Вітамін С має наукову назву - аскорбінова кислота, і ця речовина відноситься до групи водорозчинних органічних сполук. Першовідкривачем є американський біохімік, який активно пропагував культ вітаміну С. Протягом п'яти років це викликало великий скепсис у вчених світового рангу, але потім вдалося з'ясувати, що ця речовина здатна захищати організм від цинги - ураження ясен.

Дослідження вітаміну С були ретельними і тривалими, і зараз цей мікроелемент вважається одним з головних для забезпечення здоров'я і правильного функціонування людського організму.

Не дарма аскорбінова кислота отримала народну назву як вітамін молодості, оскільки володіє потужними антиоксидантними властивостями і гальмує старіння клітин. Крім того, вона активізує вироблення колагену, який піклується про хороший стан шкіри, роблячи її пружною і свіжою.


Звідки береться вітамін С


У нашому організмі не відбувається вироблення аскорбінової кислоти, тому її можна отримати тільки з їжі, зокрема з фруктів і овочів, а також ягід - цитрусових, шипшини, чорної смородини, болгарського перцю, обліпихи, петрушки, малини, яблук, ківі, помідорів, огірків, агрусу, журавлини, щавлю, гарбуза та інших.

Потрапляючи в організм, вітамін С виконує біосінтезірующіе функції, зокрема він бере участь в процесах утворення L-карнітину і колагену. Цей мікроелемент корисний саме в чистому вигляді, тобто при вживанні продуктів з його вмістом, бажано, щоб вони не проходили термічну обробку.


Як вітамін С діє на організм


Вітамін С володіє багатогранними корисними властивостями, що і робить наш організм більш міцним і стійким до різного роду негативних факторів, а також допомагає швидко відновлюватися після перенесених хвороб.

Сприятливий вплив аскорбінової кислоти на людський організм виражається в наступному:

  • дуже сильний антиоксидант, захищає клітини від дії вільних радикалів;
  • активізує вироблення колагену, який важливий для здоров'я шкіри;
  • підвищує імунні властивості організму і опірність до вірусів і бактерій;
  • регулює кровотворення, відновлює проникність капілярів;
  • регулює метаболічні реакції;
  • сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів;
  • є загальнозміцнюючим засобом при різних захворюваннях;
  • розріджує кров і мінімізує ризик формування тромбів;
  • зменшує вміст сечової кислоти в крові;
  • стимулює роботу центральної нервової системи;
  • діє як релаксант і захищає від стресів.

 

Профілактика і захист від хвороб


Вітамін С корисний і дорослим і дітям, особливо в період бурхливих епідемій. Рекомендується підвищувати добову дозу мікроелемента до 250-ти міліграмів в якості профілактики, а під час хвороби - до 1500 міліграмів.

У нормальних умовах, коли організм здоровий, добове споживання аскорбінової кислоти становить:

  • для жінок - 75 міліграмів;
  • для чоловіків - 90 міліграмів;
  • для вагітних і годуючих - 100 і 120 міліграмів відповідно;
  • для дітей - 40-75 міліграмів.

Вітамін С існує у формі біологічних активної добавки - це капсули з концентратом мікроелемента, які використовуються в курсі дієти або профілактики. Однак найкращим джерелом вітаміну С є фрукти і овочі, тобто природні продукти з його вмістом.


Передозування вітаміном С


Не можна допускати надзвичайного споживання аскорбіносодержащіх продуктів, інакше це загрожує неприємними наслідками:

  • розлад шлунково-кишкового тракту;
  • утворення ниркових каменів;
  • інтоксикація через накопичення заліза;
  • дефіцит вітаміну В12.

Передозування вітаміном С також тягне за собою розвиток прискорений метаболізм, алергічну реакцію і ерозію емалі зубів.

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

17 грудня 2018 року

профіль Ніколаєва Жанна