Нюхові рецептори безпосередньо взаємопов'язані з почуттям смаку, тому в процесі споживання їжі ви завжди зможете зрозуміти, що їжа якісна або ж, навпаки, вже зіпсувалася.

Щороку понад 20-ти тисяч чоловік звертаються до фахівців і скаржаться на проблеми з роботою органів чуття, а саме відповідають за смак і запах. Вони тісно взаємопов'язані і часто втрата запасу може виявитися проблемою зі смаком або навпаки. Насправді, в реальній практиці втрата смаку, звана агевзія, зустрічається вкрай рідко.
 

Існує безліч факторів, які можуть зіпсувати смакове сприйняття, але з часом дане почуття відновлюється. У симптоматиці хвороби COVID-19 присутній смакова втрата і до сих пір вчені з'ясовують, чому так відбувається і яким чином даний симптом зберігається.

 

 

 

Як повернути почуття смаку і які чинники впливають на його втрату

 

Дане почуття може зникати саме по собі або через впливу конкретної причини. Краще дотримуватися такого способу життя, в якому ви застосовуєте сіль і цукор в мінімальних кількостях. Можливо, варто поекспериментувати з комбінацією трав і спецій.

Далі розглянемо основні фактори, що впливають на дисфункцію даного органу почуттів.

 

 

COVID-19

Більше 80-ти відсотків людей, які отримали позитивний результат тестування на коронавірус, відзначили, що хвороба різко вплинула на їх нюхові і смакові рефлекси. Незрозумілі причини таких змін, однак можна припустити, що це викликано закладенням носа і запальними процесами в органах дихання.

Серед інших симптомів недуги важливо відзначити кашель, втома і жар у всьому тілі. Якщо спостерігається утруднене дихання і больові відчуття в грудях, необхідно терміново вдатися до медичної допомоги і подальшої госпіталізації.

Якщо ніякі симптоми не проявляються, а тільки втрата смаку, це також може вказувати на хворобу COVID-19, так що рекомендується відразу звернутися до лікаря і пройти відповідний тест. У разі позитивного результату важливо пити багато води і більше відпочивати, а також приймати безрецептурні медикаменти у вигляді жарознижуючих і знеболюючих.

 

У деяких людей у ​​міру зникнення симптоматики коронавируса поступово повертаються рецептори смаку і запаху, але у інших людей вони можуть бути відсутні тривалий період. Зараз вчені продовжують вивчення хвороби і її побічних ефектів, однак не виключено, що у деяких людей відчуття смаку і запаху може не повернутися.

 

 

Інфекційне ураження верхніх дихальних шляхів

Будь-яке інфекційне захворювання, що вражає верхні шляху дихальної системи, супроводжується порушення роботи органів, відповідальних за смак і запах. Сюди можна відразу віднести застуду, грип, через що виникає закладеність носа, чхання і симптоми кашлю. Під час грипу людини може відчувати жар.

Для лікування даних інфекційних захворювань застосовуються наступні види медикаментів:

  • антигістамінні засоби;
  • Протинабрякові препарати;
  • протикашльові ліки;
  • кошти за рецептом від лікаря для лікування грипу.

 

Не рекомендується використовувати антибіотики під час застуди або грипу, оскільки вони є актуальними і ефективні при бактеріальних інфекціях, зокрема ангіні і вушних запаленнях.
 

По завершенню захворювання ваш смак і відчуття запаху знову відновиться, проте деякі серйозні патології інфекційного характеру можуть завдати непоправної шкоди рецепторам.

 

 

Алергічні захворювання носових пазух

Алергічні та інфекційні ураження носових пазух викликають запальні реакції і закладеність в носі, що негативно відбивається на роботі органів почуттів. Для лікування уражених носових пазух застосовуються такі методи

  • полоскання носової порожнини;
  • назальний спрей;
  • знеболюючі засоби, що відпускаються без рецепта;
  • антибіотики.

 

В процесі одужання люди знову знаходять відчуття смаку і запаху, коли всі симптоми хвороби зникають.

 

 

Носові поліпи

Дані освіти є шишечки в носових пазухах і ходах, які не викликають ніяких хворобливих відчуттів. Причиною їх виникнення можуть бути хронічні запалення, що виникли в результаті дії:

  • алергії;
  • астми;
  • рецидивуючої інфекції;
  • імунних порушень;
  • чутливості до лікарських препаратів.

