Цинк є одним з найбільш значущих мінералів для людського організму. Даний мікроелемент бере участь в більш ніж 100 процесах. Цинк необхідний для синтезу ДНК, нормальної роботи смакових рецепторів, зміцнення імунітету, загоєння ран, зростання і нормалізації репродуктивної функції.

При проведенні аналізу ряду досліджень вчені встановили, що максимально допустимий обсяг добового споживання даного мінералу для дорослої людини становить 40 мг. Подібний обсяг не здатний викликати ніяких побічних ефектів, в той час як його перевищення може негативно відбитися на стані здоров'я.

Основними натуральними джерелами цинку є яловичина, м'ясо птиці, збагачені злаки, цільні зерна деяких рослин і морепродукти. Найвищим рівнем цинку володіють устриці, містять до 493-х відсотків добової норми цинку в 85-ти грамах продукту.

Незважаючи на те, що деякі натуральні продукти мають високий вміст даного мінералу, в кілька разів перевищує максимально допустимий обсяг споживання, випадки отруєння цинком при вживанні продуктів не були жодного разу зафіксовано. Однак отруєння цинком цим мінералом при вживанні харчових добавок є дуже поширеним явищем.

Щоб вчасно відреагувати на отруєння цим мікроелементом і вжити всіх необхідних заходів, розглянемо основні симптоми і ознаки передозування цинку.

 

Детальніше у докладній статті про Цинку - Жінки та чоловіки. Нам потрібний Цинк!


Нудота і блювання


Блювотний рефлекс і нудота вважаються одними з найбільш поширених симптомів отруєння цинком.

Вчені провели в недавньому часі аналіз 17-ти досліджень, спрямованих на вивчення впливу цинку на тривалість застуди. У результатах експериментів вказувалося, що цей мікроелемент дозволяє скоротити тривалість простудних захворювань, однак викликає такий побічний ефект як нудота, який спостерігається в 46-ти відсотках випадків.

Було встановлено, що вживання цинку в обсязі 225-ти міліграмів на добу викликає блювотний рефлекс, який виникає незабаром. При цьому вживання 570-ти міліграмів цинку за один прийом викликало сильну блювоту, яка виникала через 30 хвилин після прийому добавки.

Дослідники відзначили, що блювотний рефлекс може виникати і при вживанні меншого обсягу цього мінералу. Так, при прийомі 150-ти мг цієї речовини у 50-ти відсотків абсолютно здорових людей спостерігається нудота і блювота.

Незважаючи на те, що блювотний рефлекс дозволяє людському організму вивести зайвий цинк і позбутися від токсичних речовин, подібної дії може бути недостатньо для запобігання побічних ефектів від вживання великих обсягів даного мінералу. У таких випадках фахівці рекомендують додатково звернутися за медичною допомогою.


Діарея і болі в животі


У більшості випадків біль в животі і діарея при отруєнні цинком виникають одночасно з нудотою і блювотним рефлексом. При проведенні експериментів було виявлено, що всі чотири симптому отруєння спостерігаються приблизно у 40 відсотків людей. Але варто зазначити, що сильне отруєння також може викликати такі симптоми як запалення кишечника і кровотечі в шлунково-кишковому тракті.

При проведенні дослідження, спрямованого на вивчення впливу сульфату цинку на вугровий висип, було встановлено, що вживання великих доз даного мінералу, обсяг яких становить більше 220-ти міліграмів, виникає кишкова кровотеча.

Вчені також повідомляють, що високі обсяги хлориду цинку, що перевищують рекомендований обсяг споживання на 20 відсотків, здатні привести до корозійних пошкоджень шлунково-кишкового тракту. Незважаючи на те, що хлорид цинку не використовується в харчових добавках, його потрапляння в організм може статися за рахунок випадкового попадання в продукти харчування елементів побутової хімії.

Симптоми грипу


Вживання цинку в обсягах, що перевищують максимально допустиму норму, може стати причиною виникнення симптомів, ідентичних симптомів грипу, таких як озноб, головний біль, кашель, жар і підвищений рівень стомлюваності. Подібні симптоми також можуть проявлятися і при отруєнні іншими видами мінеральних речовин. Варто відзначити, що при вищевказаних симптомах визначення отруєння цинком може бути ускладнене.

Щоб визначити, чи є вищевказані симптоми наслідком отруєння цинком, лікаря потрібно ознайомитися з медичною карткою пацієнта, обговорити з ним дотримувану дієту і провести аналіз крові.

У зв'язку з цим при відвідуванні лікаря рекомендується відразу повідомляти про вживання цинкових добавок.


Низький рівень «хорошого» холестерину


Високий рівень «хорошого» холестерину в крові дозволяє істотно знизити ризик захворювань серцево-судинної системи, за рахунок зниження рівня «шкідливого» холестерину, що утворює наліт на стінках артерій і утрудняє кровотік. Нормою рівня «хорошого» холестерину для дорослої людини вважається 40 мг / дл.

При проведенні аналізів досліджень, спрямованих на вивчення впливу цинку на рівень холестерину, було встановлено, що вживання 50-ти міліграмів цинку знижує рівень «хорошого» холестерину і не впливає на рівень «шкідливого» холестерину. При цьому вчені також встановили, що вживання 30-ти міліграмів цинку в добу не робить ніякого впливу на «хороший» холестерин.

