Ожиріння вважається найсерйознішою проблемою здоров'я більшості сучасних людей. Обумовлено це явище розвитком декількох пов'язаних станів, які об'єднуються в метаболічний синдром. Постійні випадки підвищеного кров'яного тиск, збільшення вмісту цукру в крові і порушення ліпідного профілю крові в сукупності впливають на наше здоров'я і викликають різні відхилення від норми в організмі.
 

Люди, які переживають метаболічний синдром, частіше піддаються високому ризику серцевих захворювань і діабету 2-го типу, ніж ті, у який здорову вагу.


За останні кілька десятків років вченими проводилися численні випробування, спрямовані на те, щоб з'ясувати причини ожиріння і знайти способи його запобігання.

 

 

 

Чи потрібна сила волі?

 

Існує думка, що набір ваги аж до ожиріння безпосередньо викликані тим, що у людини немає сили волі. На таке судження не зовсім коректно. Зрозуміло, в більшості випадків набір маси є наслідком харчової поведінки і способу життя, при цьому не завжди умови і обставини дозволяють контролювати свої харчові звички.
 

Переїдання може бути спровоковано біологічними особливостями організму, зокрема гормональним фоном або генетичною схильністю. У деяких людей є вроджена риса набирати вагу.


Але і з генетичними вадами можна боротися, якщо змінити своє життя, виробити в собі певні звички, які дозволять боротися із зайвими кілограмами і знайти фігуру мрії. Щоб почати новий етап життя, необхідний визначити за себе стратегію поведінки і коло звичок, а також виробити силу волі, бути спрямованим і наполегливим.

При цьому не можна стверджувати, що поведінка - це слідчий фактор функції сили волі, інакше таке судження звучить занадто спрощено. Важливо враховувати вплив інших факторів, які мають свою ступінь впливу на дії людини і результати своїх вчинків.

Далі будуть розглянуті 10 аспектів, які виступають головними причинами, за якими порушується метаболізм, набирається вага і організм страждає від ожиріння. І багато хто з них ніяк не пов'язані з силою волі.

 

 

1. Генетичні особливості

 



Ожиріння може бути наслідком впливу генетичної складової. Якщо батьки з ожирінням виховують дітей, в більшості випадків підростаюче покоління буде схильне до набору ваги. Однак це не говорить про те, що даний факт повністю визначений. Ваша вага залежить від того, що ви споживаєте в їжу, при цьому впливаючи на гени, які можуть експресувати або залишатися в спокої.

Неіндустріальні спільноті досить застосувати типову західну дієту, щоб почати страждати ожирінням. Генетика залишилася на колишньому рівні, проте змінилася якість їжі і генеруються сигнали, які надходять до генам.
 

Таким чином, генетична структура нашого організму впливає на нашу схильність до того, щоб набирати вагу. І яскравим прикладом в цьому випадку буде ситуація з однояйцевими близнятами.

 

 

2. Вживання шкідливої ​​або некорисної їжі

 

Продукти харчування, які проходять через етап інтенсивної обробки, найчастіше є на виході очищеними інгредієнтами, які змішані з різними добавками. Такі продукти відрізняються низькою вартістю, тривалим терміном зберігання і яскравими смаковими характеристиками, щоб спокушати наші рецептори і спонукати їх купувати знову і знову.

Прагнучи надати продуктам різноманітні і сильні смаки, виробники мають на меті наростити продажі, отже, збільшити свій дохід. Однак наслідки для покупців - це переїдання і набір ваги.

Всі продукти, які обробляються в промислових умовах, кардинально відрізняються від цільних і натуральних інгредієнтів. Таким чином, це спеціально створені продукти, які повинні викликати яскраві емоції у людей і бажання їх постійно купувати.
 

На вітринах супермаркетів і магазинів представлено безліч продукції різних марок, які мають яскраві упаковки і красиві назви. Вони привертають увагу і змушують відвідувача купувати їх, їсти і потім формувати залежність від цих смаків і ароматів, що в підсумку призводить до переїдання і набору зайвої ваги.

