Вперше про гіалуронову кислоту заговорили в 1934 році, коли біохіміки Дж. Палмер і К. Мейєр виділили її з склоподібного тіла ока. Вчені вирішили назвати кислоту «гіалуронової», що буквально розділяється на дві частини - «гиалит» -, від грецького слова «hyalos» - склоподібний, і суфікс -уроновий, що додається зазвичай в назвах монокарбонових кислот. З того часу вчені поступово знаходили гіалуронову кислоту в усіх рідинах людського організму і відкрили її зв'язок з безліччю фізіологічних процесів. У наш час гіалуронову кислоту також називають гіалуронат або гіалуронаном.

Так що таке гіалуронова кислота? Гіалуронова кислота (ГК), з точки зору біохімії, є глікозаміногліканами. Вона входить в так званий, позаклітинний матрикс і міститься у всіх біологічних рідинах організму. В середньому, в тілі людини, вагою близько 70 кг, міститься від 15 до 25 г гіалуронової кислоти.

Як проявляється нестача гіалуронової кислоти


Природна вироблення ГК всередині організму після 25-30 років вже не покриває його зростаючі потреби, що позначається низкою змін, які легко ідентифікуються навіть «на око». Також відбуваються дистрофічні процеси (втрата або розлад функцій) у внутрішніх органах, що викликає больові відчуття і вимагає застосування ГК разом з вітамінами і низкою спеціальних лікарських речовин.

 Найпомітнішим наслідком дефіциту гиалуроната є старіння шкіри і утворення глибоких зморшок.

  • При цьому з шкірою відбувається наступне:
  • шкірний покрив прогресивно втрачає воду;
  • разом з водою пропадають розчинені корисні речовини;
  • зменшується тургор (напружений стан оболонки клітини) шкіри;
  • тканина втрачає здатність протистояти розтягування і інших механічних впливів.

 Зморшки можна класифікувати як глибокі в тому випадку, коли при формуванні пальцями складки на шкірному покриві, вона не зникне відразу, як на молодий, здорової шкірі, а ще протягом деякого часу (5 з і довше) буде утримувати прийняту форму. Причому чим менше гіалуронової кислоти міститься в шкірі - тим довше складка буде тримати форму, яку їй надали.

 Гіалуронат впливає і на здатність бачити. Через зменшення вмісту гіалуронової кислоти в склоподібному тілі ока погіршується зір і починається процес катаракти.

 При дефіциті гіалуронової кислоти, в організмі спочатку страждають великі суглоби - колінні, тазостегнові, суглоби хребетного стовпа, плечові. Але, з часом, в патологічний процес втягуються і дрібні суглоби, серед яких - суглоби кистей рук. Внаслідок цього порушується дрібна моторика, тобто можливість виконувати точні рухи невеликої амплітуди, що привносить суттєвий дискомфорт не тільки в професійне життя, але і в щоденний побут.

 Певну роль гиалуронат також грає в захворюваннях серцево-судинної системи. Особливо багато речовини знаходиться в клапанному апараті, де воно підтримує каркас стулок клапанів серця. У порівнянні з усіма анатомічними утвореннями, з клапанів серця гіалуронова кислота «йде» в останню чергу. Але якщо її зміст таки зменшилася, то в комплексі з фізичної та психологічної перенавантаження це призводить до серйозних захворювань, в тому числі недостатності клапанного апарату.

Гіалуронова кислота в продуктах


Кожен день, безперервно гіалуронова кислота синтезується в людському організмі для підтримки свого необхідного рівня та виконання життєво важливих функцій. На відміну від ряду інших речовин, гіалуронат не накопичується і його запасів вистачає на досить обмежений період часу.

З огляду на важливість ГК для здоров'я і продовження молодості організму, люди, що стежать за собою, часто задаються питанням: чи є гіалуронова кислота в звичайних продуктах харчування? Ми можемо впевнено відповісти - так. Більш того, існує ряд речовин, так званих фітоестрогенів, які стимулюють вироблення гиалуроната в організмі або є його рослинним замінником.

І все б добре, але повністю покрити дефіцит ГК за допомогою дієти не представляється можливим в силу фізіологічних особливостей, це можна зробити хіба що в комбінації з біологічними харчовими добавками.

