Вітамін К - загальна назва жиророзчинних вітамінів, необхідних для підтримки згортання крові. Його також називають «коагуляційний» - звідси й походить буква «К». Так, на початку 20 століття, дантист Уестон Прайс виявив взаємозв'язок між харчуванням і хворобами у різних груп населення. Невстановлена ​​речовина, яке захищає від карієсу і хронічних захворювань, він назвав «активатором Х», в наслідку, який став вітаміном К2.

У цій статті будуть розглянуті відмінності між двома основними формами вітаміну К, їх джерела, користь для здоров'я.

 

 

 

 

 

 

 

Що таке вітамін К?


Існує два основних види вітаміну К, в основі яких лежить 1,4-нафтохінон. Саме завдяки цьому фрагменту вітамін здатний виявляти антігеморрагіческім дію і є жиророзчинних.

 

 

Основними формами вітаміну є К1 (филлохинон) і К2 (менахінон). Перший надходить в організм з рослинної їжі, особливо із зелені. К2 виробляється в шлунково-кишковому тракті природним шляхом, а також надходить з продуктами тваринного походження. Обидва вітаміни мають аналогічну дію. Різниця лише в тому, що вітамін, який виробляється в нашому тілі не завжди здатний задовольнити добову потребу.

 

!

Деякі ліки і часті запори можуть заважати засвоєнню і виробленню вітаміну К, що може привести до його нестачі. Найчастіше вона проявляється в сильних кровотечах, порушеннях роботи нирок, окостенінні хрящів або відкладення солей на стінках артеріальних судин [1].


 

У чому різниця між вітамінами K1 і K2?


У 1920-30 роках було проведено дослідження обмеженою дієти тварин. Спостерігалося сильна кровотеча, викликане нестачею якогось речовини. Так був виявлений вітамін К [2]. Існує кілька форм вітаміну К. Дві з них можна часто зустріти в раціоні людини -K1 (переважна) і K2.

Перша міститься в раціоні людини близько 75-90% [3]. Друга має кілька підтипів - менахінон (скорочено - МК), названих по довжині їх бічного ланцюга (ще раз подивіться формулу). Вони варіюються від МК-4 до МК-13. Цікаво, що бактерія кишкова паличка, яка знаходиться в товстому кишечнику людини, також здатна синтезувати вітамін К2.

Головна функція всіх типів вітаміну К - активізація білків, які відіграють важливу роль в коагуляції крові, здоров'я серця і кісток.

Через різницю в всмоктуванні і транспорті вітамінів K1 і K2, вони можуть надавати на організм зовсім протилежні ефекти. У дослідженнях було доведено, що, по суті, організмом засвоюється менше 10% K1 [4].

 

!

Експерти вважають, що через вміст в їжі жирних кислот, форма К2 може краще засвоюватися, ніж K1 [5]. А все через те, що він жиророзчинний! Подивимося на формулу вітаміну К2.

 

 

Через те, що у вітаміну К2 бічний ланцюг довше, він може циркулювати в крові протягом декількох діб. А K1, навпаки, протягом декількох годин [6].

 

 

За що відповідає вітамін К в організмі?


Вітамін К відіграє ключову роль у багатьох фізіологічних процесах. Одним з них є згортання крові [7]. Так люди, у яких занадто швидка коагуляція, змушені постійно стежити за рівнем вітаміну К і пити препарат варфарин.

В Японії є одне традиційне блюдо, основний компонент якого - зброджені соєві боби. Липка тягуча суміш багата на вітамін К2, і здатна змінити свідчення згортання на термін до 4 днів [8].

Вітамін К регулює метаболізм кісток. Він активує Gla-білок - його ще називають остеокальцину [9]. У деяких дослідженнях низький рівень головних форм вітаміну К корелює з частотою переломів кісток [10]. Проте, ці дані ненадійні. Вченим необхідно краще вивчити це питання [11].

Додавання вітаміну К2 у вигляді його підтипу МК-4 значно знижує ризики переломів хребта на 60%, стегна - на 77% [15]. Ці дані стали поштовхом до визнання Європейським управлінням з безпеки харчових продуктів факту, що вітамін К бере участь у підтримці здоров'я кісток. Крім того, в Японії добавки вітаміну К офіційно рекомендовані для профілактики остеопорозу [16].

