Нюхові рецептори безпосередньо взаємопов'язані з почуттям смаку, тому в процесі споживання їжі ви завжди зможете зрозуміти, що їжа якісна або ж, навпаки, вже зіпсувалася.
Щороку понад 20-ти тисяч чоловік звертаються до фахівців і скаржаться на проблеми з роботою органів чуття, а саме відповідають за смак і запах. Вони тісно взаємопов'язані і часто втрата запасу може виявитися проблемою зі смаком або навпаки. Насправді, в реальній практиці втрата смаку, звана агевзія, зустрічається вкрай рідко.
Як повернути почуття смаку і які чинники впливають на його втрату
Дане почуття може зникати саме по собі або через впливу конкретної причини. Краще дотримуватися такого способу життя, в якому ви застосовуєте сіль і цукор в мінімальних кількостях. Можливо, варто поекспериментувати з комбінацією трав і спецій.
Далі розглянемо основні фактори, що впливають на дисфункцію даного органу почуттів.
COVID-19
Більше 80-ти відсотків людей, які отримали позитивний результат тестування на коронавірус, відзначили, що хвороба різко вплинула на їх нюхові і смакові рефлекси. Незрозумілі причини таких змін, однак можна припустити, що це викликано закладенням носа і запальними процесами в органах дихання.
Серед інших симптомів недуги важливо відзначити кашель, втома і жар у всьому тілі. Якщо спостерігається утруднене дихання і больові відчуття в грудях, необхідно терміново вдатися до медичної допомоги і подальшої госпіталізації.
Якщо ніякі симптоми не проявляються, а тільки втрата смаку, це також може вказувати на хворобу COVID-19, так що рекомендується відразу звернутися до лікаря і пройти відповідний тест. У разі позитивного результату важливо пити багато води і більше відпочивати, а також приймати безрецептурні медикаменти у вигляді жарознижуючих і знеболюючих.
Інфекційне ураження верхніх дихальних шляхів
Будь-яке інфекційне захворювання, що вражає верхні шляху дихальної системи, супроводжується порушення роботи органів, відповідальних за смак і запах. Сюди можна відразу віднести застуду, грип, через що виникає закладеність носа, чхання і симптоми кашлю. Під час грипу людини може відчувати жар.
Для лікування даних інфекційних захворювань застосовуються наступні види медикаментів:
|
Не рекомендується використовувати антибіотики під час застуди або грипу, оскільки вони є актуальними і ефективні при бактеріальних інфекціях, зокрема ангіні і вушних запаленнях.
Алергічні захворювання носових пазух
Алергічні та інфекційні ураження носових пазух викликають запальні реакції і закладеність в носі, що негативно відбивається на роботі органів почуттів. Для лікування уражених носових пазух застосовуються такі методи
|
В процесі одужання люди знову знаходять відчуття смаку і запаху, коли всі симптоми хвороби зникають.
Носові поліпи
Дані освіти є шишечки в носових пазухах і ходах, які не викликають ніяких хворобливих відчуттів. Причиною їх виникнення можуть бути хронічні запалення, що виникли в результаті дії:
|
Кром втрати смаку та сприйняття запахів симптоматика може бути представлена:
|
За призначенням лікаря застосовуються ліки, що дозволяють зменшити носові поліпи, а також вони можуть бути видалені хірургічним шляхом.
Дія певних ліків
В результаті прийому деяких медикаментів може слабшати почуття смаку або змінюватися сприйняття рецепторів. Зокрема мова йде про курс прийому таких засобів:
|
В результаті вживання медикаментів може виникати сухість у роті, а смак їжі, що приймається відчувається зі складнощами. Якщо ви відчуваєте, що прийняті медикаменти впливають на ваші смакові сприйняття, краще не припиняти його прийом, а відразу проконсультуватися у лікаря про пошук альтернативи. При цьому необхідно підтримувати вологість в ротовій порожнині.
Онкологічна терапія
Після процедур хіміотерапії та опромінення голови і шийної зони можуть змінюватися смакові відчуття. По завершенню курсу це проходить, але якщо ви відчуваєте гострий дискомфорт, рекомендується здійснювати такі маніпуляції:
|
Якщо ви відчуваєте металевий присмак, можна використовувати м'яту, жувальну гумку, а також їсти їжу з пластикового посуду.
Хвороба Альцгеймера
Люди, які страждають від деменції, в тому числі і від хвороби Альцгеймера, часто страждають від песимістичних смакових і нюхових рецепторів. Серед інших чинників, які поглиблюють ситуацію, слід виділити:
|
Якщо є така можливість, слід поміняти ліки, однак втрата смаку, викликана деменцією або старінням організму, може не вирішитися таким способом. Найкраще звернутися до дієтолога, щоб сформувати свій раціон харчування і отримати кваліфіковані рекомендації.
