однак найпоширеніші з них відносяться до груп Bifidobacterium і Lactobacillus, кожна з яких включає безліч видів і штамів.

Важливо звернути увагу, що різні бактерії по-різному впливають на роботу систем організму. Тому процес підбору пробіотиків дуже важливий. Сьогодні виділяють мультипробіотики, які мають на увазі наявність відразу кількох видів корисних речовин в одній добавці, і звичайні пробіотики, що містять елементи однієї групи.

 

 

 

Кожен вид пробіотиків може по-різному впливати на організм

 

 

Кишковий мікробіом, який також відомий як мікрофлора кишечника, складається з величезної кількості бактерій. Так, в товстій кишці міститься понад мільярд бактерій, які відносяться більш ніж до 500 видів.

Пробіотичні добавки, які можуть позитивно впливати на стан здоров'я, поділяють в залежності від штамів - Saccharomyces, Lactobacillus і Bifidobacterium. Це пов'язано з тим, що кожен вид бактерій надає на організм певний вплив. Так, одні бактерії більш ефективні при лікуванні різних захворювань, в той час як інші можуть використовуватися для досягнення конкретних цілей, таких як зниження ваги.

Як повідомляють лікарі, використання правильно підібраних пробіотиків дозволяє домогтися більшого успіху при лікуванні захворювань і розладів, ніж використання комплексних добавок. Однак дане твердження актуальне тільки при підборі необхідної кількості бактерій.
 

! Кількість пробіотиків, як правило, визначається в колонієутворюючих одиницях (KOE). При цьому, чим більше їх кількість, тим вище ефективність споживання добавок. Незважаючи на це, деякі пробіотики демонструють вищі результати в кількості від 1-го до 2-х мільярдів KOE, в той час як для досягнення необхідного ефекту від інших може знадобитися не менше 20-ти мільярдів KOE.


Вживання надзвичайно високих обсягів пробіотиків не представляє небезпеки для людського організму, але при цьому не забезпечує посилення позитивних ефектів.

 

Функції і важливість пробіотиків в організмі. Проблеми, пов'язані з їх дефіцитом


Від правильного вибору пробіотика залежить загальний стан організму. На особливу увагу заслуговує необхідність застосування пробіотиків для попередження дисбактеріозів, під час інфекційних захворювань і лікування антибіотиками. Але варто також пам'ятати, що пробіотики - це не лікарський, а в першу чергу профілактичний засіб.

Існує думка, що вживання пробіотиків робить позитивний вплив на загальне стан кишечника. Це думка правильна, але кілька обмежене. Вживання пробіотиків не тільки допомагає поліпшити мікрофлору кишечника, але і істотно відбивається на моториці (регулярності скорочень) шлунково-кишкового тракту.


Крім того, пробіотики здатні коригувати гіпертонію, оптимізувати чутливість до інсуліну, запобігати ризик раку всередині і поза шлунково-кишкового тракту (пробіотичні організми можуть зв'язуватися з потенційними канцерогенами, сприяючи їх видалення).

Таким чином, вживання пробіотиків позитивно позначається на иммуномодулирующей (для імунітету), інфекційно-профілактичної (захист від інфекцій) і серцево-судинної діяльності.

 

Що ж відбувається в організмі людини, що приймає пробіотики:

  • Пробіотики сприяють процесу травлення, а також нормалізують моторику і перистальтику кишечника (скорочення стінок, завдяки яким відбувається переміщення його вмісту).
  • Пробіотики частково харчуються токсичними для людини речовинами. При відсутності Пробіотиків ці речовини призводять до запалення стінок кишечника і інтоксикації організму.
  • Пробіотики підтримують гомеостаз (стабільність здоров'я) людини, синтезуючи ряд потрібних речовин: вітамін К, біотин, тіамін, ціанокобаламін (вітамін В12).
  • Пробіотики синтезують ряд гормоноподібних речовин і нейротрансмітерів. Так, більша частина серотоніну, «гормону щастя», надходить у кров саме з кишечника.
  • Пробіотики грають важливу роль в корекції рівня холестерину в крові, шляхом розщеплення жовчних кислот. Підтримання нормального рівня холестерину є необхідним фактором для зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Пробіотики синтезують незамінні амінокислоти, запасу яких в організмі вистачає на кілька днів. Після їх виснаження настає дефіцит білка, що призводить до витрачання білка з печінки, крові та інших органів, на яких це не може не відбитися згодом.
  • Пробіотики змінюють кишкову середу, таким чином, щоб вона стала несприятливою для організмів, що викликають напади коліту.
  • Пробіотики нормалізують мікрофлору кишечника і сприяють відновленню нормального циклу обміну речовин.

