Клітини людського організму схильні до такого процесу як окислювальний стрес, який виникає в результаті негативного впливу вільних радикалів. Даний процес призводить до ослаблення і руйнування клітин, що є головною причиною передчасного старіння і виникнення захворювань серцево-судинної системи. У деяких випадках окислювальний стрес може стати причиною розвитку онкологічних захворювань.

Вільні радикали, які є першопричиною руйнівного процесу, утворюються в тілі людини в результаті виконання природних процесів, що робить їх невід'ємною частиною людського організму. Однак, згідно з даними Національного інституту здоров'я США, вживання вітаміну E здатне знизити негативний вплив цих речовин і запобігти процесу передчасного старіння.


Можливість використання для лікування деяких хвороб


Вченим вдалося встановити, що вітамін E може використовуватися як засіб для лікування деяких дегенеративних захворювань, до числа яких відносяться:

  • підвищений кров'яний тиск;
  • онкологічне захворювання;
  • хвороби серцево-судинної системи.

Дослідження, проведені раніше, не змогли підтвердити, що даний вітамін здатний знизити ризик виникнення вищевказаних захворювань. Однак було встановлено, що дані захворювання спостерігалися у осіб, що зазнають дефіцит вітаміну E.


Забезпечення додаткового захисту від шкідливих факторів


Вживання вітаміну E є корисним для осіб, які проживають в містах з брудним повітрям, що працюють у важких умовах, а також для курців, так як дозволяє знизити негативний вплив цих факторів.

Кількість вільних радикалів, що надають руйнівну дію на клітини, може збільшуватися від:

  • куріння сигарет;
  • негативного впливу забрудненого повітря;
  • надмірного впливу УФ-випромінювання на шкіру.

Споживання продуктів і харчових добавок з високим вмістом вітаміну E дозволяє прискорити процес відновлення клітин. Важливо відзначити, що на відміну від харчових добавок вживання вітаміну E в вигляді продуктів харчування є абсолютно нешкідливим.


Побічні ефекти від надмірного споживання вітаміну E


Згідно із заявою вчених, передозування вітаміном E при споживанні звичайних продуктів харчування малоймовірна. Однак надмірне споживання добавок з високим вмістом даного мікроелемента може викликати серйозні побічні ефекти, одним з яких є збільшення ймовірності геморагічного інсульту.

Максимально допустима доза вживання цього вітаміну є 1000 ME для дорослих за умови використання харчових добавок. При цьому рекомендований обсяг не перевищує 15 мг.

На що слід звернути увагу при покупці добавок


Сьогодні вітамін E, представлений на ринку, найчастіше продається в 2-ух формах - натуральної, до складу якої входить d-альфа-токоферол, і синтетичної, що включає dl-альфа-токоферол. Добавки з першою формою вітаміну E відрізняються більш високою засвоюваністю і ефективністю. Саме тому рекомендований об'єм споживання синтетичних добавок на добу становить 33,3 ME, а натуральних - 22,4 ME.

Для визначення форми вітаміну, що міститься в харчовій добавці, слід уважно ознайомитися зі складом, зазначеним на етикетці.


Продукти з високим вмістом вітаміну E


Як було зазначено раніше, вітамін E також можна отримувати при вживанні звичайних продуктів харчування. Найбагатшими джерелами цієї речовини є:

  • смажене насіння соняшнику -7,4 мг вітаміну E;
  • смажені лісові горіхи - 4,3 мг вітаміну E;
  • смажений арахіс - 2,2 мг вітаміну E;
  • смажений мигдаль - 6,8 мг вітаміну E.
  • Вищевказане кількість речовини міститься в 28-ми грамах кожного перерахованого продукту.

Іншими не менше корисними продуктами з високим вмістом цього елементу є:

  • варений шпинат - 1,9 мг в половині склянки;
  • відварна капуста брокколі - 1,2 мг в половині склянки;
  • свіжий ківі - 1,1 мг в плоді середнього розміру;
  • манго - 0,7 мг в половині склянки порізаного фрукта;
  • помідор - 0,7 мг в плоді середнього розміру.


Інші способи отримання вітаміну E


Ще одним способом насичення організму вітаміном E є додавання в раціон столової ложки масла, виготовленого шляхом віджиму зародків пшениці, а також смаженого насіння соняшнику. Така зміна раціону дозволить додати до 20-ти міліграмів вітаміну E, що відповідає добовій нормі споживання цього мікроелемента.

Іншим не менш корисним стравою в раціоні стане салат, до складу якого входять капуста, шпинат і невелика кількість лісового горіха.

 

1. Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, and carotenoids. (2000)
nap.edu/openbook.php?record_id=9810&page=186

2. Vitamin E: Fact sheet for health professionals. (2016, May 9)
ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/

 

 

   
  

Автор огляду Денис Ульванський,

фактчекінг Євгенія Русєва,

25 лютого 2019 року