Більшість вітамінів класифікують, грунтуючись на їх розчинності. Так, одна категорія може бути розчинної у воді, а друга - жиророзчинний. Важливо відзначити, що друга категорія має деяку схожість з маслами і не може розчинятися у воді.

На відміну від розчинних у воді вітамінів жиророзчинні мікроелементи набагато краще засвоюються організмом, особливо при вживанні їх одночасно з продуктами харчування. Варто відзначити, що ці вітаміни, до числа яких відносяться K, D, A і E, містяться в раціоні практично кожної людини.

Розглянемо корисні властивості цих речовин, їх вплив на організм людини і основні джерела отримання.

Які основні функції вітамінів A, D, E та K?

  • Вітамін A: Цей вітамін необхідний для зору, зростання, розвитку кісток, здоров'я шкіри та слизових оболонок.
  • Вітамін D: Регулює рівень кальцію та фосфору в організмі, підтримує здоров'я кісток та імунної системи.
  • Вітамін E: Є антиоксидантом, захищає клітини від пошкоджень, бере участь у формуванні м'язової тканини та підтримує здоров'я серця.
  • Вітамін K: Необхідний для згортання крові, допомагає у формуванні кісток та здоров'ї серцево-судинної системи.
    • A - зір, зростання, шкіра
    • D - кальцій, здоров'я кісток
    • E - антиоксидант, захист клітин
    • K - згортання крові, кісткова тканина

Що потрібно знати про вітамін A


Вітамін А використовується організмом людини з метою забезпечення нормальної роботи очей, а також збереження гостроти зору. У разі відсутності даного мікроелемента в організмі люди не змогли б бачити.

Різновиду вітаміну А


Даний мікроелемент часто не виступає як самостійне речовина, а представлений у вигляді жиророзчинних сполук, іменованих ретиноїди. Найбільш поширеним з'єднанням є ретинол, який також вважається дієтичною формою вітаміну A. Серед числа інших різновидів з'єднань виділяють:

  • сітківку;
  • ретиноевую кислоту.

Ці сполуки є в організмі людини, проте вкрай рідко зустрічаються в продуктах харчування.

Ще однією формою вітаміну є 3.4-дегідроретінал, який більше відомий під назвою вітамін A2. Дане з'єднання відрізняється порівняно невисокою активністю і зустрічається у прісноводних риб.

Значення вітаміну A для організму


Цей вітамін надзвичайно корисний для організму людини, так як використовується поряд органів для виконання тих чи інших функцій, а саме для:

  • освіти слізної рідини, що забезпечує захист органів зору;
  • нормалізації чутливості до світла;
  • зміцнення імунної системи;
  • росту клітин в молодому організмі;
  • росту волосся на голові;
  • підтримки фертильності;
  • для нормального розвитку плода у вагітних.

Основні джерела вітаміну A


Варто звернути увагу на те, що вітамін A можна отримати лише з продуктів тваринного походження. Серед продуктів з найвищим вмістом даного мікроелемента виділяють печінку тварин, риб'ячий жир і вершкове масло.

Нижче показано кількість цього вітаміну в 100 грамах продукту.

Однак необхідно звернути увагу на те, що даний мікроелемент може також бути отриманий з каротіноідних антиоксидантів, які можуть перебувати в деяких видах рослин. Ці елементи також часто називають провітаміном A.

Найбільш ефективним з провитаминов є бета-каротин, який можна отримати, добивши в свій раціон шпинат, капусту та моркву.

Рекомендації по вживанню


У наведеній нижче таблиці вказано добовий обсяг вітаміну A, необхідний для нормалізації функцій організму. Цей обсяг, що позначається абревіатурою RDA, являє собою добову норму даного мікроелемента, який підходить для 97,5 відсотків населення.

Крім іншого, в цій таблиці вказана максимально допустима доза цього вітаміну, що є абсолютно безпечною для більшості людей, які не мають хронічних або серйозних захворювань, як це обумовлено як UL.

