Фосфоліпіди є окремою категорією ліпідів, або незвичайних жирів, які необхідні для формування і підтримки клітинної структури, регенерації пошкоджених тканин.

Дані мікроелементи були відкриті в 1939-му році при вивченні складу і властивостей соєвих бобів. Перші отримані речовини були збагачені ліноленової і лінолевої кислотами. Під поняттям фосфоліпіди маються на увазі з'єднання з спиртів і кислот.

До продуктів, які містять велику кількість корисних мікроелементів, відносяться:

  • масла - соняшникова, оливкова, лляна, бавовняна, вершкове;
  • сметана;
  • яєчний жовток;
  • соєві боби;
  • сало;
  • яловичина;
  • куряче м'ясо;
  • насіння - конопель та льону;
  • форель.


Чим корисні для організму фосфоліпіди


Фосфоліпіди є дуже корисними і важливими речовинами, які діють на стан нашого здоров'я і функціонування організму. Вони присутні практично в кожній клітині, а найбільша концентрація припадає на печінку, мозок і нервову систему.

Ці елементи підтримують структуру клітин, формують міцний внутрішній покрив, а також допомагають транспортувати інші ліпіди по організму.

Серед ключових функцій фосфоліпідів слід виділити такі:

  • підтримують гнучкість мембран;
  • активізують регенерацію пошкоджених клітинних стінок;
  • виступають в ролі клітинних бар'єрів;
  • розщеплюють накопичення поганого холестерину;
  • для профілактики захворювань серця і судин;
  • допомагають згортатися крові;
  • зміцнення нервової системи;
  • транспортування сигналів від нервових клітин до головного мозку;
  • стимулюють роботу травної системи;
  • очищення печінки від токсинів;
  • захист здоров'я шкіри;
  • активізують роботу печінки;
  • стимулюють кровообіг по м'язах;
  • поліпшення загальної працездатності організму.


Яка потреба організму в фосфолипидах


Організму в добу потрібно від 5-ти до 10-ти грамів фосфоліпідів, при цьому їх вживання має поєднуватися з вуглеводами для хорошого і швидкого засвоєння.

Підвищена доза фосфоліпідів потрібно при таких хворобах:

  • порушення функцій пам'яті;
  • токсичне ушкодження печінки;
  • порушення клітинних оболонок;
  • гепатити А, В і С.
  • Необхідно знизити норму споживання фосфоліпідів, якщо:
  • високий артеріальний тиск;
  • атеросклеротичні судинні зміни;
  • гіперхолінемія і пов'язані з нею патології;
  • порушення роботи підшлункової залози.

 

Як не допустити надлишок або дефіцит фосфоліпідів


Незважаючи на те, що фосфоліпіди є дуже важливими для нашого організму речовинами, не можна допускати сильну нестачу або надлишок - обидва явища загрожують своїми побічними ефектами. Важливо дотримуватися балансу і споживати корисну їжу, щоб організм відчував себе здоровим і активним.

Дефіцит фосфоліпідів виражається в:

  • порушення процесів пам'яті;
  • депресіях;
  • тріщинах на слизових оболонках;
  • ослабленому імунітеті;
  • розвитку артрозу артритів;
  • сухості шкіри, ламкості волосся і нігтів;
  • порушення роботу шлунково-кишкового тракту.

Надлишок фосфоліпідів загрожує таким побічними ефектами:

  • дисфункція тонкого кишечника;
  • згущення крові;
  • нервове збудження.
   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

21 грудня 2018 року