Фітоестрогени, пов'язані з гіалуроновою кислотою, знайдені в:

  • виноградній шкірці
  • молодому червоному вині
  • бобових
  • сої
  • сирі тофу

Рослинна гіалуронова кислота також міститься в більш поширених в усі сезони продуктах, наприклад в картоплі. Слід звернути увагу, що в залежності від способу приготування картоплі, рівень гиалуроната варіюється.

Так, регулярне вживання в їжу пюре насправді істотно допоможе шкірі і внутрішнім органам, але в смаженому картоплі рівень ГК близький до нульової позначки. Більш надійним джерелом гіалуронової кислоти є біодобавки, що містять вже готове речовина, яке негайно заповнить дефіцит.

 

Натуральний або синтетичний джерело добавки


Рівень розвитку сучасної промисловості дозволяє виробляти гіалуронову кислоту нічим не відрізняється від натуральної. Після відкриття гіалуронової кислоти в 30-х роках XX століття в світі почався активний пошук доступних джерел для її видобутку. Фармацевтична промисловість уже в кінці 30-х початку добувати ГК з хрящів тварин і півнячих гребінців.

Такий спосіб виробництва мав ряд недоліків:

  • дорога вартість
  • негуманне поводження з тваринами
  • висока ймовірність алергії
  • дефіцит імунітету, що виникає при тривалому застосуванні
  • висока токсичність

Крім того, молекула тваринної гіалуронової кислоти забезпечувала лише тимчасовий ефект. А тривале застосування було неможливим через комплекс побічних ефектів, пов'язаних з чужеродностью походження ГК.

Згодом промисловість рушила вперед. Вчені з'ясували, що ряд бактерій синтезує гіалуронову кислоту. Такі бактерії, поміщені в спеціальну живильну рідину, вирощувалися у великих чанах. Рідиною було не що інше, як простий пшеничний бульйон. Гіалуронат, отриманий шляхом біосинтезу, було легко зібрати і очистити від домішок, а також надати йому необхідну лікарську форму - таблетки, порошок або ампули.

Шляхом біосинтезу гіалуронову кислоту добувають і в наш час. Більш того, завдяки впровадженню генної інженерії, ступінь її подібності з ГК людини стала ще вище. Тепер в геном бактерій, що синтезують гіалуронат, впроваджений людський ген. Для консерваторів варто уточнити, що це абсолютно безпечний спосіб синтезу - таким же чином, наприклад, сьогодні отримують в необхідній кількості інсулін і гормони.

Завдяки ідентичності Гіалуронат людини, такі біодобавки апірогенні - не викликають алергічних реакцій і не токсичні для печінки. Примітно і те, що синтезована мікроорганізмами гіалуронова кислота зберігає свою активність довше в порівнянні з Гіалуронат, синтезованим людським організмом.


Низькомолекулярна і інші розміри гіалуронка


Гіалуронова кислота являє собою глікозаміноглікан. В організмі людини глікозаміноглікани завжди пов'язані з білковими молекулами і не виконують своїх функцій окремо від них.

Це велика молекула, маса якої, в залежності від кількості дісахарідних частин, досягає від 5 тис. До 20 млн. Da. Структура ГК енергетично стабільна. Величина молекули важлива для способу застосування гіалуронату:

  • великі молекули використовують для ін'єкційного шляху введення;
  • середні per os - з їжею;
  • найдрібніші розміром 5-8 тис. Da - для зволоження шкіри в складі масок і кремів.

Гіалуронова кислота, що надійшла з їжею, в таблетках, капсулах, порошку, проходить через шлунок у незміненому вигляді. Всмоктування в кров починається в тонкому кишечнику, звідки гіалуронка після проходження печінки розподіляється по біологічних рідинах і органам.

При косметичних процедурах на шкірі, як правило, використовують ін'єкційний спосіб введення. Таким чином, гіалуронат в максимально необхідної концентрації (встановленої косметологом) потрапляє в потрібне місце, наприклад зморшку, і відразу ж починає діяти, зволожуючи шкіру і покращуючи її трофіку (наповнення поживними речовинами). Головна перевага такого способу введення - точне дозування і 100% доставка ГК в шкіру.