    RDA (IU / mcg) UL (IU / mcg)
немовлята 0–6 месяцев 1,333 / 400 2,000 / 600
  7–12 месяцев 1,667 / 500 2,000 / 600
Діти 1–3 года 1,000 / 300 2,000 / 600
  4–8 лет 1,333 / 400 3,000 / 900
  9–13 лет 2,000 / 600 5,667 / 1700
жінки 14–18 лет 2,333 / 700 9,333 / 2800
  19–70 лет 2,333 / 700 10,000 / 3000
чоловіки 14–18 лет 3,000 / 900 9,333 / 2800
  19–70 лет 3,000 / 900 10,000 / 3000

 

Брак вітаміну А і її наслідки

Гостра нестача вітаміну А зустрічається вкрай рідко. Однак її можна часто побачити у вегетаріанців, так як вони не споживають продукти тваринного походження з високим вмістом даного мікроелемента.

Незважаючи на те, що продукти рослинного походження, що містять каротиноїди, часто вживаються веганами, вони не завжди сприяють виробленню ретинолу, що є активною формою вітаміну A. Це, перш за все, пов'язано з генетикою людини і індивідуальними особливостями організму.

Дефіцит даного мікроелемента також поширений в країнах, що розвиваються, де кількість продуктів харчування, що містять відповідне з'єднання, обмежено. Найбільш часто гостра нестача вітаміну A зустрічається в містах і країнах, де основними продуктами харчування є картопля, рис і маніока.

Першою ознакою легкого нестачі цього мікроелемента є погіршення зору в темний час доби. При цьому дефіцит вітаміну A протягом тривалого періоду часу здатний привести до наступних негативних наслідків:

  • розвитку ксерофтальмии - захворювання, пов'язаного зі зменшенням вироблення слізної рідини і підвищенням сухості очей;
  • повної сліпоти - єдиному виду сліпоти, який можна запобігти шляхом додавання в раціон продуктів з жиророзчинних вітаміном A;
  • випадання волосся;
  • розвитку гіперкератозу - шкірного захворювання, у вигляді висипки, що нагадує ефект «гусячої шкіри»;
  • погіршення роботи імунної системи.

До чого може привести передозування вітаміном A


Надмірне вживання вітаміну A здатне привести до гіпервітамінозу, який в деяких випадках може мати серйозні наслідки для організму. У більшості випадків гіпервітаміноз пов'язаний з частим вживанням риб'ячого жиру, печінки або спеціалізованих харчових добавок. При цьому вживання провитаминов A в будь-якій кількості не здатна викликати подібний ефект.

У разі надмірного споживання даного з'єднання люди можуть відчувати такі симптоми:

  • підвищена втома;
  • дратівливість;
  • головний біль;
  • запальні процеси в ротовій порожнині;
  • помутніння зору;
  • біль у суглобах;
  • біль в області живота;
  • порушення апетиту;
  • шкірні висипання.


Крім усього вищевказаного, зловживання цим вітаміном здатне привести до втрати кісткової маси, порушення роботи печінки, а також до випадання волосся. Вживання дуже великих доз може призвести навіть до летального результату.

Максимальної добовою нормою споживання вітаміну A середньостатистичного дорослої людини вважається 900 мкг на добу, а у дітей в декілька разів нижче. При вживанні цього мікроелемента також слід враховувати індивідуальні особливості організму. Так, людям із захворюваннями печінки слід бути вкрай обережними при прийомі цього з'єднання.

Не менш уважними повинні бути і жінки в період вагітності, для яких добова норма вітаміну A не повинна перевищувати 700 мкг на добу, так як більша кількість може бути небезпечним для плода і викликати у дитини вроджені дефекти.

Переваги використання харчових добавок вітаміну A


Прийом добавок з високим вмістом даного мікроелемента надзвичайно корисний особам, які відчувають дефіцит вітаміну A. У разі, якщо кількість даного мікроелемента, що міститься в раціоні людини, є достатнім для нормалізації функцій організму, то в прийомі додаткових препаратів немає гострої необхідності.

Однак вченим вдалося встановити, що використання спеціалізованих харчових добавок людьми, в чиєму раціоні достатньо вітаміну A, дозволило, незважаючи на відсутність дефіциту, поліпшити їх стан здоров'я. Так, використання добавок з високим вмістом цього мікроелемента дозволило прискорити процес лікування кору. Крім цього, дослідники встановили, що дане з'єднання дозволяє знизити ризик смерті від цього захворювання на 50-80 відсотків. Також вони відзначили, що вітамін A дозволяє придушити вірус кору.