 

Особливу увагу заслуговує зв'язок Пробіотиків і імунітету.

 

Важливо пам'ятати, що весь імунітет людини формується саме в кишечнику. І тут важливість пробіотиків виходить на перший план. Є безліч досліджень де доведено взаємозв'язок здорової флори кишечника і знижену кількість респіраторних захворювань.

 

 

Що таке живі бактерії і як вони позначаються на упаковці. Навіщо вказують конкретний штам

 


Пробіотиками називають лише частина бактерій. Решта бактерії при попаданні в організм в більшості випадків пройдуть транзитом через шлунково-кишковий тракт, а деякі можуть привести до виникнення розладів або хвороб.

Живими бактеріями називають ті мікроорганізми, які містяться в молочнокислих продуктах, дріжджовому хлібі, квасі і пиві. Всі перераховані продукти для того, щоб зберегти пробіотики, готуються з униканням нагрівання і додавання надмірної кількості консервантів. Так, в пастеризоване молоко або пиво живих бактерій не може бути апріорі, оскільки нагрівання до 70 ° С просто вбило їх.

Основна кількість живих бактерій міститься в молочних продуктах. У минулому столітті лауреат Нобелівської премії Мечников виявив, що в сметані містяться бактерії аналогічні живуть в кишечнику - лактобактерії. Це відкриття стало поштовхом до розробки біологічних добавок з пробіотиками.

Відносно молока, пива та квасу існує просте правило як відрізнити корисний продукт від звичайного набору вуглеводів. Для цього потрібно всього лише подивитися на упаковку і відповісти «так» на три питання:

  • написано на упаковці, що 1 мл продукту містить не менше 1 млн живих бактерій?
  • чи не перевищує зазначений термін придатності продукту 14 днів (саме стільки живуть корисні бактерії)?
  • рекомендується чи зберігання в діапазоні від 4 ° С до 8 ° С?

Маркування штаму бактерії має велике значення для людей з підвищеною індивідуальною чутливістю. В цьому випадку, можна замінити один продукт на інший без шкоди здоров'ю.

 

 

Пробіотики, що допомагають позбутися від запору

 

Такий стан як запор характеризується складністю проходжень калових мас і рідкісними походами в туалет. Кожна людина періодично стикається з цією проблемою. Однак у деяких вона знаходить хронічний характер. Найчастіше подібного ризику піддаються особи похилого віку та пацієнти, рідко постають з ліжка. Але в деяких випадках хронічний запор може розвиватися і у маленьких дітей. Запор також може бути наслідком деяких захворювань, таких як СРК.

У більшості випадків для лікування даного стану використовують проносні препарати та засоби для пом'якшення стільця. Однак в останні кілька років лікарі почали використовувати альтернативний метод - включення в раціон пробіотиків. Цей метод пов'язаний з тим, що додавання певних пробіотичних штамів дозволяє зменшити запор, як у дорослих, так і у дітей.
 

При проведенні дослідження вчені з'ясували, що бактерії lactis при постійному споживанні особами з СРК сприяють поліпшенню стану хворих і усунення запорів. Крім цього, бактерії даного типу знизили кількість відрижки, відчуття тяжкості після прийому їжі і усунули такий ефект як здуття живота.


Подібна дія також здатні надавати пробіотичні добавки, що містять бактерії B.longum, S.cerevisiae і комбінацію L.plantarum, L.rhamnosus, L.acidophilus, L.reuteri і B.animalis.

 

 

Пробіотичні добавки від діареї

 

 

Діарея - це стан, що характеризується частими випорожненнями. У деяких людей воно з часом може перерости в хронічне.

В результаті проведення досліджень вчені з'ясували, що пробіотики здатні знизити частоту випорожнень під час діареї за умови, що дане стан був викликаний інфекцією, отруєнням або гастроентеритом, який також відомий як «шлунковий грип». Так, огляд 34-х експериментів показав, що регулярний прийом пробіотиків дозволяє знизити ризик діареї в середньому на 34 відсотки.

Найбільш ефективними штамами для лікування даного стану виявилися Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus і Lactobacillus rhamnosus GG.