 

Кром втрати смаку та сприйняття запахів симптоматика може бути представлена:

  • закладенню в носі;
  • нежитю;
  • лицьової болем;
  • підвищеним тиском;
  • болями у верхніх зубах;
  • головним болем;
  • хропінням;
  • частими носовими кровотечами.

 

За призначенням лікаря застосовуються ліки, що дозволяють зменшити носові поліпи, а також вони можуть бути видалені хірургічним шляхом.

 

 

Дія певних ліків

В результаті прийому деяких медикаментів може слабшати почуття смаку або змінюватися сприйняття рецепторів. Зокрема мова йде про курс прийому таких засобів:

  • психотропних;
  • для відновлення сечового міхура;
  • антигістамінних;
  • для зниження рівня холестерину;
  • антибіотиків;
  • для нормалізації кров'яного тиску.

 

В результаті вживання медикаментів може виникати сухість у роті, а смак їжі, що приймається відчувається зі складнощами. Якщо ви відчуваєте, що прийняті медикаменти впливають на ваші смакові сприйняття, краще не припиняти його прийом, а відразу проконсультуватися у лікаря про пошук альтернативи. При цьому необхідно підтримувати вологість в ротовій порожнині.

 

 

Онкологічна терапія

Після процедур хіміотерапії та опромінення голови і шийної зони можуть змінюватися смакові відчуття. По завершенню курсу це проходить, але якщо ви відчуваєте гострий дискомфорт, рекомендується здійснювати такі маніпуляції:

  • намагатися пити побільше рідини;
  • чистить зуби до їжі і після прийому їжі;
  • попросити поради у лікаря, які приймати продукти, які позбавляють від сухості в ротовій порожнині.

 

Якщо ви відчуваєте металевий присмак, можна використовувати м'яту, жувальну гумку, а також їсти їжу з пластикового посуду.

 

 

Хвороба Альцгеймера

Люди, які страждають від деменції, в тому числі і від хвороби Альцгеймера, часто страждають від песимістичних смакових і нюхових рецепторів. Серед інших чинників, які поглиблюють ситуацію, слід виділити:

  • прийом лікарських препаратів;
  • проблеми розпізнавання продуктів харчування;
  • важка прохідність їжі під час її споживання.

 

Якщо є така можливість, слід поміняти ліки, однак втрата смаку, викликана деменцією або старінням організму, може не вирішитися таким способом. Найкраще звернутися до дієтолога, щоб сформувати свій раціон харчування і отримати кваліфіковані рекомендації.

 

 

Брак поживних речовин в організмі

Брак і недоотримання мікронутрієнтів також може бути причиною різкого ослаблення смакового сприйняття продуктів. Наприклад, серед мінералів, що відповідають за роботу органів почуттів, головним виступає цинк. Дотримуючись різноманітне і збалансоване харчування, ви зможете отримувати достатню кількість даного мікроелемента. Кращими його джерелами є куряче м'ясо, червоне м'ясо, збагачені пластівці для сніданків.
 

Добова доза цинку для жінок становить 8 міліграмів, а для чоловіків - 11 міліграмів. Якщо ви підозрюєте, що недоотримуєте цинк в раціоні, зверніться до фахівця, щоб скласти план харчування і проконсультуватися на рахунок прийому харчових добавок.

 

 

Стоматологія

Будь-які проблеми, що виникають в ротовій порожнині, безпосередньо впливають на відчуття смаку. Наприклад, це можуть бути такі актуальні ситуації:

  • видалення хворого зуба;
  • видалення зуба мудрості;
  • запалення ясен;
  • інфекційні захворювання ротової порожнини;
  • порушення правил гігієни ротової порожнини.

 

При виникненні інших стоматологічних симптомів, зокрема болю в роті, набряклості і неприємних смакових відчуттів, важливо негайно звернутися до стоматолога. Після усунення джерела проблеми шанс на відновлення смаку значно підвищаться, при цьому завжди дотримуйтесь ретельну гігієну порожнини рота і відвідуйте періодично стоматолога. Для щоденного догляду користуйтеся зубною щіткою і ниткою.