Найважливіше про вітамін А


Вітамін А, який також відомий як з'єднання під назвою ретинол, відноситься до числа жиророзчинних вітамінів. Даний елемент здатний надавати позитивний вплив на зір і ряд інших органів.

Отримати даний елемент можна шляхом споживання вершкового масла, риб'ячого жиру, печінки і продуктів рослинного походження, що містять провітамін A.

Брак цього мікроелементу зустрічається вкрай рідко. Найбільш часто від дефіциту цього з'єднання страждають особи, дотримують дієту на основі продуктів рослинного походження, а також люди, в раціоні яких відсутні жири тваринного походження.

Першим симптомом нестачі цього вітаміну є погіршення зору в темний час доби. При цьому дефіцит вітаміну A протягом тривалого періоду здатний привести до сліпоти.

Незважаючи на те, що вживання цього вітаміну є необхідним, його надмірне споживання вкрай небажано, особливо для вагітних жінок.

Що потрібно знати про вітамін D


Вітамін D, відомий у багатьох країнах світу під назвою «сонячний вітамін», генерується людською шкірою при попаданні на її поверхню сонячних променів. Даний елемент вважається дуже корисним для зміцнення кісток. Варто відзначити, що його дефіцит в більшості випадків призводить до підвищення крихкості кісток.

Різновиду вітаміну D


«Сонячний вітамін» є збірним терміном, який передбачає одночасно кілька схожих один з одним жиророзчинних сполук. Однак найвідомішим з'єднанням є кальциферол.

Станом на сьогоднішній день, даний вітамін поширюється в двох видах:

  • ергокальциферол, також відомий як вітамін D2, вироблений з грибів і деяких інших рослин;
  • холекальциферол, відомий під назвою D3, що міститься в продуктах тваринного походження.

Варто відзначити, що саме холекальциферол виробляється шкірою людини під впливом ультрафіолетового випромінювання.

Значення вітаміну D для організму


Відповідно до заяви вчених, цей вітамін дуже корисний для людини. Однак дослідники змогли знайти наукове підтвердження лише кількох корисних властивостей даного мікроелемента, до числа яких відносяться:

  • зміцнення кісток шляхом регуляції рівня фосфору і кальцію в крові, що є основними елементами, необхідними для формування і росту кісткової тканини;
  • поліпшення роботи імунної системи.

Кальцитриол, який є активною формою вітаміну D, проводиться печінкою і нирками після всмоктування кальциферол. Важливо відзначити, що даний елемент здатний перетворюватися в кальцідіол, який накопичується в клітинах і використовується організмом при необхідності.

Основні джерела вітаміну D


За умови регулярного впливу ультрафіолетового випромінювання на шкіру людини в організмі утворюється достатня кількість вітаміну D.

Сьогодні люди проводять порівняно небагато часу під сонцем або ж знаходяться в цей час повністю в одязі. Деякі ж використовують сонцезахисні креми. Все це призводить до зниження кількості вітаміну D, що виробляється шкірою.

Саме тому люди все частіше прагнуть включити цей мікроелемент у свій раціон і вживати його разом з продуктами харчування. Варто враховувати, що лише деякі продукти містять в своєму складі цей елемент. До їх числа відносяться:

  • жирна риба;
  • риб'ячий жир;
  • гриби.

У наведеній нижче таблиці можна ознайомитися з кількістю вітаміну D в 100 грамах продуктів з найвищим вмістом цього мікроелемента:

Також в магазинах можна часто зустріти деякі молочні продукти з додаванням вітаміну D.

Рекомендації по вживанню


У таблиці, наведеній нижче, можна ознайомитися з рекомендованим кількістю вітаміну D на добу для осіб різних вікових категорій, а також з максимально допустимим обсягом споживання цієї речовини.

Через те, що добова норма для немовлят не було вказано жодної дослідницькою групою, значення, зазначені нижче зірочкою, є рекомендованим значенням.