 

! Примітно, що застосування антибіотиків може стати причиною діареї. При знищенні небезпечних бактерій цей тип лікарських препаратів також знищує і корисні бактерії. Це, в свою чергу, призводить до зміни бактеріального балансу і розвитку запалень, що може стати причиною діареї. Однак прийом пробіотиків під час лікування деяких захворювань може запобігти подібному наслідок, викликане антибіотикотерапій.

 

Аналіз 82-х експериментів показав, що регулярне включення в раціон пробіотиків знижує ризик розвитку діареї на 42 відсотки при лікуванні захворювань антибіотиками. Але при цьому найбільш ефективні штами бактерій були виявлені.


У деяких випадках запор або діарея можуть бути пов'язані з СРК. Для лікування цих станів лікарі рекомендують використовувати такі штами пробіотиків як комбінація Lactobacillus і Bifidobacterium, а також окремо взяті B.coagulans і S.boulardii.

 

 

Пробіотики, здатні усунути деякі симптоми СРК

 

Іноді СРК не супроводжується зміною консистенції і частоти випорожнень. Замість цих симптомів люди стикаються з такими станами як здуття живота, підвищене газоутворення, нудота і регулярні больові відчуття в нижній частині живота.
 

Дослідження

Аналіз результатів 19-ти досліджень показав, що, незважаючи на повідомлення про зникнення симптомів СРК при прийомі пробіотиків, деякі люди не відчували ніяких поліпшень. Тому вченим не вдалося точно встановити, які з штамів ефективні при лікуванні СРК.


При цьому варто відзначити, що у кожної людини СРК протікає по-різному і супроводжується відрізняються один від одного станами. Тому прийом пробіотиків може допомогти лише деяким людям. Так, в рамках одного з експериментів було встановлено, що бактерії S.cerevisiae запобігали утворенню запорів, проте не усували больові відчуття в області живота.

В іншому дослідженні учасникам, у яких СРК супроводжувався діареєю, добавки Streptococcus, Lactobacillus і Bifidobacterium дозволили усунути здуття живота, але не змінили частоту і стан стільця. У наступних експериментах пробіотики зменшили болю при здутті живота. Однак подібний ефект, за заявою вчених, був пов'язаний зі збільшенням кількості мелатоніну в крові, який використовується для нормалізації травної функції.

 

 

Пробіотики, що сприяють зниженню ваги

 

 

В останні кілька років з'являються докази, що баланс бактерій в кишечнику здатний впливати на вагу. При цьому вчені повідомляють, що прийом пробіотиків може сприяти зниженню ваги і, як наслідок, покращувати стан здоров'я.

Експерименти, проведені за участю тварин і людей, демонструють що певні види бактерій, здатні знижувати кількість засвоюваних калорій і жиру. Це, в свою чергу, може призводити до зниження маси тіла і позбавлення від зайвих кілограмів.

Дослідження

Згідно з результатами досліджень, проведених в 2014-му році, найефективнішими штамами для зниження жирового прошарку є комбінація Lactobacillus rhamnosus і Bifidobacterium lactis, а також Lactobacillus gasseri і Lactobacillus rhamnosus.

 

! В рамках одного з експериментів чоловіки, які страждають від ожиріння, щодня брали L. gasseri протягом 12-ти тижнів. Це дозволило їм знизити рівень жирового прошарку на 8,5 відсотка. При цьому споживання такої ж кількості жінками забезпечило втрату близько 16-ти відсотків жиру. Більш того, учасники експерименту продовжували втрачати зайві кілограми навіть під час підтримуючої фази.

 

Згідно дослідним даними, включення в раціон пробіотичних добавок може істотно обмежити набір ваги навіть при споживанні великої кількості калорій. Так, в рамках експерименту тривалістю в 4 тижні, молоді люди, які брали пробіотики і споживали на 1000 калорій в день більше норми, набрали менше зайвої ваги, ніж група, яка приймала плацебо.


Але через те, що більша частина експериментів, що проводяться в даному напрямку, не дозволила добитися високих результатів, вчені повідомили, що не можна зробити будь-який висновок. Тому для підтвердження ефективності споживання пробіотиків з метою втрати ваги необхідно проведення додаткових досліджень.

 

 

Пробіотики, що впливають на роботу мозку

 

Дослідники стверджують, що існує тісний зв'язок між станом мікрофлори кишечника і якістю роботи головного мозку. Це пов'язано з тим, що бактерії, які містяться в товстій кишці, відповідають за ферментацію жирних кислот з коротким ланцюгом. Мікроелементи, одержувані внаслідок даної обробки, можуть покращувати роботу нервової системи і мозку.

