Вітамін С, також відомий як L-аскорбінова кислота, - життєво необхідне поживна речовина з вражаючою користю для здоров'я. Він не синтезується в тілі людини і міститься в багатьох продуктах харчування.
Рівносильно чи пити вітамін С в таблетках або споживати з їжею? Знижує він ризик захворіти на застуду, деменцією і серцево-судинними захворюваннями, чи лікує рак і ожиріння? Чи можна зберегти молодість, якщо систематично вживати «аскорбінки»?
У цій статті ми обговоримо фактичні результати досліджень біологічної ролі вітаміну С, розглянемо його функції та джерела, а також ситуації дефіциту, можливості прийняття великих доз, побічні ефекти.
Що таке вітамін С?
Сама по собі аскорбінова кислота виглядає як білий кристалічний порошок. На смак кисла, розчинна у воді і спирті.
Цікаво, що саме її ми вживаємо в звичайному житті, навіть не підозрюючи про це. Справа в тому, що існує 2 форми так званої «аскорбінки» - L і D.
D - ізоформа є харчовою добавкою E315 і застосовується у виробництві м'яса, риби (навіть замороженої!), Напоїв в якості антиокислювача і фіксатора забарвлення.
Але, на відміну від дуже некорисних «єшок», більшість з яких заборонені в світі, але на пострадянському просторі їх все ще їдять, E315 є безпечною для організму людини.
L - форма C6H8O6 - формула одного з основних речовин в раціоні людини, необхідних для нормального функціонування організму. Антиоксидант, який бере участь в окисно-відновних процесах і метаболізмі. Все це про вітамін С.
Функції вітаміну С
Згадувалося, що вітамін С відповідає за життєво важливі процеси в організмі. Давайте докладніше їх розберемо.
Антиоксидантний захист
Вітамін С є потужним антиоксидантом, захищаючи клітини від накопичення шкідливих молекул - вільних радикалів. А відбувається цей процес так: антиоксидант може віддавати електрон вільному радикалу, при цьому зберігаючи свою стабільність. Другий, в свою чергу, стає менш реактивним.
! | Виникає при важких фізичних вправах, а також з-за хронічних захворювань, оксидативний стрес тримається на високому рівні у людей, які не приймали аскорбінову кислоту [4]. |
Крім того, вітамін бере участь в детоксикації в гепатоцитах (клітинах печінки) за участю цитохрому Р450; нейтралізує супероксид до перекису водню.
Синтез колагену і працездатність м'язів
Одним з головних властивостей аскорбінової кислоти є її здатність до окислювальних реакцій. Зокрема, в організмі людини вона бере участь в гидроксилировании (включення атомів кисню в синтезується речовина). Так, проколаген, піддаючись окислення за участі вітаміну С, набуває форму колагену *.
Введення в організм феррокаль з аскорбіновою кислотою, в процесі м'язової тренування супроводжувалося зростанням гематологічних показників і фізичної працездатності, а також відзначалася значна затримка іонів заліза [3].
* Колаген міститься повсюдно в організмі: м'яких і твердих тканинах, м'язово-сухожильних з'єднаннях, кровоносних судинах і ін.
Контроль кров'яного тиску
Основною причиною смерті в усьому світі є високий кров'яний тиск. Багатообіцяючі результати досліджень гіпертоніків, які отримували додаткові дози вітаміну С, показали зниження систолічного артеріального тиску на 4,9 мм рт.ст. і діастолічного - на 1,7 мм рт.ст. [5]. На жаль, не ясно, чи будуть позитивні наслідки вживання додаткових доз вітаміну тривалими.
Імунний захист
Стимулює синтез білків інтерферонів, які виділяють клітини при попаданні в організм вірусів. Бере участь в іммуномодулірованіі.
Нейропротекторну дію
Низький рівень аскорбінової кислоти був пов'язаний з порушенням здатності думати і пам'ятати, що безпосередньо залежить від синтезу катехоламінів. Є дані про позитивну дію вітаміну при профілактиці деменції і хвороби Альцгеймера [13, 14].
Діабет
Додавання аскорбінової кислоти в основний раціон при цукровому діабеті, до сих пір викликає суперечки в медичних кулуарах. Так, це питання недостатньо вивчений. Вітамін С гальмує процеси глікозилювання гемоглобіну і перетворення глюкози в сорбіт. Тому, зниження рівня циркулюючої аскорбінової кислоти в сироватці крові може призводити до розвитку гіперліпідемії у пацієнтів з цукровим діабетом.
Подагра
Високий рівень сечової кислоти в крові - один з головних симптомів подагри. Вітамін допомагає знизити її рівень і захистити від відкладень кристалів в суглобах [22].
Міф чи реальність?На сьогоднішній день існує багато досліджень, пов'язаних з біологічними властивостями вітаміну. При цьому, вони не є достовірними. В цьому розділі саме про них і піде мова.
|
Що таке вітамін С?
Напевно, багато хто думає, що найбагатшим природним джерелом вітаміну є цитрусові або ківі. Але, це далеко не так. На подив, первоцвіт весняний містить його найбільше - 5,9 г на 100 г рослини! Таки старі наші мали рацію, коли відправлялися за ним в ліс!
