7 вражаючих корисних властивостей вітаміну С


Вітамін С є дуже важливим мікроелементом для людського організму, так як наше тіло не здатне виробляти його самостійно. Цей вітамін впливає на роботу багатьох систем і органів, через що вчені називають його одним з найбільш корисних нутрієнтів для людського здоров'я.

Він міститься в складі безлічі фруктів і овочів. Найвищий вміст - в солодкому перці, брокколі, капусті і шпинаті. Добова доза вітаміну С становить 75 мг для жінок і 90 мг - для чоловіків.

Незважаючи на те, що рекомендується отримувати вітамін С з продуктів харчування, багато людей для задоволення своїх потреб включають в раціон спеціалізовані добавки. Далі розглянемо 7 науково доведених корисних властивості вітаміну С.

Знижує ризик розвитку хронічних захворювань


Вітамін С відомий своїми антиоксидантними властивостями, які покращують роботу природних захисних механізмів організму. Антиоксиданти являють собою молекули, які зміцнюють імунну систему за рахунок захисту клітин від шкідливих речовин, які називаються вільними радикалами. Коли вільні радикали накопичуються в організмі, вони провокують стан, іменоване окислювальним стресом, яке є причиною розвитку багатьох хронічних захворювань.

Дослідження показують, що включення в раціон добавок або продуктів з високим вмістом вітаміну С може підвищити рівень антиоксидантів в крові до 30-ти відсотків. Це підсилює природні захисні функції організму, що усувають запальні процеси.

Нормалізує рівень кров'яного тиску


Приблизно третина населення планети страждає від високого кров'яного тиску, яка часто є причиною розвитку хвороб серцевого м'яза і судин, що завершуються в деяких випадках летальним результатом. Як показують дослідження, додавання в раціон вітаміну С дозволяє нормалізувати рівень тиску крові в серці та судинах.

Дослідження, проведене на тварин, продемонструвало, що додаткове вживання вітаміну С розслабляє кровоносні судини, що транспортують кров від серцевого м'яза. Це, в свою чергу, знижує рівень артеріального тиску.

Аналіз результатів ряду досліджень за участю людей показав, що додаткове включення в раціон продуктів і добавок з високим вмістом вітаміну С знижує систолічний кров'яний тиск (верхнє значення) на 3,8 мм, а діастолічний тиск (нижнє значення) - на 1,5 мм у здорових людей. А в осіб з підвищеним артеріальним тиском систолічний артеріальний тиск за рахунок прийому вітаміну C знижується на 4,9 мм, в той час як діастолічний артеріальний тиск знижується всього на 1,7 мм.

Незважаючи на те, що результати багатообіцяючі, до кінця не відома тривалість ефекту від використання вітаміну C. Тому люди з високим тиском не повинні розраховувати виключно на добавки вітаміну С при лікуванні захворювань серцево-судинної системи.

Сприяє зниженню ризику серцевих захворювань


Серцеві захворювання вважаються головною причиною летальних випадків у всьому світі. Ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи пов'язаний з багатьма факторами, включаючи високий тиск, збільшення рівня тригліцеридів або холестерину ЛПНЩ. Додавання в раціон вітаміну С може знизити вплив цих факторів ризику.

Аналіз результатів численних досліджень, в яких брало участь 293 тисячі чоловік, показав, що вживання протягом 10-ти років більше 700 мг вітаміну С щодня знижує ризик виникнення патологій серцево-судинної системи на 25 відсотків.

При цьому інший аналіз показав, що споживання вітаміну С з натуральних продуктів має більш високу ефективність при зниженні ризику, ніж включення в повсякденний раціон спеціальних добавок. Однак разом з цим вчені відзначили, що особи, які вживали продукти з високим вмістом вітаміну C, дотримувалися здорового способу життя, на відміну від тих, хто брав добавки. Це не дозволяє зрозуміти, чи були відмінності в дослідженнях викликані вживанням вітаміну С або продуктами з раціону.

Під час аналізу інших 13-ти досліджень розглядався вплив щоденного прийому більше 500 мг вітаміну С на усунення факторів, що впливають на підвищення ризику прояви хвороб серця і судинної системи, таких як холестерин і тригліцериди. Результати продемонстрували, що прийом вітаміну С знижував рівень ЛПНЩ (поганого) холестерину на 7,9 мг / дл, а тригліцеридів - на 20,1 мг / дл.

Це свідчить про те, що споживання більше 500 мг вітаміну С в день знижує ризик розвитку захворювань серцевого м'яза. Однак, якщо у вашому раціоні достатньо вітаміну С, то додавання продуктів харчування з його високим вмістом може не принести ніякого результату.

Знижує рівень сечової кислоти і запобігає розвитку подагри

Подагра є однією з різновидів артриту, від якого страждає приблизно 4 відсотки населення. Дане захворювання супроводжується сильними больовими відчуттями і запальними процесами в області суглобів. Найчастіше воно вражає великі пальці ніг. Симптоми цього поширеного захворювання проявляються при підвищенні рівня сечової кислоти в крові.

Сечова кислота є звичайним продукт життєдіяльності організму. У разі підвищення концентрації цієї речовини в крові утворюються кристали, які відкладаються в суглобах і тканинах організму. Деякі дослідження продемонстрували, що додавання в раціон вітаміну C дозволяє знизити рівень сечової кислоти в крові і, як наслідок, запобігти розвитку подагри.