Але фахівці рекомендують звернути увагу на те, що не тільки добавки цинку можуть чинити негативний вплив на рівень даної речовини.


Зміна смакових відчуттів


Цинк має величезне значення для роботи смакових рецепторів. Дефіцит даного мінералу може стати причиною розвитку гіпогевзіі - стану, при якому людина практично не відчуває смак їжі. Також варто відзначити, що надмірне споживання цинку також є причиною зміни смакових відчуттів. При передозуванні цим мінералом в роті може виникати неприємний присмак заліза.

У більшості випадків подібні зміни спостерігаються при використанні льодяників або сиропів від кашлю, що містять цинк. Однак варто зазначити, що зміни смакових відчуттів можуть бути викликані навіть порівняно невеликим обсягом мінералу, що не перевищує максимально допустимий обсяг споживання.

Так, під час одного з досліджень вживання смоктальних льодяників з добовою дозою цинку в 25 мг викликало у 14-ти відсотків учасників експерименту зміна смаку, а використання сиропу від кашлю стало причиною виникнення металевого присмаку у 53-х відсотків учасників. Але при цьому тривалість ефекту у кожного з учасників була індивідуальною.

Тому при вживанні сиропів і льодяників, що містять цинк, слід пам'ятати, що навіть дотримання рекомендованих норм може викликати деякі побічні ефекти.

Дефіцит міді


Такі мінерали як мідь і цинк конкурують між собою при всмоктуванні в тонкому кишечнику. У зв'язку з цим перевищення рекомендованих обсягів споживання цинку може стати причиною зниження рівня засвоєння міді, що може привести до дефіциту останнього мінералу.

Мідь використовується людським організмом для засвоєння заліза, необхідного для генерації еритроцитів, що доставляють кисень до органів і тканини, і лейкоцитів, що забезпечують роботу імунної системи.

Викликаний надмірним споживанням цинку дефіцит міді може стати причиною розвитку таких захворювань:

  • залізодефіцитна анемія - недолік еритроцитів через низький рівень заліза;
  • сидеробластна анемія - недолік еритроцитів, викликаний погіршенням засвоєння заліза;
  • нейтропенія - недолік лейкоцитів, обумовлений порушенням їх виробництва.
  • За умови дефіциту міді не рекомендується вживати цинкові добавки.


Погіршення роботи імунної системи


Незважаючи на те, що цинк необхідний для нормалізації роботи імунної системи, його надмірна кількість може стати причиною зниження імунітету. У більшості випадків подібна реакція організму обумовлена ​​розвитком анемії або нейтропенії. Однак погіршення роботи імунної системи також може бути обумовлено впливом цинку на деякі елементи в складі крові.

Одне з досліджень показало, що даний мінерал здатний погіршувати роботу T-клітин, що використовуються організмом для знищення шкідливих бактерій і вірусів. До числа таких клітин відносяться лейкоцити.

При цьому результати інших досліджень були неоднозначні. Так, в одному дослідженні вживання 150-ти міліграмів цинку два рази на добу призвело до погіршення роботи імунної системи у першої групи, в той час як у другої групи прийом 110-ти міліграмів даного мінералу три рази в день дозволив зміцнити імунітет.


Способи лікування передозування цинком


У разі прояву одного з перерахованих вище симптомів фахівці настійно рекомендують звернутися в токсикологічний центр. Через те, що передозування цинком дуже небезпечна для людини, дана дія слід виконати негайно.

При лікуванні даного стану лікарі можуть рекомендувати включити в раціон молоко, тому що містяться в його складі кальцій і фосфор дозволяють знизити рівень засвоєння даного мінералу в шлунково-кишковому тракті. Подібним ефектом володіє і активоване вугілля.

Важкі отруєння лікуються за допомогою хелатирующих агентів, захоплюючих елементи цинку і виводять їх з організму через сечу, тим самим перешкоджаючи всмоктуванню даного елемента.


Висновок


Незважаючи на те, що в деяких натуральних продуктах вміст цинку в кілька разів перевищує добову норму споживання, випадків отруєння природним цинком ще не було зафіксовано. Однак передозування цим мінералом може бути викликана внаслідок вживання харчових добавок або випадкового попадання в продукти харчування побутової хімії.

Цинк здатний викликати як гострі реакції організму, так і хронічні наслідки, в залежності від обсягів і тривалості прийому цього мікроелементу. Так, високі дози можуть призвести до блювоти, кишкової корозії і внутрішніх кровотеч, а тривале використання цинкових добавок - до одного з різновидів анемії або нейтропенії і зниження рівня «хорошого» холестерину.

У зв'язку з цим перед початком вживання цинкових добавок слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.

 

 

Ссылки на исследования

1. Zinc

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/

2. DIETARY REFERENCE INTAKES FOR Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc

https://www.nap.edu/read/10026/chapter/1

3. Zinc for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22566526

 

 

 

   
  

Автор огляду  Денис Ульванський,

фактчекінг Євгенія Русєва,

04 березня 2019 року

профіль Литвинчук Марина