Курси і денна норма гіалуронової кислоти


Гіалуронова кислота синтезується всередині організму, але цього синтезу недостатньо при:

  • підвищених фізичних та емоційних навантаженнях
  • гострих інфекційних захворюваннях (грип, ангіна)
  • довгостроково поточних хронічних захворюваннях

 

Для здоров'я і збереження молодого виду шкіри, ГК необхідно починати регулярно використовувати до появи зморшок. Звичайно, гіалуронат розгладжує і старі, глибокі зморшки, але відомо, що профілактика завжди краще і дешевше, ніж лікування.


Гіалуронову кислоту можна вводити трьома способами:

  • всередину - таблетки, порошки
  • локально на шкіру - косметичні маски, креми
  • локально в зону ураження - ГК в ампулах

Кожен із зазначених способів має свої показання.

Денна норма споживання гіалуронової кислоти відрізняється, в залежності від цілей її застосування і лікарської форми. Всередину, з їжею, середня доза становить 150 мг.

 

Форма випуску ГК

Галузь застосування

Схема

Таблетки, порошки, капсули

Профілактика і лікування дефіциту гіалуронової кислоти легкого ступеня

«Класична» схема виглядає наступним чином:

  • 1,5-2 місяці по 150 мг щодня вранці або після їди
  • Перерва 1 місяць
  • 1,5-2 місяці по 150 мг щодня вранці або після їди

Мазі, маски, креми

Косметологія

З метою поліпшення тургору, підвищення гідратації (наповнення водою) і розгладження зморшок рекомендується застосовувати 2 рази на день, вранці і ввечері курсами, тривалістю не менше місяця з обов'язковими перервами між курсами.

Ін'єкційна форма, ампули

Естетична медицина

За допомогою найтонших голок (27G-30G) лікар вводить ГК прямо в уражене місце - зморшку, суглобову щілину.

При такому способі лікування максимальна разова доза, що вводиться гіалуронової кислоти не повинна перевищувати 30-40 мг. Кількість процедур визначає лікар.

 

«Класична» схема дозволяє заповнити запаси гіалуронової кислоти і, головне, виправити наслідки її дефіциту. Ця ж схема також працює як профілактична. Крім омолодження шкіри, відзначається поліпшення стану суглобів - зменшуються або зовсім зникають болі, відчуття тертя і тріск. Повтор «класичної» схеми два рази в рік дозволяє результативно боротися зі зморшками, поліпшити стан шкіри і суглобів. А в деяких випадках - навіть уникнути дорогого лікування або омолоджуючих операцій.

Протипоказання до застосування гіалуронової кислоти


Незважаючи на те, що гіалуронат необхідний для нормального функціонування організму, виділяють ряд станів і захворювань, при яких вкрай важливо зробити паузу в прийомі ГК або зовсім відмовитися від нього. До таких станів відносяться:

  • вагітність, особливо перший триместр
  • алергічна реакція на ГК (явище надзвичайно рідко зустрічається)
  • хвороби і стани, що супроводжуються підвищеним згортанням крові, а саме: атеросклероз, генетична схильність до тромбофілії, автоімунні захворювання

 

Порівняльна таблиця препаратів гіалуронової кислоти

 

Комплекс

Гіалуронової кислоти

Кількість мг на капсулу

Дод. Склад Форма випуску  

Гиалуроновая кислота,

Solgar

120 мг

Вітамін С

Натрій

Коллаген

Хондроітин сульфат

Таблетки  
    

Гиалуроновая кислота,

Now Foods

100 мг

Натрій

L-Пролін

Альфа-Ліполіевая

кислота

Екстракт виноградних

кісточок

 

Капсули  

Гиалуроновая кислота и

хондроитин, Doctor's Best

100 мг

Колаген

Хондроітин Сульфат

Капсули  
Гиалуроновая кислота, увлажнение,  Neocell 100 мг Натрій Капсули  
    

Гиалуроновая кислота,

Puritan's Pride

50 мг   Капсули  

 

 

   

Автор огляду та фактчекінг Артем Русєв, 14 листопада 2018 року

профіль Задорожня Тетяна