Ця кислота виробляється природним чином в організмі травоїдних тварин, до числа яких відносяться кози, корови, олені і ряд інших. Завдяки наявності в їх травній системі особливого ферменту жирні Омега-6 кислоти, що надходять з трави, можуть перетворюватися в кислоту, яка накопичується в молоці та м'ясі тварин.

CLA має кілька різних форм, але найкориснішими є тільки дві з них - C9, T11 і T10, C12. Перша форма найбільш часто зустрічається в продуктах харчування, в той час як друга частіше зустрічається в спеціалізованих харчових добавках, ефект яких спрямований на зниження ваги. Варто відзначити, що T10, C12 також може бути присутнім в деяких продуктах харчування, однак кількість цієї речовини в них дуже мало для досягнення бажаного ефекту.

Згідно із заявою вчених, кон'юговані лінолева кислота відноситься до трансжирів. Однак варто враховувати, що трансжири, що містяться в молочних продуктах і м'ясі тварин, є натуральними і відрізняються від штучно синтезованих трансжирів, що використовуються при приготуванні фаст-фудів.

Вживання штучних трансжирів може негативно відбитися на людському здоров'ї і підвищити ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи, в той час як природні трансжири можуть бути дуже корисними.

Кон'юговані лінолева кислота не відноситься до числа незамінних амінокислот, через що її вживання не є обов'язковим для підтримки нормального стану здоров'я. Однак деякі люди використовують добавки CLA для того, щоб прискорити процес спалювання жиру і позбутися зайвої ваги.


Ефективність прийому CLA для схуднення


Дослідники при проведенні ряду експериментів встановили, що кон'юговані лінолева кислота набагато ефективніше прискорює процес спалювання жиру у тварин в порівнянні з людьми.

Спалювання жиру у тварин


Згідно з результатами досліджень, потрапляння в організм тварини CLA забезпечує вироблення додаткової кількості білків і ферментів, що використовуються їх організмом для розщеплення жиру. Так, при проведенні експериментів за участю мишей, було встановлено, що регулярне вживання гризунами кон'югованої лінолевої кислоти дозволяє знизити вміст жиру в їх організмі на 70 відсотків.

Дослідження, проведене за участю свиней, продемонструвало, що зниження обсягів жиру безпосередньо залежить від обсягів споживаної кислоти. Так, збільшення дози привело до значного зниження збільшення кількості жиру в організмі піддослідних тварин.

Всі вищевказані експерименти привели вчених до вирішення випробувати ефективність CLA на людському організмі.

Вплив CLA на спалювання жиру в людини


Проведені вченими дослідження продемонстрували, що прийом людиною кон'югованої лінолевої кислоти призводить до незначного зниження ваги. Так, прийом на добу 3,2 грамів цієї речовини сприяв зниженню ваги на 50 грамів на тиждень.

В процесі проведення іншого дослідження, в якому брали участь особи, які страждають від ожиріння, було встановлено, що прийом CLA в обсязі від 2,4 до 6-ти грамів на добу протягом 12-ти місяців дозволяє знизити кількість жиру в людському організмі на 1 , 33 кілограма. Виходячи з цього, вчені зробили висновок, що втрата ваги при вживанні цієї кислоти є незначною.

Ученими також були проведені додаткові дослідження, в рамках яких учасники вживали цю кислоту під час виконання фізичних навантажень. При цьому втрата жиру також була незначною.

Проведені в недавньому часі дослідження підтвердили той факт, що прийом CLA не прискорює процес спалювання жиру як при короткостроковому, так і при довгостроковому прийомі речовини.


Побічні ефекти від прийому кон'югованої лінолевої кислоти


Питання безпеки вживання кон'югованої лінолевої кислоти обговорюється протягом тривалого часу. Деякі дослідження показують, що ця речовина не має ніяких побічних ефектів, однак більшість результатів підтверджують зворотне.

Так, в рамках проведення одного з досліджень було відзначено захоплення в крові людини кількості C-реактивного білка, що свідчить про запальні процеси.

Якщо розглядати дане явище з оптимістичної точки зору, то можна заявити, що запальний процес дуже важливий, так як він є свідченням боротьби організму з шкідливими бактеріями. Однак при цьому запальний процес може стати причиною виникнення таких захворювань як рак, ожиріння і ряду патологій серцево-судинної системи.

Інше дослідження продемонструвало, що вживання CLA сприяє збільшенню ферментів печінки, що може привести до руйнування цього органу.

Важливо звернути увагу, що вживання природного кон'югованої лінолевої кислоти не здатне викликати подібні ефекти на відміну від речовини, що міститься в харчових добавках. Так, згідно із заявою вчених, натуральна кислота, що міститься в продуктах тваринного походження, складається на 75-90 відсотків з C9, T11, в той час як синтетичні добавки складаються на 50 відсотків з шкідливих трансжирів T10, C12. Саме тому харчові добавки CLA здатні чинити негативний вплив на організм людини.

Вчені рекомендують обмежити прийом добавок CLA і не приймати подібні препарати протягом тривалого часу, поки не будуть проведені додаткові дослідження, які підтверджують або спростовують шкоду даної речовини для здоров'я.

При цьому дослідники настійно рекомендують включити в свій раціон продукти харчування з високим вмістом цієї кислоти. Незважаючи на те, що CLA не дозволить знизити відсоток вмісту жиру в організмі, ця речовина дозволить зміцнити здоров'я.


Корисні джерела CLA


Дослідники відзначили, що особи, які вживають CLA з продуктів тваринного походження, мають більш низький рівень ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи і онкологічних захворювань.

Головними джерелами цієї кислоти є молочні продукти і м'ясо травоїдних тварин. У подібних продуктах концентрація кон'югованої лінолевої кислоти виражається в співвідношенні кількості речовини на 1 грам жиру.

До числа продуктів з найвищим вмістом даної кислоти відносяться:

  • вершкове масло - 6 мг / 1 грам жиру;
  • м'ясо барана - 5,6 мг / 1 грам жиру;
  • моцарелла - 4,9 мг / 1 грам жиру;
  • йогурт без наповнювачів - 4,8 мг / 1 грам жиру;
  • сметана домашня - 4,6 мг / 1 грам жиру;
  • сир - 4,5 мг / 1 грам жиру;
  • яловичина - 4,3 мг / 1 грам жиру;
  • чеддер - 3,6 мг / 1 грам жиру.

Важливо відзначити, що концентрація в вищевказаних продуктах безпосередньо залежить від пори року і харчування тваринного. Так, найнижче кількість CLA в молочних продуктах спостерігається в березні, а найвища - в серпні. При цьому найвищий рівень цієї кислоти був помічений в м'ясі корів, що харчуються травою, і найнижчий - у тварин, що харчуються зерном.


висновок


У наш час на ринку представлена ​​величезна кількість неефективних препаратів для спалювання жиру, в число яких входить кон'юговані лінолева кислота.

Безумовно, дана кислота сприяє спалюванню жиру, проте її ефективність для людини вкрай мала. Більш того, негативні наслідки прийому цих добавок не варті кількох кілограмів, які можна втратити за рік.

Для більш безпечного схуднення фахівці рекомендують вживати продукти тваринного походження, багаті CLA, такі як м'ясо травоїдних тварин і молоко.

 

Ссылки на исследования

1. Invited review: ruminant ecology and evolution: perspectives useful to ruminant livestock research and production.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20338409

2. Production of conjugated linoleic acid and conjugated linolenic acid isomers by Bifidobacterium species.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20556602

3. Conjugated linoleic acid isomers: differences in metabolism and biological effects.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19319853

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

05 березня 2019 року