 

 

Старіння організму

Природний процес старіння організму вносить певні корективи в життя кожної людини і не виключено, що поступово буде погіршуватися сприйняття смаку і запахів. Але повністю втратити ці почуття - це ненормально і не є здоровою ознакою старіння. Краще негайно звернутися до лікаря, щоб з'ясувати причини порушень і знайти спосіб відновлення працездатності органів почуттів.

 

 

Вплив хімічних факторів

При контакті з деякими хімічними речовинами може пропадати смак і нюх. Яскравим прикладом може бути високий показник пестицидного впливу.

 

 

Черепні травми

В даному випадку важливо враховувати, як давно відбулася травма, яка ступінь тяжкості, яке застосовувалося лікування.
інші причини

 

До інших факторів втрати смаку та нюху можна віднести:

  • хвороба Паркінсона;
  • розсіяний склероз;
  • гіпопітуїтаризм - занижений рівень активності гіпофіза.

 

Не завжди перераховані варіанти є першопричинами, а можуть виступати наслідком. При цьому лікування основного захворювання може дозволити поліпшити стан і відновити функціонування органів почуттів.

 

Смак може пропадати в деяких ситуаціях через:

  • куріння;
  • надмірного вживання алкоголю;
  • печіння на язиці.

 

Досить позбутися шкідливих залежностей і ви зможете знову повернути відчуття смаку і запахів, а також це відбувається, коли мова заживає після опіку.

 

 

 

Коли необхідно звертатися до лікаря

 

Консультация генетика Киев: Что такое генетика и кому нужна консультация  доктора-генетика: Нативита: Натівіта: Nativita — Сімейний Доктор Київ  Семейный Врач Киев Медицина Медицина Лікар Врач Ліки Лекарства

 

Втрата смаку і відмінності запахів, обумовлена ​​застудою, грипом або алергією, є тимчасовою і все рецептори відновлюються після повного одужання. Але іноді це сигналізує про серйозні порушення в організмі і в майбутньому може спровокувати недоїдання або переїдання, загальне погіршення якості життя.
 

Краще не зволікати з візитом до лікаря, якщо втрата смаку виходить за межі нападу закладеного носа або перенесеної простуди. Спеціаліст дасть направлення на відвідування отоларинголога, щоб ретельно дослідити стан вашого носа і органів чуття.

 

 

 

Що важливо знати

 

Якщо ви не відчуваєте ніякі симптоми, а присутній тільки втрата смаку, це може бути ознакою захворювання COVID-19. Найкраще організувати тимчасову самоізоляцію і не вдаватися до лікарської допомоги. Візит до фахівця повинен бути віртуальним, а також обов'язково здайте тест на коронавірус.

 

Причинами для виклику швидкої допомоги будуть наступні:

  • важке дихання;
  • постійні болі в грудній клітки з тиском на неї;
  • плутане свідомість;
  • відсутність бадьорості;
  • блакитний відтінок обличчя і губ.

 

Необхідно заздалегідь повідомити медичним працівникам про те, що у вас є підозра на коронавірус, таким чином, вони зможуть вжити необхідних заходів.

 

 

 

Як діагностувати причину

 

Первинний діагноз відбувається в діалозі з лікарем, щоб він почув ваші симптоми, вивчив історію хвороби і провів фізичний огляд. Далі ви зможете порівняти кілька предметів на смак і запах, щоб оцінити рівень роботи ваших рецепторів. Це дозволить перейти до подальшої діагностики захворювання.

 

 

 

Висновок

 

Смак і нюх завжди взаємопов'язані і відповідні органи цих почуттів працюють комплексно. Щоб жити повноцінним життям, необхідно здорове сприйняття їжі на смак і на запах.

Існує безліч факторів, що впливають на роботу рецепторів почуттів, зокрема вони можуть погіршуватися через вплив алергії, застуди, грипу. Коли ви видужаєте, ваш смак і сприйняття запахів знову повернеться.

Тривала і безсимптомна втрата смаку - це сигнал тривоги і необхідність звернутися до лікаря. Можливо, це явна ознака того, що у вас коронавірус.

 

 

ДЖЕРЕЛА

 

   
  

Автор огляду Ірина Сідорова,

фактчекінг Євгенія Русєва,

22 жовтня 2020 року