Залізо є одним з найважливіших мікроелементів, необхідних для нормалізації роботи життєво важливих систем організму. Однак так само, як і у випадку з рядом інших мінералів, вживання цієї речовини у великих кількостях може негативно відбитися на стані здоров'я. Більш того, залізо є настільки токсичним мінералом, що рівень його засвоєння строго контролюється ШКТ, що дозволяє звести до мінімуму негативний вплив цього мінералу на організм.

У деяких випадках подібні системи, що забезпечують захист організму від надлишку вітамінів і мінералів, можуть давати збій, який призводить до накопичення зайвої кількості цих речовин і погіршення стану здоров'я.

У цій статті ми розглянемо, до яких негативних наслідків може призвести надлишок заліза в організмі.


Що потрібно знати про залізо


Залізо належить до мінералів, що потрапляють в людський організм при споживанні певних продуктів харчування. Даний мінерал використовується людським тілом для генерації гемоглобіну, що є невід'ємною частиною еритроцитів, що відповідають за транспортування кисню до тканин і органів.

Фахівці поділяють даний мікроелемент на два типи:

  • гемовое залізо, яке має більш високий рівень засвоєння (міститься виключно в продуктах тваринного походження);
  • негемове залізо, яке має більш низький рівень засвоєння, який можна збільшити, додавши в раціон органічні кислоти, такі як вітамін C або рослинні сполуки, подібні фітати (міститься в продуктах рослинного і тваринного походження).

Важливо звернути увагу на те, що особи, які не вживають гемовое залізо, мають більш високий ризик розвитку дефіциту даного мінералу.

Станом на сьогоднішній день, дефіцит заліза є одним з найпоширеніших явищ дефіциту мінералів в організмі. Найчастіше гострий брак гемового заліза відчувають жінки в період вагітності.


Особливості регулювання рівня заліза


Вчені виділяють кілька аспектів, на які слід звернути увагу при вживанні добавок заліза.

Першим і найбільш важливим є те, що даний мінерал використовується для нормалізації роботи більшості життєво важливих систем організму, тому людина потребує постійного споживанні даного речовини.

Другий аспект полягає в тому, що добавки даного мінералу мають високий рівень токсичності, через що надмірне вживання даної речовини може бути шкідливим для організму.

Людський організм здатний самостійно регулювати рівень заліза в крові за рахунок контролю над рівнем засвоєння цієї речовини, при його попаданні в травний тракт. Спеціально для цього завдання організм генерує гормон під назвою гепсідін, функція якого полягає в зниженні рівня заліза в організмі.

Принцип роботи гепсідіна виглядає наступним чином:

  • при високому рівні заліза в крові організм починає виробляти велику кількість гепсідіна, що знижує засвоєння даного мінералу;
  • при низькому рівні заліза, організм самостійно знижує рівень гепсідіна, тим самим підвищуючи рівень засвоєння даної речовини.

Варто зазначити, що подібна система зниження засвоєння рівня заліза працює досить добре. Однак порушення, здатні негативно вплинути на вироблення гепсідіна, можуть стати причиною підвищення рівня заліза в крові. При цьому стимуляція вироблення даного гормону також не є корисною, так як вона може призвести до виникнення дефіциту мінералу.

На рівень заліза в крові також може впливати раціон. Так, недолік даного мінералу в вживаних щодня продуктах харчування може стати причиною розвитку дефіциту заліза, а тривалий прийом добавок цієї речовини може викликати важке отруєння залізом.

Токсичність заліза


Надлишок заліза в людському організмі може бути викликаний тривалим вживанням добавок з високим вмістом цього елементу або випадковим передозуванням.

У більшості випадків в людській крові знаходиться порівняно невелика кількість «вільного» заліза, яке пов'язане з білком під назвою трансферин, що забезпечує безпеку цього мінералу. Однак вживання надмірної кількості мінералу може стати причиною збільшення обсягу «вільного» заліза в крові.

Згідно із заявою вчених, «вільний» залізо є проксідантом - речовиною, дія якого повністю протилежна дії антиоксидантів. Інакше кажучи, «вільний» залізо здатне надавати руйнівний вплив на клітини організму.

До числа головних причин підвищення рівня «вільного» заліза в крові відноситься:

  • отруєння залізом в результаті перевищення рекомендованої дози споживання харчових добавок з високим вмістом даного мінералу;
  • спадковий гемохроматоз - захворювання, що супроводжується підвищеним рівнем засвоєння заліза;
  • африканська передозування залізом, пов'язана з високим вмістом мінералу в їжі, яке може бути обумовлено використанням металевого посуду для приготування їжі.