Плоди та овочі |
г/100 г |
Шипшина |
1,25 |
Кропива |
0,33 |
Обліпиха |
0,2-0,8 |
Чорна смородина |
0,18 |
Петрушка кучерява |
0,16 |
Капуста брюссельська |
0,09-0,15 |
Капуста кучерява |
0,11-0,15 |
Броколи |
0,12 |
Солодкий червоний перець |
0,1-0,25 |
Укроп |
0,1 |
Черемша |
0,1 |
Горобина |
0,98 |
Шпинат |
0,05-0,09 |
Ківі |
0,08-0,1 |
Суниця |
0,05-0,08 |
Для наглядности, в лимоне и апельсине содержится примерно одинаковое количество витамина – около 0,05 г, в клюкве, авокадо и яблоке – одинаково - 0,012 г.
В продуктах животного происхождения его очень мало: в телячьей и говяжьей печени – 0,04 и 0,03 г, соответственно. В коровьем молоке и вовсе 1 мг, а это в пересчете 0,001 г. Тут растительные диеты веганов и вегетарианцев значительно побеждают чистых мясоедов.
Как правильно есть овощи и фрукты, чтобы получить максимальную от них пользу?
Правильность употребления L-аскорбиновой кислоты напрямую связана с ее разложением, точнее, температурой плавления. Она составляет 190-192°C. Так, если температура на сковороде или другой жарочной поверхности с добавлением жира составляет 140-150°С, то теоретически, с витамином все нормально. Чем больше жире, тем витамин С близок к разрушению. К примеру, во фритюре, где много масла, температура составляет 160-180°С.
Поэтому, лучше всего готовить продукты на пару, варить или же запекать при невысоких температурах.
! | Що стосується первоцвітів, то якщо ви до цього їх ніколи не вживали, будьте пильні і обережні з дозуванням. Найбільше вітаміну С міститься в квітках і квітконосах. Вони зберігають високий вміст речовини навіть після сушки. Тому, заваріть чай і насолоджуйтеся біологічною активністю вітаміну в вашому організмі! |
Що стосується хімічно синтезованої форми вітаміну С, тобто в таблетках, солодких цукерках і будь-яких інших виробничих формах, то так, користь від них мається на увазі за замовчуванням. Уже багато десятиліть поспіль вони застосовуються для профілактики і лікування дефіциту і, при цьому, цілком ефективні [1]. У тому, що такі вітаміни точно засвоюються, наукове співтовариство не сумнівається в принципі. З'ївши певну кількість ківі і еквівалентну йому дозу синтетичної L-аскорбінової кислоти, її вміст в організмі буде відображатися однаково [2].
Добова норма споживання вітаміну С
Рекомендовані норми споживання вітаміну С [19] для жінок від 19 років становить 75 мг, 80 (14-18 років) і 85 мг (19+ років) - вчасно вагітності, а при лактації - 115 мг (14-18 років) і 120 мг (19+ років). 90 мг - для чоловіків. При цьому, для тих, хто курить, добова доза на 35 мг більше звичайної.
Для дітей адекватні норми вітаміну набагато менше.
Вік |
Стать |
|
Жіноча |
Чолоіча |
|
0-6 міс. |
40 |
40 |
7-12 міс. |
50 |
50 |
1-3 роки |
15 |
15 |
4-8 |
25 |
25 |
9-13 |
45 |
45 |
14-18 |
65 |
75 |
! | Для того, щоб дізнатися рівень вітаміну С, необхідно зробити аналіз венозної крові. Перед дослідженням бажано не приймати їжу протягом 8 годин, а також не курити. |
Гіповітаміноз
Симптоматика нестачі вітаміну С зводиться до сильної слабкості імунної системи. Це і зрозуміло, адже імуномодулюючі властивості препарату запобігають потраплянню чужорідних частинок вірусу в організм. Також, спостерігається кровоточивість ясен, довгий період відновлення тканин після ушкоджень (загоєння ран і синців), сухість шкіри, випадання волосся і зубів, ламкість нігтів. Через оксидативного стресу відбувається ослаблення м'язового тонусу, ревматоїдні болі в крижах і кінцівках [20].
Гіпервітаміноз
Ефектами від високого споживання вітаміну C є:
- зниження рівня вітаміну B12 і іонів міді;
- підвищення рівня заліза, що несе серйозну шкоду серцю, печінці, підшлунковій і щитовидній залозам, ЦНС;
- ерозія зубної емалі;
- алергічні реакції;
- розлад травлення, часті діарея і нудота;
- утворення каменів в нирках.
Є дані про допустимі верхніх дозах вітаміну. Проте, необхідно пам'ятати, що кожен організм індивідуальний і вживання допустимої верхньої дози препарату може спровокувати передозування [21].
Вік |
Для чоловіків і жінок, г |
Період вагітності |
Лактація |
0-12 міс. |
Не встановлено* |
|
|
1-3 роки |
0,4 |
|
|
4-8 |
0,65 |
|
|
9-13 |
1,2 |
|
|
14-18 |
1,8 |
1,8 |
1,8 |
19+ |
2 |
2 |
2 |
* Поживна суміш повинна бути єдиним джерелом вітаміну для немовлят.
Висновок
У сучасному світі більшість людей схильні до ризику нестачі вітамінів. На теренах пострадянського простору досі гостро стоїть питання вітамінізації продуктів харчування, коли в США цю проблему вже вирішили. Біологічний функціонал вітаміну С величезний. Підвищення рівня антиоксидантів, иммуномодуляция, поліпшення всмоктування заліза і зниження ризиків серцево-судинних захворювань і деменції. Важливо дотримуватися добової норми споживання аскорбінової кислоти. З їжею або добавками - ефект буде еквівалентним.
Джерела
|