Запобігаючи відкладення кальцію в артеріях, вітамін К2 впливає і на серцево-судинну систему [12]. Добавки МК-7 - форми вітаміну К2, а також К1 значно покращують здоров'я серця [13, 14].

 

 

 

 

 

 

 

Чи може вітамін К поліпшити стан зубів?


Вище я згадувала, що вітамін К2 здатний вплинути на активацію білка остеокальцину, важливого при метаболізмі кісток. Тому, виникло припущення, що цей же білок важливий для здоров'я зубів, а також перешкоджає утворенню карієсу [17]. Підтверджено дані, що остеокальцин стимулює зростання нового дентину [18].

 

!

Вважається, що в комплексі з вітамінами A і D, вітамін К2 діє синергетично, тобто, спільно.

 

 

Рак і вплив вітаміну К


Частою причиною смертності в західних країнах до цих пір є рак. На жаль, захворюваність зростає, а ось ефективне лікування все ще є першорядним питанням. Так, деякі дослідження показали, що вітамін К2 дійсно знижує рецидив раку печінки, збільшуючи час життя пацієнта [19].

В одному з експериментів за участю 11 тисяч чоловіків, які вживають високі дози форми К2, у 63% знижувався ризик прогресуючого раку простати. При цьому, вітамін К1 не показав ніякого видимого ефекту [20].

 

 

Дефіцит вітаміну К

 

Дефіцит вітаміну К у дорослих рідко зустрічається. Він може розвинутися при:

  • порушеннях засвоєння їжі в шлунково-кишковому тракті,
  • закупорці жовчної протоки,
  • вживанні антагоністів вітаміну К, антикоагулянтів кумарину, антибіотиків,
  • бідної на вітамін К дієті.


Так, фактори досить специфічні, що говорить про нечасті гиповитаминозах К. Вищезазначені Gla-білки не в повній мірі виконують свої функції. Це і стає першопричиною виникнення сильних кровотеч, окостеніння хрящів, деформації кісток (навіть тих, які розвиваються), а також відкладення солей на стінках артерій. Освіта синців, згустків крові під нігтями, потемніння калу - очевидні симптоми внутрішньої кровотечі.

 

Люди, у яких проблеми з всмоктуванням жирів, які проявляються в:

  • несприйняття глютену,
  • видаленні частини кишечника,
  • кістозному фіброз,
  • захворюванні кишечника або жовчовивідних шляхів (печінка, жовчний міхур і жовчні протоки),

також можуть страждати від нестачі вітаміну К.

 

Для лікування дефіциту використовується лікарський фітонадіон, вітамін К1. Дозування для дорослих становить від 1 до 25 міліграмів (мг), 1 - 10 мг - для тих, хто приймає антикоагулянти.

 

!

Найчастіше гіповітаміноз діагностують у немовлят у вигляді геморагічної хвороби. А все через те, що вітамін К неефективно передається від матері до дитини в утробі. Більшість дітей народжуються з гіповітамінозом. Хвороба проявляється протягом 2-7 діб у вигляді кровотеч. Клінічне лікування передбачає введення ін'єкції вітаміну К1.

 

 

Ситуації надлишку вітаміну К


Гіпервітаміноз сприяє збільшенню рівня тромбоцитів і в'язкості крові. Це призводить до тромбофлебіту, варикозу, мігреней, гіперхолестіреміі. Для таких людей зазвичай небажано вживати їжу, багату на вітамін К.

 

 

Добові норми


Згідно з даними Dietary Reference Intake (DRI), рекомендованою добовою нормою вітаміну К для дорослих є 120 мкг. Для дітей цей показник варіюється, тому пропонуємо розглянути таблицю нижче.

 

Вік

Суточная норма, мкг

Діти:  
До 6 місяців 2
7-12 мес. 2,5
1-3 роки 30
4-8 55
9-13 60
14-18 75
Дорослі:  
19+ 120

 

 

Джерела вітаміну К


Коли мова йде про вітамін К, доречно згадати про люцерні і гниючої риби.