 

 

3. Залежність від їжі

 


 

Більшість цукровмісних продуктів, які також збагачені жирами, провокують стимуляцію центрів винагороди в нашому мозку. Тобто такі продукти можна порівняти з наркотичними речовинами, що викликають згубну залежність.

Нездорова і неякісна їжа легко спокушає і прив'язує до себе, таким чином, людина втрачає контроль, його харчова поведінка розбудовується. Це можна порівняти з алкогольною залежністю або вживанням токсичних речовин (кокаїну, марихуани і т.д.).

Залежність завжди складно подолати, вона стає проблемою в нашому житті. Але бути залежним від чого-небудь або від кого-небудь - це означає втрачати свободу вибору. В аспекті харчової залежності на перший план виходить біохімія, яка управляє нашим організмом.
 

Найчастіше тяга виникає до їжі, яка містить велику кількість цукрів і жирів. На мозковому рівні активізуються центри винагороди, отже, розвивається залежність до вживання нездорової їжі.

 

 

4. Агресивна маркетингова стратегія

 

Виробники продуктів, присмачених консервантами, барвниками й ароматизаторами, завжди відрізняються агресивною маркетинговою стратегією. Здоров'я покупців не ставиться на перше місце, навіть іноді можна спостерігати неетичний характер реклами. Наприклад, погані і штучні продукти видаються за корисні, натуральні і здорові.

Такі компанії вводять в оману кінцевих споживачів, надаючи неправдиву інформацію. А часто більшу частину їх аудиторії становлять діти.

Одна з проблем сучасного суспільства - це ожиріння в дитячому віці, на тлі чого розвивається діабет і формуються пристрасті до нездорової їжі. Батькам важливо подбати про своїх нащадків, самим визначаючи правильні звички і спосіб життя в своїй родині.
 

Маркетинг і реклама красивих і «смачних» продуктів харчування супроводжується великими капіталовкладеннями, при цьому орієнтація йде на дитячу аудиторію і людей, у яких немає досвіду і знань в продуктах харчування, щоб вводити кінцевого споживача в оману і викликати в ньому залежність до постійної покупці.

 

 

5. Інсулін

 



Інсулін - це один з головних гормонів, який відповідає за регуляцію і накопичення енергії. Крім того, даний елемент сигналізує жирових клітин, коли і як накопичувати і утримувати жир, який вже він в собі містять.

В рамках західної дієти починає розвиватися інсулінорезистентність, що актуально для людей з надмірною вагою або різними ступенями ожиріння. При цьому вироблення інсуліну в організму збільшується, але сама енергія відкладається в запас жирових клітин, а не спрямовується на цільове використання.

Вчені сперечаються про безпосередній вплив інсуліну на набір ваги і жирової частки в організмі, однак експериментальним шляхом доведено, що високий рівень інсуліну має причинний зв'язок з ожирінням.
 

Щоб зменшити вироблення інсуліну, достатньо припинити вживати або звести до мінімуму прості і рафіновані вуглеводи, замінивши їх на клітковину. Таким чином, буде автоматично знижуватися обсяг споживаних калорій і ви зможете втрачати вагу, при цьому не потрібно буде строго стежити за підрахунком добових калорій.

 


6. Прийом лікарських препаратів

 

Прийом фармацевтичних препаратів може стати причиною збільшення маси тіла, найчастіше це проявляється як побічний ефект. Так, антидепресанти провокують помірне збільшення ваги з плином часу, в цю ж групу впливу входять антипсихотики і медикаменти при лікуванні діабету.
 

На силу волі дані ліки не впливають, але змінюють функції мозкової діяльності і поведінку самого організму, так як сповільнюється метаболізм і підвищується апетит.

 

 

 

7. Резистентність організму до лептину

 

Лептин відноситься до числа гормонів, безпосередньо пов'язаних зі зміною ваги нашого тіла. Його вироблення відбувається в жирових клітинах, при цьому його рівень в складі крові починає збільшуватися і викликає збільшення жирової маси. Таким чином, у людей, які страждають ожирінням, рівень лептину найбільш високий.

