В рамках недавнього дослідження було доведено, що через вживання їжі в пізній вечірній час більша ймовірність підвищення маси тіла і збільшення рівня цукру, при чому це не залежить від кількості споживаних калорій.
 

Якщо ви вечеряєте в 22.00 годин, але уникаєте часу, наприклад, 18.00 годин, то рівень глюкози безпосередньо впливає на процес спалювання жирів.


Результати проведеного експерименту виявилися такими, що люди, що дотримуються пізню вечерю, мали максимальний рівень цукру на 20 відсотків вище, а процеси ліпідного розщеплення сповільнювалися на 10 відсотків по відношенню до групи людей, у яких був прийом вечірньої їжі в більш ранній час.
 

По загальній думці, калорія розглядається як калорія, і ніхто не враховує фактор того, коли і в якому вигляді вона надходить в організм. Тобто збільшення ваги провокується споживанням калорій у великому обсязі, який організм не встигає переробляти. Дане визначення в дієтології входить в загальну теорію контролю ваги.


Однак не все так просто і логічно, як може здатися на перший погляд. У новому дослідженні встановлено, що часовий фактор відіграє величезну роль і впливає на ваші зміни у вазі.

 

 

 

Чим пізніше їсте, тим швидше товстішає

 

За даними дослідження, опублікованого в Журналі клінічної ендокринології та метаболізму ендокринологічного співтовариства, прийом їжі в пізній час доби провокує підвищення рівня цукру в складі крові, а також стає причиною набору ваги, при цьому неважливо, яку їжу ви брали.
 

За словами доктора Джонатана С. Джуна на посаді наукового співробітника професора медицини Університету Джонса Хопкінса і одночасно автора експерименту, було відомо про інші подібні дослідженнях, в ході яких передбачалося, що пізня трапеза пов'язана з ожирінням. Але зв'язок між двома факторами і причинний зв'язок - два різних поняття, тому нове дослідження спрямоване на більш суворе вивчення.


Мета дослідницької групи полягала в тому, щоб зрозуміти, чи впливає пізню вечерю на метаболічні процеси організму людини і як саме, стає чи це причиною ожиріння.

Випробування носило характер рандомізованого клінічно контрольованого експерименту, учасниками якого були здорові люди. Їх розділили на дві групи, одна з яких їла раніше, а друга - пізніше. При цьому був спланований режим харчування і меню, контролювалося час сну.

 

 

 

Одна їжа - один сон

 

 

Команда Джонатана С. Джуна вивчила поведінку і особливості організму 20-ти добровольців - це були 10 жінок і 10 чоловіків. Предметом вивчення була реакція організму на вечерю, який з'їдався о 18.00 і о 22.00 годині у кожної групи відповідно.

Час початку сну було однаковим для всіх - о 23.00 години.

Отримані результати свідчать про те, що цукровий рівень в крові виявився вищим і кількість спалюваного жиру менше у групи людей, які вечеряли в 22.00 годин. І це при тому, що подавалася одна і та ж їжа.

Такий результат досягнуто не було сюрпризом для вчених, оскільки в аналогічних дослідженнях вже наводилися подібні докази, засновані на циркадних ритмах і дієті. Також за лабораторними аналізами з'ясувалося, що якщо їсти не в фазі з нормальним циркадних ритмів тіла, тоді засвоєння глюкози буде гірше.
 

Коли люди пізно брали їжу, їх максимальний рівень цукру був на 20 відсотків вище, а обсяг жироспалювання був на 10 відсотків менше у порівнянні з тими, хто організовував трапезу вечері раніше за часом.


Доктор філософії і дослідник в Університеті Джона Хопкінса Ченгуан Гу, який став першим автором дослідження, поділився враженням, що ефекти, що фіксуються у здорових добровольців, можуть мати більш виражений характер у людей із зайвою вагою, ожирінням і діабетом, оскільки їх обмін речовин став компромісним.