Дослідження, в якому брало участь тисяча триста вісімдесят сім чоловіків, продемонструвало, що в осіб, які регулярно вживали велику кількість вітаміну С, рівень сечової кислоти був значно нижче. Під час іншого дослідження за участю 59-ти тисяч здорових чоловіків віком від 20-ти років було встановлено, що введення в раціон продуктів, що містять вітамін C, знижує ризик розвитку подагри на 44 відсотки.

Незважаючи на те, що зв'язок між споживанням вітаміну С і рівнем сечової кислоти в організмі була доведена вченими, необхідне проведення додаткових досліджень впливу цієї речовини на подагру.

Запобігає дефіцит заліза


Залізо є важливим мікроелементом, необхідним для виконання багатьох життєвих функцій. Цей мінерал використовується організмом при створенні червоних кров'яних клітин, що виконують функцію транспортування кисню до всіх органів і тканин організму. Добавки з високим вмістом нутриента можуть поліпшити засвоєння заліза, так як даний вітамін бере участь в перетворенні мінералу в легко засвоювану форму.

Різноманітність повсякденного раціону продуктами з високим вмістом вітаміну C особливо корисно для вегетаріанців, які не вживають м'ясо, при тому, що саме цей продукт є основним джерелом заліза. Споживання всього 100 мг вітаміну С може поліпшити засвоєння заліза на 67 відсотків. Це, в свою чергу, скорочує ризик розвитку анемії.

У дослідженні за участю 65-ти дітей, які страждають від анемії, викликаної дефіцитом заліза, з'ясувалося, що включення в раціон добавок, що містять вітамін C, дозволило усунути симптоми цього захворювання. Тому, якщо у вас низький рівень заліза в організмі, слід додати в свій щоденний раціон якомога більше продуктів, що містять корисний мікроелемент.

зміцнює імунітет


Найпоширенішою причиною вживання вітаміну C є зміцнення імунітету. Це обумовлено тим, що даний мікроелемент бере участь у багатьох процесах імунної системи. Він стимулює вироблення лейкоцитів, що забезпечують захист організму від інфекцій, забезпечує захист клітин від вільних радикалів, і сприяє створенню шкірних бар'єрів, що підвищують опірність всього організму. Дослідження показують, що прийом вітаміну С також може прискорити процес регенерації тканин.

При цьому низький рівень вітаміну C може негативно відбитися на стані здоров'я. Так, наприклад, у людей з пневмонією, завжди спостерігається зменшене вміст вітаміну C в крові в порівнянні зі здоровими людьми. Більш того, включення добавок з цим мікроелементом дозволяє скоротити тривалість захворювань.

Запобігає погіршенню роботи мозку


Деменція - це дуже широке поняття яке використовується для опису таких симптомів як погіршення пам'яті і роботи мозку. Дане захворювання викликає дискомфорт 35 мільйонам чоловік по всьому світу. Дослідження показують, що причиною розвитку деменції є окислювальний стрес і запальні процеси в області головного мозку, хребта та нервів.

Вітамін С відомий як один з найсильніших антиоксидантів. Зниження його концентрації в крові вчені безпосередньо пов'язують з погіршенням мислення і пам'яті. Дослідження показують, що у людей з деменцією практично завжди спостерігається істотне зниження рівня нутриента в крові. При цьому додавання в раціон продуктів з високим вмістом вітаміну забезпечило захист мозку від таких симптомів як погіршення пам'яті і уповільнення розумових процесів.

Добавки з вітаміном С можуть запобігти розвитку деменції за умови, якщо ваш раціон містить порівняно невелику кількість цієї речовини. Але для вивчення впливу даного мікроелемента на стан нервової системи необхідні додаткові дослідження.

Недоведені корисні властивості вітаміну С


Вітамін С має багато науково доведених корисних властивостей, проте існує безліч необґрунтованих тверджень про його користь, які або підкріплені слабкими доказами, або їх не мають. Розглянемо найпопулярніші з них:

· Запобігає розвитку простудних захворювань. При тому, що вітамін С скорочує важкі симптоми простудних захворювань і зменшує їх тривалість, він не здатний їх запобігати;

·

мінімізує ризик розвитку онкологічних захворювань. Дослідження пов'язують споживання вітаміну C з більш низьким ризиком розвитку онкологічних захворювань. Незважаючи на це, більшість інших експериментів показали, що добавки вітаміну С не здатні впливати на злоякісні пухлини;

· Формує захисний бар'єр від захворювань очей. Вітамін С, на думку вчених, здатний запобігти розвитку катаракти та вікової дегенерація жовтої плями. Проте, добавки вітаміну С не здатні надавати позитивного ефекту. Більш того, в деяких випадках включення їх в раціон може негативно відбитися на здоров'ї очей;

· Виводить свинець з організму. При тому, що у людей з отруєнням свинцем спостерігається низький рівень вітаміну С, немає переконливих доказів того, що включення цього мікроелемента в раціон знижує побічні ефекти від даного важкого металу.

Висновок


Вітамін С відноситься до числа водорозчинних мікроелементів, які необхідні для людського організму. Вживання цієї речовини забезпечує позитивний вплив на тіло людини і роботу життєво важливих систем організму. Він здатний знижувати артеріальний тиск, запобігати розвитку подагри, покращувати засвоєння заліза, зміцнювати імунітет і знижувати ризик розвитку серцевих захворювань і деменції.

Добавки з високим вмістом вітаміну С - простий і надійний спосіб збільшення обсягів споживання цього мікроелемента, особливо, якщо його кількості в продуктах харчування недостатньо для задоволення добової потреби організму.

 

Джерела
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23675073
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12564647
 

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

06 березня 2020 року

профіль Міхно Наталія