Брак поживних речовин в організмі
Брак і недоотримання мікронутрієнтів також може бути причиною різкого ослаблення смакового сприйняття продуктів. Наприклад, серед мінералів, що відповідають за роботу органів почуттів, головним виступає цинк. Дотримуючись різноманітне і збалансоване харчування, ви зможете отримувати достатню кількість даного мікроелемента. Кращими його джерелами є куряче м'ясо, червоне м'ясо, збагачені пластівці для сніданків.
Стоматологія
Будь-які проблеми, що виникають в ротовій порожнині, безпосередньо впливають на відчуття смаку. Наприклад, це можуть бути такі актуальні ситуації:
|
При виникненні інших стоматологічних симптомів, зокрема болю в роті, набряклості і неприємних смакових відчуттів, важливо негайно звернутися до стоматолога. Після усунення джерела проблеми шанс на відновлення смаку значно підвищаться, при цьому завжди дотримуйтесь ретельну гігієну порожнини рота і відвідуйте періодично стоматолога. Для щоденного догляду користуйтеся зубною щіткою і ниткою.
Старіння організму
Природний процес старіння організму вносить певні корективи в життя кожної людини і не виключено, що поступово буде погіршуватися сприйняття смаку і запахів. Але повністю втратити ці почуття - це ненормально і не є здоровою ознакою старіння. Краще негайно звернутися до лікаря, щоб з'ясувати причини порушень і знайти спосіб відновлення працездатності органів почуттів.
Вплив хімічних факторів
При контакті з деякими хімічними речовинами може пропадати смак і нюх. Яскравим прикладом може бути високий показник пестицидного впливу.
Черепні травми
В даному випадку важливо враховувати, як давно відбулася травма, яка ступінь тяжкості, яке застосовувалося лікування.
інші причини
До інших факторів втрати смаку та нюху можна віднести:
|
Не завжди перераховані варіанти є першопричинами, а можуть виступати наслідком. При цьому лікування основного захворювання може дозволити поліпшити стан і відновити функціонування органів почуттів.
Смак може пропадати в деяких ситуаціях через:
|
Досить позбутися шкідливих залежностей і ви зможете знову повернути відчуття смаку і запахів, а також це відбувається, коли мова заживає після опіку.
Коли необхідно звертатися до лікаря
Втрата смаку і відмінності запахів, обумовлена застудою, грипом або алергією, є тимчасовою і все рецептори відновлюються після повного одужання. Але іноді це сигналізує про серйозні порушення в організмі і в майбутньому може спровокувати недоїдання або переїдання, загальне погіршення якості життя.
Що важливо знати
Якщо ви не відчуваєте ніякі симптоми, а присутній тільки втрата смаку, це може бути ознакою захворювання COVID-19. Найкраще організувати тимчасову самоізоляцію і не вдаватися до лікарської допомоги. Візит до фахівця повинен бути віртуальним, а також обов'язково здайте тест на коронавірус.
Причинами для виклику швидкої допомоги будуть наступні:
|
Необхідно заздалегідь повідомити медичним працівникам про те, що у вас є підозра на коронавірус, таким чином, вони зможуть вжити необхідних заходів.
Як діагностувати причину
Первинний діагноз відбувається в діалозі з лікарем, щоб він почув ваші симптоми, вивчив історію хвороби і провів фізичний огляд. Далі ви зможете порівняти кілька предметів на смак і запах, щоб оцінити рівень роботи ваших рецепторів. Це дозволить перейти до подальшої діагностики захворювання.
Висновок
Смак і нюх завжди взаємопов'язані і відповідні органи цих почуттів працюють комплексно. Щоб жити повноцінним життям, необхідно здорове сприйняття їжі на смак і на запах.
Існує безліч факторів, що впливають на роботу рецепторів почуттів, зокрема вони можуть погіршуватися через вплив алергії, застуди, грипу. Коли ви видужаєте, ваш смак і сприйняття запахів знову повернеться.
Тривала і безсимптомна втрата смаку - це сигнал тривоги і необхідність звернутися до лікаря. Можливо, це явна ознака того, що у вас коронавірус.
- Can’t taste anything? Your nose could be the cause. (2017).
shine365.marshfieldclinic.org/wellness/cant-taste-food/ - The common cold and the flu: management and treatment. (2016).
my.clevelandclinic.org/health/diseases/13756--colds-and-flu-symptoms-treatment-prevention-when-to-call/management-and-treatment - Five things to know about smell and taste loss in COVID-19. (2020).
vumc.org/coronavirus/latest-news/five-things-know-about-smell-and-taste-loss-covid-19
Автор огляду Ірина Сідорова, 22 жовтня 2020 року
|