На самому початку 40-х років минулого століття з них був виділений вітамін К. Обидві речовини були однакові, але в той же час, абсолютно різні. Потім з'ясувалося, що вони мають антигеморрагическим дією. Так вперше були виділені вітаміни К1 і К2. Вище в статті згадувалося, що форма К2 синтезується в організмі людини, а К1 ми вживаємо з продуктами харчування. Нижче в таблиці представлені продукти, багаті на вітамін К1.

 

Продукт мг/ 100 г
Петрушка 1,64
Кульбаба (листя) 0,78
Шпинат 0,48
Базилік 0,42
Кінза 0,31
Зелений лук 0,17
Броколі 0,1
Білокачанна капуста 0,08
Чорнослив 0,06

 

До речі, в ферментованих продуктах також міститься багато вітаміну К. Наприклад, в квашеній капусті 56 мкг на півсклянки. Маринад і соління є знахідкою для тих, хто їх любить. Так що, бургери з солоними огірками також мають частинку корисності в своєму складі.

Людський організм насправді виробляє деяку кількість вітаміну К-2 сам по собі. Саме тому, будь це синтетичні добавки або ж просто дієта, важливо вживати вітамін, щоб досягти необхідного рівня.

 

 

Як визначити рівень вітаміну К?


Виявлення вітаміну К в організмі відбувається за тією ж методикою, що і інших вітамінів. Проводиться забір венозної крові і за допомогою хроматографії зразок досліджується. Референтні значення у віці до 2 років - 0.13-3.37 нг / мл, до 18 років - 0.13-1.39 нг / мл, а після 18 років - 0.13-1.88 нг / мл.

 

 

 

 

 

 

 

Як швидко вибрати Вітамін K

 

Просто натисніть "Підібрати Вітамін K" і зможете самостійно за допомогою зручних фільтрів обрати для себе необхідний варіант

 

   ПІДІБРАТИ ВІТАМІН K   

 

Промо-код на знижку:  vk1802
(Дійсний до кінця місяця на категорію Вітамін K)

 

Якщо ви не можете знайти відповіді на свої питання, і все ще не впевнені у виборі, Ви завжди можете звернутися за консультацією фармацевта в онлайн-чат.

 

   ОНЛАЙН ФАРМАЦЕВТ   

 

 

 

Підсумки


У цій статті ми розглянули різницю між вітаміном К1 і К2. Так, перший ми отримуємо зазвичай з продуктами рослинного походження. К2 в недостатній кількості може синтезуватися в організмі.

Одна з найзагадковіших історій науки пов'язана з вітамінами. А саме їх таблетованій формою і природного - з їжі. Багаторічні суперечки військ в інтернеті так і не прийшли до консенсусу, а в науці все також залишаються прогалини. Що стосується вітаміну К - життєво важливого коагулянту, його рівень однаково ефективно підтримувати обома формами.

Так, нестача вітаміну К найчастіше проявляється у немовлят. У дітей і дорослих він спровокований самими різними факторами, в тому числі і мізерним раціоном, де недостатньо зелених овочів. Важливо також розуміти, що при тромбофлебіті і варикозі висока ймовірність гіпервітамінозу. Тому, намагайтеся стежити за своїм харчуванням. Це перший крок до підтримки здоров'я всього організму.

 

 

Джерела:

 