Дослідження

Аналіз результатів 38-ми досліджень за участю тварин і людей продемонстрував, що певні типи пробіотичних добавок можуть сприяти усуненню тривоги, зниження рівня депресії, симптомів аутизму, а також надавати позитивний вплив на пам'ять. До числа найбільш ефективних штамів, що дозволяють добитися подібних результатів, дослідники віднесли Bifidobacterium breve, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum і Lactobacillus helveticus.

 

При цьому дослідники відзначили, що ефективність зазначених вище пробіотики спостерігалася як при звичайному почутті тривоги, викликаному цілком зрозумілими факторами, так і при генералізованої тривозі.

В рамках одного з досліджень вчені з'ясували, що прийом пробіотиків дозволяв знизити рівень стресу у онкологічно хворих на 48 відсотків.

Під час вивчення впливу пробіотичних добавок на настрій дослідники з'ясували, що регулярний їх прийом дозволяє позбутися від смутку людям, що страждають від хронічної втоми. Крім цього, вживання пробіотиків може поліпшити настрій у людей, які страждають від депресії і серйозних депресивних розладів. При цьому найбільш високою ефективністю володіють L. acidophilus, L. casei і B. bifidum.

 

 

Пробіотичні добавки для поліпшення здоров'я серця

 

 

Регулярне споживання певних видів пробіотиків може істотно знизити ймовірність розвитку захворювань серця. Цей ефект підтверджується результатами ряду наукових досліджень. Так, при включенні в раціон пробіотичних добавок в рамках експериментів вчені спостерігали зниження рівня «шкідливого» холестерину і підвищення кількості «корисного» холестерину. Відповідний ефект забезпечувався під час вживання таких штамів як Lactobacillus reuteri, Lactobacillus acidophilus і Bifidobacterium longum.

Дослідження

Аналіз результатів 14-ти експериментів показав, що зазначені вище пробіотичні добавки призводять до зниження рівня ЛПНЩ, тригліцеридів і незначного збільшення ЛПВЩ.


Нерідко дослідники також пов'язують вживання пробіотиків з пониженням рівня кров'яного тиску. Огляд результатів 9-ти експериментів показав, що вживання 10-ти мільярдів КУО на протязі 8-ти тижнів забезпечило значне зниження артеріального тиску і приведення його показників до норми.

 

 

Пробіотики для поліпшення роботи імунної системи

 

Згідно з результатами численних досліджень, пробіотичні добавки Bifidobacterium longum, Lactobacillus GG, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus crispatus і Bifidobacterium bifidum, роблячи позитивний вплив на мікрофлору кишечника, покращують захисні функції організму. У деяких випадках вони дозволяють знизити симптоми інфекційних захворювань, алергії і навіть деяких видів раку. Крім цього, при використанні згаданих вище бактерій знижується ризик екземи у дітей і інфекції сечовивідних шляхів у жінок. Також було встановлено, що пробіотики можуть знижувати рівень запалення, яке є причиною розвитку ряду захворювань.
 

! В рамках одного з експериментів особи похилого віку брали мультипробіотики, в складі яких перебували Bifidobacterium longum, Lactobacillus gasseri і Bifidobacterium bifidum, протягом трьох тижнів. Після завершення прийому їх запальні маркери зменшилися, а протизапальні, навпаки, збільшилися. Більш того, баланс кишкових бактерій в їх організмі досяг рівня, ідентичного тому, який спостерігається у молодих і здорових людей.

Певні штами пробіотиків також можуть запобігти запалення ясен, або гінгівіт. Цей результат був отриманий при проведенні 14-денного дослідження, в якому брали участь дорослі, утримуються від чищення зубів і щодня приймали Lactobacillus brevis.

 

 

Пробіотики загальнозміцнюючий дії

 

 

Пробіотичні добавки можна приймати не тільки для досягнення певних цілей, але і для поліпшення стану організму. Так, в рамках експерименту, проведеного за участю дорослих, було встановлено, що прийом Bifidobacterium bifidum дозволяє підвищити вироблення корисних коротко жирних кислот.

Також існує доказ, що пробіотики можуть уповільнити процес старіння і знизити рівень окисного стресу, що сприяє прискореному старінню клітин. Однак подібний ефект можливий виключно за умови дотримання збалансованої дієти.