У здорових людей лептин знижується, якщо знижується апетит. При цьому коректна робота організму така, що мозок отримує сигнали про ваш рівень жирових запасів.
 

Але проблема виникає на грунті того, що лептин не працює на благо організму у тих, хто має надлишкову вагу або ожиріння. Вся справа в тому, що гормон не може побороти гематоенцефалічний бар'єр, що призводить до резистентності організму до нього і виступає ключовим фактором в патогенезі ожиріння.

 

 

8. Якість споживаних продуктів

 

 

Доступність продуктів харчування є ще одним фактором, який визначає показник ваги кожної людини. При цьому в перших рядах уваги завжди представлені шкідливі солодощі, ненатуральні продукти, у складі яких багато підсолоджувачів, ароматизаторів, смакових наповнювачів та інших інгредієнтів, які приваблюють своєю яскравою упаковкою, ароматом, смаком і викликають потребу постійно їх купувати.
 

Ще одна проблема - це вибір на користь нездорової їжі, тому що вона дешевша і фінансово доступніше, ніж натуральні продукти. Люди, що живуть в бідних районах США, не можуть собі дозволити придбання навіть свіжих фруктів і овочів, не кажучи вже про м'ясо або кашах. Цілодобові магазини пропонують тільки газовані солодкі напої, цукерки та снеки, інші шкідливі і калорійні, містять цукор і жири, товари.

 

 

 

9. Вміст цукру

 

Ворог нашого організму в їжі - це цукор, особливо в великих кількостях. Даний продуктовий елемент вносить зміни в біохімічні процеси і гормональний фон, якщо зловживати продуктами з його змістом. У підсумку це провокує збільшення ваги.

Цукор, який представлений складі продуктів, складається з фруктози і глюкози. Якщо останню ми отримуємо з інших натуральних джерел їжі, то фруктоза надходить саме через доданий цукор. При надлишку речовини в організмі виникає інсулінорезистентність і підвищений інсулін, внаслідок чого все одно не буде відчуття ситості в організмі.
 

Цукор дозволяє накопичувати енергію, але вона нікуди не витрачається, а перетворюється в жири, отже, збільшується вага всього тіла.

 

 

 

10. Інформування людей про їжу і корисних продуктах

 

 

Люди всього світу страждають від дезінформації щодо здоров'я і харчування. І це обумовлено багатьма причинами. Перша - неперевірені джерела, звідки виходять знання. В Інтернеті на багатьох сайтах можна зустріти фейковий дані або непідтверджені факти, просто неточні дані або навіть перекручення судження.

У новинних агентствах можуть спрощуватися або невірно тлумачитися результати наукових досліджень, часто дані просто виривають з контексту.

Також трапляється інформація, яка застаріла або грунтується на теоріях, які не отримали свого повного підтвердження.
 

Чимала роль відводиться харчовим компаніям, які поширюють продукти для схуднення або спеціальні препарати для боротьби із зайвою вагою, але в реальності вони не приносять користі або навіть шкідливі. Стратегії та методики схуднення, засновані на помилкових або недостовірних фактах, можуть заважати вашому прогресу в боротьбі із зайвою вагою, тому необхідно отримувати інформацію з офіційних ресурсів.

 

 

 

Підведемо підсумок

 

Якщо ви побоюєтеся, що можете набрати зайву вагу, вийміть з даної статті для себе максимум користі. Так, ви не можете забезпечити повний контроль свого тіла, але ви можете виробити в собі корисні звички і налаштувати спосіб життя так, щоб контролювати вагу і якість споживаної їжі.

Навіть якщо у вас є захворювання або порушення у здоров'ї, ви все одно можете слідкувати за своєю масою тіла і не споживати шкідливі продукти, що провокують накопичення жиру.
 

Мета даної статті - показати читачеві, що ожиріння не завжди можна побороти, при цьому ваша особиста відповідальність не виступає першочерговим фактором. Змініть свій образ, привчіть себе до натуральної і корисної їжі, тоді ви побачите зміни в свій організмі і зможете легко долати проблеми із зайвою вагою.

 

 

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

18 серпня 2020 року