Вітамін B9 є одним з найбільш важливих мікроелементів для людського тіла. Природною формою даної речовини є фолат, який використовується при формуванні ДНК і будівництві клітин. Недолік фолату здатний негативно відбитися на організмі і привести наступних негативних наслідків:

  • підвищення рівня гомоцистеїну, що підвищує ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи;
  • підвищення ризику виникнення вроджених дефектів у плода в період вагітності;
  • підвищення ймовірності розвитку онкологічних захворювань.

Все це відноситься до числа основних причин вживання вітаміну B9. Варто відзначити, що в таких державах як США, Чилі і Канада вітамін B9 додають в багато продуктів харчування. Однак при насиченні продукту даними елементом замість природної форми використовують фолієву кислоту.

Фолат і його особливості

Фолат є природну форму вітаміну B9. Назва цієї речовини походить від латинського слова «folium», яке перекладається як лист. Це пов'язано з тим, що основними джерелами цього мікроелемента є листові овочі.

Насправді ж, фолат є назвою для групи сполук, що мають схожі поживні властивості. Так, активна форма даної речовини, відома в наукових колах як левомефолевая кислота, носить, як і інші форми вітаміну B9, назва фолат.

Важливо відзначити, що абсолютно будь-яка форма даного вітаміну в процесі травлення перетворюється в активну.

Що собою являє фолієва кислота

Фолієва кислота, яка також носить назву птероілмоноглутаміновая кислота, є синтетичною формою вітаміну B9. Ця речовина використовується спеціально для збагачення продуктів харчування даними вітаміном.

Протягом багатьох десятків років вчені стверджували, що фолієва кислота набагато краще засвоюється організмом людини в порівнянні з природною формою вітаміну B9 - фолатом. Однак проведені нещодавно дослідження продемонстрували, що обидві форми засвоюються однаково добре і мають практично однаковий ефект.

Головною відмінною рисою фолієвої кислоти є те, що вона перетворюється в активну форму вітаміну B9 не в травній системі, а в печінці та інших тканинах організму, що займає досить багато часу. Саме тому дана речовина має меншою ефективністю в порівнянні з іншими фолатами.

Навіть порівняно невеликий обсяг фолієвої кислоти може не засвоїтися повністю до прийому наступної харчової добавки з даною речовиною. Ще більше погіршити подібну ситуацію може паралельне вживання продуктів, збагачених цією кислотою.

Важливо відзначити, що вся незасвоєного фолієва кислота накопичується в крові людини, що може привести до ряду негативних наслідків. Однак вчені встановили, що прийом цієї речовини одночасно з іншими вітамінами, що відносяться до групи B значно прискорює процес його засвоєння.

Негативні наслідки накопичення фолієвої кислоти

Згідно з дослідженнями вчених, накопичена в крові непреобразовавшаяся фолієва кислота здатна зробити негативний вплив на організм людини, а саме:

  • підвищити ризик розвитку раку;
  • прискорити зростання ракових клітин;
  • викликати дефіцит вітаміну B12, що призведе до порушення роботи нервової системи та розвитку деменції.

Для досягнення подібних ефектів цілком достатньо прийому 400 мкг фолієвої кислоти.

Корисні джерела вітаміну B9

Фахівці рекомендують використовувати для насичення організму вітаміном B9 виключно натуральні продукти, такі як:

  • авокадо;
  • спаржа;
  • шпинат;
  • листя салату;
  • брюссельська капуста.

Але в деяких випадках, особливо при вагітності людині необхідно бути впевненим у вживанні достатньої кількості вітаміну B9. У таких випадках фахівці рекомендують вживати спеціалізовані добавки, в складі яких міститься 5-метілтетрагідрофолат (5-MTHF) - більш нешкідливий аналог фолієвої кислоти. Згідно з результатами досліджень, дана речовина має більш високою ефективністю в порівнянні з фолієвою кислотою.

Харчова добавка 5-MTHF в більшості випадків для підвищення ефективності поєднується з кальцієм. Подібні добавки найчастіше зустрічаються в продажу під назвою левомефолат кальцію або метілфолат.

Висновок

Фолієва кислота і фолат, незважаючи на те, що обидва цих речовини є вітаміном B9, істотно відрізняються один від одного. Так, перша речовина є синтетичною формою вітаміну, а фолат - натуральної.

Людський організм відчуває складності при перетворенні фолієвої кислоти в активну форму вітаміну B9, що призводить до накопичення неметаболізованого речовини в крові і ряду негативних наслідків.

Однак сьогодні існує безліч аналогів фолієвої кислоти, які включають як харчові добавки (5-метілтетрагідрофолат), так і продукти харчування, що мають більш високу ефективність.

1. Homocysteine and cardiovascular disease: a review of the evidence.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17654449

2. Homocysteine and stroke: evidence on a causal link from mendelian randomisation.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15652605

3. Folate deficiency and folic acid supplementation: the prevention of neural-tube defects and congenital heart defects.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24284617

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

21 лютого 2019 року