 


Біфідобактерії або Лактобактерии

Бактерії, що відносяться до пробіотиків, відповідно до класифікації ВООЗ від 2002 року, діляться на три групи:

 

Бифидобактерии

Лактобактерии

Непатогенные энтерококки

  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium bifidum
  • Bifidobacterium adolescentis
  • Bifidobacterium longum

 

 

 

  • Lactobacillus plantarum
  •  Lactobacillus lactis
  • Lactobacillus gassed
  • Lactobacillus acidophilus
  •  Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus fermentum
  • Lactobacillus jonsonii
  • Еnterococcus faecium

  • Еnterococcus salivarius

  • Еscherichia coli (кроме O157:H7)

  • Вacillus subtilis

  • Streptococcus thermophylus

  • Saccharomyces boulardii

 

 

Побачивши на етикетці маркування із зазначеними бактеріями, можна вживати продукт з метою підтримки нормальної мікрофлори кишечника, а також профілактики дисбактеріозу. Особливо корисно комбінувати їжу, що містить «живі бактерії» зі спеціальними біодобавками.


У препаратів, що містять пробіотики, існує маса класифікацій. Однією з найпоширеніших є класифікація за поколінням пробіотика.

 

Покоління пробіотика

Зміст добавки

Сфера застосування

I покоління

Як правило, це препарати містять всього один штам бактерій.

Лікування дисбактеріозу легкого ступеня тяжкості, профілактика дисбактеріозу при застосуванні антибіотиків в таблетках.

II покоління

Самовиводящіеся антагоністи патогенних мікроорганізмів. Це спори бактерій і грибів які «видавлюють» непотрібні бактерії, залишаючи місце для розвитку здорової мікрофлори кишечника.

Неінфекційна діарея, дисбактеріоз легкого та середнього ступеня тяжкості.

III покоління

Препарати, що містять кілька штамів бактерій, а також речовини, які посилюють їх ефективність.

Суб - ідекомпенсірованний дисбактеріоз кишечника на тлі застосування антибактеріальної терапії. Імунодефіцит легкого ступеня.

IV покоління

Сорбирования, висококонцентровані препарати пробіотиків.

Важкий дисбактеріоз, отруєння.

 

Випускаються також і «рекомбінантні» пробіотики. Це продукт генної інженерії. Такі пробіотики містять бактерії з вбудованим геном, відповідальним за посилення потрібної характеристики, наприклад, підвищений синтез серотоніну або вітаміну К.

 

 

Пробіотики і пребіотики


При виборі пробіотика варто також звернути увагу, чи входять до складу добавки або лікарського препарату речовини звані пребіотики. Пробіотик, як і всі живі істоти, повинні ззовні отримувати їжу, яку вони будуть використовувати для забезпечення життєдіяльності та вироблення корисних для людини речовин.

Однією з основних груп поживних речовин для «живих бактерій» є вид вуглеводів - пребіотики. Пребіотики часто додають в біологічні добавки, що підсилює їх ефект.

Якщо ж до складу обраного пробіотика не входить пребіотики, це не створить жодних проблем. Достатня кількість пребіотиків міститься в овочах і фруктах: помідорах, цибулі, часнику, бананах, кавуні. Менша кількість пребіотиків міститься в яблуках, винограді, огірках. Перераховані продукти рекомендується вживати разом з пробиотиком для посилення його дії.

 

 

Вибір пробіотика

 


При виборі «правильного», корисного пробіотика варто дотримуватися наступних правил:

  • при бактеріальних інфекціях шлунково-кишкового тракту, необхідно зупинитися на пробіотики, що містять комплекс лактобіфідобактерій;
  • для лікування вірусного ураження кишечника, найкориснішим штамомм будуть лактобактерії;
  • при лікуванні дисбактеріозу легкого та середнього ступеня тяжкості, необхідно по черзі приймати препарати пробіотиків, в першу чергу з лактобактеріями, потім - з біфідобактеріями, і нарешті, для формування здорової флори кишечника, з непатогенних ентерококами.
  • з профілактичною метою рекомендують застосовувати по черзі біфідо-і лактобактерії.