 

 

 

Не можна всім є одне і те ж

 

Найбільший інтерес в дослідженні викликає та частина, в якій виявилося, що не всі люди відчувають однакову реакцію на прийом їжі в пізній час. За словами Джуна, його найбільше здивував той факт, що ступінь уразливості у кожного була індивідуальною. Дані по структурі активності за 2-тижневий період вказували на те, що людям, які звикли лягати раніше, було погано і некомфортно від пізньої вечері. А ось ті, хто в звичного життя лягав пізно і звик їсти в 2 або 3 годині ночі, ніяк не страждали від зміни раціону. Зрозуміло, такий підхід не можна назвати універсальним, оскільки у кожного є свої особливості метаболізму, через що прийом їжі стає або покаранням, або ніяк не турбує людину.

 

 

 

Унікальне і докладне дослідження серед інших

 

 

Джонатан С. Джуна зазначив, що його дослідження є найбільш детальним у порівнянні з іншими проведеними аналогічними випробуваннями. У кожного учасника був свій трекер активності, регулярно здійснювався забір крові, досліджувався ритм сну і обсяги жирових відкладень, а також людям давали їжу, яка містила нерадіоактивні маркери для вимірювання ліпідного метаболізму.

Моніторинг всіх людей був дуже інтенсивним і докладним, з лабораторними аналізами. Щогодини здавалася кров, контроль сну протягом двох тижнів до того, як учасників запросили в лабораторію. Був проведений спеціальний індикатор стабільних ізотопів, щоб під час трапези можна було виміряти кількість з'їденого жиру, яка його частина окислилась або згоріла.

На думку вченого, його експеримент став переконливим доказом того, що саме час прийому їжі має першочергове значення, а не те, які продукти були в вечері. Такий підхід показує істинність біологічної правдоподібності і дозволяє отримати пояснення, що час, коли ви їсте, впливає на те, як організм переробляє одержувані калорії.

На основі такого аналізу можна визначити всі харчові звички.
 

Як зазначила Ліза К. Девальд, менеджер програми Центру профілактики ожиріння і освіти Макдональда в Університет Вілланова Коледж медсестер ім. М. Луїзи Фіцпатрік, незважаючи на те, що учасниками експерименту були молоді і повністю здорові люди, все одно це дозволило отримати цінні дані для розрахунку звичок харчування. Також на підставі отриманих даних можна буде складати план для профілактики захворювань.


Проведене дослідження - це своєрідне нагадування про те, що звички в їжі формуються не тільки під впливом традиційних факторів, зокрема кількісного і якісного показника їжі, але і під впливом тимчасового аспекту - прийом їжі в певний час дня впливає на ризик хронічних хвороб, зокрема , може провокувати розвиток серцевих патологій, діабету і т.д.

З точки зору споживання калорій, вечеря стає найбільшим протягом дня прийомом їжі, як зазначила Девальд. Пояснюється це тим, що люди зайняті в своїй роботі і швидкому темпі життя, не встигають снідати і обідати або ж роблять це наспіх, і часто прийом їжі відбувається пізніше, ніж повинно було бути. Таким чином, по приходу додому виникає природне бажання поїсти, а це найчастіше доводиться на пізні години. Все це призводить до порушення метаболізму і тому, що глюкоза накопичується, а жири не розщеплюються.

 

 

 

Як бути?

 

Вчені рекомендують перед вечерею робити закуску з високим відсотком білка, наприклад, грецький йогурт з горіхами. Це допомагає, якщо ви знаєте, що повернетеся додому пізно і захочете сильно є. Щоб приборкати вечірній апетит, досить організувати перекус за кілька годин до приходу додому. Це може бути овочевий салат з куркою, бутерброд, овочевий суп, стакан молока. Найкраще найбільший прийом їжі робити вранці або в обід, а на вечерю - трохи менше і легше.

 

 

 

Резюме

 

Проведене командою Джуна дослідження продемонструвало, що пізню вечерю стає причиною високого вмісту цукру і повільного ліпідного розщеплення. І на це не впливають споживані калорії.
 

Дослідникам вдалося виявити, що кожен організм реагує індивідуально, а ті люди, які звикли лягати раніше, через пізньої вечері додавали у вазі найбільше. Зате люди, які відносяться до «совам», ніяк не страждали від пізньої трапези.


Вчені зробили висновок, що їх випробування стало переконливим доказом того, що вечеря в пізній час провокує збільшення вага, навіть є кількість калорій залишається на колишньому рівні.

Крім того, рекомендується робити перекус в другій половині дня, щоб пригнічувати апетит і скорочувати обсяг їжі під час вечері.

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

13 серпня 2020 року