Фосфоліпіди є окремою категорією ліпідів, або незвичайних жирів, які необхідні для формування і підтримки клітинної структури, регенерації пошкоджених тканин.
Дані мікроелементи були відкриті в 1939-му році при вивченні складу і властивостей соєвих бобів. Перші отримані речовини були збагачені ліноленової і лінолевої кислотами. Під поняттям фосфоліпіди маються на увазі з'єднання з спиртів і кислот.
До продуктів, які містять велику кількість корисних мікроелементів, відносяться:
- масла - соняшникова, оливкова, лляна, бавовняна, вершкове;
- сметана;
- яєчний жовток;
- соєві боби;
- сало;
- яловичина;
- куряче м'ясо;
- насіння - конопель та льону;
- форель.
Чим корисні для організму фосфоліпіди
Фосфоліпіди є дуже корисними і важливими речовинами, які діють на стан нашого здоров'я і функціонування організму. Вони присутні практично в кожній клітині, а найбільша концентрація припадає на печінку, мозок і нервову систему.
Ці елементи підтримують структуру клітин, формують міцний внутрішній покрив, а також допомагають транспортувати інші ліпіди по організму.
Серед ключових функцій фосфоліпідів слід виділити такі:
- підтримують гнучкість мембран;
- активізують регенерацію пошкоджених клітинних стінок;
- виступають в ролі клітинних бар'єрів;
- розщеплюють накопичення поганого холестерину;
- для профілактики захворювань серця і судин;
- допомагають згортатися крові;
- зміцнення нервової системи;
- транспортування сигналів від нервових клітин до головного мозку;
- стимулюють роботу травної системи;
- очищення печінки від токсинів;
- захист здоров'я шкіри;
- активізують роботу печінки;
- стимулюють кровообіг по м'язах;
- поліпшення загальної працездатності організму.
Яка потреба організму в фосфолипидах
Організму в добу потрібно від 5-ти до 10-ти грамів фосфоліпідів, при цьому їх вживання має поєднуватися з вуглеводами для хорошого і швидкого засвоєння.
Підвищена доза фосфоліпідів потрібно при таких хворобах:
- порушення функцій пам'яті;
- токсичне ушкодження печінки;
- порушення клітинних оболонок;
- гепатити А, В і С.
- Необхідно знизити норму споживання фосфоліпідів, якщо:
- високий артеріальний тиск;
- атеросклеротичні судинні зміни;
- гіперхолінемія і пов'язані з нею патології;
- порушення роботи підшлункової залози.
Як не допустити надлишок або дефіцит фосфоліпідів
Незважаючи на те, що фосфоліпіди є дуже важливими для нашого організму речовинами, не можна допускати сильну нестачу або надлишок - обидва явища загрожують своїми побічними ефектами. Важливо дотримуватися балансу і споживати корисну їжу, щоб організм відчував себе здоровим і активним.
Дефіцит фосфоліпідів виражається в:
- порушення процесів пам'яті;
- депресіях;
- тріщинах на слизових оболонках;
- ослабленому імунітеті;
- розвитку артрозу артритів;
- сухості шкіри, ламкості волосся і нігтів;
- порушення роботу шлунково-кишкового тракту.
Надлишок фосфоліпідів загрожує таким побічними ефектами:
- дисфункція тонкого кишечника;
- згущення крові;
- нервове збудження.
Автор огляду Ірина Сідорова, 21 грудня 2018 року
|