 

 

Форми випуску пробіотика


При виборі пробіотика необхідно враховувати його лекартвенную форму. У зв'язку з широким розповсюдженням і затребуваністю Пробіотиків, вони представлені на ринку в трьох основних видах:

 

 

  1. Пробіотик в сухому вигляді зручно брати в подорож, відпустка, відрядження, їх досить просто запити водою. Такі пробіотики можна зберігати при кімнатній температурі в затемненому приміщенні або просто в ящику. До початку дії сухого пробіотика пройде від 12 до 24 годин.
  2. При виборі рідкої форми добавки, варто ретельно перевірити герметичність упаковки. Рідкий пробіотик необхідно зберігати в холодильнику, при температурі від 4 ° С до 8 ° С, як втім і будь-які інші продукти харчування, що містять живі бактерії. Рідка форма пробіотика починає діяти через 2-5 хвилин після прийому всередину. Внаслідок обмеженого терміну придатності, не варто замовляти рідкий пробіотик з запасом.
  3. Пробіотик-закваски мають найнижчу вартість, але не поступаються за ефективністю іншим формам. На основі заквасок можна самостійно приготувати кефір або йогурт в необхідній кількості. Особливо популярні форми заквасок в дитячому харчуванні. Заквасками не можна вилікувати дисбактеріоз, але вони відмінно підтримують флору кишечника в нормі, не даючи розвинутися хворобливого стану.

Як видно, кожна з лікарських форм має свої переваги і недоліки. Але різноманітність форм допомагає досягти бажаного результату в залежності від індивідуальних потреб.

 

 

Правила вживання і курси прийому пробіотиків

 

Після того, як людина визначається, для чого і в якій формі вибрати пробиотик, необхідно скласти курс прийому добавки. Загальні рекомендації такі:
 

  1. Сухі форми пробіотиків потрібно запивати негазованої мінеральної водою в кількості 150-200 мл. Порошок необхідно розчиняти в теплій, до 40 ° С воді, і ретельно розмішувати. При зниженій кислотності шлунка, необхідно використовувати лужну мінеральну воду.
  2. Приготовлені за допомогою пробіотика-закваски кефір і йогурт потрібно вжити в їжу максимум через 4 дні після приготування. Зберігати в холодильнику, як і будь-які молочні продукти.
  3. Детально курс прийому пробіотика описаний в анотації до біодобавці. При бажанні досягти максимального ефекту для здоров'я слідувати інструкції до застосування обов'язково.
  4. При лікуванні хронічних хвороб кишечника пробиотик приймають до 4 разів на добу, сухі добавки - за годину до їжі, рідкі - за 5-10 хвилин. Курс триває до 3 тижнів.
  5. При діареї пробиотик вживають до 6 разів на добу, курс триває до формування нормального стільця. В середньому, при неінфекційної діареї це до 5 днів.
  6. Таблетки і капсули обов'язково потрібно заковтувати цілими, не жуючи, що не надкусивая і довго не тримаючи в порожнині рота. Запити водою не менше 100 мл. Таблетки і капсули випускаються зі спеціальною стійкою до шлункової кислоти поверхнею, яка легко пошкоджується. При цьому ефект зберігається, але знижується.

 

Як видно, пробіотики в цілому є корисними і нешкідливими організмами. Доповнивши свій раціон пробиотическими культурами, можна не тільки нормалізувати процеси, що відбуваються в шлунково-кишковому тракті, а й уникнути багатьох серйозних захворювань.

 

 

Можливі побічні ефекти від прийому пробіотиків

 

 

Прийом пробіотичних добавок в більшості випадків не представляє загрози для людського організму. Однак при першому включенні їх в раціон можуть виникати різні побічні ефекти, такі як порушення травлення, підвищене газоутворення і дискомфорт в області живота. Через певний період всі ці ефекти зникнуть, а стан здоров'я суттєво покращиться.

Але варто враховувати, що включення в раціон пробіотиків при ослабленні імунної системи і таких захворювання як ВІЛ і СНІД не рекомендовано, тому що може привести до розвитку інфекційних захворювань. Тому перед прийомом цих добавок в обов'язковому порядку слід проконсультуватися з лікарем.

 

 

Висновок

 

Нормалізація мікрофлори кишечника має на увазі не тільки вживання пробіотичних добавок, але і ряд інших дій, таких як дотримання збалансованої дієти і регулярні відвідування спортивних залів. Незважаючи на це, включення в раціон цих харчових добавок може істотно поліпшити стан організму і роботу деяких систем. Однак їх прийом може викликати певні побічні ефекти. Тому перед початком вживання пробіотиків важливо проконсультуватися з лікарем.

 

   

Автор огляду та фактчекінг Артем Русєв, 02 червня 2018 року

профіль Ніколаєва Жанна