Мідь - це не просто природний ресурс, але і ключовий мінерал для функціонування людського організму. Завдяки даному мікроелементу підтримується хороший обмін речовин, кістковий апарат завжди зберігає свою фортецю, а також нервова система працює без збоїв і порушень.

Брак міді, що виражається в дефіциті, є вкрай рідкісною, проте сучасні люди все рідше і в меншій кількості отримують цей мінерал в свій організм. За статистикою, 25 відсотків населення Канади і США страждають від того, що не можуть поповнювати добовий запас міді.

Якщо не вживати мідноскладові продукти і не підживлювати організм даними мінералом, це призводить до дефіциту і провокує різні загрози для людського здоров'я.

Серед побічних ефектів для здоров'я, що провокують нестачу міді, можна назвати глютенову хвороба, хірургічні операції на шлунково-кишковому тракті, споживання великої кількості цинку, який заважає поглинатися міді в організмі.

Розглянемо далі дев'ять ключових ознак мідного дефіциту.


Організм часто втомлюється і відчувається хронічна слабкість


І причина може полягати в нестачі мінералу. Мідь допомагає поглинати залізо з кишечника. При низькому вмісті мінералу буде поглинатися і меншу кількість заліза. Це загрожує розвиток залізодефіцитної анемії, коли організм не може транспортувати весь кисневий обсяг тканин, через що з'являється слабкість і постійна втома.

Проведені на тваринах досліди показали, що мідний дефіцит викликає анемію.

Мідь використовується клітинами нашого організму для формування АТФ - головного енергетичного джерела. При скороченні кількості мінералу будуть зменшуватися обсяги АТФ, отже, організм буде швидше втомлюватися і слабшати.

Щоб не допустити таких неприємних наслідків, важливо дотримуватися дієти на базі медесодержащими продуктів.


найчастіше вболіваємо


Часті захворювання можуть бути викликані мідним недоліком в організмі. Без цього мінералу не можна говорити про міцний імунітет.

При низькому рівні міді тіло починає боротьбу за вироблення імунних клітин, тим самим знижується кількість лейкоцитів, а це в свою чергу призводить до нездатності захищати організм від впливу інфекцій.

В рамках досліджень вдалося встановити, що мідний дефіцит згубно впливає на генерацію нейтрофілів, знижуючи їх кількість. Нейтрофіли складаються в першій захисної лінії організму.


Розвиває слабкість і крихкість кісток


Найчастіше виникає остеопороз, коли кістки втрачають свою фортецю, стають ламкими і слабкими.


Був проведений аналіз восьми різних досліджень, коли спостерігалися 2100 осіб, і з'ясувалося, що при остеопорозі мідне вміст в організмі було значно менше, ніж у здорових людей.

Мінерал бере участь в процесах щодо формування перехресних зв'язків всередині кісток, щоб забезпечити їх міцність і здоров'я.

Також виступає стимулятором для вироблення остеобластів - клітин, що зміцнюють кісткові тканини.


Порушується пам'ять, погіршуються навички навчання


Утруднене вивчення матеріалу і запам'ятовувати інформацію часто пов'язано з нестачею міді в організмі, оскільки мікроелемент дуже важливий для функціонування і розвитку мозку.


Ензими використовують мінерал, щоб живити мозок енергією, а також формують захисну систему і передають сигнали.

При дефіциті розвиваються захворювання, що порушують мозкову активність, що погіршують процеси запам'ятовування, навчання. Наприклад, розвивається хвороба Альцгеймера.

Вчені досліджували людей з цією недугою і виявили, що в їх мозку на 70 відсотків менше запасу міді, ніж у здорової людини.


утруднення ходьби


Мідний дефіцит впливає на процес ходьби, люди не можуть нормально і комфортно пересуватися.

Мідь задіюється ферментами для підтримування роботи спинного мозку і захисту його здоров'я. При ізоляції ферментами спинного мозку передача сигналів осуществляетс між мозком і тілом.


Через дефіцит мінералу порушується ефективна робота ферментів, через що ізоляція спинного мозку слабшає, отже, і сигнали передаються набагато гірше.

На тварин проводилися досліди і встановили, що мідний дефіцит скорочує ізоляцію спинного мозку на 56 відсотків.

Процес ходьби безпосередньо залежить від передачі сигналів між мозком і тілом, тому нестача міді провокує втрату координації і нестійкості всього тіла.


Підвищується чутливість до зниження температури


Люди з недоліком міді в крові мають більш високу чутливість до зміни температури навколишнього середовища. Подібна поведінка організму обумовлено тим, що даний мікроелемент в поєднанні з цинком дозволяє підтримувати нормальну роботу щитовидки.

Згідно з дослідженнями вчених, рівень гормонів Т3 і Т4, що відповідають за нормалізацію функцій залози, безпосередньо залежить від обсягу міді в крові людини. Тому при дефіциті спостерігається погіршення роботи цього органу. А, грунтуючись на тому факті, що щитовидка виконує важливу роль в регуляції вироблення тепла, погіршення її роботи може посилити відчуття холоду при знижених температурах.

