Ожиріння вважається найсерйознішою проблемою здоров'я більшості сучасних людей. Обумовлено це явище розвитком декількох пов'язаних станів, які об'єднуються в метаболічний синдром. Постійні випадки підвищеного кров'яного тиск, збільшення вмісту цукру в крові і порушення ліпідного профілю крові в сукупності впливають на наше здоров'я і викликають різні відхилення від норми в організмі.
За останні кілька десятків років вченими проводилися численні випробування, спрямовані на те, щоб з'ясувати причини ожиріння і знайти способи його запобігання.
Чи потрібна сила волі?
Існує думка, що набір ваги аж до ожиріння безпосередньо викликані тим, що у людини немає сили волі. На таке судження не зовсім коректно. Зрозуміло, в більшості випадків набір маси є наслідком харчової поведінки і способу життя, при цьому не завжди умови і обставини дозволяють контролювати свої харчові звички.
Але і з генетичними вадами можна боротися, якщо змінити своє життя, виробити в собі певні звички, які дозволять боротися із зайвими кілограмами і знайти фігуру мрії. Щоб почати новий етап життя, необхідний визначити за себе стратегію поведінки і коло звичок, а також виробити силу волі, бути спрямованим і наполегливим.
При цьому не можна стверджувати, що поведінка - це слідчий фактор функції сили волі, інакше таке судження звучить занадто спрощено. Важливо враховувати вплив інших факторів, які мають свою ступінь впливу на дії людини і результати своїх вчинків.
Далі будуть розглянуті 10 аспектів, які виступають головними причинами, за якими порушується метаболізм, набирається вага і організм страждає від ожиріння. І багато хто з них ніяк не пов'язані з силою волі.
1. Генетичні особливості
Ожиріння може бути наслідком впливу генетичної складової. Якщо батьки з ожирінням виховують дітей, в більшості випадків підростаюче покоління буде схильне до набору ваги. Однак це не говорить про те, що даний факт повністю визначений. Ваша вага залежить від того, що ви споживаєте в їжу, при цьому впливаючи на гени, які можуть експресувати або залишатися в спокої.
Неіндустріальні спільноті досить застосувати типову західну дієту, щоб почати страждати ожирінням. Генетика залишилася на колишньому рівні, проте змінилася якість їжі і генеруються сигнали, які надходять до генам.
2. Вживання шкідливої або некорисної їжі
Продукти харчування, які проходять через етап інтенсивної обробки, найчастіше є на виході очищеними інгредієнтами, які змішані з різними добавками. Такі продукти відрізняються низькою вартістю, тривалим терміном зберігання і яскравими смаковими характеристиками, щоб спокушати наші рецептори і спонукати їх купувати знову і знову.
Прагнучи надати продуктам різноманітні і сильні смаки, виробники мають на меті наростити продажі, отже, збільшити свій дохід. Однак наслідки для покупців - це переїдання і набір ваги.
Всі продукти, які обробляються в промислових умовах, кардинально відрізняються від цільних і натуральних інгредієнтів. Таким чином, це спеціально створені продукти, які повинні викликати яскраві емоції у людей і бажання їх постійно купувати.
3. Залежність від їжі
Більшість цукровмісних продуктів, які також збагачені жирами, провокують стимуляцію центрів винагороди в нашому мозку. Тобто такі продукти можна порівняти з наркотичними речовинами, що викликають згубну залежність.
Нездорова і неякісна їжа легко спокушає і прив'язує до себе, таким чином, людина втрачає контроль, його харчова поведінка розбудовується. Це можна порівняти з алкогольною залежністю або вживанням токсичних речовин (кокаїну, марихуани і т.д.).
Залежність завжди складно подолати, вона стає проблемою в нашому житті. Але бути залежним від чого-небудь або від кого-небудь - це означає втрачати свободу вибору. В аспекті харчової залежності на перший план виходить біохімія, яка управляє нашим організмом.
4. Агресивна маркетингова стратегія
Виробники продуктів, присмачених консервантами, барвниками й ароматизаторами, завжди відрізняються агресивною маркетинговою стратегією. Здоров'я покупців не ставиться на перше місце, навіть іноді можна спостерігати неетичний характер реклами. Наприклад, погані і штучні продукти видаються за корисні, натуральні і здорові.