Вікова група RDA (IU / mcg) UL (IU / mcg)
0–6 місяців 400 / 10* 1,000 / 25
7–12 місяців 400 / 10* 1,500 / 38
1–3 року 600 / 15 2,500 / 63
4–8 років 600 / 15 3,000 / 75
9–70 років 600 / 15 4,000 / 100
70+ років 800 / 20 4,000 / 100

 

Брак вітаміну D і її наслідки


Гостра нестача вітаміну D вважається досить рідкісним явищем, проте легкий недолік цього елементу зустрічається дуже часто, особливо серед осіб похилого віку та людей, які перенесли в недавньому часі операцію.

До числа найбільш поширених причин виникнення дефіциту цього елемента відносяться:

  • похилий вік;
  • недостатнє перебування під сонцем;
  • темний колір шкіри;
  • ожиріння;
  • захворювання, що погіршують засвоєння жиру.

Найпоширенішими симптомами нестачі вітаміну D є підвищення крихкості кісток, зниження тонусу м'язів і підвищення ризику переломів. Подібний стан називають у дітей рахіт, а у дорослих - остеомаляція.

Нерідко недолік цього вітаміну супроводжується погіршенням роботи імунної системи, випаданням волосся, підвищеної втомою, порушенням процесу регенерації тканин.

Вчені відзначають, що в осіб, які відчувають дефіцит вітаміну D, також істотно підвищується ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи і ризик смерті, пов'язаний з онкологічними захворюваннями.

До чого може привести передозування вітаміном D


Надлишок цього вітаміну в організмі людини зустрічається дуже рідко, так як надмірно довге перебування на сонці не здатна викликати подібний ефект. Однак зловживання харчовими добавками здатне завдати шкоди організму.

Надмірне споживання вітаміну D може викликати гіперкальцемія - захворювання, пов'язане з надмірно високим вмістом кальцію в крові. Дане захворювання часто супроводжується наступними симптомами:

  • нудота;
  • порушення апетиту;
  • порушення роботи серця і нирок;
  • високий рівень кров'яного тиску;
  • головний біль;
  • порушення розвитку плоду у вагітних.

Фахівці рекомендують вживати не більше 4000 ME в добу людям без будь-яких захворювань. Важливо враховувати, що дітям здатні завдати шкоди і більш дрібні обсяги даної речовини. Симптоми надмірного споживання вітаміну D можуть проявитися через кілька місяців.

Переваги використання харчових добавок вітаміну D


Харчові добавки з високим вмістом даного мікроелемента рекомендується приймати особам, які не отримують достатньої кількості ультрафіолетового випромінювання, а також тим, хто не вживає жирну рибу і печінку. Не менш корисним прийом добавок буде для госпіталізованих осіб і людей похилого віку.

Вчені відзначили, що вживання вітаміну D також сприяє усуненню інфекцій, що викликають порушення роботи дихальних шляхів.

Найважливіше про вітамін D


Вітамін D часто називають «сонячним», так як він генерується шкірою людини при попаданні на її поверхню ультрафіолетового випромінювання.

При цьому сьогодні досить велика кількість людей не отримує необхідну кількість цього мікроелемента з тих чи інших причин. Тому для його заповнення їм необхідно приймати спеціалізовані харчові добавки або додавати в свій раціон продукти з високим вмістом даної речовини.

В даний момент основними джерелами вітаміну D є гриби, риб'ячий жир і жирна риба.

Гостра нестача цього елемента здатна привести до розвитку рахіту у дітей та остеомаляції у дорослих.


Що потрібно знати про вітамін E


Вітамін E має антиоксидантні властивості і забезпечує захист клітин від негативного впливу вільних радикалів і передчасного старіння.

Різновиду вітаміну E


Під назвою цього мікроелемента мається на увазі сімейство антиоксидантів, що складається з восьми елементів, яке має умовний поділ на кілька груп:

  • токофероли, до складу яких входять, альфа-, бета-, гамма-, і дельта-токоферол;
  • токототріеноли, до числа яких відносяться альфа-, бета-, гамма-, і дельта-токототріенол.

Найбільш поширеним з вищевказаних антиоксидантів є альфа-токоферол. Його кількість становить приблизно 90 відсотків від загальної кількості вітаміну E в крові.

Значення вітаміну E для організму


Головне завдання вітаміну Е полягає в зниженні окисного стресу і забезпеченні захисту жирних кислот, що містяться в клітинах від негативного впливу вільних радикалів. Ефективність даного антиоксиданту підвищується за умови його взаємодії з селеном, а також вітамінами B3 і C.