Вчені встановили, що близько 80-ти відсотків людей з порушенням функцій щитовидної залози мають підвищену чутливість до зміни температури навколишнього середовища.


Збліднення шкірного покриву


Колір людської шкіри безпосередньо залежить від пігменту під назвою меланін. У людей з темною шкірою зміст даного пігменту вище, а зі світлою - нижче. Мідь є необхідним елементом, що використовується для вироблення цього ферменту, тому недолік мікроелемента в крові здатний викликати збліднення шкірного покриву.

Однак проведених досліджень недостатньо для того, щоб стверджувати про прямий зв'язок нестачі мінералу з зблідненням шкіри.


Волосся швидко сивіє


Колір волосся також має пряму залежність від меланіну. З огляду на той факт, що кількість міді в крові впливає на вироблення даного пігментного речовини, можна зробити висновок, що дефіцит цього мікроелемента здатний привести до передчасного посивіння волосся.

Однак, незважаючи на настільки очевидний зв'язок, жоден учений не проводив дослідження залежності вмісту міді в крові і волосяного покровом сивого кольору.


Погіршується робота органів зору


Погіршення зору є одним з найпоширеніших захворювань, що виникають в результаті мідного дефіциту в організмі людини протягом тривалого періоду часу.

Цей мінерал використовується організмом людини з метою забезпечення нормального функціонування нервової системи, тому його нестача здатна негативно позначитися на роботі нервової системи, а також згубно позначитися на зорі.

Найбільш часто погіршення зору, пов'язане з нестачею мінералу в крові, зустрічається в осіб, які перенесли в недавньому часі операції на шлунково-кишковому тракті. Це обумовлено з тим, що подібні операції здатні істотно погіршити поглинання мінералу людським організмом.

Одні дослідження продемонстрували, що процес погіршення зору можливо звернути шляхом вживання добавок міді, інші ж дослідження показали, що збільшення кількості міді в крові не робить ніякого позитивного впливу на зір.

Основні джерела міді


Недолік міді в крові людини зустрічається вкрай рідко. Це пов'язано з тим, що більшість продуктів харчування містить в своєму складі цей мікроелемент. Більш того, добова норма людини становить всього 0,9 мг на добу.

Основними джерелами міді є:

  • яловича печінка - в 28-ми мг міститься 458 відсотків;
  • устриці - в 6-ти штуках 133 відсотка;
  • омар - в 145-ти грамах 141 відсоток;
  • печінку ягняти - в 28-ми грамах 99 відсотків;
  • кальмар - в 85-ти грамах 90 відсотків;
  • чорний шоколад - в 100 грамах 88 відсотків;
  • овес - в 156-ти грамах 49 відсотків;
  • насіння кунжуту - в 28-ми грамах 35 відсотків;
  • горіхи кеш'ю - в 28-ми грамах 31 відсоток;
  • насіння соняшнику - в 28-ми грамах 26 відсотків;
  • варені гриби - в 108-ми грамах 16 відсотків;
  • мигдаль - в 28-ми грамах 14 відсотків;

Добавки з міддю.

Ці відсоткові частки еквівалентні частці добової норму споживання (RDI) в кожному продукті відповідно.

Вживання в їжу перерахованих вище продуктів дозволяє нормалізувати мідний рівень в крові. Варто звернути увагу на те, що навіть просте вживання води з-під крана дозволяє отримати певну дозу даного мікроелемента, так як в більшості випадків вода постачається в житлові будинки через мідні труби.


До чого призводить надлишок міді
Незважаючи на те, що мідь важлива для підтримки нормальної роботи людських органів, рекомендується споживати не більше 0,9 мг даного мінералу в добу, так як його надмірна кількість може привести до отруєння.

Вживання надмірно великої кількості міді може викликати такі побічні ефекти:

  • нудота і блювота (в окремих випадках зі згустками крові);
  • розлад шлунку;
  • біль в області живота;
  • чорні виділення в стільці;
  • головні болі;
  • задишка;
  • порушення серцевого ритму;
  • зниження тиску;
  • кома;
  • пожовтіння шкіри;
  • ушкодження нирок і печінки.

Варто зазначити, що перевищення мідної норми в крові при дотриманні дієти зустрічається вкрай рідко. У більшості випадків отруєння мінералом пов'язано зі споживанням забруднених продуктів харчування та роботою в середовищі з високим вмістом даного мінералу.


висновок


Недолік міді в людському організмі зустрічається в виключно рідкісних випадках, так як споживання звичайних продуктів цілком достатньо для заповнення норми даного мікроелемента.

Для того щоб дізнатися свій рівень міді в крові, слід звернутися до лікаря, який розповість, чи спостерігається у пацієнта дефіцит або надлишок мінералу.

В даний момент, згідно з оцінками експертів, близько 25-ти відсотків населення США і Канади не споживають щодня достатньої кількості медесодержащими продуктів, що може привести до нестачі цього елемента в крові.