  1. Schurgers  L.J., Teunissen K.J.F., Hamulyák K., Knapen M.H.J., Vik H., Vermeer C. Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7 // Clinical Trial, 2007, Vol.109(8), 3279-83.
  2. Almquist H.J. The early history of vitamin K // Am. J. Clin. Nutr., 1975, Vol. 28(6), 656-9.
  3. Beulens J.W.J., Booth S. L., Heuvel E.H.M., Stoecklin E., Baka A., Vermeer C. The role of menaquinones (vitamin K₂) in human health // Br. J. Nutr., 2013, Vol.110(8), 1357-68.
  4. Gijsbers  B. L., Jie K. S., Vermeer C. Effect of food composition on vitamin K absorption in human volunteers // Br. J. Nutr., 1996, Vol.76(2), 223-9.
  5. Beulens  J. W. J., Booth S. L., Heuvel E.G., Stoecklin E., Baka A.,  Vermeer C. The role of menaquinones (vitamin K₂) in human health // Br. J. Nutr., 2013, Vol.110(8), 1357-68.
  6. L. J., Teunissen K. J. F., Hamulyák K., Knapen M. H., Vik H., Vermeer C. Vitamin K-containing dietary supplements: comparison of synthetic vitamin K1 and natto-derived Schurgers  menaquinone-7 // Blood, 2007, Vol.109(8), 3279-83.
  7. Mann K. G. Biochemistry and physiology of blood coagulation. (англ.) // Thrombosis And Haemostasis. — 1999. — August (vol. 82, no. 2). — P. 165—174.
  8. Schurgers  L. J., Shearer M.  J., Hamulyák K., Stöcklin E., Vermeer C. Effect of vitamin K intake on the stability of oral anticoagulant treatment: dose-response relationships in healthy subjects // Blood, 2004, Vol.104(9), 2682-9.
  9. Price P. A. Role of vitamin-K-dependent proteins in bone metabolism. (англ.) // Annual Review Of Nutrition. — 1988. — Vol. 8. — P. 565—583.
  10. Hamidi M.S., Gajic-Veljanoski O., Cheung A.M. Vitamin K and bone health // J. Clin. Densitom., 2013, Vol.16(4), 409-13.
  11. Gundberg C. M., Lian J. B., Booth S. L. Vitamin K-dependent carboxylation of osteocalcin: friend or foe?  // Adv.Nutr., 2012, Vol.3(2), 149-57.
  12. Berkner K. L., Runge K. W. The physiology of vitamin K nutriture and vitamin K-dependent protein function in atherosclerosis. (англ.) // Journal Of Thrombosis And Haemostasis : JTH. — 2004. — December (vol. 2, no. 12). — P. 2118—2132.
  13. Shea  M. K., O'Donnell C. J., Hoffmann U., Dallal G. E., Dawson-Hughes B., Ordovas J.M., Price P. A., Williamson M. K., Booth S. L. Vitamin K supplementation and progression of coronary artery calcium in older men and women // Am.J.Clin.Nutr., 2009, Vol.89(6), 1799-807.
  14. Knapen M.H. J., Braam L. A., Drummen N. E., Bekers O., Hoeks A. P., Vermeer C. Menaquinone-7 supplementation improves arterial stiffness in healthy postmenopausal women. A double-blind randomised clinical trial // Thromb.Haemost., 2015, Vol.113(5), 1135-44.
  15. Cockayne  S., Adamson J., Lanham-New S., Shearer M.J., Gilbody S., Torgerson D. J. Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials // Arch.Intern.Med., 2006, Vol.166(12), 1256-61.
  16. Ishida  Y. Vitamin K2 // Clin.Calcium, 2008, Vol.18(10), 1476-82.
  17. Koshihara  Y., Hoshi K. Vitamin K2 enhances osteocalcin accumulation in the extracellular matrix of human osteoblasts in vitro // J. Bone. Miner. Res., 1997, Vol.12(3), 431-8.
  18. Thaweboon  S., Thaweboon B., Choonharuangdej S., Chunhabundit P., Suppakpatana P. Induction of type I collagen and osteocalcin in human dental pulp cells by retinoic acid // Southeast Asian J. Trop. Med. Public Health, 2005, Vol.36(4), 1066-9.
  19. Mizuta  T., Ozaki I., Eguchi Y., Yasutake T., Kawazoe S., Fujimoto K., Yamamoto K. The effect of menatetrenone, a vitamin K2 analog, on disease recurrence and survival in patients with hepatocellular carcinoma after curative treatment: a pilot study // Cancer, 2006, Vol.106(4), 867-72.
  20. Nimptsch  K., Rohrmann S., Linseisen J. Dietary intake of vitamin K and risk of prostate cancer in the Heidelberg cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg // Am. J. Clin. Nutr., 2008, Vol.87(4), 985-92.


 

   

Автор огляду та фактчекінг Наталія Купрацевич, 11 лютого 2021

профіль Володкіна Наталія