При вживанні великої кількості вітаміну E значно знижується згортання крові, через що він може використовуватися як засіб для розрідження крові.

Основні джерела вітаміну E

Серед звичайних продуктів харчування найвищою концентрацією цього вітаміну мають горіхи, насіння і деякі різновиди рослинних масел. Нижче наведена таблиця, в якій вказані продукти з найвищою концентрацією цього антиоксиданту.

До числа інших джерел вітаміну E відносяться масло арахісу, риб'ячий жир, жирна риба і маргарин.

Рекомендації по вживанню


У наведеній нижче таблиці можна ознайомитися з добовою нормою споживання вітаміну E для різних вікових груп, а також з максимально допустимою нормою, яка є нешкідливою для здоров'я людини. У зв'язку з тим, що вчені не змогли виділити норму споживання цієї речовини для немовлят, значення, відмічені зірочкою, є умовними.

 

Вікова група

RDA (IU / mg)

UL (IU / mg)

немовлята

0–6 місяців

6 / 4*

Неизвестно

 

7–12 місяців

8 / 5*

Неизвестно

Діти 1–3 рока 9 / 6 300 / 200
  4–8 років 11 / 7 450 / 300
  9–13 років 17 / 11 900 / 600
підлітки 14–18 років 23 / 15 1,200 / 800
дорослі 19–50 років 23 / 15 1,500 / 1,000
                                            51+                                                                              18 / 12                              1,500 / 1,000   

 

Брак вітаміну E і її наслідки


Брак цього вітаміну зустрічається дуже рідко. Більш того, дефіцит цієї речовини ніколи не спостерігався у здорових людей.

У більшості випадків причиною дефіциту є захворювання, що викликають погіршення засвоєння жиру, одним з яких є муковісцидоз. Також до числа причин браку вітаміну E відносяться захворювання печінки.

Недолік цього мікроелемента в організмі супроводжується такими симптомами:

  • зниження витривалості м'язів;
  • тремор;
  • порушення зору;
  • оніміння кінцівок;
  • погіршення роботи імунної системи;
  • утруднення при пересуванні.

Наявність дефіциту вітаміну E на протязі тривалого періоду часу може призвести до розвитку анемії, захворювань серцево-судинної системи, неврологічних захворювань, деменції, погіршення рефлексів і сліпоти.

До чого може привести передозування вітаміном E


При використанні в якості джерела вітаміну Е продуктів харчування передозування цим елементом практично неможлива. Випадки отруєння вітаміном E були зафіксовані при прийомі людиною надмірної кількості харчових добавок. І навіть за цієї умови передозування речовиною вважається відносно нешкідливою в порівнянні з вітамінами A і D.

Надмірне споживання вітаміну E може знизити згортання крові і привести до сильної кровотечі при порізах або пошкодженнях шкіри. У зв'язку з цим прийом мікроелемента небажаний в поєднанні з препаратами, що розріджують кров.

За умови вживання понад 1000 мкг вітаміну E на добу даний антиоксидант змінює свої властивості і починає діяти подібно вільним радикалам - починає руйнувати клітини.

Згідно з дослідженнями вчених, високі обсяги цього мікроелемента навіть при відсутності симптомів, що викликаються передозуванням, можуть бути шкідливі для організму. Так, під час проведення досліджень вчені встановили, що вживання харчових добавок з цим вітаміном здатне підвищити ризик розвитку раку передміхурової залози, а також ризик смерті.

Переваги використання харчових добавок вітаміну E


Вживання великих обсягів даного вітаміну дозволяє поліпшити стан здоров'я. Так, вживання гамма-токоферолу дозволяє збільшити обсяги кровоносних судин, тим самим знижуючи рівень кров'яного тиску і ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи. Крім цього, даний вітамін здатний знижувати рівень «поганого» холестерину.

Найважливіше про вітамін E


Поняття вітаміну Е включає безліч антиоксидантів, що роблять позитивний вплив на організм людини. Найпоширенішим з них є альфа-токоферол.

Найпоширенішими продуктами харчування з високим вмістом вітаміну Е є горіхи, насіння і деякі різновиди рослинних масел.