Недолік даного мінералу здатний викликати підвищену стомлюваність, слабкість, погіршення імунітету, підвищену крихкість кісток, погіршення пам'яті і роботи мозку, погіршення роботи опорно-рухового апарату, підвищену чутливість до зміни температур, збліднення шкірного покриву, передчасне посивіння і погіршення зору. Однак щоденне споживання міді дозволяє усунути більшість цих негативних факторів.

 

Часті запитання:


Які продукти містять мідь?

Відповідь: Мідь можна отримати з таких продуктів, як м'ясо, риба, горіхи, насіння, зелені овочі.

Які симптоми вказують на дефіцит міді в організмі?

Відповідь: Симптоми можуть включати анемію, проблеми з кістками та суглобами, а також порушення в роботі нервової системи.

Чи можу я отримати досить міді тільки з продовольства?

Відповідь: Так, при правильно збалансованому харчуванні можна отримати достатню кількість міді. Однак у деяких випадках можуть знадобитися добавки.

Як дізнатися, чи маю дефіцит міді?

Відповідь: Регулярне медичне обстеження, включаючи аналізи крові, може допомогти виявити рівень міді в організмі.

Чи можуть діти мати дефіцит міді?

Відповідь: Так, дефіцит міді може впливати на фізичний та розумовий розвиток дітей. Важливо стежити їх харчуванням.

 

Джерела

1. Is the Western diet adequate in copper?

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X11002355

2. Copper deficiency reduces iron absorption and biological half-life in male rats

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15284382

3. Copper deficiency suppresses the immune response of mice

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7244654

4. Role of copper in mitochondrial biogenesis via interaction with ATP synthase and cytochrome c oxidase

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12539966

5. Copper Deficiency Decreases Complex IV but Not Complex I, II, III, or V in the Mitochondrial Respiratory Chain in Rat Heart

https://academic.oup.com/jn/article/137/1/14/4664295

6. The association between serum copper and anaemia in the adult Second National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES II) population

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18533287

7. Copper as an essential nutrient 

https://academic.oup.com/ajcn/article/63/5/791S/4651470

8. Neutropenia caused by copper deficiency: possible mechanisms of action

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7770185

9. Impaired deformability of copper-deficient neutrophils

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16118404

10. Low serum levels of zinc, copper, and iron as risk factors for osteoporosis: a meta-analysis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24908111

11. Effects of copper and cross-linking on the extracellular matrix of tissue-engineered arteries

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16180655

12. Nutritional copper deficiency and penicillamine administration: some effects on bone collagen and arterial elastin crosslinking

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/906929

13. Copper, lysyl oxidase, and extracellular matrix protein cross-linking

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9587142

14. Modulation of the proliferation and differentiation of human mesenchymal stem cells by copper

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11891853

15. Effects of Cu‐doped 45S5 bioactive glass on the lipid peroxidation‐associated growth of human osteoblast‐like cells in vitro

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jbm.a.35032

16. Metabolism and functions of copper in brain

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24440710/

17. Copper: from neurotransmission to neuroproteostasis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25071552

18. Evidence for widespread, severe brain copper deficiency in Alzheimer's dementia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28654115

19. Copper deficiency myeloneuropathy due to occult celiac disease

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19901719

20. Copper deficiency as a treatable cause of poor balance.

https://www.bmj.com/content/340/bmj.c508

21. Copper deficiency myelopathy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20232210

22. Copper and neurological function

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6907087

23. Hypomyelination in copper-deficient rats. Prenatal and postnatal copper replacement

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1252145

24. Positive correlation of thyroid hormones and serum copper in children with congenital hypothyroidism

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X16300773

25. Thyroid Function and Serum Copper, Selenium, and Zinc in General U.S. Population

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12011-014-9992-9

26. Analysis of energy metabolism in humans: A review of methodologies

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877816301569

27. Thyroid hormone regulation of metabolism

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24692351

28. Hypothyroidism - new aspects of an old disease

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20596261

29. What controls variation in human skin color?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14551921

30. Mutational analysis of copper binding by human tyrosinase

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9242509

31. The unravelling of the complex pattern of tyrosinase inhibition

https://www.nature.com/articles/srep34993

32. Serum iron, zinc, and copper concentration in premature graying of hair

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21979243

33. Premature graying of hair

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23974581

34. Optic neuropathy associated with copper deficiency after gastric bypass surgery

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25372214

35. Combined optic neuropathy and myelopathy secondary to copper deficiency

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20451943

36. Copper Deficiency Myeloneuropathy Resembling B12 Deficiency: Partial Resolution of MR Imaging Findings with Copper Supplementation

http://www.ajnr.org/content/27/10/2112

37. Acute and bilateral blindness due to optic neuropathy associated with copper deficiency

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19667226

38. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222312/

39. Foods highest in Copper

https://nutritiondata.self.com/foods-000125000000000000000-1.html

40. The many "faces" of copper in medicine and treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24748564

41. Health Effects of Excess Copper

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225400/

42. Copper toxicity, oxidative stress, and antioxidant nutrients

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12821289

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

23 січня 2020 року