Харчові добавки, що містять антиоксиданти, останнім часом користуються великою популярністю. Це пов'язано з тим, що природні продукти з високим вмістом цих речовин дозволяють не тільки поліпшити роботу багатьох систем організму, але і знизити ризик розвитку деяких захворювань.

Однак в недавньому часі дослідники повідомили про те, що прийом антиоксидантів може бути шкідливий для здоров'я. У даній статті ми розглянемо вплив антиоксидантів на організм людини і можливі ризики, пов'язані з вживанням харчових добавок з високим вмістом цих мікроелементів.


Що собою являють антиоксидантні добавки


Добавки, що містять антиоксиданти являють собою концентрат речовин, що перешкоджають негативному впливу вільних радикалів на людський організм. Варто відзначити, що вільні радикали є природним елементом людського тіла, який утворюється в процесі перетравлення їжі або при виконанні фізичних навантажень. Однак це не єдині причини утворення цих шкідливих речовин. До числа інших факторів, що сприяють утворенню вільних радикалів, відносяться:

  • ультрафіолетове випромінювання;
  • забруднене повітря;
  • куріння;
  • потрапляння в організм шкідливих хімічних речовин, подібних пестицидів.

За умови надмірної кількості вільних радикалів в організмі людини виникає стан, іменоване в колах фахівців окислювальним процесом. Даний процес призводить до передчасного старіння клітин і розвитку різних захворювань, в тому числі й онкологічних.

Антиоксиданти використовуються людським тілом для запобігання подібних процесів. До числа найбільш ефективних речовин, що володіють антиоксидантними властивостями, відносяться вітаміни A, C і E, а також селен. У харчових добавках з високим вмістом антиоксидантів може міститися від 70-ти до 1660-ти відсотків добової норми цих речовин.

Згідно із заявою вчених, регулярне вживання таких мікроелементів перешкоджає руйнівному впливу вільних радикалів, а також дозволяє збільшити тривалість життя і зміцнити імунну систему. Однак надмірне споживання антиоксидантів може привести до зворотного ефекту.


Шкода від прийому великих доз антиоксидантів


Дослідники повідомляють, що шкода, який здатний принести надмірний прийом антиоксидантних добавок, набагато вище, ніж користь від їх вживання. Розглянемо основні причини, за якими прийом відповідних харчових добавок не рекомендований.

Погіршують фізичні показники

При виконанні фізичних навантажень тіло людини самостійно виробляє вільні радикали. Чим важче і триваліший тренування, тим більша кількість цих мікроелементів буде виділено людським тілом. У зв'язку з тим, що радикали підвищують рівень стомлюваності і сприяють пошкодженню м'язових волокон, вченими було висунуто припущення, що антиоксиданти здатні підвищити силові показники і витривалість м'язів, а також прискорити процес їх відновлення.

Однак дослідження продемонстрували, що вживання антиоксидантних добавок, до складу яких входять вітаміни C і E, здатне перешкоджати адаптації організму до навантажень, а також погіршити якість виконання вправ.

Підвищують ризик розвитку раку

Дослідники стверджують, що окислювальний процес, викликаний негативним впливом вільних радикалів, здатний привести до розвитку онкологічних захворювань. Тому вживання антиоксидантів дозволяє знизити ризик розвитку раку і смерті, викликаної даним захворюванням.

Але аналізи, отримані дослідниками, продемонстрували, що вживання антиоксидантних добавок після винесення діагнозу, не тільки не перешкоджає подальшому розвитку ракових клітин, але і може прискорити його. Так, бета-каротинові добавки, які вважаються антиоксидантними, здатні підвищити ймовірність розвитку раку легенів у курців і сечового міхура у звичайних людей.

Єдиним винятком є ​​добавки мінерального селену, які знижують ризик розвитку онкологічних захворювань у осіб, що зазнають дефіцит мінеральних речовин в організмі. Однак для підтвердження цього потрібне проведення ряду додаткових досліджень.

Можуть стати причиною вроджених дефектів

Вітамін A, що володіє антиоксидантними властивостями, необхідний для нормального розвитку плода. Але надмірне вживання цього вітаміну може стати причиною виникнення вроджених дефектів. Саме тому жінкам в період вагітності не рекомендується приймати вітамін A в великих кількостях. Відповідні добавки рекомендують приймати тільки тим жінкам, у яких спостерігається дефіцит цього мікроелемента.

Бета-каротин, що міститься в деяких продуктах, який також є провітаміном A, вважається абсолютно нешкідливим для плоду. Однак надмірне вживання цієї речовини може стати причиною розвитку онкологічних захворювань. Тому перед його вживанням майбутнім матерям рекомендується проконсультуватися у лікаря.


Корисні властивості вітаміну C


Незважаючи на те, що прийом антиоксидантних добавок не рекомендується, вживання вітаміну C може бути дуже корисним для осіб, які страждають від простудних захворювань, і для курців.

Вживання вітаміну C при застуді

Згідно з даними дослідників, вітамін C не здатний запобігти виникненню простудних захворювань, але може знизити їх тривалість і усунути деякі симптоми. Так, проведені аналізи продемонстрували, що вживання вітаміну C сприяє скороченню тривалості хвороби на 8 відсотків.

Рекомендований обсяг споживання цього антиоксиданту становить менше 1-го грама, так як у міру збільшення обсягів прийому знижується рівень поглинання цього мікроелемента. Більш того, великий обсяг цього вітаміну може стати причиною порушення роботи шлунка.

Споживання вітаміну C при палінні

У зв'язку з тим, що сигаретний дим має в своєму складі ряд токсинів, що викликають окислювальні пошкодження, куріння здатне стати причиною ряду різновидів онкологічних захворювань. Через подібного впливу вільних радикалів курцям рекомендується вживати на 35 мг вітаміну C більше, ніж особам, які не мають такої шкідливої ​​звички. Однак варто зазначити, що пасивне куріння також збільшує потребу організму в цьому антиоксиданти.

Варто зазначити, що для споживання необхідної кількості вітаміну C досить дотримуватися збалансованої дієти.


Натуральні джерела антиоксидантів


Отримання речовин, що мають антиоксидантні властивості, можливо з продуктів харчування, які вважаються набагато безпечніше спеціалізованих добавок. Однак через те, що кожен продукт містить різні види антиоксидантів в різних обсягах, в раціон повинні включатися найрізноманітніші продукти.

Антиоксиданти можуть міститися в яйцях, молоці та інших продуктах тваринного походження, але найвищий обсяг цих речовин міститься саме в продуктах рослинного походження, до числа яких відносяться:

  • брокколі;
  • шпинат;
  • болгарський перець;
  • яблука;
  • апельсини;
  • ягоди;
  • квасоля червона;
  • горіхи;
  • чай;
  • кава.


висновок


Незважаючи на те, що антиоксидантні добавки вважаються корисними для людського організму, їх вживання у великих кількостях може бути дуже шкідливим. Надмірний обсяг антиоксидантів в крові може знизити фізичну витривалість і силові показники, збільшити ризик розвитку онкологічних захворювань і навіть стати причиною розвитку вроджених дефектів.

Саме тому антиоксиданти рекомендується отримувати шляхом споживання натуральних продуктів з високим вмістом цих речовин.

Посилання на дослідження

1. Dietary antioxidants and human cancer.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15523104

2. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/

3. A Review On Free Radicals and Antioxidants.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29952268

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

25 березня 2020 року