Гостра нестача даної речовини зустрічається вкрай рідко.

Незважаючи на те, що вживання харчових добавок вітаміну E дозволяє поліпшити стан організму, думки вчених про його користь розходяться в зв'язку з можливими ризиками, пов'язаними з надмірним споживанням цієї речовини.

Що потрібно знати про вітамін K


Даний мікроелемент відповідає за згортання крові, а без його присутності в організмі можна кровоточити і закінчити летальним результатом. Він існує в декількох формах.

Різновиду вітаміну К


Вітамін До об'єднує в собі кілька з'єднань жиророзчинного типу. Прийнято виділяти дві основні групи:

  • К1, або филлохинон - міститься в рослинних продуктах, виступає в ролі основний вітамінної форми, необхідної людському організму;
  • К2, або менахінон - міститься в тваринних продуктах, ферментованих соєвих продуктах. В організмі людини його вироблення доводиться на товстий кишечник за допомогою бактерій.

Також є три штучні форми вітаміну К в вигляді менадіона (К3), менадіолдіацетата (К4) і вітаміну К5.

Значення вітаміну K для організму


Процес кров'яного згортання не реалізується без цього мікроелемента. Сама назва вітаміну К походить від слова «коагуляція», тобто згортання. Проте, він необхідний і для виконання інших важливих функцій, зокрема зміцнення кісткового апарату, запобігання кальфіцікаціі судин, зниження ризику розвитку вад серця.

Основні джерела вітаміну K


Мікроелемент К1 міститься в листових зелених овочах, а ось формою К2 збагачені різні продукти тваринного походження і ферментовані соєві продукти.

Менахінон в порівнянні з Филлохинон міститься тільки в деяких продуктах, і то в невеликій кількості - це жовтки яєць, печінка і вершкове масло. Його можна зустріти в деяких соєвих продуктах, в тому числі і в натто.

Рекомендації по вживанню


Нижче наведено таблицю з рекомендованими нормами споживання вітаміну К. Показник AI дуже схожий на RDA, однак характеризується більш слабкими даними.

    Al (mcg)
немовлята 0-6 місяців 2
  7–12 місяців 2.5
Діти 1–3 року 30
  4–8 років 55
  9–13 років 60
підлітки 14–18 років 75
жінки 18+ років 90
чоловіки 18+ років 120

 

Брак вітаміну K та її наслідки


Якщо інші жиророзчинні вітаміни накопичуються в організмі, формуючи в такий спосіб цінні запаси, то вітамін К немає, тому недоотримання його в рамках свого раціону харчування і споживання продуктів може привести до гострої нестачі за короткий проміжок часу.

Найбільший ризик для здоров'я відчувають люди, у яких погано або взагалі не засвоюється в організмі жир. До цієї групи також належать страждають на целіакію, запальними захворюваннями кишечника і муковісцидоз.

При вживанні антибіотиків з широким спектром дії також збільшується ризик виникнення дефіциту мікроелемента. Ще однією причиною цього явища може служити передозування вітаміном А, який заважає нормальному засвоєнню.

При надмірному споживанні і навіть зловживанні вітаміну Е виникає протидія впливу вітаміну К, що порушує процес згортання крові.

При відсутності вітаміну К кров не буде згортатися, навіть найменша і дрібна ранка спровокує сильну кровотечу.

Дефіцит цього мікроелемента є досить рідкісним явищем, оскільки організм потребує дуже малій кількості речовини, щоб процес згортання відбувається правильно.

Якщо в людському організмі вміст вітаміну К на низькому рівні, це знижує кісткову щільність, підвищує ризик переломів, особливо у жінок.

До чого може привести передозування вітаміном K
Природні форми даного мікроелемента не характеризує токсичністю, що характерно для інших жиророзчинних вітамінів.

Вчені проводили різні дослідження, але не змогли обчислити допустимий ліміт споживання речовини. Необхідно проводити ще досліди та експерименти.

Якщо говорити про менадіон - вітаміні К3, то при перевищенні рекомендованої дози можуть виникати небажані побічні явища.

