Часник та його користь

Знаменитий давньогрецький лікар Гіппократ, який також відомий як «батько західної медицини», колись сказав про те, що їжа повинна бути головними ліками людини, а всі ліки повинні бути їжею. При цьому свого часу для лікування різних захворювань давньогрецький лікар призначав часник.

Порівняно недавно наука змогла підтвердити, що даний продукт має безліч корисних властивостей, що дозволяють поліпшити стан здоров'я. У цій статті ми розглянемо основні науково доведені корисні властивості даного продукту.

На сьогоднішній день часник є всюдисущим рослиною, оскільки невибагливий і може виростати в різних кліматичних умовах і грунтах. Так що дефіциту з таким продуктом майже не буває.

 

В чому користь часника

  • Нормалізує травлення - часник допомагає шлунку перетравлювати важку та жирну їжу, а також сприятливо впливає на печінку і жовчний міхур.
  • Скорочує накопичення шкідливого холестерину - в часнику міститься така речовина як ахоен, яка пригнічує накопичення холестеринових відкладень на стінках судинних і нормалізує тиск.
  • Не дає утворюватися тромбам - при регулярному поїданні часнику поступово припиняється процес тромбоксану, тобто активного злипання тромбоцитів.
  • Профілактика і лікування атеросклерозу - сірковмісні мікроелементи в часнику допомагають розсмоктуватися внутрішньосудинним тромбам, а також підвищується фібринолітична активність.
  • Зупиняє дію патогенних мікроорганізмів - часник здатний вбивати бактерії і штами кишкової палички, стафілококи за рахунок вмісту в ньому антисептичних мікроелементів.
  • Підвищує витривалість - часник активізує працездатність, поліпшує фізичні показники сили і витривалості організму.
  • Підвищує чоловічу потенцію - часник розширює судини, тим самим активізує кровообіг, а також відбувається кумулятивний ефект усіх активних компонентів рослини.
  • Сприятливо діє на розвиток плода - в часнику є фолати, які важливі для нормального протікання вагітності і здоров'я майбутньої дитини.

 


Містить сполуки з лікувальними властивостями


Часник відноситься до сімейства цибулевих рослин. Він тісно пов'язаний з такими різновидами як цибуля-порей і цибулю-шалот. В одній голівці часнику міститься від 10-ти до 20-ти сегментів, які називають «зубчиками».

Ця рослина вирощують в багатьох країнах світу і використовують для приготування величезної кількості страв. За рахунок сильного запаху і специфічного смаку найчастіше зубчики даної рослини використовуються в якості приправи.

Але в стародавні часи часник використовувався переважно в якості лікарського засобу. Подібне застосування даної рослини задокументовано в ряді джерел. Ним користувалися жителі Єгипту, Стародавньої Греції та навіть Китаю.

Згідно із заявою вчених, користь часнику обумовлена ​​наявністю в його складі з'єднань сірки, які утворюються при подрібненні або розжовування сегментів часнику. Найбільш відомими з них є алліцин, діаллілдісульфід і s-аллілцістеін. На відміну від двох інших з'єднань аллицин є нестабільним і його можна зустріти тільки в свіжому нарізаному або недавно роздавленому часнику.

При попаданні в організм людини всі вищевказані сполуки поширюються по всьому тілу і роблять сильний біологічний вплив.


Має низьку калорійність і високу поживну цінність


Незважаючи на те, що часник має порівняно невелику калорійність, він вважається дуже поживним продуктом. Щоб довести це, розглянемо зміст в одній порції часнику вагою в 28 грамів обсягу добової норми поживних речовин:

  • марганець - 23 відсотки;
  • вітамін B6 - 17 відсотків;
  • вітамін C - 15 відсотків;
  • селен - 6 відсотків;
  • клітковина - 0,6 грама.

Крім цього, в зубчиках даної рослини міститься кальцій, калій, залізо, мідь, фосфор і вітамін B1. У його складі також міститься порівняно невелика кількість і ряду інших поживних речовин.