У більшості випадків отруєння залізом викликано вживанням надмірного обсягу мінералу у вигляді харчових добавок. Симптоми отруєння можуть бути викликані вживанням мінералу в обсязі від 10-ти до 20-ти мг на один кілограм власної маси. При цьому дозування понад 40 мг на один кілограм маси тіла може викликати серйозні ускладнення, що вимагають невідкладної медичної допомоги. Причиною отруєння також може бути повторне вживання великих обсягів заліза. У зв'язку з цим при вживанні харчових добавок з високим вмістом цього мінералу слід обов'язково дотримуватися інструкції.

Отруєння залізом супроводжується такими симптомами як біль у животі, нудота і блювота.

Залізо також може поступово накопичуватися у внутрішніх органах, що може стати причиною порушення їх роботи і пошкодження їх клітин, які можуть призвести до летального результату.

Вживання великих обсягів цього мінералу протягом тривалого періоду часу може викликати перевантаження залізом, яку ми розглянемо далі.


Перевантаження залізом


Такий стан як перевантаження залізом часто викликано поступовим накопиченням надмірної кількості цього мінералу в органах. У більшості випадків причиною даного стану є нездатність організму регулювати рівень засвоєння цього елемента.

Подібний стан зустрічається у людей вкрай рідко. Однак воно становить серйозну загрозу для осіб, що мають схильність до підвищеного рівня засвоєння заліза. У більшості випадків до числа таких осіб відносяться люди, які страждають від ненаследственного гемохроматоза.

Згідно із заявою вчених, дане захворювання, що супроводжується накопиченням заліза у внутрішніх органах і тканинах, може стати причиною розвитку діабету, артриту, онкологічних захворювань, а також причиною порушення роботи серця і печінки.

Організм людини обмежений у кількості способів виведення зайвого заліза. Єдиним ефективним методом зниження рівня даного мінералу в організмі є крововтрата. Саме тому донори, регулярно здають кров, і жінки мають більш низький рівень ризику перевантаження залізом.

Ризик перевантаження залізом також можна знизити, дотримуючись наступних рекомендацій:

  • знизити обсяг споживання продуктів з високим вмістом цього мінералу;
  • регулярно здавати кров;
  • уникати поєднання залізовмісних продуктів з вітаміном C;
  • виключити використання залізної посуду і столових приладів.

Але при цьому варто звернути увагу на те, що при відсутності перевантаження залізом не рекомендується дотримуватися всі вищевказані поради і знижувати рівень споживання цього елементу.


Вплив заліза на онкологічні захворювання


Вченими було встановлено, що накопичення надмірного обсягу заліза в людських органах і тканинах може стати причиною розвитку онкологічних захворювань. Однак регулярна втрата крові під час менструального циклу або під час здачі крові на донорство може істотно знизити ризик розвитку раку.

Згідно дослідним даними, регулярне споживання гемового заліза істотно підвищує ризик розвитку раку товстої кишки. Також під час проведення одного з досліджень було встановлено, що гемовое залізо, що отримується шляхом вживання яловичини, дозволяє збільшити кількість канцерогенних N-нитрозосоединений в шлунково-кишковому тракті.

Багато вчених асоціюють вживання яловичини з розвитком онкологічних захворювань, проте лише деякі дослідження підтверджують даний зв'язок.

Зв'язок заліза з ризиком зараження


Дослідники повідомляють, що надлишок заліза в організмі, також як і його дефіцит, є причиною підвищеної уразливості до інфекцій.

На думку вчених, поясненням цього є кілька причин:

  • імунна система використовує залізо для боротьби з інфекціями і знищення деяких бактерій;
  • високий рівень «вільного» заліза в крові сприяє розвитку шкідливих бактерій і вірусів.

Проведені в недавньому часі дослідження продемонстрували, що регулярне вживання добавок заліза абсолютно здоровими людьми частішають випадки інфекційних захворювань і збільшує їх тяжкість.

Крім того, було виявлено, що особи з спадковим гемохроматоз мають більш високий ризик розвитку інфекційних захворювань.

У зв'язку з тим, що причин підвищеного ризику інфікування може бути кілька, перед включенням в раціон добавок заліза рекомендується проконсультуватися з лікарем.


Висновок


Вживання добавок заліза в великих кількостях може бути шкідливим для здоров'я. Однак в разі відсутності перевантаження залізом вживання натуральних джерел даного мінералу є абсолютно безпечним.

При цьому добавки заліза рекомендується приймати лише тим особам, які страждають від дефіциту даного мінералу.

Крім того, не варто включати в раціон добавки з високим вмістом цього елементу, якщо вони не рекомендовані лікарем.

 

 

Ссылки на исследования

1. Is iron and zinc nutrition a concern for vegetarian infants and young children in industrialized countries?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24871479

2. Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12936958

3. Worldwide prevalence of anaemia, WHO Vitamin and Mineral Nutrition Information System, 1993-2005.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18498676

   
  

Автор огляду  Денис Ульванський,

фактчекінг Євгенія Русєва,

26 квітня 2019 року