Вітамін С має наукову назву - аскорбінова кислота, і ця речовина відноситься до групи водорозчинних органічних сполук. Першовідкривачем є американський біохімік, який активно пропагував культ вітаміну С. Протягом п'яти років це викликало великий скепсис у вчених світового рангу, але потім вдалося з'ясувати, що ця речовина здатна захищати організм від цинги - ураження ясен.
Дослідження вітаміну С були ретельними і тривалими, і зараз цей мікроелемент вважається одним з головних для забезпечення здоров'я і правильного функціонування людського організму.
Не дарма аскорбінова кислота отримала народну назву як вітамін молодості, оскільки володіє потужними антиоксидантними властивостями і гальмує старіння клітин. Крім того, вона активізує вироблення колагену, який піклується про хороший стан шкіри, роблячи її пружною і свіжою.
Звідки береться вітамін С
У нашому організмі не відбувається вироблення аскорбінової кислоти, тому її можна отримати тільки з їжі, зокрема з фруктів і овочів, а також ягід - цитрусових, шипшини, чорної смородини, болгарського перцю, обліпихи, петрушки, малини, яблук, ківі, помідорів, огірків, агрусу, журавлини, щавлю, гарбуза та інших.
Потрапляючи в організм, вітамін С виконує біосінтезірующіе функції, зокрема він бере участь в процесах утворення L-карнітину і колагену. Цей мікроелемент корисний саме в чистому вигляді, тобто при вживанні продуктів з його вмістом, бажано, щоб вони не проходили термічну обробку.
Як вітамін С діє на організм
Вітамін С володіє багатогранними корисними властивостями, що і робить наш організм більш міцним і стійким до різного роду негативних факторів, а також допомагає швидко відновлюватися після перенесених хвороб.
Сприятливий вплив аскорбінової кислоти на людський організм виражається в наступному:
- дуже сильний антиоксидант, захищає клітини від дії вільних радикалів;
- активізує вироблення колагену, який важливий для здоров'я шкіри;
- підвищує імунні властивості організму і опірність до вірусів і бактерій;
- регулює кровотворення, відновлює проникність капілярів;
- регулює метаболічні реакції;
- сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів;
- є загальнозміцнюючим засобом при різних захворюваннях;
- розріджує кров і мінімізує ризик формування тромбів;
- зменшує вміст сечової кислоти в крові;
- стимулює роботу центральної нервової системи;
- діє як релаксант і захищає від стресів.
Профілактика і захист від хвороб
Вітамін С корисний і дорослим і дітям, особливо в період бурхливих епідемій. Рекомендується підвищувати добову дозу мікроелемента до 250-ти міліграмів в якості профілактики, а під час хвороби - до 1500 міліграмів.
У нормальних умовах, коли організм здоровий, добове споживання аскорбінової кислоти становить:
- для жінок - 75 міліграмів;
- для чоловіків - 90 міліграмів;
- для вагітних і годуючих - 100 і 120 міліграмів відповідно;
- для дітей - 40-75 міліграмів.
Вітамін С існує у формі біологічних активної добавки - це капсули з концентратом мікроелемента, які використовуються в курсі дієти або профілактики. Однак найкращим джерелом вітаміну С є фрукти і овочі, тобто природні продукти з його вмістом.
Передозування вітаміном С
Не можна допускати надзвичайного споживання аскорбіносодержащіх продуктів, інакше це загрожує неприємними наслідками:
- розлад шлунково-кишкового тракту;
- утворення ниркових каменів;
- інтоксикація через накопичення заліза;
- дефіцит вітаміну В12.
Передозування вітаміном С також тягне за собою розвиток прискорений метаболізм, алергічну реакцію і ерозію емалі зубів.
Автор огляду Ірина Сідорова, 17 грудня 2018 року профіль Ніколаєва Жанна
|