Також варто відзначити, що в 28-ми грамах часнику міститься 42 калорії, 1,8 грама білка і близько 9-ти грамів вуглеводів.


Часник допомогає зміцнювати імунітет


Багатьом відомо, що регулярне споживання часнику дозволяє поліпшити роботу імунної системи. Так, проведене 12-тижневе дослідження продемонструвало, що щоденне споживання даної рослини дозволяє знизити ризик розвитку простудних захворювань на 63 відсотки.

При цьому вчені встановили, що при включенні в раціон зубчиків часнику тривалість лікування від симптомів простудних захворювань і грипу в середньому знижується на 61-70 відсотків. При цьому для досягнення мінімального з цих показників досить вживання 2,56 грамів часникового екстракту на добу.

Незважаючи на все це, в одному огляді вчені прийшли до висновку, що подібних доказів недостатньо і потрібно проведення додаткових досліджень.

Однак, незважаючи на подібну заяву вчених, фахівці рекомендують включати часник в раціон особам, які часто хворіють на простудні захворювання.


Часник домогає знижувати рівень кров'яного тиску


Захворювання серцево-судинної системи, так само як і серцеві напади, є однією з найбільш поширених причин смерті в світі. У більшості випадків ці захворювання і напади пов'язані з підвищеним рівнем кров'яного тиску.

Проведені в недавньому часі дослідження за участю осіб, які страждають від підвищеного артеріального тиску, дозволили з'ясувати, що часникові добавки і зубчики часнику дозволяють знизити рівень кров'яного тиску. Більш того, дози обсягом від 600 до 1500 мг часникового екстракту забезпечували ефект аналогічний препарату Атенол.

Для досягнення бажаного ефекту фахівці рекомендують приймати високі дози, еквівалентні чотирьом зубчикам часнику.


Часник сприяє зниженню рівня холестерину


Додавання в раціон зубчиків часнику дозволяє знизити не тільки рівень «шкідливого» холестерину, але і загальний рівень холестерину. У осіб з підвищеним рівнем даної речовини в крові часник дозволяє знизити обсяги холестерину на 10-15 відсотків.

При цьому важливо звернути увагу на те, що часникові добавки знижують рівень «шкідливого» холестерину, при цьому не надаючи ніякого впливу на «хороший» холестерин.

Ще одним чинником, що підвищує ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи, є високий рівень тригліцеридів. Однак часниковий екстракт здатний впливати і на ці речовини, тим самим знижуючи ризик серцевих нападів і захворювань.


Часник запобігає деменції

Процес старіння організму супроводжується окислювальним пошкодженням клітин, викликаним впливом вільних радикалів. Завдяки тому, що часник має антиоксидантні властивості, він здатний забезпечувати захист клітин організму від окисного стресу.

Згідно з результатами досліджень, даний продукт дозволяє не тільки підвищити рівень антиоксидантних ферментів, але і істотно знизити рівень руйнівних процесів, викликаних вільними радикалами.

За заявою вчених, за рахунок того, що часник здатний одночасно знижувати рівень кров'яного тиску, знижувати кількість холестерину в крові і усувати негативний вплив вільних радикалів, його вживання дозволяє значно знизити ризик деменції і хвороби Альцгеймера, а також інших захворювань, пов'язаних з порушенням роботи мозку .


Часник можливо збільшує тривалість життя


Довести вплив часнику на тривалість життя практично неможливо. Однак, грунтуючись на всіх перерахованих вище корисні властивості цієї рослини, можна стверджувати, що регулярне його вживання дозволяє виключити ряд факторів ризику, що знижують тривалість життя. Таким чином, часник дозволяє збільшувати тривалість життя.

Не можна також опускати той факт, що часник дозволяє запобігти інфекційним захворюванням, які є часто причиною смерті, особливо у осіб похилого віку та людей з дисфункцією імунної системи.


Покращує показники у спортсменів


Часник є одним з найперших відомих продуктів, що підвищує швидкість обміну речовин. Протягом багатьох років зубчики цієї рослини використовувалися для зниження рівня втоми і підвищення рівня витривалості у робітників. У Стародавній Греції цей продукт регулярно давали спортсменам, які брали участь в Олімпійських іграх.