Переваги використання харчових добавок вітаміну K


Фахівцями проводилися контрольовані дослідження з метою вивчення впливу харчових добавок з вітаміном К на організм людини. Вдалося з'ясувати, що застосування таких препаратів, в складі яких міститься К1 і К2, сприятливо впливає на кістковий апарат, захищає від переломів, дозволяє не втрачати кісткову масу.

При вживанні К2 до 90мг на добу допомагає хворим на рак печінки прожити довше.

В рамках наглядових досліджень вчені встановили, що прийом вітаміну К2 істотно зменшує ризик захворювань серця. Однак такі експерименти не мають достатньо обґрунтувань, крім того, вони обмежені.

Відомо, що 3-річний прийом добавок з вітаміном К1 в обсязі 0,5 мкг щодоби сповільнюється розвиток несприйнятливості до інсуліну у чоловіків похилого віку, однак досвід на жінках не виявив ніяких відмінностей з прийомом таблетки плацебо.

Найважливіше про вітамін K


Вітамін До об'єднує в собі кілька з'єднань жиророзчинного типу, ділиться на два основних речовини - К1, або филлохинон, і К2, або менахінон. Першим збагачені зелені овочі листового типу, а другий зустрічається в тварин або соєвих продуктах.

У невеликій кількості вироблення вітаміну До походить в людському кишечнику бактеріями.

Через дефіцит мікроелемента перестає згортатися кров, виникає ризик надмірної її втрати.

Корисні властивості добавок з вітаміном К обмежені через малу кількість і недостатню обґрунтованість проведених досліджень. Однак за даними деяких досліджень він дуже корисний для здоров'я серця і кісткового апарату.

Які наслідки дефіциту цих вітамінів?

  • Дефіцит вітаміну A: Може призвести до проблем зі зором, слабкості імунної системи та проблем зі шкірою.
  • Дефіцит вітаміну D: Може спричинити остеопороз, ослаблення кісток, збільшений ризик інфекцій.
  • Дефіцит вітаміну E: Призводить до підвищеної вразливості клітин до ушкоджень, проблем зі здоров'ям серця.
  • Дефіцит вітаміну K: Може спричинити проблеми зі згортанням крові та сповільненням загоєння ран.
    • A - проблеми зі зором
    • D - остеопороз, ризик інфекцій
    • E - вразливість клітин, проблеми з серцем
    • K - проблеми зі згортанням крові

Як правильно вживати жиророзчинні вітаміни?

  • Збалансоване харчування: Включайте продукти, багаті жиророзчинними вітамінами, в щоденне харчування.
  • Дотримання рекомендованих доз: Вживайте вітаміни відповідно до рекомендацій фахівців.
  • Консультація з лікарем: Перед прийняттям вітамінних добавок обговоріть це з лікарем, особливо якщо є хронічні захворювання або вживаються ліки.
    • Збалансоване харчування
    • Вживання за рекомендаціями
    • Консультація з лікарем

Загальний висновок


Людині для підтримки правильної роботи організму необхідно вживати продукти з такими жиророзчинних вітамінів як А, К, Е і D. Перші три легко виходять з продуктів харчування, які входять в повсякденний раціон, зокрема з горіхів, насіння і насіння, риби, овочів і яєць .

Найчастіше саме жирна їжа насичена цими корисними мікроелементами, а їх засвоєння можна прискорити і поліпшити, якщо поєднувати з нізколіпіднимі продуктами.

У деяких продуктах міститься вітамін D - це в рибі і її жирі. Крім того, дана речовина виробляється на шкірі при впливі сонячних променів.

З огляду на вищезазначене дефіцит вітаміну D виступає як гостра проблема сучасного людства, а причиною є недотримання режиму правильного харчування, перебування на сонці мінімальну кількість часу.

Якщо ви хочете приймати добавки з жиророзчинних вітамінів, дуже корисно поєднувати з з вітаміном D.

Повністю здоровим організм буде тільки в тому випадку, якщо отримує всі вітаміни в необхідній кількості.

 

Ссылки на исследования

1. Effect of consumption of the nutrient-dense, freshwater small fish Amblypharyngodon mola on biochemical indicators of vitamin A status in Bangladeshi children: a randomised, controlled study of efficacy.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17925053

3. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25057538

 

Стаття оновлена 15.11.2023

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

15 лютого 2019 року

профіль Литвинчук Марина