Для насичення організму вітаміном B2 рекомендується дотримуватися збалансованої дієти, що включає такі продукти тваринного походження як молоко і сир. До числа інших джерел цього мікроелемента відносяться:
- жовтки курячих яєць;
- яловичина;
- філе лосося;
- тунець;
- соя;
- мигдаль;
- зернові культури (пшениця і їй подібні рослини).
Важливо відзначити, що рибофлавін має високу чутливість до світла, що робить вітамін швидкопсувних. У зв'язку з цим зернові культури в момент вживання мають найнижчий обсяг цієї речовини.
Нерідко вітамін B2 використовується в якості добавки в кашу або хліб. Крім цього, даний мікроелемент також часто використовується в якості харчового барвника на кондитерських фабриках.
При вживанні великої кількості рибофлавіну можна спостерігати зміну кольору сечі до темно-жовтого. Подібний ефект також спостерігається при вживанні інших вітамінів групи B.
Що потрібно знати про дефіцит рибофлавіну
У зв'язку з тим, що вітамін B2 бере активну участь в переробці поживних речовин, що надходять в організм людини, його дефіцит може негативно відбитися на людському здоров'ї і викликати ряд захворювань. Найбільш поширеним наслідком нестачі рибофлавіну в організмі є анемія.
Рибофлавін є одним з найбільш важливих вітамінів для жінок в період виношування плоду. Дефіцит цієї речовини здатний викликати прееклампсию на 20-му тижні вагітності, що супроводжується підвищеним артеріальним тиском і порушенням роботи ряду внутрішніх органів, що може привести до порушення розвитку плоду і необхідності проведення кесаревого розтину.
Гостра нестача вітаміну B2 вкрай рідко зустрічається у людей, що харчуються свіжими продуктами. Для того щоб визначити рівень цієї речовини в організмі, слід звернутися до лікаря, який зможе прописати правильну дієту або прийом спеціалізованих харчових добавок.
Дефіцит рибофлавіну також може привести до розвитку хвороби Крона і целіакії.
До чого може привести надлишок вітаміну B2
Основним негативним наслідком надлишку рибофлавіну є пошкодження печінки. Однак такі випадки трапляються вкрай рідко при споживанні натуральних продуктів харчування. Подібний ефект можна досягти тільки за умови надмірного споживання харчових добавок або отримання великої кількості уколів з даними мікроелементом. Однак перенасичення цим елементом малоймовірно, тому що він відноситься до числа водорозчинних речовин, які не накопичуються в організмі людини.
Посилання на дослідження
1. Mayo Clinic Staff. (2014, July 3). Preeclampsia: Complications
mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/basics/complications/con-20031644
3. What common nutrient deficiencies might an adult experience prior to diagnosis? (n.d.)
cureceliacdisease.org/archives/faq/what-common-nutrient-deficiencies-might-an-adult-experience-prior-to-diagnosis
Автор огляду Ірина Сідорова, 11 березня 2020 року
|