Такі компанії вводять в оману кінцевих споживачів, надаючи неправдиву інформацію. А часто більшу частину їх аудиторії становлять діти.
Одна з проблем сучасного суспільства - це ожиріння в дитячому віці, на тлі чого розвивається діабет і формуються пристрасті до нездорової їжі. Батькам важливо подбати про своїх нащадків, самим визначаючи правильні звички і спосіб життя в своїй родині.
5. Інсулін
Інсулін - це один з головних гормонів, який відповідає за регуляцію і накопичення енергії. Крім того, даний елемент сигналізує жирових клітин, коли і як накопичувати і утримувати жир, який вже він в собі містять.
В рамках західної дієти починає розвиватися інсулінорезистентність, що актуально для людей з надмірною вагою або різними ступенями ожиріння. При цьому вироблення інсуліну в організму збільшується, але сама енергія відкладається в запас жирових клітин, а не спрямовується на цільове використання.
Вчені сперечаються про безпосередній вплив інсуліну на набір ваги і жирової частки в організмі, однак експериментальним шляхом доведено, що високий рівень інсуліну має причинний зв'язок з ожирінням.
6. Прийом лікарських препаратів
Прийом фармацевтичних препаратів може стати причиною збільшення маси тіла, найчастіше це проявляється як побічний ефект. Так, антидепресанти провокують помірне збільшення ваги з плином часу, в цю ж групу впливу входять антипсихотики і медикаменти при лікуванні діабету.
7. Резистентність організму до лептину
Лептин відноситься до числа гормонів, безпосередньо пов'язаних зі зміною ваги нашого тіла. Його вироблення відбувається в жирових клітинах, при цьому його рівень в складі крові починає збільшуватися і викликає збільшення жирової маси. Таким чином, у людей, які страждають ожирінням, рівень лептину найбільш високий.
У здорових людей лептин знижується, якщо знижується апетит. При цьому коректна робота організму така, що мозок отримує сигнали про ваш рівень жирових запасів.
8. Якість споживаних продуктів
Доступність продуктів харчування є ще одним фактором, який визначає показник ваги кожної людини. При цьому в перших рядах уваги завжди представлені шкідливі солодощі, ненатуральні продукти, у складі яких багато підсолоджувачів, ароматизаторів, смакових наповнювачів та інших інгредієнтів, які приваблюють своєю яскравою упаковкою, ароматом, смаком і викликають потребу постійно їх купувати.
9. Вміст цукру
Ворог нашого організму в їжі - це цукор, особливо в великих кількостях. Даний продуктовий елемент вносить зміни в біохімічні процеси і гормональний фон, якщо зловживати продуктами з його змістом. У підсумку це провокує збільшення ваги.
Цукор, який представлений складі продуктів, складається з фруктози і глюкози. Якщо останню ми отримуємо з інших натуральних джерел їжі, то фруктоза надходить саме через доданий цукор. При надлишку речовини в організмі виникає інсулінорезистентність і підвищений інсулін, внаслідок чого все одно не буде відчуття ситості в організмі.
10. Інформування людей про їжу і корисних продуктах
Люди всього світу страждають від дезінформації щодо здоров'я і харчування. І це обумовлено багатьма причинами. Перша - неперевірені джерела, звідки виходять знання. В Інтернеті на багатьох сайтах можна зустріти фейковий дані або непідтверджені факти, просто неточні дані або навіть перекручення судження.
У новинних агентствах можуть спрощуватися або невірно тлумачитися результати наукових досліджень, часто дані просто виривають з контексту.
Також трапляється інформація, яка застаріла або грунтується на теоріях, які не отримали свого повного підтвердження.
Підведемо підсумок
Якщо ви побоюєтеся, що можете набрати зайву вагу, вийміть з даної статті для себе максимум користі. Так, ви не можете забезпечити повний контроль свого тіла, але ви можете виробити в собі корисні звички і налаштувати спосіб життя так, щоб контролювати вагу і якість споживаної їжі.
Навіть якщо у вас є захворювання або порушення у здоров'ї, ви все одно можете слідкувати за своєю масою тіла і не споживати шкідливі продукти, що провокують накопичення жиру.
Автор огляду Ірина Сідорова, 18 серпня 2020 року
|