Для насичення організму вітаміном B2 рекомендується дотримуватися збалансованої дієти, що включає такі продукти тваринного походження як молоко і сир. До числа інших джерел цього мікроелемента відносяться:

  • жовтки курячих яєць;
  • яловичина;
  • філе лосося;
  • тунець;
  • соя;
  • мигдаль;
  • зернові культури (пшениця і їй подібні рослини).

Важливо відзначити, що рибофлавін має високу чутливість до світла, що робить вітамін швидкопсувних. У зв'язку з цим зернові культури в момент вживання мають найнижчий обсяг цієї речовини.

Нерідко вітамін B2 використовується в якості добавки в кашу або хліб. Крім цього, даний мікроелемент також часто використовується в якості харчового барвника на кондитерських фабриках.

При вживанні великої кількості рибофлавіну можна спостерігати зміну кольору сечі до темно-жовтого. Подібний ефект також спостерігається при вживанні інших вітамінів групи B.


Що потрібно знати про дефіцит рибофлавіну


У зв'язку з тим, що вітамін B2 бере активну участь в переробці поживних речовин, що надходять в організм людини, його дефіцит може негативно відбитися на людському здоров'ї і викликати ряд захворювань. Найбільш поширеним наслідком нестачі рибофлавіну в організмі є анемія.

Рибофлавін є одним з найбільш важливих вітамінів для жінок в період виношування плоду. Дефіцит цієї речовини здатний викликати прееклампсию на 20-му тижні вагітності, що супроводжується підвищеним артеріальним тиском і порушенням роботи ряду внутрішніх органів, що може привести до порушення розвитку плоду і необхідності проведення кесаревого розтину.

Гостра нестача вітаміну B2 вкрай рідко зустрічається у людей, що харчуються свіжими продуктами. Для того щоб визначити рівень цієї речовини в організмі, слід звернутися до лікаря, який зможе прописати правильну дієту або прийом спеціалізованих харчових добавок.

Дефіцит рибофлавіну також може привести до розвитку хвороби Крона і целіакії.


До чого може привести надлишок вітаміну B2


Основним негативним наслідком надлишку рибофлавіну є пошкодження печінки. Однак такі випадки трапляються вкрай рідко при споживанні натуральних продуктів харчування. Подібний ефект можна досягти тільки за умови надмірного споживання харчових добавок або отримання великої кількості уколів з даними мікроелементом. Однак перенасичення цим елементом малоймовірно, тому що він відноситься до числа водорозчинних речовин, які не накопичуються в організмі людини.

Посилання на дослідження

1. Mayo Clinic Staff. (2014, July 3). Preeclampsia: Complications
mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/basics/complications/con-20031644

 

3. What common nutrient deficiencies might an adult experience prior to diagnosis? (n.d.)
cureceliacdisease.org/archives/faq/what-common-nutrient-deficiencies-might-an-adult-experience-prior-to-diagnosis

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

11 березня 2020 року