Експерименти, проведені на щурах, продемонстрували підвищення силових показників і витривалості. Однак вивчення впливу часнику на зміну силових показників у людей не проводилося.

Але, незважаючи на це, прийом даного продукту людьми з серцевими захворюваннями продемонстрував підвищення рівня працездатності в учасників на 12 відсотків.

При цьому дослідження, проведене за участю велосипедистів, не принесло ніяких результатів. Інші ж дослідження показують лише те, що часник здатний знижувати рівень втоми.


Сприяє виведенню важких металів з організму


Вчені виявили, що вживання зубчиків часнику дозволяє забезпечити захист клітин організму від негативного впливу важких металів. Під час одного з досліджень, в якому брали участь працівники заводу з виробництва автомобільних акумуляторів з високим рівнем свинцю в крові, вчені виявили, що регулярне споживання часнику протягом чотирьох тижнів дозволяє знизити кількість даного металу в крові на 19 відсотків. Подібний вплив цього продукту також дозволило усунути деякі симптоми отруєння металом, такі як високий рівень кров'яного тиску і головні болі.

Важливо відзначити, що великий обсяг часнику перевершив за результатами навіть препарат під назвою D-пеніциламін, призначений для усунення симптомів отруєння металом.

 

Часник допомгає зміцнюти кістки


Жодне з раніше проведених за участю людей досліджень не вивчало вплив часнику на втрату кісткової маси. Однак в даному напрямку проводилося безліч експериментів на щурах, які показали, що ця рослина дозволяє знизити втрату кісткової маси за рахунок збільшення рівня естрогену.

Дослідження, проведене за участю жінок в період менопаузи, показало, що вживання всього 2-х грамів свіжого часнику істотно сповільнює швидкість зниження рівня естрогену. Таким чином, даний продукт дозволяє знизити швидкість втрати кісткової маси, зміцнити кістки і запобігти розвитку остеоартрозу.


Легко включити в раціон


Легкість включення часнику в раціон за рахунок приємного специфічного смаку не відноситься до числа корисних для здоров'я властивостей цієї рослини, але вважається дуже важливим.

Цей продукт можна використовувати в якості спеції для багатьох страв. Його вживання буде особливо приємним для осіб, які віддають перевагу гострій їжі. Часник може з легкістю прикрасити будь-який соус і суп.

В даний момент часник продається в кількох формах - у вигляді натурального продукту, порошку, пасти і навіть масла.

Перед додаванням цього продукту в раціон обов'язково потрібно враховувати той факт, що після його споживання залишається неприємний запах з рота. Також варто пам'ятати, що часник здатний викликати алергічну реакцію у деяких осіб.

Часник не рекомендується приймати з препаратами, що розріджують кров. Тому перед початком його використання слід обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Найпоширенішим способом включення часнику в раціон є приготування з нього соусу шляхом віджиму за допомогою преса і додавання оливкової олії з невеликою кількістю солі. Подібний соус буде смачною і корисною заправкою практично для будь-якої страви.

 

Часник легко купити у вигляді дієтичної добавки

Чесночне масло, Garlic Oil, Now Food, 1500 мг, 100 капсул от 120
Масло часнику, Garlic Oil, Puritan's Pride, 1000 мг, 100 гелевых капсул от 140
Чесночне масло, GoldenPharm, 120 гелевых капсул от 150
Часник, Odorless Garlic, 1200 мг, Nature's Truth, 120 капсул от 180
Чесночне масло (Garlic Oil Perles), Solgar, концентрат, 250 капсул от 300

 


Висновок


Протягом багатьох століть часник вважався одним з найбільш корисних лікарських рослин. І в недавньому часі наука змогла це підтвердити.

 

 

Ссылки на исследования

1. Historical perspective on the use of garlic.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238795

2. Garlic as an anti-fatigue agent.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17955479

3. Allicin: chemistry and biological properties.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25153873

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

06 травня 2019 року